Tuesday, February 2, 2010

Краљ Бодин демантовао Новака Аџића!

ponedjeljak, 01 februar 2010 13:19 ИН4С

Новак Аџић, црногорски правник, који се уједно представља као историчар и политичар, јуче је открио “топлу воду “ и у изјави за јавност ("Вијести", текст - "Очекујемо извињење Србије") рекао сљедеће:"Српска владајућа идеологија и политика се, у односу на Црну Гору, вјековима понашала као освајач, угњетач и асимилатор, а не као пријатељ и савезник. То је историјска чињеница – од Немањића све до данашњих дана, с тим што је кулминација била 1918. године када је Црна Гора била жртва великосрпске војне окупације и анексије. Њемачки канцелар и добитник Нобелове награде за мир, Вили Брант, се у име Њемачке извинио жртвама нацизма и холокауста, а још се, нажалост, није родио нико у Србији, мислим на оне који врше власт у тој држави, ко би се извинио за све оно што су лоше направили према Црној Гори”.

Са историјским излетима овог правника, које дотични с лакоћом преводи у политичку мисaо, тешко се може разговарати без призивања духова прошлости, тако да смо у недостатку медијатора призивали неке историјске факте, које ћемо покушати прокоментарисати у комедиогафском стилу, који пропагира Новак Адџић кроз своју изјаву.

У том смислу , ево пар неоспорних историјских чињеница...

“Краљ Бодин проширује државу ( Дукљу/ Зету) припајањем Рашке, Босне и Захумља, а крајем вијека у својој пријестоници Скадру угошћује крсташе И крсташког похода предвођене Рејмондом Тулуским. Након његове смрти, око 1101. године, Зету почињу да потресају унутрашње размирице међу Војислављевићима, што доводи до њеног слабљења и губитка краљевске круне. Завршни чин владавине династије Војислављевића се одиграва током 80-тих година 12. вијека, када их рашки велики жупан Стефан Немања потискује као византијске вазале из Зете и око 1186. године цјелокупну Зету припаја својој држави и даје је на управу свом најстаријем сину Вукану.“

Црногорски Вили Брант одмах да упути извињење!

Ако је вјеровати овим подацима, спора нема да древни краљ Бодин својим освајањима демантује наводе правника Новака Аџића боље од било које савремене и модерне политичке странке у Црној Гори.
Ови историјски подаци сликовито показују да Новак Аџић треба да потражи и нађе црногорског Вили Бранта који ће да се извини Рашкој, Босни и Захумљу због ове агресије, али и Албанији јер је Бодин "намјерно" направио пријестоницу у Скадру. Да не говоримо о томе што је у Скадру "дрско" дочекивао крсташе, "превиђајући чињеницу" да ће те просторе у будућности насељавати грађани исламске вјероисповијести, који то могу, у Аџићевом стилу несувислог мијешања прошлог и садашњег, данас тумачити као "вјерску нетолеранцију".

Жртве великодукљанске окупације скрећу пажњу ДАНУ и СДП на своје постојање!

Дакле, нема сумње да су простори данашње Федерације БиХ, Републике Српске, Србије и Албаније били "жртве великодукљанске војне окупације и анексије", али и показали да је Дукља била "освајач, угњетач и асимилатор, а не пријатељ и савезник", како би рекао сам Аџић.За портал ИН4С и његове читаоце остаје велика дилема, из које организације треба да се роди црногорски Вили Брант да упути ово извињење? Из Социјалдемократске Партије Црне Горе, Дукљанске академије наука и умјетности или из неке друге националне институције која "баштини скривање духа дукљанских освајања", представљајући ту "окупаторски орјентисану државу" као жртву насиља?
Нађимо, предлажимо, адекватног црногорског Вили Бранта за ово историјско извињење Дукље, које мора бити упућено због унапређења мира и толеранације у региону и шире? Елем, и ради мира у кући.

No comments: