Sunday, March 21, 2010

Војин Грубач: Господин Кривокапић би помало желио бити поп и теократа, а помало политачар и демократа

недјеља, 21 март 2010 10:56 ИН4С

Ранко Кривокапић, предсједник црногорске Скупштине, рекао је сарајевском недјељнику "Дани" да му је "битно да су црногорски манастири власништво државе и да ће у њима равноправно служити свештенство СПЦ и ЦПЦ, те да се манастир Острог мора вратити држави Црној Гори."

На ове пројекције Ранка Кривокапића реаговала је НВО Академска алтернатива изјавом њеног предсједника Војина Грубача, коју у цјелости преносимо...
Тврдња предсједника Скупштине Црне Горе Ранка Кривокапића да се манастир Острог “треба вратити држави” представља још један гротескни бисер политичара који се бави свим и свачим, осим оним за шта је плаћен из буџета Црне Горе од стране грађана свих националности и вјероисповијести.
Када би Црна Гора била теократска православна држава, са митополитом Амфилохијем на челу - тада би највјероватније и манастири били власништво такве теократске државе, као што то прелаже "први социјалдемократа".

Ако није тако, тада испада да би господин Кривокрапић помало желио бити поп и теократа, а помало демократа и предсједник парламента. Свакако, избор је пред њим - да се опредијели између Скупштине или поповске службе код Мираша Дедића или Јелисеја Лалатовића.
Умјесто што предлаже да црквени објекти пређу у држвно власништво, било би лијепо да нам Кривокапић, као партиципант ове власти, каже – како су прошла предузећа у Црној Гори која су била у државном власништву? Општа је оцјена да је Кривокапић са својим коалиционим партнером протпунио уништио сва та предузећа, и довео Црну Гору на руб економске и социјалне пропасти. Пошто је уништио све што је било у државном власништву, сада тај исти лик претпоставља да у државно власништво још нешто треба да оде.
Нема сумње да се овдје проблем не налази у суженој свијести предсједника Скупштине, већ у томе што неодговорност и екстремизам станују у његовој глави, тако да је постао неспособан да се суочи са реалношћу која га свакодневно демантује у свему што говори. Наравно, не би било лоше да лијечници провјере да ли је Ранко Кривопић настрадао од кокаинско – хероинских путева, те да ли је неки "путељак те провинијенције" прошао директно кроз његову подијељену личност.

No comments: