Tuesday, February 16, 2010

Грубач: Стево Вучинић и слични њему су Уставом "елегантно" укинули црногорску националну државу!

ponedjeljak, 15 februar 2010 13:38 ИН4С

Учесници “Протестног скупа о црногорском идентитету” су својим излагањима промашили основну тему и показали висок степен незнања из области заштите националних права, као и фрапантно непознавање Устава Црне Горе", рекао је у данашњој изјави Војин Грубач, предсједник НВО Академска алтернатива (НВО АА).

У изјави се даље наставља:

У којој степени је то незнање присутно најбоље је демонстрирао Михаило Радојичић, који је изјавио да “неконститутивни” српски народ у Црној Гори “има моћ” над, наводно, “конститутивним” црногорским народом.

Захваљујући Вучинићу, Радојичићу, Аџићу - Црногорци су Уставом изгубили једину могућу националну државу

Иронија судбине је, да је по задњем Уставу Црна Гора неповратно престала бити национална држава, а Срби и Црногорци заједнички престали бити њени конститутивни народи, и то недвосмисленом вољом црногорских и процрногорских политичких партија. Самозвани бучни борци за црногорски идентитет, као што су Вучинић, Радојичић, Аџић и Вујовић су, с наше тачке гледишта, несумњиво главни црногорски кривци што су Црногорци задњим Уставом елегантно изгубили једину могућу националну државу.
Правећи снажну идеолошку потпору таквом уставном рјешењу, с намјером да избаце Србе као конститутивни народ, они су у пакету избацили и Црногорце из Устава, иако је то народ којем сами припадају. Због таквог Устава, којег су сами подржали, једина могућност да буду законски признати заштитници црногорског идентитета сада води преко Закона о мањинама, а не преко скупова и невладиних организација. Ма како то апсурдно звучало – стварање Црногорског националног савјета, као савјета мањинског и неконститутивног црногорског народа, је остао једини пут ка легитимности представљања својих националних интереса.
Уједно, НВО Академска Алтернатива жели напоменути политичарима који желе Србе и Црногорце вратити у Устав као конститутивне народе, да је због високих норми за промјену Устава неопходно добити сагласност осталих народа који живе у Црној Гори. Само високи консензус и одобрење од Бошњака, Муслимана, Албанаца, Хрвата и Рома, може довести до нове промјене Устава. Ако ти народи нису сагласни да се то уради - Устав је немогуће промијенити, јер за такву варијанту потребна подршка од преко седамдесет одсто гласача на претпостављеном референдуму, коју Срби и Црногорци тешко могу самостално обезбиједити.

No comments: