Wednesday, June 18, 2008

Izjave NVO Akademska alternativa o NATO

Akademska alternativa protiv ucesca Crne Gore u NATO misijama

Podgorica, 18. jun 2008. godine
NVO AA u potpunosti podržava stav SNS i SL po pitanju protivljenja ulasku Crne Gore u NATO, baš kao sto smo protiv učešća gradjana Crne Gore u bilo kakvim ,,mirovnim misijama" pod bilo kojim izgovorom.
Jedan od razloga je krajnje negativan angažman alijanse po pitanju Kosova i Metohije, a drugi je nedostatak humanisticke svijesti kod aktuelne crnogorske vlasti.
Ubijeđeni smo da bi nemarni odnos crnogorske vlasti prema eventualnim stradalnicima, porodicama poginulih, kao i invalidima tih misija bio isti kao i u slučaju prošlih ratova devedesetih godina.
Treba li podsjetiti da stradalnicima iz Lore crnogorska vlast nije ni na sahranu dosla, kao da se radilo o emigrantima iz Afrike, a ne o borcima nikšićko - šavničke grupe.
NVO AA poziva aktuelnu vlast da mirovnu misiju u vrućim tačkama Azije i Afrike zamijeni sa mirovnom misijom u Crnoj Gori, koja bi mogla otpočeti sa jasnom porukom javnosti da Crna Gora neće priznati južnu pokrajinu Srbije kao nezavisnu državu. U tom smislu, prije par dana izneseni oštri stav predsjednika SNS o neprihvatljivosti priznavanja Kosova i Metohije kao nezavisne države od strane Crne Gore ima našu bezuslovnu podrsku.


Crnogorska TV i lingvisticki "eksperti" kao pojacanje NATO alijansi

Podgorica, 4. maj 2007. godine
NVO AA ocjenjuje da je evroatlantska posjeta predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovica SAD izuzetno produktivna, i da je poslije njegovog susreta sa Dikom Cejnijem i Robertom Gejtsom postalo jasno da NATO ne moze funkcionisati bez ucesca cinovnika crnogorske vlasti u njemu.
Nema sumnje da je Crna Gora poslije ove posjete postala bliza najvecoj vojnoj sili modernog svijeta, pri cemu isticemo da je Crna Gora jedna od rijetkih drzava koja NATO savezu moze ponuditi oruzje kakvo se rijetko srece u civilizovanom svijetu.
Sigurni smo da su se oficiri za vezu NATO-a, kao i diplomate zemalja ucesnica tog saveza, ubijedili da su drzavni mediji Crne Gore ubojito oruzje koje moze svaku realnost izvrnuti i dati joj stabilni iskrivljeni smisao.
Upravo zato NVO AA predlaze da se NATO snagama u nemirnom Iraku kao pomoc posalju urednici i istaknuti eksperti drzavnih medija Crne Gore, kako bi se realno stanje u toj nestajucoj drzavi radikalno promijenilo.
Nema sumnje da bi na udarnim informativnih emisijama irackih drzavnih medija, napaceni avganistanski narod, u predasima izmedju eksplozija i nasilja, slusao vijesti da u zemlji vlada mir, prosperitet i nacionalna stabilnost.
Na kraju krajeva, po principu sok terapije, narod Avganistana bi od crnogorskih informativnih lingvistickih eksperata saznao novost da jezik kojim govore ne treba zvati arapsko-persijskim, vec ga treba imenovati po nazivu drzave, ma kakva ona bila.U sporu oko jezika, irackog ili arapsko-persijsko- kurdskog nema sumnje da bi iracki narod zaboravio NATO, SAD , nasilje , teror i siromastvo. Ako bi se na irackim drzavnim medijima dodatno dao prostor Mirasu Dedeicu, koji bi pozvao na novi ekumenizam u borbi protiv kanonskog pravoslavlja, vjerujemo da bi muslimansko stanovnistvo Iraka izgubilo vjerske orjentire - poslije cega bi se tesko mogli medjusobno razlikovati siiti od sunita, a samim tim i nestati uzroci sadasnjeg islamskog sukoba.
Zelimo dodatno napomenuti da bi sa odlaskom crnogorskih medijskih mocnika u
iracku mirovnu misiju Crna Gora dobila mnogo toga. Ne sumnjamo da bi je
civilizovani svijet gledao jos ljepsim ocima, kako zbog novih medijskih vjetrova civilizacije , jer je svaka novina donosi i nesto dobro, tako i zbog ogromnog informativnog zrtvovanja za interese mira i stabilnosti u svijetu kojem, svakako, pripada i Irak.

No comments: