Sunday, March 14, 2010

Квазиправославна црква "свећеника" Јелисеја Лалатовића: Хитлер је спаситељ!

subota, 13 mart 2010 10:41 ИН4С

Иво Матановић Хитлера сматра спаситељем, и жели објединити усташе, бојовнике и домобране, паралелно са стварањем такозване Хрватске православне цркве на чијем ће челу бити Јелисеј Лалатовић, бивши "свећеник" такозване Црногорске православне цркве, најкраћи је пресјек новог трансфера Јелисеја Лалатовића.
Поштовани читаоци портала ИН4С, сакупили смо све изјаве које су давали Матановић и Лалатовић нa заједничкој конференцији за новинаре, тако да ћемо вам их презентовати у наставку текста у оргиналном виду коју су имали на хрватским или својим сајтовима. Прије свега, крећемо са пар осврта на дотичну тему, који представљају реакцију на покретање ове организације.

Епископ Фотије: Трагом НДХ
Када је у медијима изишла намјера ХПЗ-а, писмом предсједници Владе Јадранки Косор реагирали су епископ горњокарловачки Герасим и Епископ далматински Фотије:
"Указујемо на чињеницу која открива и показује повијесно поријекло овог удружења у оснивању, а то је да се оно везује за фашистичку и усташку творевину НДХ. Ако би ово удружење било носитељ и заговорник идеологије из тог времена и тог «авета из прошлости» онда је јасно да за многе људе у Хрватској ускоро неће бити мира.

Фрањо Дубровић: Ништа спорно
"Након писма владика Фотија и Герасима премијерки, провјерио сам њихову интернет презентацију и утврдио да нема ништа спорно, осим својатања манастира Гомирје и лика Николе Тесле”, рекао је Фрањо Дубровић, тајник државне Комисије за вјерске заједнице.Црногорац на челу проусташке "цркве"У Задру је јуче, 12. марта, по рецепту нацистичког режима Независне државе Хрватске Анте Павелића из Другог светског рата, основана такозвана хрватска православна црква за "православце који не желе да се поистовећују са Србима", преноси "Ало"!

Јелисеј Лалатовић из Никшића, бивши свештеник канонски непризнате Црногорске православне цркве, а сада вођа пројекта за стварање организације зване "хрватска православна црква", изразио је наду да ће хрватска држава и целокупна јавност обнављање "хрватске православне цркве" доживети као "духовну потребу дела својих житеља и признати је као примарну и главну православну цркву у Хрватској". Јелисеј је наводно рашчињен у СПЦ пошто је покрао касу манастира Милешева, а према наводима неких медија, био је и сарадник Државне безбедности.Иницијативу за оснивање овакве парацрквене организације пре три месеца је покренуо син усташког официра из Другог светског рата Иво Матановић, који је формирао њену претходницу, такозвану Хрватску православну заједницу, о чему је "Ало!" већ писао. Сам Матановић нам је потврдио да са "групом ентузијаста" тај пројекат припрема већ годину и по.Доктор Димитрије Калезић, ректор Православног теолошког факултета у Београду, каже да се ради о организацији која, очигледно, има политичке, а не црквене амбиције."У Другом светском рату је ту "цркву" предводио рашчињени руски владика Гермоген, а сада би требало испитати ко се крије иза те организације. Тог Матановића би требало питати да покаже своју крштеницу. Црква се не може формирати ако се то не ради по црквеним канонима, не може бити аутокефална ако не добије благослов најмање тројице епископа и дозволу од мајке цркве. По свему судећи, ради се о политичкој инструментализацији вере и цркве каква се догодила и у Црној Гори формирањем такозване Црногорске православне цркве "сматра Калезић. Похрватили 15.000 Срба?Покретачи формирања "хрватске православне цркве", који својатају поједине православне манастире и славног научника Николу Теслу, тврде да у Хрватској, према последњем попису становништва, има око 15.000 "хрватских православаца". Од 3.000 Задрана српске националности, ниједно дете не похађа православну веронауку, што су покретачи те иницијативе протумачили као њихову потребу да им се понуди алтернатива у виду "хрватске православне цркве".

Твртко Јаковина: Ово је бизарно, кад је нестала НДХ нестало је и њих!
"Ова иницијатива ми се чини прилично бизарном и непотребном. Што се тиче њихове улоге у НДХ, у тренутку када се видјело да само терор неће ријешити српско питање, онда се покушало створити методе којима би се Срби у Хрватској могли више везати уз усташки режим. Иначе, у вријеме НДХ имали су руског свећеника на челу. У тренутку када је нестало НДХ, нестало је и њих. Особно не мислим да се Хрвати и Срби окупљају преко вјерских заједница и не мислим да је то основна точка окупљања у 21. стољећу. Мислим да је вјеројатно ријеч о само о политички мотивираним настојањима. То сигурно неће помоћи никоме, те мислим да се о њима више неће чути "казао нам је проф. др. сц. Твртко Јаковина, изванредни професор на Одсјеку за повијест загребачког Филозофског факултета.

Иво Матановић: Хитлер је био спаситељ!
Када у Задру у просинцу није одржана света миса у почаст просиначким жртвама из 1918., коју је најавио Иво Матановић у име Хрватског обредног друштва бојовника Другог свјетског рата и Домовинског рата Задарске жупаније (ХОДБ), казао је да су их домобрани напустили и 1943., па их тако напуштају и данас.
"Сви који су послије 1943. приступили домобранима више нагињу партизанима него усташама – устврдио је Матановић, но нагласио је да се ХОДБ-у посљедњих дана масовно прикључују млади људи.
У интервјуу за Регионал, као предсједник Здруга удруге хрватских политичких узника РХ и иноземства, на упит како гледа на прогоне Срба, Жидова и Рома тијеком НДХ, казао је:
"Кад Цигани нису прогањани! И сад су прогањани јер неће радити и краду! Читав народ скупа с Муслиманима је једва дочекао Хитлера. За нас је он био спаситељ јер смо се ријешили горег зла. Нама су говорили да ћемо бити независни кад заврши рат.
Догодило се да је наш месија изгубио рат. Нама се тада догодила још жешћа окупација. Наших људи је послије 1945. погинуло више него и у једном рату.

Иво Матановић: Објединићемо све хрватске усташе, бојовнике и домобране
На питање о његовим тврдњама како су сви Срби исти, те како може све људе исте националности стављати у исти кош, Матановић одговара:
"Моји крвни непријатељи су комунисти, без обзира на националност. Да вам право кажем, цијеним њихове радикале. Кад бисмо ми Хрвати били национално свјесни као они, не бисмо имали ни 1941. ни 1991. Имам пуно Срба пријатеља, а имам их и у чланству своје удруге. Да се разумијемо, ја сам кронични антикомунист, тако ми пише и у једној судској пресуди, а не антисрбин.
"Објединит ћемо све хрватске усташе, бојовнике и домобране. Одавде смо потакнули оснивање подружница у бројним хрватским градовима "изјавио је након оснивања удруге Хрватско обредно друштво бојовника Другог свјетског рата и Домовинског рата Задарске жупаније (ХОДБ) Иво Матановић.

Јелисеј Лалатовић: Коме не одговара, нека иде из Хрватске
"Игуман Јелисеј" очекује да ће "СПЦ правити проблеме”, посебице у вези с вјерским објектима у Хрватској.
"Сви сакрални и вјерски објекти у Хрватској су културна баштина РХ и њима не може располагати Српска православна црква, она је само корисник, осим у онима које је сама изградила.
На отпоре смо спремни, епископи и политичари већ су упућивали протестна писма Влади, али добили су одговор да нема запрека да се у Хрватској обнови Хрватска православна црква.

Јелисеј Лалатовић: Православци у Хрватској су Хрвати који не желе да се поистовјећују са Србима
"Наш примарни циљ је обнова и оживљавање Хрватске православне цркве. Велики је број православаца у Хрватској који не желе да их се поистовјећује са Србима.
Они су Хрвати и ми им морамо омогућити слободу вјере, а њиховој дјеци несметано похађање православног вјеронаука.
Главни циљ је да наша удруга прерасте у вјерску заједницу, Хрватску православну цркву, каква је и постојала – рекао је Ћигуман Јелисеј.
Он је истакао да је ова иницијатива кренула још прошле године, преко интернетске странице www.hrvatskipravoslavci.com , а сада је у тијеку оснивање одбора ХПЗ-а у Бенковцу, Обровцу, Вуковару, Огулину, Кистањама, Смоковићу, Грачацу и Книну, као и одбора у Канади.

Јелисеј Лалатовић: Расписаћемо натјечај за свећенике
Лалатовић је рекао да слиједи расписивање натјечаја за будуће свећенике који ће се школовати у Русији. Истакнуто је и да ће се посебна комисија бавити питањем јулијанског и грегоријанског календара ради преласка на један календар.
"Слободне епископије у Хрватској датирају од 9. стољећа, дјеловале су стољећима потпуно неовисно и самостално. Православље је у Хрватској доживјело врхунац 1942. године, када је формирана Хрватска православна црква у Загребу, која је дјеловала до краја Другог свјетског рата.
А онда је СПЦ (Српска православна црква) из Београда чинила све да завлада православљем у Хрватској – објашњавао је "игуман" Јелисеј повијесне чињенице због којих удруга ХПЗ, која има 430 регистрираних чланова, неће морати чекати процедуру од пет година да би из удруге прерасли у вјерску заједницу.

Бићемо неовисни од Београда, Рима и Москве
"Ми не оснивамо нову вјерску заједницу, ми је обнављамо и зато ће она бити успостављена већ за годину дана, када ће Хрватска православна црква бити потпуно неовисна од Београда и од било кога другога, и проглашена за примарну и главну православну цркву у држави Хрватској. Неспојиво је с хрватским суверенитетом да ингеренције над Православном црквом у Хрватској има нека друга држава – закључио је "игуман" Јелисеј.
Матановић је појаснио да је 12. ожујка 2010., повијесни је датум у Хрватској јер означава обнову Хрватске аутокефалне цркве након 65 година. Хрвати православци доживљавају Хрватску као свој дом.
У Задарској жупанији има 17.000 православних Хрвата, а колико им је дјеце на вјеронауку? Желимо вратити дјецу на вјеронаук у православне цркве. Хрвати католици или православци, свеједно, кршћани смо.
Сакраменти су исти. Нећемо се наслањати ни на Рим ни на Москву, бит ћемо самостални, чак и своје одоре имамо – рекао је Иво Матановић, један од иницијатора оснивања ХПЗ-а.

No comments: