Wednesday, November 20, 2019

*Батрићевић, или- језуитски импулси “граџанског” криптофашисте

  Портал ИН4С, Војин Грубач.
 
 
Прије пар дана се на порталу “Аналитика” појавио млађани историчар Бобан Батрићевић, с оштром осудом идеје “православног помирења” у Црној Гори, преферирајући томе идеју “православног раздора и конфликта”, која му је, изгледа, посебно драга!?

 Погледајте само ову тезу “граџанског интелектуалца” Батрићевића:

“Православно помирење” није ништа друго до парола слична оним комунистичким које су имале задатак реторички амортизовати одређену ситуацију.

Много примамљивије звучи некакво помирење православаца него улазак у суштинске проблеме односа Црногораца и Срба.”

 Свој улазак у “суштинске проблеме односа Срба и Црногораца” Батрићевић је демонстрирао у наставку текста, на овај начин:


“Дакле, Срби у Црној Гори никако нијесу угрожени. Црна Гора је грађанска држава у којој су свим њеним држављанима загарантована једнака права.

 Нажалост и држава у којој су партије моћније од инстититуција и то што нема Срба министара, што је посебно истицао ДФ, није због тога што се Србима брани мјесто министра, већ што партије које представљају Србе нијесу ушле у Владу.”

 И тако, Батрићевић тврди да је Црна Гора грађанска држава, а да у Влади Црне Горе може бити министара који се изјашњавају као Срби само када опозиционе партије “које представљају Србе” уђу у коалицију с владајућом партијом?!

 Прецизније речено, Батрићевић сматра да “граџанске партије”, по дефиницији- представљају све народе у Црној Гори, осим Срба- којих у Црној Гори има тридесет четири одсто укупне популације!? Како то? Да се Батрићевић није саплео?

 Збиља, зар овај “граџански интелектуалац” не сматра да “граџанске партије” морају имати и Србе у својим редовима, да би биле “граџанске”?!

 И да “граџанске партије” на власти морају поставити  и декларисаног Србина за министра, који ће сигурно бити једнако лош као и остали министри, уосталом- као и цијела Влада, ако желе носити префикс- “владајућа граџанска партија” у “граџанској држави”, или како!?

 Самим тим- нема потребе да тога режимског “српског министра” постављају националне партије, поготово опозиционе- јер имају право да буду опозиционе. Или немају право да буду опозиционе?

 Елем, Батрићевић у свом идеолошком кошмару тражи универзалне принципе, а не поштује принципе елементарне логике!

 Рецимо, по истом принципу Батрићевића: Бошњаци, Албанци и Хрвати не могу добити мјесто министра ако њихове малене националне партије не уђу у власт!?! Или није тако?

 А шта ако те етничке групе немају своју националну партију, или имају- а она вуче гласове мањинског дијела те популације, па није у цјелости “етнички репрезентативна”!?


А знамо да националне партије у Црној Гори, све од реда, добијају гласове само дјелића своје етничке групе.

 Батрићевић изгледа није ни схватио какву је логичку грешку направио у својој лажној “граџанштини”, јер је излуђен неконтролисаним импулсима, негативног вектора.

 И то се зове Батрићевићев концепт грађанске државе, као искривљена визија и “граџанског” и државе?!

 О осталим идеолошким медитацијама, које је Батрићевић презентирао у свом интервјуу- неки други пут. Тамо је ниво логичких грешака које је направио, и супротстављања здравом смислу, још већи, што није чудо.

 Добро је рекао колега, социолог, господин Илија Маловић, да су дефектни “интелектуалци”, попут Батрићевића: “Криптофашисти, које не може сакрити смоквин лист критике српског национализма”!

 А шта је криптофашизам, лијепо је објаснио Стефан Ђукић на свом блогу:

“Крипто- фашизам мијења лијево у десно, десно у погрешно, а погрешно води назад у лијево( или назад у оно што је остало)!”

 Батрићевић се налази у језуитском идеолошком затвору маленог кружока који би стварност мијењао монолозима, демагошким смицалицама, не схватајући да стварност није сумбурна каша коју они носе у глави, с пројекцијама које из ње излазе.

 Зато му је неопходно да изађе на полемичко поље и провјери тезе које пласира, да би га реални живот убиједио да је у праву, или да грубо гријеши, па да сам себе катапултом избаци изван простора идеолошке секте- у којој се налази по својој вољи.

No comments: