Wednesday, November 20, 2019

„Граџанска плава“ или – застава „боје крви с ‘тичурином грабљивицом“!?





Портал ИН4С, Војин Грубач - 29/10/2018

Ових дана је пажњу јавности привукла озбиљна иницијатива групе грађана, који предлажу да се црвена државнa заставa Црне Горе промијени на заставу друге боје.

Да напоменемо, садашња државна застава је слична некадашњем чувеном алај барјаку, којем је грб фалсификован „фарбањем у златну боју“!

Елем, црвена боја државне заставе Црне Горе, по процјени те групе грађана – подсјећа на крвопролиће, па предлажу да се она замијени на плаву боју ведрог неба, а још боље – мора, или ријека које би се “разливале на платну барјака са контурама државних граница”, све са мирисом алги у тим границама.

Осим тога, дотична скупина џентлмена инсистира да се уклони и ‘тица на државном црногорском барјаку, која у канџама носи крстове, па им личи на “птичурину грабљивицу”, како су је сликовито описали у свом елаборату.

Предлог вриједан публицитета
Да је дотични предлог вриједан пажње – свједочи чињеница да га је 24. 10. 2018. године сасвим коректно пренио црногорски портал ЦдМ, иначе близак режиму, све с историјским насловом: “БАНА: Црногорски државни симболи вријеђају Бошњаке, треба да буду плави.”
Актуелна застава Црне Горе

Иницијатори радикалне корекције симбола Црне Горе, а то су господа из Бошњачко- америчке национална асоцијација (БАНА), устврдили су да: “Постојећи црногорски државни симболи угрожавају и вријеђају национална и вјерска осјећања бошњачког народа”, па закључују:

“Зато Бошњачко – америчка национална асоцијација, чији чланови потичу из свих градова Санџака у Црној Гори, и чије породице живе широм Црне Горе, не прихватају постојеће симболе који, између осталога, наглашавамо, симболизују један тамни вакат у историји Бошњака и Албанаца”!

Да констатујемо, бошњачки предлагачи тврде да постојећи симболи државе Црне Горе не само вријеђају, већ и угрожавају Бошњаке и Албанце, јер су под тим барјаком они, наводно, пострадали?!

Управо зато су, у виду примјера, амерички џентлмени санџачког поријекла јавност подсјетили на догађаје када су “у Плаву и Гусињу, у геноцидној кампањи насилног масовног покрштавања (прозелитизам), под истим ратним симболима 1912./13. године њихови преци стријељани, убијани, силовани, прогањани…”.

Подвлачећи црту, бошњачки иницијатори су оштро критиковали садашњи грб и заставу Црне Горе, рекавши: “Не знамо коме још треба застава боје крви и птичурина грабљивица са крстовима у канџама, које показују плијен, отимање; од кога и коме?!”

На крају су предложили алтернативни облик будуће државне заставе Црне Горе, рекавши: “Симболи треба да буду у ведрој свјетлоплавој боји, или пак модрој боји мора и ријека, која ће се разливати на платну са контурама државних граница.”

Бошњачка критика лажне, “граџанске“, мулти- култи државе
Чини се да је овом инцијативом бошњачких интелектуалаца, који живе у САД, лагано ескалирало оштро међуетничко прегањање на релацији Дукљани- Бошњаци.  А Дукљани чине, као што знамо, малени дио црногорске етничке популације. Можда се ради о неких 15 одсто Црногораца дукљанског мировозренија, или 6 одсто становништва државе.

Иако малобројни, Дукљани данас својим лудостима идеолошки “ведре и облаче по Црној Гори”,  иако међу Црногорцима немају неку популарност зато што су неадекватни.  Управо је ово било важно објаснити, јер бошњачки интелектулаци у наставку изјаве бркају термине те кажу следеће:

“Неприхватљиво је да се од стране државних званичника на сва звона удара и прича о мулти- култи и грађанској Црној Гори, док симболи државе свједоче супротно, односно да је Црна Гора само држава црногорског етноса- православног свјетоназора”.

У овој реченици видимо критику лажне “граџанске“ мулти- култи државе Црне Горе, што је апсолутно исправна критика. Али, потом, и логичку грешку иницијатора.

Наиме, они тврде да се данас Црна Гора ствара као “држава црногорског етноса- православног свјетоназора”, што није тачно. Јер, Црна Гора се данас гради као дукљански вилајет – који не зна шта му главу носи.
„Дукљански експерти“ унередили грб и заставу
Не констатујући тај факт, бошњачки џентлмени у наставку елабората – по питању садашње заставе констатују следеће: “Црногорски етнос може да је има за своју, али не држава Црна Гора- управо због те своје мултинационалне, мултикултурне и мултивјерске различитости.”

Исправније би било да су рекли конкретним Дукљанима, да садашњу званичну заставу прогласе дукљанском заставом,  а да застава државе има друге хералдичке знакове, са назнакама бошњачких жеља, и тако то!

Судећи по анонимним реакцијама, овај предлог бошњачких интелектуалаца је тешко погодио Дукљане, мада јавно- нико од њих није смио да се појави и искаже свој суд о дотичном приједлогу.

А да се подсјетимо, државни симболи Црне Горе су већ приликом усвајања били омражени. По анкети државог дневника Побједа, 56 одсто грађана Црне Горе је било против њих.
Тробојка – изворна застава Црне Горе

Тачније, против њих је било 45 одсто грађана опредијељених за заједничку државу са Србијом, и још 11 одсто грађана који су гласали за независну Црну Гору. С малом грешком се може закључити да су против садашње варијанте државних симбола били грађани православне вјероисповијести, значи- Срби и Црногорци.  Разлог је прост, малограђански политички фићфирићи из дукљанског круга су, у постреферендумском усхићењу, имали благу вртоглавицу те “позлатили” традиционалног бијелог двоглавог орла Црне Горе.

Потом су га аплицирали на црвену подлогу, да сличи побједничком алај- барјаку, прослављеном војном барјаку књажевине, а потом Краљевине Црне Горе.  Као резултат су добили- ништа! Запросто, унередили су једним потезом и грб и заставу.

Мањински народи иду за својим симболима
Политички лидери бошњачких и албанских партија у Црној Гори су тада гласали за те накарадне државне симболе,  а разлог се највјероватније мора тражити у традиционалном балканском стилу понашања- “да комшији цркне крава”!

Послије изгласавања симбола- сви су се разишли својим  путевима, оставивши веселе Дукљане да покушају “изаћи суви из воде”. Наиме, бошњачки политичари су одмах тражили да се уклоне крстови са грба, али и заставе – јер је на њој грб апициран.

Садашња иницијатива бошњачких интелектуалаца из САД је само наставак тога процеса, мада се у њој дају додатна објашњења, која су врло прецизна и не траже додатна објашњења.

Албанци су поступили другачије, јер су садашњу државну заставу Црне Горе тада подржали, и одмах је у цјелости одбацили – као туђу.

Зато у свакодневној употреби користе заставу сусједне Албаније, понекад барјак тзв. “државе Косово”, а у „пригодним манифестацијама“ у Црној Гори истичу  и заставу велике Албаније.

Послије свега издешаваног, можемо само претпоставити колико се малобројни Дукљани, као предлагачи садашњих државних симбола, данас осјећају унижено и унезверано, јер им се распада превара.

Капитулација државних симбола?
Сада, када су им по питању државних симбола- осим двије трећине православних грађана, Срба и Црногораца, леђа окренули Албанци и Бошњаци, Дукљани се налазе у стању тешког шока, и тупо пиље у даљину. Гласа протеста они не испуштају.

А поштено би било да признају безусловну капитулацију, јер ће вријеме донијети такве облике унижења државних симбола, да ће им инсулти и инфаркти постати природни облик постојања.  Умјесто бесмислене накане о кажњавању за формално неуважење неадекватних државних симбола, логичније би било да се одмах приступи њиховој промјени, и довођењу у ред.

Па да на референдум ставе све заставе, а грађани да лијепо изаберу државне симболе које ће поштовати. А јасно је да је тробојка најпопуларније рјешење за државну заставу Црне Горе, традиционални двоглави бијели орао- за грб, оргинални алај барјак- као ратна застава, и крсташ као барјак предсједника државе, рецимо.

Подржавају закон – о заштити “симбола крвопролића”!?

Куриозитет ове иницијативе бошњачких џентлмена састоји се у једном детаљу изјаве- гдје они подржавају закон о кажњавању за непоштовање државних симбола Црне Горе, независно од тога што их ти симболи подсјећају на “крвопролиће и покрштавање Бошњака”!

Тај апсурд  се налази у овој реченици: “БАНА не види проблем у закону, који у различитим формулацијама постоји у свим озбиљним државама, али види проблем у симболима: химни, застави и грбу Црне Горе.”

Дакле, подржавају закон о кажњавању за неуважење симбола, истовремено одбацујући државне симболе Црне Горе?! Лудило!

Нема сумње, ова невјероватна формулација ће, као знаменити доказ распуклости овог времена, свакако отићи у историју дукљанско- бошњачких политичких односа.

А ти односи су се увијек градили по систему- ко кога више предрибла, и превари – тај је „побједник“!

Да се Дукљани обрате јавности, с извињењем за лударање

У складу са правилима „граџанског друштва“, Влада Црне Горе би морала нова дизајнерска рјешења државних симбола, која предлажу бошњачки интелектуалци из САД, одмах узети у озбиљно разматрање, те одговорити на њих у виду експертског закључка.

Знајући садашње руководство Црне Горе, тај експертски закључак би могао бити да се бошњачким предлагачима понуди новац из буџета – да нешто слично даље не предлажу.

Или, да им се понуде нова министарска и амбасадорска мјеста, само да не таласају.  Ипак, независно од тога, ред би био да се дукљански академици и дукљанских државници Црне Горе обрате јавности и кажу – до када мисле летјети главом кроз зид?!

Јер, сви видимо да су државни симболи Црне Горе, које су управо они протежирали, доживјели очигледни колапс, и постали предмет или исмијавања или жестоке критике- која нараста кроз вријеме?!

А можда би се ови наши Дукљани напокон могли извинити јавности. Tражити опроштај од православних Срба и Црногораца за сво лударање које демонстрирају скоро три деценије, тјерајући Црну Гору право у гроб пропалих држава. Или како?

No comments: