Sunday, March 21, 2010

Polemika na DNMN - Vojin Grubac - Epaminondas

Epaminondas

Na svako pominjanje bilo kog ili bilo kakvog kriminalca porijeklom iz CG,pa čak i vannaravnih pojava vezanih za CG, odmah se digne silesija mudraca da za sve optuži Mila,apsolutno time relativizujući njegovu stvarnu krivicu u domenu političkog djelovanja,kao i krivicu oko stvaranja negativnog ozračja u društvu kroz saradnju sa određenim kriminalcima.Niko ne pokušava naći valjane,neporecive dokaze za Milov kriminalni testament svima nama, već se bez ikakve strategije ponavljaju prilično neobrađene i nesuvisle optužbe koje više štete stvarnoj kritičkoj javnosti nego što štete Milu. Medo je ispao po ko zna koji put nesposoban da kontroliše situaciju.Pao je pod pokroviteljstvo kuma ratka što je vidljivo iz potonjeg obraćanja Kuma Ratka medijima i Ćosiću praveći od Meda političkog retarda kojeg treba za ruku dovoditi pred lice javnosti. Ratko Knežević da ima prst obraza,krckao bi te pare što je na foru uzeo uz blagoslov kuma i ne bi prdio lude po svijetu o CG.
Što se tiče Svetog Petra…mislim da se potomci Konavljana nerado sjećaju njegovog ,prvog od dva, naleta bratskog pomirenja i spašavanja u režiji Crnogoraca.Krv je tada tekla potocima…Malo opšteg znanja iz ne tako predavne povijesti ne bi nedostajalo…

Vojin
Epaminondas: “Na svako pominjanje bilo kog ili bilo kakvog kriminalca porijeklom iz CG,pa čak i vannaravnih pojava vezanih za CG, odmah se digne silesija mudraca da za sve optuži Mila,apsolutno time relativizujući njegovu stvarnu krivicu u domenu političkog djelovanja,kao i krivicu oko stvaranja negativnog ozračja u društvu kroz saradnju sa određenim kriminalcima.”
Gospodine Epaminondas, da li ste za ovaj dio svog teksta izjavili da je: “Potpuno promašen,baš šopska salata,kao da ga je napisao neki prethodnik.kritikovanje radi kritikovanja (burdikovanje-palamuđenje)…”
Ako jeste, cestitam, pogodili ste u srz problema, ocijenili ste ga u svom stilu.
Inace, mislim da malo ko moze kao vi (mozda jedino sokrat cetinjski- moguce, vas brat od tetke) da na tako lijep nacin podvuce razliku imedju losih momaka – koji neznaveno optuzuju Mila na svako spominjanje kriminalca, i vas – koji ga ispravno, iako brutalno i svirepo, ali pravedno – optuzujete za stvaranje negativnog ozracja u drustvu kroz saradnju sa kriminalcima. Dakle, kada bi saradjivao sa kriminalcima, ali bez stvaranje negativnog ozracja – drustvo bi bilo postedjeno zracenja toga ozracja koje steti Crnoj Gori, a i vasem tekstu..

Epaminondas
Vojin, moje kritikovanje,u ovom slučaju dato kao opštepoznata činjenica, da je Milo Đ. prijatelj sa kriminalcima ili sa ljudima koji su gonnjeni (sam je to priznao) ne znači da ću ja poći u Beograd tražiti pomoć za eventualno rješavanje te situacije. Zašto NE u Bijograd? Jednostavno zato što je to sredina koja je ,kao i CG, indukovala ovakvo nesporno stanje stvari i ne čini dovoljno da se te loše stvari na pravi način rješavaju.

Kada bi,hipotetički, Šuković pravio emisiju sa Tomom Nikolićem koji bi u emisiji polemisao sa nekim crnogorskim kriminalcem , sigurno ne bih otrčao da napravim tekst o tome kako Boris Tadić ima biti kriv i odgovoran zašto taj crnogorski kriminalac čini takve stvari kakve čini… E upravo to što ja NE BIH uradio,uradio je poštovani Kovačević.Iako je u srpskoj emisiji , crnogorski stručnjak za davanje ekskluzivnih informacija o kriminalnom miljeu,polemisao ili tačnije bio optužen od strane srbijanskog kriminalca da je plaćenik srbijanskih tajkuna u vezi sa Lukom Beograd,krivica za ekstremnu popularnost te emisije u negativnom ozračju se prepisuje na Mila Đukanovića. Kovačević,dakle, palamudi.Milo sa ovom emisijom nema veze.
Umjesto svega toga potrudite se malo više,uz malo više opasnosti, razotkriti suštinske stvari oko kojih se niko ne spori da su problematične.Pronađite svjedoke koji će posvjedočiti da Milo,ili neko iz vladajuće nomenklature stoji iza pobrojanih ubistava,pronađite valjane dokumente koji potvrdđuju kretanje prljavog novca,pokrenite radnike i građanstvo na civilizovane proteste koje će predvoditi lideri opozicije,pripremite valjane optužnice za koruptivne radnje,za lošu privatizaciju i sl. Dovoljno jasno ?

VojinEpaminondas: “Pronađite svjedoke koji će posvjedočiti da Milo,ili neko iz vladajuće nomenklature stoji iza pobrojanih ubistava,pronađite valjane dokumente koji potvrđuju kretanje prljavog novca…”

Gospodine Epaminondas,

vi vjerovatno zivite na Marsu, pa nacin na koji zelite odbraniti odredjene ljude ima marsovsku logiku. Ti svjedoci, dokumenti i sve ostalo sto je potrebno naci – ne nalaze gradjani vec specijalizovane sluzbe koje sluze toj svrsi. Dakle, gradjani u CG ne mogu osnovati paralelnu ANB koja bi radila ono sto nece da radi postojeca sluzba. Ako ne mogu oni, mogu druge sluzbe, prije svega patrona Crne Gore u vidu Vasingtona, ali i okolnih drzava – koje smatraju da su pogodjene takvim centrom haosa. Jasno?

Idemo dalje,

kazete: “Crnogorci su tamo popalili i poubijali katoličko stanovništvo koje su tamo zatekli (za vrijeme Sv. Petra Cetinjskog), iako za to nije bilo nikakvog povoda. Bratski rišćanskom ručicom. Vjerovatno uz moleban. Kao što su radili slično i njihovi potomci, Heroji iz 1991, pod vođstvom ili potpomognuti od Mila ,Sveta i Momira i vrhovnog komandanta Sloba, te par komesara poput Matije,Dobrice,Nebojše Jevrića,Crnčevića,Labudovića…”

Gospodine,

koliko vidim zelite da analizirate hrvatske i srpsko-crnogorske odnose. Kako? Jednostrano?

Znate, po hrvatskim izvorima je prilikom borbi oko Dubrovnika uništeno 2.127 kuća, u potpunosti je uništena stočna farma kod mjesta Gruda a u Crnu Goru kao »ratni plijen« odvezeno je oko 650 muznih krava, zračna luka »Dubrovnik« pretrpjela je štetu od oko 25 milijuna eura, itd…

Htjeli ste reci da je upad na teritoriju druge drzave los? Slazem se!

Zasto je tada regularna vojska Republike Hrvatske upala na teritoriju BiH, kada je zakljucila u vezi Dubrovnika da je to lose?

Recimo prikom upada armije Republike Hrvatske samo jedan maleni gradic u RS – Mrkonjic Grad je imao sledece gubitke: Potpuno je uništeno 3.644 kuca i 700 stanova, a oštećeno je još 6.017 stambenih objekata. Iz preduzeća su odnešene sve mašine, a iz kuća i stanova opljačkana imovina. Uništen je celokupni stočni fond od 12 hiljada goveda, 70 hiljada ovaca i 15 hiljada svinja…
Da ne spominjem Drugi svjetski rat, Bljesak, Oluju, Loru,…

Gospodine,

meni je vasa “logika” jasna – ne zaboravljate “grijehe” cak ni Sv. Petra Cetinjskoga, a balvane u svom oku ne vidite. Znate, sa takvom demostracijom egoizma vi ste sve rekli, a niste prvi koji to radi iz tog cudnog ugla. Dakle, vi ne mozete biti moralni arbitar iz prostog razloga jer ste amoralni.

Vojin
Epaminondas: “Krv je tada tekla potocima…Malo opšteg znanja iz ne tako predavne povijesti ne bi nedostajalo…”

Gospodine Epaminondas,

oprostite na jos jednoj intevenciji, ali ako ste taj zakljucak “iz ne tako predavne povijesti” izveli na osnovu gledanja filma Lordana Zafranovica – “Okupacija u dvedeset sest slika”, moram vam reci da ste to plasticno opisali. Medjutim, koliko se sjecam, taj film nije osvrt na Sv. Petra Cetinjskog, akteri su sasvim drugi, radi se o nekakvom Antu ili Anti?!

EpaminondasKovačević,

Crnogorci nisu “prošli” kroz Konavle pa došli sve do…Dubrovnika , kako vi pišete…Ne,to bi moglo značiti,tako kako ste vi zavili u šamrolnu, da su Crnogorci pošli tamo trgovati vino,brati prstace i prodavati usoljene glave od Turaka,tako poznati specijalitet crnogorske kužine…

Crnogorci su tamo popalili i poubijali katoličko stanovništvo koje su tamo zatekli,iako za to nije bilo nikakvog povoda.Bratski rišćanskom ručicom.Vjerovatno uz moleban.Kao što su radili slično i njihovi potomci,Heroji iz 1991,pod vođstvom ili potpomognuti od Mila ,Sveta i Momira i vrhovnog komandanta Sloba, te par komesara poput Matije,Dobrice,Nebojše Jevrića,Crnčevića,Labudovića…


D. Kovačević
Uvaženi Epaminondase,

Ima ona stara, a svaka “stara” je izbrušena istina, nastala godinama, pa i vjekovima golog iskustva, koja nije došla iz logičkih formi, apstrakcije, već iz realne stvarnosti , života……: “kuda vojska (pješadija, čizma) prođe-tu trava više ne raste”, čuo si je ,sigurno, mnogo puta Epaminondas, zar ne?
I u tome je svaka vojska jednako surova, pa i ona Svetog Petra Cetinjskog.
A naša vojska, iz tih vladičinih vremena, nije kroz Konavle prošla sa namjerom da pali i ubija, no da protjera neprijatelje(Napoleonovu napast) i dotuče ih…
E sad, zašto su se francuzi povlačili preko lijepih i živopisnih Konavala-to je bio njihov izbor, a i najbliži, najpraktičniji koridor odstupnice.

Epaminondas

Vojin,

vaše neznanje ili još gore želja da se namjernim “neznanjem” + bledunjavi sarkazam (često loše upotrebljen pokazuje nemoć) prikrije istorijska činjenica o crnogorskim zločinima s početka 19-og vijeka je mnogo teža od vašeg drugog grijeha koji se tiče nekog aludiranja na nesporne divljačke i sramotne zločine učinjene od strane Anta Pavelića i njegovih prljavih ustaša , a kkoji bi ovako kako ste vi postavili stvari trebali bit pokriće za zločine Heroja iz 1991.,pa kao ti zločini imaju neke veze samnom.

Da mi je rođeni ćale tako nešto radio,a srećom nije,ne bih se libio reći da je fukara.Kako ćaletu,tako i ostatku svijeta.Fukara je svako ko na bilo koji način relativizuje zločine. Dovoljno jasno?

VojinEpaminondas: “Fukara je svako ko na bilo koji način relativizuje zločine. Dovoljno jasno?”

Nije jasno, jer upravo vi relativizujete zlocine. Uostalom, gore sam vam vec odgovorio na prethodni post, pa da se ne ponavljam.
Nacin na koji relativizujete zlocin je meni odavno poznat, ukratko – jednostrano posmatranje stvari. “Logika” je – vi ste nam uradili to i to, a ukoliko nam budete pricali sta smo mi radili – to je lose, jer relativizujete stvari.
Ujedno, ne vidim potrebu da se pozivate na svog oca jer – ako vi ne zelite da vidite sta je radio “narod” kome pripadate, tada ne vidim razlog da spocitavate drugim “narodima” sta su radili. Da ponovim, kod vas je prisutan prilicno jak nacionalni egoizam. Jer, “svjeza” su vam pamcenja na Sv. Petra Cetinjskog, kojeg svrstavate cak u “zlocince”, i kojeg nepotrebno optuzujete, a balvan u vidu tvornice smrti NDH i pojavu Artukovica nikako da padne pred vase noge.
Znate, sv. Petar Cetinjski je svetac, i osoba sa takvom sistemskom greskom kao sto ste vi nije dostojna da ga spomene.



VojinPostovani Dusko,

gospodin Epaminondas je prije neki dan, u polemici s vama, rekao za sebe: “Dobar dio svog života sam proveo u redovima te opozicije i znam o kakvim se karikaturama tu radi.Za razliku od mnogih,lično sam bio napravio rezultat koji je omogućio dolazak u poziciju vlasti mojoj partiji i nakon svega toga ono što su oni napravili obnašajući vlast je vrijedno samo dugmeta DELETE…Ta stranka je sada “ad acta” i za njom plaču samo nesposobni konformisti i političke kukavice nespremne da istini pogledaju u oči.”

Znate, kada neki covjek o svojim dojucerasnjim kolegama govori da su “karikature, nesposobni konformisti, politicke kukavice nespremne da istini pogledaju u oci”, a u ovoj temi koju komentarise ne moze preskociti svoj nacionalni egoizam, pogledati “istini” u oci, posmatrajuci dogadjaje i zbivanja sa svih strana, te sebi dopusta karikaturno vracanje u daleku proslost nesuvislo komentarisuci ljude koji su na najljepsi nacin obiljezili Crnu Goru, to je znak da taj covjek ne stanuje u realnosti.
Znate, mislim da vas on uopste ne razumije, kao da govorite na kineskom jeziku. Necivilizovanom egoizmu nije dato da razumije neciju eticku sirinu, i on mora demonstrirati mrznju prema nosiocu takvog duha. Doduse, mozda mu je takav horoskop:))



EpaminondasKovačević,

najprije hvala što polemiku posmatrate na način kako ste izjavili,kao pokušaj dvojice ili više sagovornika da dođe do nekog ,makar kakvog zajedničkog stanovišta,ili bar da razmijene u miru tastature svoja razmišljanja o stvariuma koje nas se tiču.No hard feelings,kakogod bude…

A sad, na stvar…

Vojevanje Svetog Petra Cetinjskog sa Francuzima preko konavoske teritorije uz opšti palež i ubijanje konavoskog stanovništva (prekinuto naredbom ruske strane u sukobu za čije interese su Crnogorci “ratovali” ) , je za vas opravdana vojna akcija , očito, iako dotad nije postojao nikakav , AMA BAŠ NIKAKAV, sukob između Crnogoraca i Dubrovčana…Znajući da je kontekst tih događaja mnogo širi i kompleksniji time od ove priče, ne želim ovdje obrazlagati tu temu a imao bih dosta o tome pisati.Crnogorci su za rusko ime i slavu spalili 660 kuća oko Dubrovnika,pljačkajući i ubijajući i te stvari treba posmatrati kao negativne jer to i jesu bile,spram tog jadnog naroda.
Osim ako se nećemo sladiti “tuđijem” žrtvama…Kolateralne žrtve NE PRIZNAJEM kao opravdanje za fukarluk.Kad vojnik pogine,to je nešto drugo ali kada se pali i ubija civilno nedužno stanovništvo to je PASJALUK.Vazda bio i biće….

Mislim da je prilična sramota nekom ko se izdaje za civiliziranog evropejca i koji bi osuđivao Milove zločine, i još nečije zločine,pa još nečije zločine, da ne zna, ili što ja mislim, namjerno neće da zna za zločine “svoje strane” , uslovno rečeno.Za hrišćanina, a za takvog se izdajete, ubijanje je jedan od smrtnih grehova i nema opravdanja za tako nešto. Prilično žalosno da oko ovih stvari imate problem sa samim sobom.

D. KovačevićUvaženi Epaminondase,

Dugo trajanje, realni život, sticaj okolnosti, vječita borba, opstanak na ovom stradalištu, očuvanje ovog nekadšnjeg zbjega…..ne teorija i knjiška aksiologija, ne pitajući nas, determinišu naše ponašanje, ophođenje pa i vojevanje, ratovanje.
Šta se mora nije teško….ko je ikad u ratovanju, u toj surovoj i uništavajućoj borbi pazio na etiku i koleteralu….
Nije rat, posebno ne onaj nametnuti….čas teorijke moralistike-niti će ikada biti. Zato najviše napora učinimo da se on ne desi-a kad se desi moj Epaminondase, tu su svi krvoloci podjednako, pa ko koga prvi zgrabi.

Čovjek u borbi funkcioniše na najnižen instiktivnom nivou, i nema kad razmišljati o Aristotelovoj Nikomahovoj etici.

Reću ti jednu stvar kad već govoriš o crnogorskoj neplemenitosti i ratnoj bezosjećajnosti: Možda i u cijeloj istoriji nemirne Evrope samo u jednom koncentracionom logoru, čije je postojanje užasna stvar, osuđujem, niko nije ubijen-to je Morinj! Da li je tako sa ostalima…Lori, na primjer?

Zato, pustimo ratovenje, koji narod, posebno balkanski nije bio u krvi do koljena….najmanje Crnogorci.

Epaminondas
Vojin,

vaš temeljni problem u ovoj korespondenciji je što ste umislili da je sa “protivničke” strane Hrvat , pa vam još taj mrski papinac udara po Svetom Petru i neporecivim crnogorskim ( za vas je to ipak srpskim) vrijednostima i veličinama.
Da bi vam olakšalo stvari ja sam i sudbinski i voljom Crnogorac tako da smatram prednošću što sam baš ja taj koji je ” balvan u svom oku” prepoznao kao veći oftalmološki i etički problem od “truna u tuđem”.
Za svakog moralnijeg čovjeka vi ste diskvalifikovani iz fair diskusije glorificiranjem ,ili u najmanju ruku , potiranjem, zločina svojih miljenika.

“Na najljepši način obilježili Crnu Goru”,kaže Vojin , vrlo nesuvislo i pogrešno, književno i etički i faktografski…
Palež 660 kuća koje su uradili naši predci tada, samo neko ko je moralna kukavica i bastard postojeće civilizacije može smatrati “najljepšim obilježavanjem”…

Jasno kao dan, zar ne!?


VojinGospodine Epaminondas, vi ste se groteskno zapetljali. Dakle, radi se o groteski, a ja mogu samo da se smijem. Znate, ja uopste nisam pretpostavljao koje ste nacionalnosti, jer me to ne interesuje. Nisam od vas trazio da se nacionalno legitimisete, to nikad nisam niti u jednoj polemici ikome trazio, jer to nije umjesno. Ali, vi ste poslije zapetljavanja odlucili da se bespotrebno nacionalno legitimisete kao Crnogorac, kao da je to meni nesto posebno vazno.
Cak ste napravili jedan krupan gaf rekavsi “taj mrski papinac”, te uvrijedili ljude koji se izjasnjavaju kao Crnogorci rimokatolicke vjeroispovjesti.
Dakle, to vase skretanje u nacionalnu legitimaciju je providan pokusaj da neprincipjelnost koju ste pokazali zamazete time sto ste neke “nedodirljive nacije”. Znate, ja to ne priznajem kao izgovor za vase halucinogeno posmatranje proslosti, jer nema “nedodirljivih nacija” – ciji pripadnik moze da optuzuje na lijevo i na desno.

U zadnjem postu kazete: “Palež 660 kuća koje su uradili naši predci tada, …, što sam baš ja taj koji je ” balvan u svom oku” prepoznao…”
A pazite, ranije ste rekli: “Crnogorci su tamo popalili i poubijali katoličko stanovništvo koje su tamo zatekli,iako za to nije bilo nikakvog povoda.Bratski rišćanskom ručicom.Vjerovatno uz moleban.Kao što su radili slično i njihovi potomci,Heroji iz 1991,pod vođstvom…Što se tiče Svetog Petra…mislim da se potomci Konavljana nerado sjećaju njegovog ,prvog od dva, naleta bratskog pomirenja i spašavanja u režiji Crnogoraca.”

Elem, u pocetku vase price bijahu “Crnogorci i njihovi potomci su uradili”, a sada kazete: “Nasi pretci su to uradili”:)) Komedija!?

Inace, ja sam vam doslovno rekao da “svom narodu” pogledate balvan u ocima, kao i “drugim narodima”, kada govorite u relacijama odnosa dva naroda. Kako god okrenete, od vas sam trazio da stvari posmatrate sa svih strana. Dakle, cak i ako u okviru polemike mijenjate strane, kao Kilibarda:)), pa vam je “svoj narod” nekad jedan, a drugi put – drugi, to vas princip izbalansiranog posmatranja na stvari ipak necemu obavezuje.
Dakle, ako tvrdite da je Sv. Petar Cetinjski “zlocinac” – vi ste osoba koja je izgubila sve orjentire u zivotu, a da li ste Kinez, Crnogorac, Rus, ili bilo ko – to nema nikakvog znacenja, te je sasvim irelevantno. Eto, Kilibarda i Nikolaidis su Crnogorci, tvrdili su da je Njegos “genocidan pisac”, i svi ljudi zdravog razuma su konstatovali da sa tim likovima nesto nije u redu.
Vi ste, za mene, po identitetskom odredjenju – Novak Kilibarda. Cak ste i njega pretekli, jer halucinirate brzinom dva puta vecom od brzine svjetlosti.

D. KovačevićCijenjeni Vojine,

Da, tako je-polemisali smo u vezi analize gospogina Đuranovića, i primjetio sam da je naš Epaminondas malo autističan, ili da voli da kontrira-što je legitimno.
Moj stil je takav, da uvijek pokušam odgovoriti komentatorima ispod mog teksta…pa i sam komentarišem tuđe.
Držim da je to-baš ono zašto se “borimo”, zalažemo:pluralizam mišljenja, sukobljavanja stavova….Samo u takvoj dijalektičkom ambijentu-rađa se demokratija.
Pratim vaše polemičke rasprave Vojine, po mnogim temama, i čestitam vam ovim putem na promociji slobodnog polemičkog duha, neospornoj erudiciji i kao i kulturi dijaloga, ophođenja prema sagovorniku, što nije slučaj sa našim Epaminondasom, ali i to je njegovo pravo, koje govori o njemu, samo njemu…..svi nosimo svoj krst.

Što se tiče ove Epaminondasove autobiografsko opizicione minijature, koju ste citirali, mislim da je to samo bio lažni mamac da bi prikrio svoj pravi profil, mislim da znam o kome se radi, ali to je irelevantno u svemu ovome…..i netačno predstavljanje na ovakvim poluvirtuelnim elektronskim stranicama je isto tako-njegovo pravo.
Tako je, ima nešto mizantropsko u pisanju gospodina Epaminondasa.

Epaminondas
Komunikacija znana kao ///Ja tebi serdare (Vojin) , a ti meni vojvodo ( Kovačević)/ // uz ekstremno vrijedne primjere pokušaja promoviranja “kulture dijaloga” tipa autizam kod sagovornika,zasoljeno mizantropijom istog , je dobar znak da smo malo načeli određene sujete prikrivene plaštom malokrvne erudicije…

Voila!

Vojin
Gospodine Epaminondas, s obzirom na to da ste “sudbinski i voljom Crnogorac”, te vidite balvan u svom oku – tj. da je Sv. Petar Cetinjski u stvari “zlocinac”, sta vam tada znaci: “… taj mrski papinac udara po Svetom Petru i neporecivim crnogorskim ( za vas je to ipak srpskim) vrijednostima i veličinama”?!?!

Mogli ste to reci prostije i ustvrditi da je svetac “crnogorski zlocinac” kojeg zele da svojataju Srbi?!:)) Da li to znaci da “zlocinacke svece” niko Crnogorcima “ne smije otimati”?
Znate, vi ste nepatvoreni egzemplar reinkarnacije zivog covjeka – Nikoalidisa. To je, uopste receno, nemoguce – osim u vasem slucaju.
E sad, pazite, vi mislite da ja trebam reci – taj svetac je “crnogorski zlocinac”, a vi da mi odgovorite – da “on je nas zlocinac”:))
Da li ste culi za sektu satanista? Znate, tamo ima Crnogoraca, Srba, Hrvata, …

Vojin
Gospodine Epaminondas (Ἐπαμεινώνδας),

izabrali ste lijep psudonim, koji vas jos “prisnije veze” za Nikolaidisa, tako da ste njegov uspjesan “klon”, ili da izbacimo klon, pa da ste to upravo – vi, cudesni nam Grku:))
Elem,
Epaminondas je bio tebanski vojskovođa i državnik iz 4. vijeka pne. poznat po tome što je Tebu učinio najmoćnijim gradom-državom Stare Grčke. Primjenom inovativne taktike u bitci kod Leuktre 371. pne. uništio je spartansku vojsku, a potom mesenijske helote…

Gospodine Neo-epaminondase,

veceras vam je zakazala neoinovativna taktika, tako da ste izdali Tebu. Neka vas je stid:))

D. KovačevićEpaminondas (Ἐπαμεινώνδας)

Namoj sad biti na kraj srca, priznaj da je ova Vojinova sjajna digresija sa Tebom i “neoinovativnom taktikom” zaista simpatična…radi se o izuzetno talentovanom čovjeku, pa isijava to iz njegove rečenice……pratim odavno Vojinovo pisanje.

EpaminondasNemam što priznati…ne mislim da je pomenuta digresija simpatična,ponajmanje da je tačna…a i ne pratim “odavno” Vojinovo pisanje…
Priznajem sud i mišljenje samo svoje partije …što će reć,onih “mojih” za koje su i Pavelić Ante ,Napoleon Bonaparta, Sveti Savo, 80 % svetih otaca iz Rima koji sjede na svetoj stolici,ratni i poratni zločinci a Mile Budak,Matija Bećković,Nikolaj Velimirović,Artur Miler von den Bruk i ostali slični njima,inspiratori istih zločina (ne znam koji je teži grijeh)…

Vojin, drago mi je ste u potrazi za pozadinom ovog papinskog i nadasve vatikansko-kominternovskog napada na vaš lik i djelo,potrčali na copy/paste naobrazbu o mom nicku,Epaminondas, kojim se koristim komentarišući neke naslove na ovom sajtu.Nemojte samo da počnemo o Epaminondasu , jer vjerovatno znam više o njemu i od broja 1 iz Alan Ford serijala koji je bio sa njim intimus dugo godina .
Još mi više imponuje i što ste tako šekarićki tačno pogodili metu pa razotkrili svijetu da se iza toga nicka krije Andrej Nikolaidis , ugledni crnogorski književnik i ,po meni,prilično dobar hroničar naših sadašnjih zbivanja. Evo, priznajem da sam ja A.N. , makar bi to na neki način samo i volio biti.
Nadam se da se iza vašeg nicka ne krije Nemanja Krivokapić Kusturica Emir , jer sam onda onako prilično pravoslavno najjehbao…

U vezi Petra prvog… za mnoge Crnogorce je on svetac , i ja na neki način poštujem tu činjenicu , jer ga tako i nazivaju u svakodnevnom životu. Lično,za mene nije svetac , jer jednostavno ne vjerujem u svece, bogove, vještice i vukodlake…Sigurno je značajan čovjek u crnogorskoj istoriji, mnogo značajniji nego što će moja ateistička i anarhistička duša ikada biti pri ovom stanju stvari.U tom dijelu priče je i “moj”, da li kao zločinac ili kao važan subjekt razvoja crnogorske države,ili kao svešteno lice , svejedno.Ako ga vi smatrate svojim,super…

Razlikujemo se očito samo oko jedne suštinske stvari.Moj drek za mene smrdi jednako kao i drek mog susjeda ili gomno mog neprijatelja.Vi očito jedete neke mirisne tvari,koji kao finalni proizvod daju Kouros balegu pa nemate takav problem…Blago vama…

Vojin
Epaminondas:”… potrazi za pozadinom ovog papinskog i nadasve vatikansko-kominternovskog napada na vaš lik i djelo…Nadam se da se iza vašeg nicka ne krije Nemanja Krivokapić Kusturica Emir “.

Gospodine A.N. ili Epaminondas koji govori iz Tebe,

Zasto bih vas tretirao “papinskim ili kominternovsko – vatikanskim” slucajem, kada ste sebe definisali na takav nacin da ja nista orginalnije ne mogu izmisliti. Naime, rekli ste svojevremeno za portal “Urban – Bug” novinaru Seadu Vrani: “Bio bih počastvovan ako bi moj rad bio inspirativan za bilo koju fundamentalističku grupu, bilo islamsku ili protestantsku…”

S obzirom da ste tim rijecima pretendovali na prvog pisca Al- Kaide ili Kju Kluks Klana, ili mjesavine ta dva egzoticna pokreta, koji su daleko od Vatikana, to vam “vatrikansko – papinski” imidz ne pristoji.

Naravno, iza mog nicka se ne krije “Nemanja Krivokapić Kusturica Emir”, jer ste trebali iz te konstrukcije izdvojiti samo Krivokapic i staviti ime Risto, da bi dobili prezime mog pretka:))

Inace, znam da ste se nedostojno bavili identitetskim pitanjem doticnog reditelja, ali su se i vasim identitetom bavili neki ljudi. Recimo, kritičar Dario Grgić je na hrvatskom radiju “101″ rekao sljedeće: “Presvjestan grčkog porijekla da bi bio dokraja Crnogorac, Nikolaidis je napisao bijesan tekst kojim pokušava odraditi nedostatak identiteta nabrajanjem recentnih strahota.” Mozete zamisliti?

Duduse, i glumac Josip Pejakovic se osvrnuo, izmedju ostalih, i na vas, na sljedeci nacin: “.. Emir Kusturica je bio filmski redatelj desetljeća, veliko je ime svjetskog filma. On je odavno priznati i poznati građanin svijeta, a po njemu pljuju i udaraju oni koji se ne snalaze ni u sarajevskoj ulici u kojoj žive. Oni nikad neće biti ni građani Sarajeva u koje su se doselili tko zna odakle, a kamoli da će postići ono što je uspio veliki redatelj Emir Kusturica.”

Mada, u galeriji likova koji vas napadaju zbog “Kominterne” nezaobilazan je i sarajevski pisac Muharem Bazdulj koji je u jednom tekstu posvecenom samo vama napisao: “Ulcinjsko-dobrinjski cinik (kako bi rekao Nenad Filipović) odnosno naša pametnica (formulacija Senada Hadžifejzovića) u sarajevskoj je javnosti dosegao razinu obljubljenosti nezapamćenu u novijoj historiji. U gradu koji svoje najveće umjetnike već tradicionalno mezeti na najprizemnije moguće načine, u gradu u kojem herostratski nastrojeni mediokriteti neuspješno liječe svoje komplekse koprolalijskom logodijarejom uz prešutno odobravanje i pokoji aplauz takozvane javnosti, Nikolaidis je ovjenčan konsenzualnim lovorikama. Takav status samo je zabetoniran tekstom „Dželatov šegrt”, manje zapravo tekstom samim, a više njegovim posljedicama. U tekstu koji, između ostalog, otkriva svu raskoš Nikolaidisove neobrazovanosti, Emir Kusturica je našao razloga da autora tuži… Novca se, riječima samog Nikolaidisa, začas skupilo. Mada sam Nikolaidis nije krio da novac ne isplaćuje iz vlastitog džepa, to nije spriječilo tankoćutnog sarajevskog poetu Milu Stojića da lirski nježno ne zacvili zbog nepravde da Nikolaidis mora Kusturici „uplatiti cijelu svoju godišnju zaradu, dakle dvadeset i četiri tisuće maraka“, a da zatim, pun pravedničkog gnjeva, pozivajući za svjedoka mastionicu, pero i ono što se perom piše te svoju komšinicu „ozarenu ramazanskom aurom vjere“ slavnog režisera, i ne prokune doslovce ovim riječima: „Dabogda Kusta sve Andrejeve novce u apoteci potrošio!“
” Andrej Nikolaidis ovih je dana, naime, imenovan na funkciju savjetnika za kulturu i slobodnu javnost u kabinetu predsjednika Skupštine Republike Crne Gore Ranka Krivokapića. Samozvani apatrid, uvijek spreman za cmoljave tirade kako mu Crna Gora usprkos svemu što je učinio za njenu književnost i kulturu ni državljanstvo nije dala, postao je sinekurac, i to prve klase. I dobro, sve bi to zapravo bilo sasvim u redu, da sinekurac i dalje ne glumi marginalca, jurodivog pravednika, južnjačkog tomasabernharda opće prakse. Umjesto da, makar kad je riječ o moralističkim pisanijama iz perspektive nezavisnog i, kao, egzistencijalno ugroženog intelekualca, kaže: „Quod scripsi, scripsi!“ (za one kojima smeta latinski u novinskom tekstu, kao i za kvazigimnazijalce iz Šuvarovog vakta koji ni svoje srednje usmjereno obrazovanje nisu čestito okončali, evo i prevoda: „Što pisah, pisah!“), sinekurac nastavlja punom parom.
Na opskurnom portalčiću koji sam sebe komično krsti „jedinom slobodnom teritorijom“, a čija bi se kolumnistička sekcija mogla i trebala zvati „Kutak za savjetnike“, Nikolaidis tako ovih dana vergla nove varijacije na svoje stare teme.”

Gospodine “Epaminondas”, evo i ovdje “verglate nove varijacije na stare teme”, prisutni su i “ratni zlocinici” od Petrovica, Alan Ford i “balege” ( vjerovatno one vezane za H. Novi?). Uzivajte!

No comments: