Wednesday, November 20, 2019

Вампир државног, дукљанског нацизма, у цвијету старости


Портал ИН4С, Од Војин Грубач - 27/05/2019 32


Поводом тринаестогодишњице “независности” Црне Гoре, РТЦГ је у емисији “Аргументи”, коју је водио новинар Бојан Терзић, у студио позвала четири лика, која су се такмичила у демонстрацији незнања, упитне образованости и екстремизма, потврђујући тиме да су данашњи државни идеолози Црне Горе недокучиво дно европске културе и јарки егземплари антицивилизације на Балкану.

У емисију су, наиме, били позвани: дукљански академик Радован Радоњић, историчар Драгутин Паповић, публициста Рајко Церовић и Владимир Војиновић, који је некакав професор на факултету за бошњачко- хрватско-украјински облик црногорског језика на Цетињу.


Како је на убједљиво најнижем нивоу, од свих осталих, био публициста Рајко Церовић, то ће овај текст бити посвећем његовом екстремизму и лударању.
 
Изопачена држава, ненормална телевизија
Огромну резонансу јавности је, без икакве сумње, изазвало иступање овог неконтролисаног и полудивљег Рајка Церовића, који је у емисији своје неартикулисано излагање отпочео овако:

“Једном, када је Србија дошла у прилику да збрише Црну Гору осамнаесте године, једноставно је хтјела уништити све што је црногорско, па чак и географско име…” (1*, 08. м. 03.с.)

Потом наставио:

“Умјесто да, користећи искуство тог међуратног црногорског понижења, будемо сви уз 21. мај, односно будемо уз црногорску независност, много је људи ипак било против, што значи да Црна Гора још није била дошла себи.

Било је много против, чак станеш па кажеш- шта ћете тамо у такву заједницу. Па тамо вам не признају нити нацију, тамо не признају ништа да је црногорско. Него. све да је српско.” (1*, 08. м. 42.с.)


То је био само увод, који је Церовић финиширао демонстрацијом увреда и примитивизма, рекавши:

“Бог је погледао Црну Гору 21. маја… Међутим, лако је могло доћи до тога да то не извојујемо тада.

Лако је могло доћи, и ја бескрајно захваљујем црногорској дијаспори, јер то су били људи који су били свјесни да је дивно да имају своју заставу на Ист Риверу, да кажу да нијесу никаква фукара или сплачине, него да су народ који има своју државу, заставу и достојанство. Добро нас је помогла дијаспора и зато јој лично дубоко захваљујем, а вјерујем и ове моје колеге.” (1*, 09. м. 20.с.)

Укратко, Рајко Церовић бескрајно захваљује Бошњацима, Хрватима и Албанцима, који су авионима, које је платила Влада Црне Горе, масовно дошли из иностранства на референдум, те извојевали такву побједу, послије које 185 000 грађана Црне Горе, са таласа РТЦГ, Рајко Церовић може назвати сплачинама и фукарама.

И то се назива цивилизована телевизија, и нормалнa држава?!
 
Независност од мозга

Да би опредијелили, кога је Церовић по националној и вјерској структури понајвише увриједио, те назвао фукаром и сплачином, морамо се вратити на један интервју из 2011. године, којег је Срђан Милић, тадашњи предсједник најјаче опозиционе партије СНП, дао порталу ИН4С. (2*)

Наиме, господин Милић је тада рекао следеће:

“Подсјећања ради, на референдуму 2006. више од 20 одсто оних што су се на попису изјаснили као Срби гласало је против заједничке државе са Србијом, док је више од 40 одсто оних који су се изјаснили као Црногорци гласало за заједничку државу.” (2*)

Тако је испало да је Рајко Церовић нешто мање од 80 одсто Срба, и нешто више од 40 одсто Црногораца у Црној Гори назвао сплачином и фукаром.

Тако је директно оквалификовао и око 250 000 Срба и Црногораца из Црне Горе – који живе у Србији, а који нису могли гласати због јасног опредјељења за заједничку државу?!
присталице независне Црне Горе

А они, ти Срби и Црногорци у Србији, по Церовићу нису црногорска дијаспора, већ сплачине и фукара, а црногорска дијаспора су му, изгледа – Албанци, Бошњаци и Хрвати, који су долијетали са осталих меридијана да гласају на референдуму.

Иако таква позиција говорио о посебној врсти лудила, нико у студију није реаговао на такву демострацију бјеснила- нити гости, нити водитељ програма, што понајвише говори о њима.
 
Орден за “граџанског пауна”

По логици ствари, сада Церовићу преостаје, док је још напаљен, да дигне ратнички барјак, те покрене устанак мањинских народа против “непријатеља”, с намјером да се једном ријеши “те православне напасти” која живи у Црној Гори?! Или како?

Лијепо ли је посматрати ову дукљанску интелектуалну дртину Рајка Церовића, која с пјеном на уснама, на перфидан начин, конфронтира мањинске народе са 60 одсто православног становништва Црне Горе које је било за заједничку државу са Србијом.
Карикатура: Горан Шћекић

А још љепше посматрати како дукљански нацизам пуца и расипа се сваки пут када Рајко Церовић отвори уста.

При чему ће се овај лик, и поред поганштине од идеологије коју просипа у медијима, и даље театрално шепурити као “граџански паун”, те свој нацизам представљати као “црногорску проевропску граџанску идеологију”.

Заиста би био ред да се, напокон, промовише “граџански орден Црне Горе”, па да се листом подијели дукљанским неонацистима попут Рајка, који одавно не личе на Црногорце, нити то могу бити због недостатка етике и морала.
 
РТЦГ у функцији помамљивања народа

Дакако, у свему овоме се не може заобићи РТЦГ, из које нико није реаговао на ове ријечи Церовића, нити је позвала у емисију представнике друге опције, да би емисија имала некакав смисао и добила избалансираност.

Умјесто тога, на линку те емисије који је на сајту РТЦГ пише упутство комeнтаторима следеће садржине:

“Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији.”

Укратко, то што није дозвољено коментаторима сајта, дозвољено је учесницима емисије на РТЦГ! Како то?

Како може на РТЦГ у дотичној емисији бити дозвољен говор мржње и расисистичке поруке дотичног госта Церовића, које не би могле бити објављене да су дате у виду коментара?

O каквом стремљењу к демократији “с циљем развијања културе јавног дијалога” говори руководство РТЦГ, послије овакве настране емисије?

Мада, овдје је дат осврт на само мали фрагмент емисије, а у следећем тексту ће се наставити прича о излагању помамљеног публицисте Церовића на друге теме, гдје је непријатељима прогласио чак Црногорску академију наука и умјетности и Митрополију црногорско приморску.
 
Да се држава, с центром у Подгорици, извини Црној Гори!

Послије овако поганог државног обиљежавања независности Црне Горе на РТЦГ, намеће се много питања.

Наиме, како можемо говорити о демократском референдуму, поштовању слободне и демократске воље грађана, било које опције, као и о демократској држави, када “истакнути” идеолози и неки неконтролисани чиновници називају присталице једне грађанске опције- сплачинама, фукарама и непријатељима државе?

Или су се то дукљански неонацисти поистовјетили с државом, у својим свакидашњим лудилима?

У сваком случају, грађани Црне Горе очекују од дукљанских вампира и разноразних, сличних, државних шарлатана који глуме Црногорце, да се лијепо извине Црној Гори, као простору који има славну историју и јасне поруке Марка Миљанова.

Да, управо тако! Држава и државни врх, као и РТЦГ, морају упутити знаке дубоког и искреног извињења Црној Гори, и то одмах.

Да би се, потом, са својих антицивилизацијских странпутица и неваспитаности вратили на пут лијепог понашања и владања, као и поштовања људи и народа.

Референце:

(1*) (РТЦГ, емисија Аргументи, новинар Бојан Терзић, 20.05. 2019.)

(2*) (Милић: Србин сам и говорим српским језиком, портал ИН4С, 28. фебруар 2011.)

No comments: