Monday, March 1, 2010

Ватерполиста Андрија Поповић: На Румији треба саградити џамију!

subota, 27 februar 2010 15:13 ИН4С, МИНА

Ватерполиста Андрија Поповић је одлучио да демонстрира креативност у рјешавању питања православне цркве на Румији.
Да подсјетимо, своју либералну ширину Андрија Поповић је до сада доказивао разним предлозима када су у питању православне цркве. Први од предлога који је заинтересовао јавност је био да се могу стварати невладине организација које могу на демократски начин улазити у цркве турпијањем браве на улазним вратима, да би се наставило са предлогом да се мултиетничким прегалаштвом одређене цркве требају рециклирати до темеља. Не налазивши разумјевање за такве либерне предлоге, господин Поповић је нашао нови мултиетнички принцип, да се поред цркве одмах гради џамија, чиме се доприноси мултиконфесионалности црногорских простора.
Наиме, као предсједник Либералне партије Андрија Поповић је данас предложио да "ако се црква, која је 2005. године постављена на Румији, не уклони, Либерална партија сматра да би се мултиетничост тог мјеста сачувала једино тако што би ту биле саграђене још најмање двије цркве и џамија". "Не видимо шта би се друго могло урадити, а мислимо да ова власт нема снаге да улони цркву, тако да би држава требало да крене у тај пројекат односно да се саграде још двије цркве и једна џамија", рекао је Поповић агенцији МИНА.
Треба очекивати да ће ускоро предсједник Либералне партије упутити честитку Анкари, која изазива искрено дивљење Либералне партије због тога што је њена државна претходница Отоманска империја рушењем не само цркве, већ и џамије која је била на тој планини, сачувала мултиетничност њеног врха. То што на врху Румије није никада било џамије, па самим тим није могла бити ни срушена, лако се рјешава замишљањем да је била, те да је срушена, јер би се у противном Андрија Поповић показао као незналица, што се свакако мора избјећи због развоја демократије у Црној Гори.
Нема сумње да је неприхватљиво да факт својевременог рушења само цркве поквари добар сан, апетит и расположење, као и став Поповића о вјековној мултиетичности тог мјеста, што би представљало удар на идеју црногорског либерализма уопште. Зато Андрија Поповић прије градње џамије, ипак преферира рјешење да се, у складу са политиком коју су Турци водили, врх те плание поново, као некад, очисти од постојеће цркве, јер је мултиетичност врха неоспорна када не њему нема ништа.

Либерални лидер се залаже за формирање мултиетничке бошњачко-муслиманске општине Петњица

Уједно, предсједник Либералне партије сматра да је позив на рушење православне цркве на Румији од стране Ранка Кривокапића политички маркетинг предсједника Социјалемократске партије.
“Исто као што је политички маркетинг и то што се његов партијски колега Рифат Растодер сад, пред изборе, укључио у иницијативу за оснивање општине Петњица, што апсолутно подржавају либерали", рекао је Поповић.
Подршком формирању општине Петњица први либерал Црне Горе, Брда, Старе Херцеговине, Боке и Санџака још једном похвално демонстрира своју политичку ширину, и мултиетнички однос према свакој стопи демократске државе. Неодустајност његових стремљења могла би ускоро да доведе до стварања истиnски мултиетничке Петњице, у којој у миру и сагласју, љубави и уважавању вјековима живе два народа: Муслимани и Бошњаци.

No comments: