Thursday, November 21, 2019

Тај срећни ад: Утваре око Аца Табаша


Портал ИН4С, Пише: Војин Грубач
Тако се десила једна лагана и поучна полемика на Фејсбук зиду колеге Мила Мишка Ђукића, око случаја приведеног интернет кастига Александра Табаша.

Наиме, господин Ђукић је виспрено написао следећу знаковиту поруку на свом зиду: “Ko je злоупотријебио Аца Табаша и покушао да му украде душу, украо је државу Црну Гору и претворио у ноћну мору”.
Полемика које је услиједила је, донекле, дала одговор на основну тезу господина Мишка Ђукића.

Наиме, међу полемичарима се појавио извјесни ФБ грађанин Бранко Маљевић, с тврдњом да је Табаш имао право писати што год пожели, да није смио бити приведен од стране полиције, те да они које је Табаш анонимно нападао, оцрњивао и сахрањивао- морају да се замисле зашто су то заслужили.

На крају је закључио да је тим “грешницима” Табаш живот продужио, јер су својим размишљањем заслужили да буду уклоњени. Али, да кренемо редом.

Отворио је више од 12 профила да хара Фејсбуком

Медији су недавно јавили да је из Управе полиције саопштено следеће: “Поступајући по пријавама више грађана да им је непознато лице посредством друштвене мреже Фејсбука са лажних Фејсбук профила пријетило, као и пријава више грађана да им је непознато лице посредством ове друштвене мреже, такође са лажних профила, објављивало фотографије са погрдним називима, увредама и неистинама, а које су утицале на њихов приватни и пословни живот, службеници Сектора за борбу против организованог криминала и корупције су предузели мјере и радње из своје надлежности.”

Потом је речено да је о догађају обавијештен државни тужилац у Основном државном тужилаштву у Подгорици, са следећим наводом полиције:

„Током извиђајног поступка, као и сарадњом са ДФЦ – Дигиталним форензичким центром из Подгорице, а који се бави откривањем лажних вијести и информација, полицијски службеници су дошли до сумње да је Александар Табаш отворио више од 12 лажних Фејсбук профила под називима: „Владимир Петровић“, „Ристо Радовић“, „Сергеј Волков“, „Ана Ускоковић“, „Адриатиц ПГ“, „Славен Радуновић“, „Васовић Вера“, „Наталије Јована Суарез“, „Рајка Фирма Аливодић“, „Нецко Радовић“, „Лана Милошевић“, „Вељко Радусиновић“ и други“.”

Опет, господин Љубо Филиповић, службеник ДФЦ је рекао на свом ФБ профилу да је ДФЦ са Управом полиције “већ мјесецима спроводио озбиљну истрагу” о том случају, што значи да су докази највјероватније професионално скупљани.  

Филиповић je навeo да се осумњичени терети за “објављивање смрти” историчара Александра Стаматовића и црногорског министра Дамира Шеховића, као и безочне нападе на људе попут Небојше Реџића, Гојка Раичевића, Драгана Росандића, Војина Грубача, пјевача Дејана Перишића, …

Мислило се да је ФБ манијак неки сељобер из предгађа, аветиња из шупе

Дакако, прича се на овоме никако не може завршити. Јер, на примјер, Табашев лажни профил није био само „Лана Милошевић“, већ и двојнице под именом:  „Лана Мирошевић“ и „Бећковић Меланија“, као и персонали: „Данијел Волков“, „Зеновић Алекса“,  „Младен Митровић“ и „Мирослав Ратковић“.

Табаш није само објавио смрт историчара Стаматовића и министра Шеховића, већ и публицисте Јована Маркуша и посланика Славена Радуновића. 

Господину Маркушу је, уз увреде, са профила „Адриатиц ПГ“ овако пријетио – “нећеш умријет’ природном смрћу”, да би га са истог профила “прогласио мртвим”, док је са другог свог профила, под називом „Вељко Радусиновић“ – “изјавио саучешће породици Јована Маркуша”, уз поруку – “Јовану лака црна земља”.    

Аутору овог текста је налијепио на ФБ зид, са лажног профила „Бећковић Меланија“, личну фотографију са скандалозном поруком: “Војин Грубач силовао дјевојчицу од 13 година па је бацио у море”, да би то потом исто постовао и на профилима- „Лана Милошевић“ и „Лана Мирошевић“.

Ипак, мора се рећи да је Табаш, уз видљиву острашћеност, уједно демонстрирао и фаталну неписменост, као да није завршио нити један разред основне школе.

Осим тога, није показивао спремност за разговор, да му се некако помогне и нађу мотиви те срџбе, те аждајица смири, већ је све завршавао квалификацијама и “тутњем”, дакле- бјекством!

По свим овим јасно израженим карактеристикама, које је показивао као несрећни кловн, по том споју неписмености, глупости и кукавичлука, очекивало се да је дотични ФБ манијак неки сељобер из предграђа, аветиња из напуштене шупе, блавор који се скрива под сломљеним дрвеним мостом или тутумрака која обитава у шуми.

Кад оно, испаде да је та реална пошаст- несретни Александар Табаш, бивши фронтмен групе “У шкрипцу”.

Послије спознаје лажних профила Табаша, списак оних које је дотични  форсирао се проширио, па је испало да се у својим помамама острвљивао и на жене, на пример- Ирену Татар, Иву Бајковић, Бранку Марковић, …

Сигурно је једно, темељна истрага би показала још много више лажних профила Табаша, могуће и екстремних ФБ група које је формирао, а списак оштећених тим манијакалним дјеловањем знатно проширио.

О сексуалним лудилима Табашевих лажних профила- опширније неки следећи пут, мада је индикативно да је нудио орални секс, представљајући се као дванестогодишња „Лана Мирошевић“, што је преужасно!?

Одбрана Табаша, карневал погубног лицемјерја

И тако, на већ споменутом статусу ФБ профила Мишка Ђукића- појавио се извјесни и знаковити коментатор Бранко Маљевић, рекавши у вези случаја Табаш следеће:

“По мени, дешавају се ствари које се не смију дешавати. Поистовијетили смо медије са социјалним мрежама. Погрешна је тенденција да се изјаве на социјалним мрежама третирају као исказ на суду.

Социјалне мреже могу бити исказ мишљења, а мишљење се не смије санкционисати.
У то спада и дезинформација, и не треба да буде санкционисана јер профили нису регистровани да шире информације, па тако не могу сносити последице за дезинформацију и зајебанцију…

Узгред, је ли ФБ црногорска фирма, да се нешто што се одвија на њој санкционише у ЦГ. Зашто полиција хапси људе који се зајебавају на ФБ…?”   

Маљeвићу сам демонстрирао пар скандалозних објава Табаша, укључујући ону о “силовању и бацању у море 13. годишње дјевојчице”, и упитао- га шта би он рекао да му je неко тако нешто поставио на ФБ зид?

Oн је на то одговорио овако: “… Зашто се ове ствари најчешће дешавају неким људима а некима не… Нико нормалан и коректан нема ове проблеме… Можда треба да се запитају зашто се то њима дешава и због чега… Мало самоанализе не би фалило… Поз.”

Углавном, по њему, испада да је Табаш нападао ненормалне људе.

На тај став, Маљевићу је предочен списак оштећених које су медији објавили, упућен је на министра Шеховића да га упита- шта је то министар згријешио, јер је то био кључни разлог да Табаша полиција стартује.

Уједно  му је препоручено да полицији објасни- зашто је противзаконито то што је урадила?
Умјесто нормалног дијалога, коректне размјерне ставова, Маљевић је навео да ми је “Табаш продужио живот”, јер ето они, Маљевић и његово окружење, ваљда- није задовољан начином мог размишљања и писања.

Објаснивши Маљевићу да на све што било ко пише- сам може написати текст одговора, питао сам га главну ствар: “И шта значи- продужио ми је живот?!, с потпитањем: “И тако, да ли ћете ми продужити живот, или купујете револвер да га окачите мачку о реп!?”

На то је Бранко Маљевић рекао: “Немам кад исправљат криву Дрину.То треба да регулишу ови који добијају паре за те ствари.. Да је среће…”

На такву невјероватну мисао, добио је овакав одговор: “Колико сам разумио, Маљевићу, треба да ме “регулишу они који добијају паре за то, да је среће”?! Па, скупљајте паре, не будите циција!? Ја сам мислио да желите купити колт, кад испада да желите туђим органом “глогиње млатити”, или како?

Како се Маљeвић није појавио да појасни своју позицију, дорече мисао, жељу, добио је као закључак констатацију овог типа: “По мојој процјени, Маљевићу, особе као што сте ви су од Табаша направиле Интернет монструма.

Такви су га ложили, палили и охрабривали. Мислим да би могли мало да се црвените, па и да се стидите, јер сте дио свите које је од Табаша направила то што је испао.”

Распукле личности Табашевог окружења

На примјеру подвојене личности Маљевића ми видимо ту свиту које је распалила подвојену личност Табаша.

Самим тим, Ацо Табаш сноси свој дио оговорности, а ови попут Маљевића- много већу.
Маљевић и слични бране “демократско право на мишљење” Фејсбук корисника, чак и када они пријете убиством, сахрањују живе људе, Али, то раде уколико су ти корисници ФБ “њихове горе лист”, односно поремећени истомишљеници.

На другој страни, Маљевић одбија нормалну полемику и разговор, јер нема капацитете, па оцјењује да је уклањање, или ликвидација неког од неистомишљеника- потпуно “обична ствар”.

Али, не да их он уклони, већ неко други, па да тај неко други добије за то новац и робију.
Слична шема је била и са размишљањем окружења Александра Табаша. Умјесто да они раде то што је Табаш радио, да гаде Интернет па да одговарају за гријехе, просто су Табаша гурнули у провалију, а сада га као бране.     

Ацо Табаш је вјечно себе обрукао, извршио тотално морално самоуништење- специфични харакири- гдје је себи “нос о’кинуо”.

A погано окружење ће послије свега издешаваног, тражити између себе новог јарца који ће бити следећа сакрална жртва,  у име слободе, демократије и права који не личе на себе, јер то нису.

Низашта их Бог није дао, осим да таворе у бесмислу свог постојања. У топлој бари са задахом сумпора, у том свом срећном аду на земљи.  

No comments: