Friday, May 22, 2020

Грубач: НКТ протежира меркантилнe интересe лобија

 ("Обавезно ношење маски и марама примитиван маркетинг и репресија над грађанима". Од
ИН4С - 27/04/2020)


Ранија одлука др Бобана Мугоше, директора Института за јавно здравље, да је обавезно ношење маски од 27. априла у објектима који се отварају тек 4. маја, као и чудна одлука НКТ да су Подгорица, Тузи и Даниловград једна територијална цјелина су изазвале експлозију критика огорчене јавности, јер се радило о потпуно нелогичним и здравим разумом необјашњивим одлукама, казао је за ИН4С, аналитичар и колумниста Војин Грубач.

Послије масовне негативне реакције грађана, др Мугоша је промијенио рјешење, те донио одлуку да је обавезно носити тек од 4. маја маске, али да се могу користити и “мараме, памучне или неке друге”, сматра Грубач и додаје:
Дакако, остаје отворено питање-да ли је режим првим рјешењем желио присилом, указом о обавези, распродати дониране маске осиромашеном народу Црне Горе?
Наиме, по Грубачевим ријечима, јавност је тај потез протумачила као покушај екстразараде меркантилних несоја који су блиски режимским круговима, због чега је реакција народа била екстремно бурна.

Опет, јавност у раду НКТ примјећује протежирање меркантилних интереса одређених грађевинско-трговачких лобија, као и накарадне: идеолошке, политичке и антиправославне моменте уграђене у поједине одлуке, гдје се јасно види погани дух дуплих аршина, што је недопустиво„, нагласио је Грубач.

Иако је НКТ орган који нема уставно утемељење, ред би био да ти самозванци темељније објашњавају своје чудне одлуке и подробније одговарају на конкретна питања јавности.

Значи, неопходно је да НКТ пројави транспарентност, чак и у својој антиуставној дјелатности, али и много виши степен одговорности да се не би десио масовни излазак огорченог народа на улице, када им сва правила која су усвојили више неће вриједити, закључио је Грубач.

No comments: