Saturday, June 14, 2008

NVO AKADEMSKA ALTERNATIVA, Izjave - jun

portal IN4S, 13.06.08
Vojvođanski lažni car Šćepan mali
IN4S, 13.06 - "Izjava Nenada Stevovića, predsjednika Crnogorske partije u Srbiji, da su svi građani Srbije koji se izjašnjavaju kao Crnogorci vjernici CPC ili većina njih, nema dodirnih tačaka sa realnošću“, rekao je predsjednik Akademske alternative Vojin Grubač reagujući na komentar lidera CP.
Grubač je podsjetio da je na poslednjim parlamentarnim izborima u Srbiji Stevovićeva Crnogorska partija od 69 000 etničkih Crnogoraca u Srbiji dobila minornih 2923 glasa, a na lokalnim izborima u Lovćencu, vojvođanskom selu koloniziranom Crnogorcima, od 4 000 žitelja dobila samo 216 glasova podrške.
“Sve ovo govori da Nenad Stevović uopšte nije legitimni predstavnik Crnogoraca u Srbiji, niti je lider Crnogoraca čak ni vojvođanskog sela Lovćenac. Na javnosti je da ocjeni da li se radi o pojavi novog lažnog cara Šćepana Malog, ovog puta u ravnicama Vojvodine?“, upitao je Grubač.
“NVO AA javno pita ministra policije Jusufa Kalamperovića - na koji način je Nenad Stevović dobio crnogorsko državljanstvo prije osamostaljenja Crne Gore, a pri tom zadržao državljanstvo Srbije. S obzirom na to da je Stevovic aktuelni predsjednik Srpske pikado unije (SPU) i Pikado saveza Vojvodine ( PSV), a ujedno i predsjednik Pikado saveza Crne Gore i član Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK) - to postoji indicija da je Stevovic protivzakonito dobio državljanstvo Crne Gore“, navodi se u saopštenju predsjednika Akademske alternative.
Grubač je dodao da je „jako je važno objasniti takvu situaciju zbog ocjene moralnog profila političara Stevovića, koji se otvoreno zalagao da Crnogorci i crnogorski državljani u Srbiji ne glasaju na referendumu o državnom statusu Crne Gore, a istovremeno na volseban nacin dobio državljanstvo Crne Gore, i vjerovatno glasao na referendumu“.
“Javnost bi sigurno zanimalo - kako Stevović, koji ima titulu đakona CPC i otvoreni animozitet prema svemu sto ima srpski prefiks, može sebi dozvoliti da bude predsjednik Srpske pikado unije“, zaključio je Grubač.

...........................

(dnevnik DAN, 10.06.08)

AKADEMSKA ALTERNATIVA O IZMJENAMA DRŽAVNIH SIMBOLA

Uključiti i Bošnjake

Podgorica, 10.06 - Akademska alternativa insistiraće da se na grbu Crne Gore pored lava u pokretu nađu adekvatni srpski i bošnjački simboli. Vojin Grubač, koordinator nevladine organizacije koja djeluje u okviru Srpske liste, saopštio je da je razmatranje novih simbola u sastavu srpsko-crnogorske opozicije bez prisustva bošnjačkih predstavnika, necjelishodno i apsurdno.- Mi imamo drugačije poglede u vezi promjene državnih simbola u odnosu na kolege sa Srpske liste i ostatka opozicije. Glavni uzrok je u tome što smatramo da su Srbi, Crnogorci i Bošnjaci tri ravnopravna konstitutivna naroda Crne Gore - izjavio je Grubač. Ocijenio je da su crnogorski, srpski i bošnjački simboli na štitu novog grba opravdani ako se želi da u skladu sa novim istorijskim okolnostima, to znamenje nosi građanski karakter.- Takvo rješenje može zasmetati samo uskogrudim nacionalističkim krugovima koji ne žele Crnu Goru da vide kao državu ravnopravnih naroda i građana - rekao je Grubač. Opoziciji je predložio da u razgovore o novim državnim simbolima uključi predstavnike Bošnjačke stranke, Bošnjačkog nacionalnog savjeta i važnije bošnjačke nevladine organizacije. M.V.

...................................
dnevnik Pobjeda 04.06.08
AKADEMSKA ALTERNATIVA POZVALA CRNOGORSKOG VRHOVNOG DRŽAVNOG TUŽIOCA

Čarapić da podigne optužnice protiv DANU, PEN-a i CDNK

Podgorica, 4.juna (Mina) –Akademska alternative pozvala je danas crnogorskog Vrhovnog državnog tužioca Ranku Čarapić da podigne optužnicu protiv Dukljanske akademije nauka (DANU), PEN-a i Crnogorskog društva nezavisnih književnika (CDNK) jer, kako ocjenjuju, krše Ustav.
“Te tri organizacija direktno krše član 55. Ustava Crne Gore, izazivanjem nacionalne, rasne, vjerske i druge mržnje i netrpeljivosti”, kaže se u saopštenju AA dostavljenom agenciji MINA.
U toj nevladinoj organizaciji su začuđeni "civilizicijskom" netrpeljivošću i otvorenim neprijateljstvom koji DANU, PEN i CDNK demonstriraju prema Odsjeku za srpski jezik i književnost, kao i brojnoj srpskoj etničkoj zajednici u Crnoj Gori.
“Krajnje je vrijeme da gospoda iz tih organizacija prestanu da spektakularno nameću tolerantnoj javnosti i građanima drugih nacionalnosti svoj orginalni crnogorski odbrambeni fašizam”, kaže se u saopštenju.
Iz AA poručuju da su DANU, PEN i CDNK dobile svoj Odsjek za crnogorski jezik i književnost.
“I više nemaju nikakvih dodirnih tačaka za Odsjekom za srpski jezik, jer je to odsjek koji pripada Srbima i Crnogorcima koji govore srpskim jezikom”, smatraju u AA.
DANU, PEN i CDNK, navode u AA, nijesu organizacije koje predstavljaju Srbe, “što govore jasni prefiksi u njihovim nazivima i netolerantnost u ekstravagantnim nastupima”.
Navodi se da je očigledno da DANU, PEN i CDNK ne predstavljaju ni 157 hiljada etničkih Crnogoraca koji govore srpskim jezikom.
"Upravo zato njihovo protežiranje nekakvog neartikulisanog patriotskog crnogorskog fašizma protivustavno zadire u slobode i prava etničkih Srba i Crnogoraca koji govore srpskim jezikom”, navode iz AA.

.....................................
dnevnik Republika, 02.06.08
Vojin Grubač smatra da je potpuno besmisleno da u Zakonu o ličnom imenu, taj podatak bude na crnogorskom jeziku

Svi da budu konstitutivni narodi

PODGORICA, 02.06. – Predsjednik NVO Akademska alternativa Vojin Grubač, ocijenio je da je Predlog zakona o ličnom imenu, koji predviđa da taj podatak u zvaničnim dokumentima bude napisan na crnogorskom jeziku, a za pripadnike nacionalnih manjina na njihovim jezicima, apsolutno besmislen i neadekvatan realnom stanju. Po tom zakonu ispada da 89.504 pravoslavnih Crnogoraca koji govore crnogorskim jezikom predstavljaju nacionalnu većinu, a da su ostalih 530.642 građana pripadnici nacionalnih manjina, uključujući pri tom i Srbe i Crnogorce koji govore srpskim jezikom. Akademska alternativa insistira na tome da se zakonom ozvaniči da su Srbi, Crnogorci i Bošnjaci pripadnici konstitutivnih manjinskih naroda u Crnoj Gori, a da se pod nacionalnim manjinama mogu, eventualno, podrazumijevati Hrvati i Albanci – kazao je Grubač, u izjavi dostavljenoj medijima. Iz te NVO smatraju da je neophodno da se Ustavom definisani Savjet za manjine preimenuje u Savjet naroda, gdje će svoje predstavnike imati svi konstitutivni manjinski narodi i ostale nacionalne manjine. - Protivno je logici da institucija Savjet za manjine ostane pod tim nazivom, jer su svi narodi u Crnoj Gori manjinski, bilo da su konstitutivni manjinski narodi kao sto su Srbi, Crnogorci i Bosnjaci ili pripadaju nacionalnim manjinama kao Albanci ili Hrvati – objasnio je Grubač, ocjenjujući da prijedlog zakona o ličnom imenu slikovito pokazuje do kakvog apsurda se dolazi kada se nesto želi nametnuti protivprirodnim putem.


No comments: