Sunday, February 7, 2010

Агитпроповски памфлет “Побједе”, наводно против Вујановића!?

nedjelja, 07 februar 2010 17:55 ИН4С

У стилу давно заборављене агитпроповске пропаганде на станицама “Побједе” је објављен класични памфлет, наводно упућен предсједнику Црне Горе Филипу Вујановићу, а у суштини, без сваке сумње, грађанима Црне Горе. Памфлет “Адвокат свих грађана” је потписао Горан Секуловић, чије ћемо одређене дјелове овдје пренијети и прокоментарисати.
У том тексту Секуловић каже сљедеће: “Предсједник Црне Горе је поручио Црногорској православној цркви да „поштује став четрнаест православних патријарха, а то је да је у Црној Гори канонски легитимна према канонском устројству Митрополија црногорско-приморска“. Зар приоритетна обавеза предсједника државе није да поштује став, осјећања, мишљења... грађана оне државе чији је предсједник, а не грађана неке друге државе?
Зар није обавеза предсједника државе да поштује ставове свих грађана, без обзира да ли су теисти или атеисти, па дакле без обзира, када је ријеч о православним вјерницима или пак само поштоваоцима, да ли је ријеч о онима који преферирају српску или црногорску цркву? Господину Вујановићу су, очито, неки „равноправнији“ од других…”

Не примјећују да Митрополију црногорско приморску "протежира" огромна бројност вјерника

Наравно, само овај дио текста показује да новинар Секуловић, или тачније "Побједа", не желе да прихвате нешто што је реалност Црне Горе – да је Митрополија црногорско приморска највећа и најбројнија вјерска организација у Црној Гори. И не само да је нејбројнија, већ и најуваженија по свим могућим анкетама јавног мњења које се у Црној Гори спроводе, па чак и од Секулићевих истомишљеника. Да ли уопште треба спомињати у прилог томе десетине хиљада православних вјерника у Црној Гори који присуствују литијама и службама у организацији Митрополије црногорско приморске?
"Побједа", и њен новинар специјалац Горан Секуловић, то не виде или, тачније речено – не желе да виде. А желе да се прсе својим наводно објективним новинарством које је пластично демострирано и у овом приземном памфлету. Наравно, није само проблем у томе што било какву очигледност не виде, ови вајни професионални новинари државног листа, већ што су спремни сваког момента да другима спочитају напрофесионалност. У овом случају је то пребацивање непрофесионалности било упућено предсједнику Црне Горе Филипу Вујановићу, који је, може се рећи, случајна мета "Побјединог" безобразлука. Права мета су ипак били – вјерници Митрополије, и то је несумњиво и очигледно.

Смјеса кокаина и шовинизма! Кокаински шовинизам?

Наравно, овај памфлет ни би био довршен "у великом стилу" да његов потписник није управо те вјернике Митрополије црногорско приморске назвао - грађанима друге државе? Јер, шта значи сљедећа реченица: “Зар приоритетна обавеза предсједника државе није да поштује став, осјећања, мишљења... грађана оне државе чији је предсједник, а не грађана неке друге државе?
Да поједноставимо ситуацију, Вујановић је изнио став деведесет одсто православних вјерника у Црној Гори. А ти вјерници очигледно нису “грађани неке друге државе”, већ Црне Горе. Наравно, постоји мањина која се не слаже, и која се преко новинара као што је Секулић представља као наводна већина, која преко "Побједе" добија титулу "свих грађана ове државе"?! А остали су, погађате, туђинци. Виртуелно реалност, зар не? Наравно!
Коме је тада био потребан памфлет Секуловића, пребукиран нелогичностима и нонсенсима. Да није, можда, овај памфлет имао неки други циљ? На примјер, да скрене пажњу са проблема организованог криминала и пропалих предузећа широм Црне Горе, од којих је најпропалије, свакако - "Побједа". Наравно, уочавамо да и у том пропадању "Побједа" умије да "херојски" избаци још који тону познатог шовинизма. Неко шовинизма, неко кокаина, а све руку под руку, у "својој држави"!

No comments: