Wednesday, June 18, 2008

Izjave NVO Akademska alternativa o Crkvi

Izjava, Podgorica 14.januar 2008

NVO Akademska alternativa uopste nije zacudjena zeljama Dragana Kujovica da na vjerske objekta Mitropolije crnogorsko primorske mogu konkurisati i nevladine organizacije ciji predsjednici za sebe tvrde da su mitropoliti, a postovaoci da su vjernici. Kao organizacija koja preferira lijevi politicki centar, NVO AA smatra sebe mjerodavnom da ocijeni da se kod profesora marksizma Kujovica ukorjenila tendencija po zlu poznatih "lijevih skretanja" , sa jednom novom nijansom- crnogorskim sovinizmom, koju nosioci lijevih skretanja iz proslosti nijesu imali.
Profesor marksizma Dragan Kujovic se ocigledno prevorio u profesora ekstremizma i sovinizma, cije izjave na politickoj sceni Crne Gore najvise slice dolascima prljavih kisa.
Za nas je neshvatljivo da osoba koja se predstavlja kao ljevicar, sa toliko otvorene mrznje govori o pravoslavnom svestenstvu MItropolije crnogorsko primorske, govoreci pri tome o nekakvom kleronacionalizmu, mada je jasno da je on gori od najgoreg kleronacionalista koji se ikad rodio na kugli zemaljskoj.
NVO AA smatra da je Dragan Kujovic davno bacio pod noge i pravoslavlje i marksizam, tako da svoju bezlicnu politicku figuru jedino moze graditi na krikovima iz dzungle sovinizma, u koju se Crna Gora, pored pregalastva ekstremista iz SDP, pretvorila i njegovim zaslugama za mrznju. Nebulozna prica o tome da se " Crna Gora nece dijeliti na eparhije srpske crkve" najbolje govori o takozvanom profesoru koji cak ne zna da se granice religija, eparhija, Crkvi ne podudaraju sa drzavnim granicama. Da je ikada ulazio u tu problematiku, cak sa publicisticke tacke gledista, saznao bi da je patrijarh moskovski i citave Rusije Aleksij Drugi, patrijarh pravoslavnom stanovnistvu ne samo u Rusiji, vec i Bjelorusiji, Ukrajini, Moldaviji, Kazahstanu, Turkmeniji, Kirgiziji, Uzbekistanu, pribaltickim republikama. i da je pod njegovom jurizdikcijom preko pedeset raznih naroda koji su zivjeli u carskoj Rusiji, ili nekadasnjem SSSR.

No comments: