Wednesday, June 18, 2008

Izjave NVO AA o drzavnim simbolima i drzavljanstvu

Izjava, Podgorica, subota, 22. septembar 2007. godine

Insistiranje vladajucih krugova na sadasnjim drzavnim simbolima i crnogorskom jeziku ima za krajnji cilj identitetsku destabilizaciju Crne Gore kroz krsenje osnovnih ljudskih prava vecinskih naroda.
Crnogorski jezik je od samog pocetka svoje neslavne politicke promocije bio predmet obicne politicke manipulacije i nacionalne diskriminacije, identitetskih frustracija manjeg clana vladajuce koalicije i brutalne politicke trgovine DPS-a.
Dokaz za to je poslednji popis stanovnistva gdje je od 115 000 crnogorskih muslimana crnogorskim jezikom progovorilo cak 74 000 ljudi, od 266 000 etnickih Crnogoraca za crnogorski jezik se opredjelilo samo 67 000 ljudi, a od 7 000 crnogorskih Hrvata cak 4000 je izjavilo da govori crnogorskim jezikom.

Neizostavno moramo konstatovati da je na popisu stanovnistva, u nedostatku argumenta da se ubjede etnicki Srbi i Crnogorci u svrsishodnost odbacivanja srpskog jezika, od strane DPS-SDP primijenjen model da se manjinski narodi natjeraju da ucestvuju u ociglednoj jezickoj ujdurmi protiv vecinskih naroda. Na toj osnovi se i produzava jezicko maltretiranje sveukupne javnosti Crne Gore.

Smatramo da bi Milo Djukanovic, Svetozar Marovic i Ranko Krivokapic trebali objasniti srpskoj i crnogorskoj javnosti na koji nacin su ubjedili crnogorske muslimane, ma kako se oni nacionalno izjasnjavali, i Hrvate da izraze na popisu odanost crnogorskom jeziku, a da poslije popisa insistiraju na tome da im se ispostuje pravo da govore bosnjackim i hrvatskim jezikom. Lako je moguce da su celnici DPS i SDP obecali manjinskim narodima da ce im priznati pravo na koriscenje bosnjackog i hrvatskog jezika samo pod uslovom da ne popisu stanovnistva izjave da govore drugim- crnogorskim jezikom. Da bi dosli do jasne politicke kvalifikacije ove jezicke ujdurme, pozivamo politicke predstavnike manjinskih naroda da daju objasnjenje relativnog i konacnog jezickog identiteta naroda kojem pripadaju.

Bilo bi nam izuzetno drago da od nacionalnih predstavnika muslimana i Hrvata cujemo da oni postuju jezicku realnost Crne Gore, po kojoj 202 000 Srba i 199 000 etnickih Crnogoraca govore srpskim jezikom po svom sopstvenom izboru.

Ukoliko od predstavnika HGI i BS saznamo da narodi koje oni predstavljaju ne govore crnogorskim vec bosnjackim i hrvatskim jezicima, i da je sve to bila obicna balkanska manipulacija diskriminatorske crnogorske vlasti- jezicko pitanje moze dobiti sasvim realnu novu dimenziju. U tom slucaju smatracemo opravdano sasvim izlisnim bilo kakve price o sluzbenom crnogorskom jeziku, ako u sustimi od 673 000 gradjana Crne Gore crnogorskim jezikom realno govori tek 67 000 etnickih Crnogoraca.

.................................................................................

Izjava, Podgorica, 23. avgust 2007.



Pokusaj vladajucih struktura da onemoguce drzavljanima Crne Gore da po svojoj volji istovremeno budu drzavljani i nekih drugih drzava, koje im to omogucavaju iz bilo kojih svojih razloga- unaprijed je osudjen na neuspjeh i novu medjunarodnu blamazu crnogorske vlasti.
Jedini nacin da se izgubi drzavljanstvo Crne Gore prihvatanjem nekog drugog drzavljanstva- postoji u slucaju kada neka druga drzava trazi od svog potencijalnog drzavljanina, koji je crnogorski drzavljanin, da se ispise iz knjige drzavljana Crne Gore, i on to uradi po svojoj volji.
Crnogorska vlast moze osporiti pravo inostranom drzavljaninu, pretendentu na sticanje crnogorskog drzavljanstva, koji se nije ispisao iz knjige drzavljana drzave ciji trenutno rezident, da dobije crnogorsko drzavjanstvo, ali obratni proces- ukidanja drzavljanstva Crne Gore nekome ko je ujedno dobio drzavljanstvo neke druge drzave realno nije moguc. Niti jedna civilizovana evropska drzava, koja omogucava sticanje sopstvenog drzavljanstva inostranim gradjanima, u smislu dvojnog drzavljanstva- nece davati podatke crnogorskoj vlasti o tome koji je crnogorski drzavljanin dobio i njihovo drzavljanstvo. To je interno, unutrasnje pitanje te drzave a ne Crne Gore, cija se vlast nalazi u ociglednom sovinistickom zaletui diskriminatorskom skripcu.
Upravo zato, nacionalisticki poriv aktuelne vlasti moze u novom ustavu predloziti- da crnogorskim drzavljaninom ne moze postati onaj koji ima drzavljanstvo neke druge drzave, ali ne moze napisati i izglasati da aktuelni crnogorski drzavljanin ne smije biti drzavljanin neke druge drzave, jer ce u protivnom ostati bez drzavljanstva Crne Gore.
Mnogi crnogorski drzavljani danas imaju dvojna i trojna drzavljanstva i pasose, i nikakva sovinisticki orjentisana vlast u Crnoj Gori to nece moci ukinuti.
Zato bi dobro bilo da aktuelna SDP-DPS-LP koalicija stisa svoje strasti, i shvati da se privilegije, koje daju druge drzave crnogroskim drzavljanima, se ne nelaze u njihovoj kompetenciji, niti u kompetenciji Crne Gore. Kao sto mnogi Albanci, Hrvati i Bosnjaci u Crnoj Gori imaju dvojna i trojna drzavljanstva - tako ce i Srbi iz Crne Gore sa zadovoljstvom dobiti, ukoliko zele, drzavljanstvo ne samo Sribije, vec i svake druge drzave koja im to omogucava po svojim unutrasnjim zakonima i ustavu.

........................................................................


Izjava, Podgorica, 3. oktobar 2006. godine


Akademska alternativa ocjenjuje da su silom nametnuti drzavni simboli Crne Gore dozivjeli istorijski kraj, i da ih treba dogovorom vlasti i opozicije zamijeniti adekvatnijim rjesenjima . Pokazalo se da je uzimanje stihova ustaskog zlocinca Sekule Drljevica , i njihovo stavljanje u tekst crnogorske himne bio - katastrofalan potez tadasnje i sadasnje vlasti . Akademska alternativa svako nepostovanje takvih pjesnickih " djela " , koji su zaostavstina osoba koji su svojim bicem bili ugradjeni u nakaradnu duhovnu NDH strukturu , smatrace civilizacijskim iskorakom naprijed u borbi protiv ostataka ideoloskih nosilaca nacizma .
Cvrsto stojimo na stanovistu da danasnja Crna Gora nema himnu , vec ekstremisticku pjesmu nastalu ushicenjem jedne osobe iz mracne proslosti nekadasnje Paveliceve Hrvatske .
Zato pozivamo javnost na pozitivni iskorak naprijed i osudu samog postojanja ovakve " crnogorske himne " - koja predstavlja uvredu za svakog casnog covjeka bilo kog civilizacijskog kruga .
Sigurno je da ne postoji politicka inkvizicija koja moze natjerati evropski orjentisane gradjane Crne Gore , koji se iskreno stide stihova Sekule Drljevica , da dobro odglume postovanje prema njegovom " liku i djelu ".
Uostalom , cudimo se da danas uopste postoje politicke licnosti u Crnoj Gori koje zele jednom od ideologa nacizma , kakav je bio Sekule Drljevic, da podignu spomenik u obliku himne.

.....................................................................

Izjava, Podgorica, 22 septembar 2006.


Akademska alternativa ocjenjuje da najava vladajuce DPS-SDP koalicije o mogucnosti brisanja referenduma , kao instrumenta za definisanje eventualne promjene ili korekcije drzavnog statusa Crne Gore , u novom Ustavu - predstavlja krunski dokaz da koalicija DPS-SDP ne vjeruje u svoja obecanja suverenistickom birackom tijelu i ostalim gradjanima - da moze nezavisnu Crnu Goru napraviti prosperitetnom , demokratskom i srecnom drzavom .
Vrlo je indikativno to sto DPS-SDP koalicija ovakvim najavama ocigledno bjezi od istine da samo ekonomski uspjesi , i visoka dostignuca u oblasti postovanja ljudskih i nacionalnih prava svih gradjana - predstavljaju jedinu osnovu na kojoj ova koalicija moze odrzati status Crne Gore kao nezavisne drzave .
Dalje krsenje osnovnih ljudskih i nacionalnih prava crnogorskih gradjana , ekonomsko pustosenje Crne Gore , nedemokratija koja se ogleda u jednopartijskoj kontroli sudstva , tuzilastva , policije i medija - predstavlja skoro sigurni put ka nekom novom drzavnom konceptu , i najgori uzrok zbog kojeg moze doci do promjene njenog drzavnog statusa .
Upravo zato NVO Akademska alternativa poziva vladajucu koaliciju da se suoci sa istinom da ce do eventualnog gubitka nezavisnosti Crne Gore prije doci zbog loseg vladanja Crnom Gorom , nego zbog - odrednice o referedumu zapisane u Ustavu . U tom smislu smatramo da svako nametnuto slovo Ustava koje je u suprotnosti sa duhom vremena , i koje se protivi prirodnoj logici i zdravom smislu - tesko moze biti ispostovano u stvarnosti i realnom politickom zivotu .
Akademska alterantiva smatra da Ustav Crne Gore treba da bude hartija koja ce izdrzati politicke probe svakog vremena , i koju ce postovati svojom slobodnom voljom mnoge generacije gradjana . Najgora varijanta , koja realno moze nastati voljom vladajuce koalicije , je ta - da Ustav bude blizak nekoj vrsti politickog manifesta , sto moze roditi situaciju da ni politicka inkvizicija nece moci natjerati obicnog gradjanina da uvazava taj dokumet.
Вы

No comments: