Wednesday, November 20, 2019

Магијска заклетва др Морлака: Црна Гора темељно великосрпска?!



Оиртак ИН4С, Војин Грубач - 14/10/2018 12


Руководство Црне Горе се не бави економијом државе, као првим националним интересом, јер је то за њих немогући задатак, већ сталним дизањем политичко- идеолошке прашине.

Ових дана имамо намјеру власти да се озакони некакво новчано кажњавање грађана који не устају на државну химну, иако је јасно да је проблем тога феномена много дубљи.

Химнодоушници и устајачи на химну

Да се подсјетимо, приликом усвајања садашњих државних симбола Црне Горе, државна медијска кућа “Побједа” је правила анкету и устврдила- да је 56% грађана против тих рјешења.

У тим околностима нормални људи, који воде рачуна о држави- никада не би усвојили такве одбојне симболе. Али, ко пита грађане када помамљени државни идеолози мисле другачије.

Тако су усвојени неадекватни државни симболи, у којима је садржано мноштво фалсификата. А сада, с увођењем новчане казне зе неустајање на химну, вјероватно ће се отворити нова радна мјеста, рецимо, за професију химнодоушника.

Мада, власт има љепшу варијанту, која би се могла назвати- позитивна дискриминација. А то је, да се грађанину за устајање на химну исплаћује високи хонорар, рецимо- 1.000 еура, и то на лицу мјеста, па да се проблем ријеши.

Јер, ако власт доноси ненормална рјешења, ред би био да носиоци такве идеје плате из свог џепа подршку професионалних устајача на химну.

И тако, умјесто да усвоји нормалне државне симболе, у складу са здравим смислом, власт Црне Горе срља у закон који се може изиграти врло лако. Јер, на химну се може устати, али с пјесмама и покличима, барјацима и транспарентима од којих ће законодавцима позлити.

Вјерност држави, ма каква држава била

Овакве и сличне параноје, које демонстрира црногорска власт по питању химне, често сусрећемо у режимским медијима који често протежирају сулуде идеје разних необичних ликова.

Као примјер можемо узети познатог дукљанског сенатора, др Чедомира Богићевића, који је у свом ауторском тексту (1) на порталу “Аналитика” изнио смјехотресни предлог да државни и јавни службеници у Црној Гори морају давати- заклетву на вјерност држави Црној Гори?

Не на вјерност просперитету државе, њеном економском развоју, поштовању грађанина, демократској смјени власти, већ просто- држави, ма каква она била, па и најгора!

Дукљански сенатор др Боги то образлаже овако:

“Завјет вјерности треба да полажу и народни посланици који не би могли ступити на дужност у народном представништву док не положе заклетву вјерности (након верификације мандата), чланови извршне, судске власти, војске, полиције, свих службеника у области културе здравства и просвјете, као и у локалним самоуправама, јер сви живе од државном брашњенику, а укупно је њих 70 % на референдуму гласало против црногорског права на самосталну будућност.” (1)

Ето, док је набрајао ко све треба да полаже заклетву, др Боги је у трку написао и тешку оптужницу црногорским државним чиновницима, устврдивши да је 70 % садашње државне и локалне администрације на референдуму 2006. гласало против независне Црне Горе.

И те бројне “непријатеље државе”, др Боги жели излијечити својим изумом у виду “заклетве вјерности држави”?!

Сенатор Боги: Црна Гора је темељно антицрногорска?!

На томе се није зауставио, већ је у наставку текста оптужио “обновљену црногорску државу” да “историјски и духовно није сазрела у прављању мултикултурног друштва”?! (1)

А несазрелост објашњава тиме што је она “по својој аксиолошкој равни темељно антицрногорска, представљајући се у свом спољашњем феномену као наводно “грађанска”.

Додавши, како је- “темељно великосрпска, и а приори се одриче свог националног идентитета и субјективитета…?!”(1)

Тако је дијагноза дукљанског сенатора Богија постала врло прецизна. Сажето речено, по њему је- данашња Црна Гора је у аксиолошкој (вредоносној) равни- антицрногорска творевина са великосрпском суштином, у којој 70 одсто њених државних чиновника представља тврде непријатеље Црне Горе,

И то тврди др Боги, титулован као двоструки академик, црногорски и дукљански, који се испод свог текста потписује као “предсједник Сената ДАНУ, члан Одбора за правне науке ЦАНУ, правни теоретичар, социјални филозоф, правни писац и публицист”?! (1)

Када се погледају све ове неадекватности, намеће се питање- зар је могуће да овакви дефектни ликови, с контејнером титула, данас кроје државну идеологију Црне Горе и заузумају јаке функције у држави?! А одговор је прост- итакако је могуће.

Магијска заклетва, вјерност и лојалност

У наставку текста, др Боги даје формулу- како да се преокрене ситуација!

Па каже: “Потребно је уставно-правно и законски конституисати,…, заклетву на вјерност Држави Црној Гори државних и јавних службеника- која се може назвати свечаном изјавом или свечаним обећањем,…” (1)

Затим метанише: “Треба истаћи да у филозофском, социјалном, правном и моралном смислу, лојалност није што и вјерност, јер је прва установа наметнуто и невољно прихваћено стање без израза унутрашње интроспекције која се одражава као невољно обзорје које се прихвата као тренутно и наметнуто.” (1)

Укратко, др Боги сматра да лојалност службеника држави, у смислу строгог поштовања закона, није довољно. Те предлаже да магијску заклетву, која ће бити- не на лојалност, већ на вјерност држави.

Наравно, у заклетви сигурно не би било- не кради државу, нити др Боги тражи вјерност државе народу, што би било логичније, када већ говоримо о некаквим чудним магијама.

Елем, тих 70 одсто државних чиновника Црне Горе, који су, по њему- очигледни и тотални великосрби- морају положити магијску заклетву, која ће их генетски преобразити, па ће им дух титрати у скаду са необичним визијама др Богија.

Послије свега наведног, једно је сигурно- др Боги је сазрео са психијатријско испитивање, које ће устврдити- колики је стварни степен његове менталне исчешености, али и- какву опасност он представља за заједницу у цјелини.

Ништавно историјско знање „сенатора“

Што се тиче првог дијела текста овог дукљанског и црногорског сенатора, он је темљније обрађен у једној од претходних колумни. (2)

Из тог првог дијела ћемо се осврнути само на један моменат, гдје је Богићевић изнио следећу тезу:

“Црногорски језик је украден и преименован у српски језик још 1850.године, Бечким књижевним договором (Беч, маја 1850.г.)…”.

И тај став је поткријепио “кључним аргументом”- да је та одлука о имену језика донесена “без представника црногорске државе- црногорскога владара Петра Другог Петровића?!”

Укратко, др Боги жели рећи- да је Његош био учесник Бечког књижевног договора1850.године, језик се тада не би звао српски, већ црногорски, и под тим називом би се учио у црногорским школама.

Да је несретни др Боги само отворио Википедију, нашао појам “Буквар Вука Караџића”, тамо би прочитао следеће:

“И док Срби у Кнежевини Србији нису користили Вуков Буквар, у Црној Гори он је коришћен све до 1836. године, када је, на иницијативу Петра Другог Петровића Његоша, у Митрополитској књигопечатњи на Цетињу штампан буквар Димитрија Милаковића.”

А на насловној страни Милаковићевог буквара је писало: “Србски буквар ради учења младежи, Црковноме и Гражданскоме читанију/ у Црној Гори/ у Митрополитској књигопечатњи/ 1836.”

Ако се овоме дода информација да се у временима Његошевог претходника, Светог Петра Цетињскога, учило из “Србског буквара”, којег је Петар Први штампао у Млецима 1812. године, долазимо до закључка да је знање дуплог академика др Богија о историји Црне Горе равно нули.

Институције послије уљеза доживјеле природну смрт
Ипак, све то му није сметало да свој невјероватни текст финишира овако:

”Нема црногорске јавне администрације ни црногорског јавног службеничког система (у коме превладава српски културни дух, због чега је још 2006. требало укинути и наново конституисати све научне, културне и државне институције што је искуство Француске буржоаске револуције 1789.) у свим гранама власти без уставног и законског конституисања завјета вјерности.” (1)

Вјероватно сте примјетили да је, у овој дугачкој реченици, др Боги рекао да је послије референдума 2006. године “требало укинути и наново конституисати све научне, културне и државне институције”!?

Збиља, шта би се десило да су се оне стварно тада укинуле?! И наново конституисати нове, у којима ће обитавати овакви параноици као др Боги?! На шта би то личило?

Послије свега, једно је сигурно, ништа није требало укидати 2006., јер је уласком оваквих неадекватних ликова у научне и културне институције- њихов углед толико срозан, да су доживјеле страшну смрт и саме себе укинуле.

Зато се на крају поставља питање, а када ће особе попут др Богија бити елиминисане, шутнуте из свих научних, културних и државних институција Црне Горе, да би се смањио високи степен лудила, који је сада присутан у јавности?

Јер, јасно је да је здрави смисао неопходан да би било шта постојало, и имало бар неку вриједност.

Референце:

(1) (“Црногорски језик украден и преименован у српски 1850.”, 29. 08. 2018, др Чедомир Богићевић, Побједа- портал Аналитика)

(2) (“Домородачка шизика: Поремећаји дукљанског сенатора”, 01.09.2018., Војин Грубач, портал ИН4С)

No comments: