Friday, May 22, 2020

Таласање режима: Ехо из дубине помаме

Пише: Војин Грубач, ИН4С,

Скарадним предлогом “Закона о вјерским слободама” црногорски режим је прилично заталасао објективну јавност Црне Горе.
Она је у том закону препознала спој безграничне материјалне похлепе и неке чудне верзије сатанизма, што заједно обитава у главама оних који су наредили да се тај ненормални закон предложи.
Јер, у Црној Гори је приватизовано све што је било државно, и то с пљачком космичких размјера.
А сада, ти исти десперадоси похаре су се “досјетили” да је имовина Митрополије “била државна прије 1918.”, па предлогом закона предвиђају њену национализацију, а све уз алиби- “исправљања неправде”?!

Зле силе окупирале главу власти

Реакција Митрополије црногорско приморске и јавности на тај скарадни законски акт је била бурна, тако да су прокувале и друштвене мреже.

Митрополија црногорско-приморска је у знак протеста заказала црквено-народни Сабор у Никшићу 21. децембра, а митрополит Амфилохије најавио је да ће се мошти Светог Василија Острошког пренијети на мјесто окупљања.

Послије изношења скарадног предлога закона, владајућа ДПС је поводом најављеног догађаја у Никшићу реаговала бурно, објављујући саопштење које је испод свих цивилизацијаих норми.
Ево те изјаве у цјелости, а коју је пренијела „Антена М“: “Најава Митрополита Амфилохија да ће мошти Светог Василија Острошког бити злоупотријебљене у сврху повећања броја присутних на Сабору који је заказан за 21. децембар у Никшићу, а све у циљу притиска на црногорску владајућу већину, незапамћен је чин који показује да за њега нема светиња, да он све користи за сопствену промоцију, што може заслуживати само презир и од вјерника, поручују из Демократске партије социјалиста.

„Овакву злоупотребу, чак и моштију Светог Василија, не памти Црна Гора. У православном свијету нико није толико далеко отишао, да користи мошти једног таквог свеца за политичке циљеве. И то против сопствене државе.

Овим Митрополит доказује да је за њега Острог само фабрика пара које се користе за антидржавне и антицрногорске циљеве, за све што је супротно од онога што би вјера и његова мисија требало бити.

Позивамо грађане да не насиједају на овакве провокације, којима смо одољели и у турбулентнијим временима 90-тих, кад је држава Црна Гора била у сасвим другој позицији“, поручују из ове странке. “ (1)

Помамљени фантоми као прилог неадекватности

Када се ова изјава појавила на Фејсбук страници ДПС-а, испод ње се догодила експлозија режиране коментаторске мржње, гдје је недостатак подршке јавности ДПС покушао компензовати- фантомима и ботовима.

У томе су предњачила два накарадна лажне профила: “Јаков Даковић” и “Андро Биочевић” (2) , који су иначе присутни као ординирајући пацијенти по свим прорежимским Интернет порталима.

Удобно скривени иза маске фантома, с реториком која је за кривично гоњење, та два лика годинама дају пример ментално поремећенима како да се понашају у медијском пространству.

Умјесто да се Дигитално форензички центар из Подгорице заузме окривањем личности које стоје иза тих маски, као у случају Аца Табаша, модератори ФБ зида ДПС-а скандалозно користи услуге њихове помаме.

Тако се и сада на профилу ДПС-а налазе следеће двије изјаве фантома “Јакова Даковића”, гдје пише: „У вашим је рукама мач, употребите га“, да би то допунио следећом поруком: „Нема времена за одлагање, треба их напасти жестоко, да не знају шта их је снашло.“

Ето тако командује овај миш из мекиња, који промаља свој анонимни носић да би црногорским властима дао некакав килави савјет.

Шизофренични коментари егземплара “мањинских народа”

А све то се дешава испод паранормалне изјаве владајућег ДПС-а, гдје преношење моштију Светог Василија Острошког у Никшић они третирају као “незапамћени чин”, не схватајући да ће скарадни коментари који су тамо остављени остати као доказ “незапамћеног чина” ДПС-а.

Наравно, овакви уникатни “хероји” скривени иза маске- регуларно позивају на обрачуне у којима ће учествовати неко трећи, док ће они грицкати кокица и уживати у представи.

Шизофреним коментарима су се истакли и поједини ботови под пуним именом и презименом.
Међу њима су се, упућујући салве вјерских увреда, испрсили и неки припадници мањинских народа исламске вјероисповијести, из само њима знаних разлога.

Наравно, било би профилактички корисно открити имена и презимена дотична два фантома, јер би се ту могло десити изненађење.

Упућени дјелови јавности још памте случај „Ангуса“, који је на порталу Санџак – Прес распомамљено сипао оптужбе против Црногораца, да би се потом “преоблачио”- те као “Црногорац”, на црногорским порталима, бацао “дрвље и камење” по Србима.

А када му је случајно откривен индентитет, јер је био неопрезан, дотични „херој“ је вриштао на све стране како му је „живот у опасности“?!

По реторици и стилу, фантоми из ове приче јако сличе томе несрећном „Ангусу“, чији је идентитет познат.

Меркантилност с примјесама сатанизма

Како је ДПС у свом саопштењу рекао да преношењем моштију “Митрополит доказује да је за њега Острог само фабрика пара које се користе за антидржавне и антицрногорске циљеве”, то је очигледно да је овдје акценат стављен на термин “фабрика пара”?!

Та меркантилност, која фигурира кроз усклик “фабрика пара”, јасно показује да је нови закон о отимању црквене имовине мотивисам похлепом.

Ипак, неадекватне особе које тако размишљају не схватају да, било каквим обликом отимања манастира Острог- нестаје и “фабрика пара”

Наиме, јасно је да ће православни вјерници своје прилоге увијек остављати тамо гдје им посавјетује Митрополија црногорско приморска.

Збиља, зар заиста ови помамљени ликови мисле да ће вјерници давати прилог за Цркву онима који отимају цркве и манастире?

Умјесто “прилога” , увијек ће их чекати хук разјарених вјерника, којима се скрнаве света мјеста.

Резултат таквих баханалија власти ће бити, у свакој варијанти исти- вјерници ће и даље, још жешће бити уз Митрополију, честити атеисти ће их подржавати, службе ће се и даље вршити, прилози ће се увијек и само давати Цркви.

Једино ће остати факт да је, у једном мрачном периоду Црне Горе, неки облик сатанизма преовладао у главама врха државе.

Камиони, а не “вреће пара”- отете од државе и народа

Митрополит Амфилохије, који је прије неки дан служио Свету службу Божију у цркви Светог Андреја Првозваног у Кутима – Зеленика, рекао је следећу мисао: “Једино што још није опљачкано у Црној Гори је Црква Христова”!

Као потврду тих ријечи, подсјетимо се текста подгоричких “Вијести” од 12.2.2015. године (3), у којем је наведено да је Ранко Кривокапић, тадашњи Предсједник Скупштине Црне Горе, оптужио врх владајуће ДПС, а на индиректан начин и шефа режима, да су током приватизације КАП узели мито од чак 800 милиона еура.

Други изразити случај грабежи је везан за бившег високог функционера ДПС-а Светозара Маровића.

О томе имамо текст подгоричких “Вијести” од 31.7.2017. године, гдје је главна информација стала у кратки наслов: “Група Светозара Маровића ојадила Будву за 100 милиона еура?” (4)

Да се разумијемо, сума од 800 милиона долара која је отета од КАП-а сигурно превазилази имовину Митрополије црногорско приморске, скупа са свим прилозима који би вјерници оставили у наредних 300 година.

И док ДПС говори о Острогу као “врећи пара”, медији и грађани говоре о “камионима и возовима пара” које су отете од КАП, Елекропривреде, Телекома, Будве, Подгорице, …, гдје су групе распомамљених “патриота”, без размишљања, антипатриотски уништиле будућност државе и народа?!

А када су све опустошили кренули су у рат између себе и међусобно сатирање, па су почели редом падати: Светозар Маровић, Душко Кнежевић, док остатак црногорских олигарха чека судњи дан-када ће их најјачи међу њима ометлати и закономјерно оставити без ичега.

Послије разарања економије државе, уз лагано зобање костију слабијих олигарха, одједном су краљеви таме осјетили необичне “идентитетске тегобе”.

Индентитетске тегобе, кроз похару културног блага

Те идентитетске тегобе режима најбоље је описао адвокат Никола Мартиновић, гостујући на А1 телевизији у ТВ емисији “Неђеља у петак”(5), гдје је устврдио да је национализација имовине Митрополије неопходна због очувања споменика културе, који су важни сегмент “државног и националног идентитета Црногораца”.

Да би потом рекао шта ће се десити у будућности , на овај начин: “Имате хотеле који су бивше цркве, које више нису посвећене, не обавља се вјерски ритуал у њему, и онда држава одлучи: отворимо хотел, отворимо сластичаре или отворимо нешто друго.” (5)

Тако је по Мартиновићу испало да православни вјерски објекти, као споменици културе, нису довољно заштићени јер се о њима брине Митрополија, али ће бити “врхунски заштићени” послије конфискације, када ће држава имати “легитимитет” да те “споменике културе” претвори у сластичаре, хотеле или нешто треће?!

Јарки пријер “одговорног чувања државног и националног блага”, од стране црногорских властодржаца, имамо у случају похаре цетињског Народног музеја Црне Горе.

О томе су писали медији, а издвојићемо овај текст: “Послије шока који је изазвала изјава Александра Беркуљана, који дуже од 35 година ради у Народном музеју Црне Горе, да је из ове установе од непроцењивог значаја за црногорску културу и историју, нестало око 2.990 експоната, стиже ново непријатно изненађење за црногорску јавност.“ (6)

А о чему се ради, пише следеће: „Беркуљан је Основном државном тужилаштву на Цетињу поднео допуну кривичне пријаве у којој тврди да нестало више од 14.475 музејских експоната који су ушли у фондове Народног музеја након 1962. године!” (6)

У истом тексту се наводи и ово: ”Велика похара задесила је и Завичајни музеј у Никшићу. Тамо је тек 2013. године откривено да у фонду недостаје 2.413 експоната из уписаних у Регистар културних добара 1962. године.” (6)

Катастрофални однос садашње власти према крађи 14.475 музејских експоната, при чему је сваки експонат важни дио државног и националног идентита Црне Горе, у којег се они куну, експлицитно показује да ти ликови уопште немају никакав национални идентитет.

Желе ликвидацију Православне цркве, јер су све остало уништили

Прије ће бити да данашња власт у Црној Гори “одгаја” сопствени антивјерски идентитет, као дио свог стварног идентитета.

Он се данас манифестује као антитеизам или агностицизам крајње изопаченог облика, што нема додирних тачака са вјером, традиционалним религијама и њиховим вјерским објектима.

Он нема додирних тачака са цивилизацијом, људским манирима, природном логиком и здравим смислом.

Зато је Сабор у Никшићу само почетак процеса који већ сада даје резултате, јер “удар нађе искру у камену”.

Па сада као зечеви искачу, да се унереде, сви по списку: Никола Мартиновић, Славко Мандић, Рајко Церовић, Стево Вучинић, Зувдија Хоџић, и наредни који ће нешто промуцати кроз бесмислене фразе и гебелсовско понављање изанђалих парола.

Како они, у већем или мањем степену, 99 одсто православних вјерника, Срба и Црногораца у Црној Гори третирају као “непријатеље”, које треба вријеђати, медијски малтретирати а законски стављати у грађане трећег реда, то нека очекују да ће им образ и друштвени положај добити адекватно мјесто на сметлишту историје.

На концу, остаје нам да подвучемо црту и констатујемо факт.

Наиме, очигледно је да је намјера садашњег црногорског режима ликвидација Православне цркве у Црној Гори, и то на исти начин како су ликвидирали сва црногорска предузећа, попљачкали културно благо Црне Горе, неподношљивим условима живљења отјерали у “бијели свијет” преко 150. 000 житеља државе за последњих 30 година.

И сада се та иста власт чуди – што се то народ буни, шта се то са јавношћу дешава?!


Референце:
(1) (“ДПС: Срамна најава Амфилохија, ово не памти Црна Гора”, Милена Апрцовић, портал “Антена М”, 12.12.2019.)
(2) (“Застрашујуће поруке режимских ботова: „Завршите већ једном са Ристом и братијом“, портал ИН4С, 13.12.2019.)
(3) („Кривокапић: Са ДПС-ом смо само због НАТО“, Подгорица, “Вијести”, 12.2.2015.)
(4) (“Група Светозара Маровића ојадила Будву за 100 милиона еура?”, Светлана Ђокић, Подгорица, “Вијести”, 01.07.2017.)
(5) (“Десперадоси “идентитета”: Црква као сластичара или бунгалов?”, Војин Грубач, портал ИН4С, 12.12.2019.)
(6) (“Из црногорских музеја украдено 14.475 експоната”, М. Секуловић, портал “Новости”, 20.01. 2018.)

No comments: