Wednesday, June 18, 2008

Izjave NVO Akademska alternativa o Socijaldemokratskoj partiji

Rektor Stankovic protivustavno rusi autonomiju Univerziteta Crne Gore

Podgorica,27. april. 2008.
Uopste nas ne cudi izjava profesora dr. Radenka Pejovica da se izbori na Univerzitetu Crne Gore odvijaju u neregularnim okolnostima, uz kršenje normativnih akata te institucije, i da je sve to vezano za aktuelnog rektora prof.dr Ljubisu Stankovica.
Ocigledno je da je rektor dr. Ljubisa Stankovic, sa clanovima SDP-a koje je okupio oko sebe, grubo narusio autonomiju Univerziteta Crne Gore koje se jemci 76. clanom Ustava, ali i zabranu politickog organizovanja u drzavnim organima koja je propisana clanom 54.
Skoro da nema segmenta u drustvenom i politickom zivotu Crne Gore gdje SDP nije narusila Ustav, i grubo nasrnula na osnovna ljudska prava.
Etnicka ciscenja u drzavnoj administraciji Crne Gore, sudstvu, tuzilastvu i policiji su djelo ruku SDP, sto je u suprotnosti sa clanovima 6, 7 i 8 aktuelnog Ustava.
Nasrtanjem na crkvenu imovinu Mitropolije Crnogorsko primorske funkcioneri SDP su narusili Ustav u clanovima 10, 14 i 24.
Pitisci da se ukine Odsjek za srpski jezik i knjizevnost su direktno krsenje clana 79 i 80 Ustava Crne Gore, koji jemci pravo na zastitu identiteta i zabranu asimilacije.
Iz toga se izvodi zakljucak da su funkcioneri SDP narusili deset clanova Ustava Crne Gore, i dosli u suprotnost sa clanom 55 Ustava kojim je zabranjeno djelovanje političkih organizacija koje je usmjereno kršenje zajemčenih sloboda i prava ili izazivanje nacionalne, rasne, vjerske i druge mržnje i netrpeljivosti.


Sa gnusanjem odvacujemo vulgarnu Vaskrsnju cestitku Krivokapica

Podgorica, 24, april, 2008.g.

Sa gnusanjem odbacujemo vulgarnu vaskrsnju cestitku koju nam je, kao "pripadnicima drugih pravoslavnih crkava, i gradjanima pravoslavne vjeroispovjesti" , uputio predsjednik Skupstine Ranko Krivokapic. Apsolutno je nemoralno da nam vaskrsnje cestitke upucuju predstavnici SDP-ovskog Kju- Kluks- Klana, koji su glavni ideolozi etnickog ciscenja Srba iz drzavne administracije Crne Gore, progona Mitropolije crnogorsko primorske i Odsjeka za srpski jezik i knjizevnost. Demonstrirati jezicku, nacionalnu i vjersku netrpeljivost, a ujedno izigravati humanistu svojim grotesknim vaskrsnjim cestitkama je pravi "ljudski" horor- profil predsjednika SDP.
U izjavama Ranka Krivokapica necuveno je izmijesana humanisticka farsa, politicki primitivizam, antireligiozna dvolicnost i anticivilizacijska slovesna diskriminacija

Ako se Krivokapic ne slaze sa normama novog Ustava neka ga pocijepa

Podgorica, 22. april 2008.

NVO Akademska alternativa upozorava one koji mastaju da ukinu Odsjek za srpski jezik i knjizevnost na FF u NIksicu, da su njihove zelje u suprotnosti sa Ustavom Crne Gore, koji u clanovima 79 i 80 zabranjuje nasilnu asimilaciju i jemci pravo naroda na zastitu identiteta. S obzirom na to da se u clanu 79 Ustava jemci pravo naroda na skolovanje na svom jeziku i pismu, to je jasno da se za skolovanje pripadnika srpskog naroda na svom jeziku i pismu moraju na FF obrazovati nastavni kadrovi za srpski jezik i knjizevnost. Ishodeci iz tih normi ustava, logicno je da se, pored Odsjeka za srpski jezik i knizevnost na FF otvore i Odsjeci za bosanski jezik i knizevnost, kao i hrvatski jezik i knjizevnost, da bi se skolovali nastavni kadrovi i za pripadnike bosnjackog i hrvatskog naroda. Izuzetno nam smeta sto tendencija politickih krugova oko SDP i poslusnih administratora na Univerzitetu Crne Gore ide u pravcu rusenja onih ustavnih normi koje su preostale kao garant zastite identiteta naroda. Cini nam se da Ranko Krivokapic, kao glavni zastupnik diskriminacije naroda u Crnoj Gori, kao i par ostrascenih profesora na Univerzitetu Crne Gore, nisu citali Ustav. Ukoliko se predsjednik Skupstine ne slaze sa normama Ustava koji jemce pravo naroda na skolovanje na srpskom, bosanskom, hrvatskom i albanskom jeziku, tada ga pozivamo da taj ustav javno pocijepa na sledecem zasijedanju Skupstine.

"Politickog profesionalca" Ranka Krivokapica zeljno ceka Azija i Afrika

Podgorica, 10. mart 2008.g.

NVO Akademska alternativa je realno ocekivala da mirna, dostojanstvena i civilizovana kampanja za predsjednika Crne Gore moze biti narusena od strane Ranka Krivokapica i njegovog SDP-a.
Ako lider SDP-a smatra da krsenje osnovnih ljudskih prava vjernika bilo koje konfesije ima pristalice u glasackom tijelu Crne Gore, tada se trebao kandidovati za predsjednika Crne Gore, i provjeriti pragmaticnost svake svoje anticivilizacijske ideje. S obzirom na to da je predsjednik Skupstine Ranko Krivokapic grubo narusio izbornu kampanju, smatramo da bi na njegove rijeci, i djelovanja funkcionera SDP u pojedinim opstinama, trebala reagovati Republicka izborna komisija.
Covjek koji se nije kandidovao za predsjednika Crne Gore nema pravo da ucestvuje u predsjednickoj kampanji sa govorima mrznje koji unose nemir u gradjanstvo.
Ranko Krivokapic je izgleda pomislio da se odrzavaju predsjednicki izbori u Iraku ili Avganistanu, gdje bukti gradjanski rat. On je prosto pobrkao prostore, zamijenivsi dio Evrope za Aziju.
Sa ovakvim predsjednikom Skupstina Crna Gora ne moze naprijed, on je postao simbol netolerancije i bezumlja.
Ako Ranko Krivokapic moze Crnoj Gori ponuditi destabilizaciju, i nista vise, tada je najbolje da spakuje svoje politicke kofere i ode tamo gdje su takvi politicari potrebni. Juzna i srednja Azija, kao i pojedini djelovi Afrike, zeljno cekaju takve "politicke profesionalce".

Javno raskrinkati patoloske poteze , stremljenje i djelovanje SDP

Podgorica, 04. decembar. 2007.g.

Problem umutarkoalicionih odnosa partija koje formiraju vlast nikako ne moze biti njihova interna stvar u koju se drugi politicki subjekti ne mogu aktivno umijesati i upozoriti na opasne tendencije.
U drzavama kao sto je Crna Gora, koja se nalazi u predpolitickom vremenu, gdje demokratska praksa jos nije postala civilizacijska vrijednost, pitanje odnosa medju strankama koje cine vlast mora biti pod ozbiljnom paznjom cjelokupne crnogorske javnosti. Nema sumnje da je DPS, poslije petnaest godina neprekidog vladanja, postala vrlo ranjiva i samim tim podlozna vrlo cudnim politickim ucjenama.
U takvoj situaciji, moderna politicka praksa je pokazala da pruzanje sanse ekstremnim nacionalistickim organizacijama poput SDP-a da cine vlast, i da budu jezicak na vagi odrzavanja vlasti, predstavlja direkti put Crne Gore u prostore razarajuceg drzavnog sovinizma. Nema sumnje da je SDP ucesnik u vlasti iskljucivo pod jednim uslovom- da DPS ne pravi ogranicenja funkcionerima SDP-a u forsiranju ekstremnog crnogorskog nacionalizma, koji sa sobom unosi rusilacke elemente u drzavne organe Crne Gore
Opstepoznata je cinjenica- da je vlast u Crnoj Gori kontinuirano uslovljavala drzavne cinovnike opstankom na poslu pod obaveznim uslovom da oni budu clanovi vladajuce partije. Dolazak SDP u vladajucu koaliciju je tu ruznu praksu dopunio cudovisnim principima da nije potrebna samo partijska, vec i decidna nacionalna i jezicka pripadnost da bi cinovnici bili "podobni" za obavljanje svoje funkcije.
Smatramo apsolutno nenormalnim da crnogorski cinovnici moraju da kriju od jastrebova netradicionalne socijaldemokratije, poput Ranka Krivokapica i slicnih, da su nacionalni Srbi ili Crnogorci koji govore srpskim jezikom, ili da se fiktivno predstavljaju drugacije da bi zadovoljili izopacene apetite ostrascenih funkcionera SDP.
Sa Rankom Krivokapicem i negovom radikalnom ekipom, koja je usla u koaliciju sa DPS radi lijecenje sopstvenih frustracija, SDP je pretvorila Crnu Goru u poligon za etnicke progone i izviljavanja nad gradjanstvom, i ni u cemu krivim drzavnim cinovnicima.
NVO AA smatra da bez javnog raskrinkavanja patoloskih poteza, stremljenja i djelovanja SDP-a Crna Gora nema nikakvu sansu da se upise u red civilizovanih evropskih drzava. Sva nakaradna dejstva SDP ne trebaju biti samo predmet analize krsenja osnovnih ljudskih prava, vec i realnog ocjenjivanja stanja politickog sistema koji omogucava otvorena nacionalisticka orgijanja u drzavnom sistemu jedne malene stranke u vlasti, koja je uvijek bila na granici izbornog cenzusa.


SDP namece Crnoj Gori rusilacki ekstremizam

Podgorica, ponedjeljak, 19. novembar 2007. godine
NVO Akademska alternativa ocjenjuje da odgovornost za antievropsku identitetsku diskriminaciju u Crnoj Gori u potpunosti lezi na SDP-u i njenom ekstremnom rukovodstvu.
Ocigledno je da SDP gradi svoju koaliciju sa DPS-om na liniji nametanja
rusilackog ekstremizma, kojeg DPS ocigledno prihvata iskljucivo zbog ocuvanja
gole vlasti. Nema sumnje da SDP nema intelektualne kapacitete da istorijskim
faktima priblizi svoje stavove o identitetu crnogorskoj javnosti i gradjanima. U
situaciji ideoloskog zastoja i politickih promasaja, manjoj clanici vladajuce
koalicije je jedino ostala mogucnost- da ucjenjivanjem i zavratanjem ruku DPS-u
natjera funkcionere te stranke da Crnoj Gori namecu kontinuirani drzavni
terorizam po pitanju nacionalnog i jezickog opredjeljenja ljudi.
Takvom politikom SDP ocigledno otvoreno djeluje u pravcu masovnog krsenja
ljudskih prava, sto je rezultiralo evidentiranim ciscenjima funkcionera u
drzavnoj administraciji, sudstvu, vojsci i policiji, i to ne na strucnoj vec
jezickoj i nacionalnoj osnovi.
NVO AA smatra da je neophodno hitno organizovati sastanak Skupstinskog odbora za
ljudska prava, na kojem bi se utvrdile cinjenice o nacionalnoj i jezickoj
strukturi u organima vlasti Crne Gore i odgovornost SDP-a za takvo stanje..
Ukoliko bude fakticirano da su drzavni sluzbenici bili ucjenjeni gubitkom posla
ili ponizenjem u statusu ukoliko ne prihvate identitetski model SDP-a, smatramo
da postoje elemetni krivicne odgovornosti najvisih funkcionera te stranke, sto
treba na sebe da preuzme tuzilastvo Crne Gore. Vrijeme je da SDP odluci kojoj
politickoj opciji pripada- socijademokratskoj i gradjanskoj ili ekstremistickoj
i antidemokratskoj. Po onome kako se sada pozicionira nema sumnje da je
rukovodstvo SDP mnogo blize ovoj drugoj varijanti, sto je svrstava na "pocasno
mjesto" najgore i najekstremnije partije u Crnoj Gori.

SDP ima pilece geostrateske mozgove i lose procjene

Podgorica, 25. jun 2007.g.

NVO AA ocjenjuje reakciju SDP na stav SL, i SNS kao njene kljucne strateske okosnice, po pitanju unistavanja oruzanih snaga Crne Gore- primitivnom i bezglavom u strateskom smislu, ali i takvom koja se svojom proizvoljnoscu sasvim uklapa u klasicnu demagogiju ove stranke.
NVO AA smatra da je unistavanje tenkova, koji su u sluzbi zastite naroda Crne Gore od nepreglednih blakanskih opasnosti, akt bezumlja vladajucih struktura u drzavolikoj tvorevini- koja je davno prestala egzistirati kao ozbiljan politicki prostor.
Tvrdnja SDP da je "garant bezbjednosti Crne Gore pametna politika"- predstavlja apsud prve vrste, jer pileci geostrateski mozgovi iz SDP-a sigurno nijesu sposobni da pravilno izanaliziraju geostrateska kretanja na Balkanu i u mnogo sirem okruzenju.
Sto se tice stava SDP da su crnogorski tenkovi u zadnjem ratu nepravilno upotrebljavani, tj. "ubili , raselili i unesrecili stotine hiljada ljudi", NVO AA smatra da za to nijesu krivi tenkovi- vec kljucni koalicioni partneri SDP-a koji su vodili svima poznati i neuspjesni tzv. "Rat za mir ".
Upravo zato NVO AA predlaze gospodi iz SDP da, slijedeci svoje nove koncepcije o krivici masina a ne ljudi, predlozi - da se uniste svi avioni, automobili, kamioni, sleperi, gliseri, radarski sistemi i aerodromi koji su bili upotrebljeni u skandaloznom svercu duvana koji je organizovan od strane koalicionih partnera SDP-a.
Uostalom, ako dubokomisleca gospoda iz SDP vjeruje istinski u neprocjenjivu snagu svoje tzv. "pametne politike", kojom se u prsa busaju, predlazemo da se eksperimentalno unisti svo licno naoruzanje pripadnika MUP-a Crne Gore i ANB-a. Time bi se ostavio prostor funkcionerima SDP-a da licnim ubjedjivanjem kriminalaca, trgovaca bijelim robljem i nerkoticima, i reketasima svih boja pokazu da je Crna Gora na visokom nivou unutrasnje bezbjednosti. Gospodo iz SDP- ako se vec pravite Englezima, zelimo vam napomenuti da britanski policajci nemaju licnog naoruzanja.
Ako mislite da je Crna Gora Engleska, ponasajte se kao Englezi i tu nalazite primjere poznate u civilizovanom svijetu, a ne negdje drugo- u prostorima unistavanja bezbjednosti drzavolike tvorevine, koja je takva zahvaljujuci prije svega vasom neprocjenjivom "intelektualnom zaslugom"!
NVO AA i SL ce prihvatiti svaku bacenu rukavicu SDP-a, i u jednoj otvorenoj javnoj polemici postaviti funkcionere SDP-a na mjesto koje im pripada, a to je mjesto - novokomponovanih politickih bezumnika, kojih u politici orjentise nerazumljiva strast umjesto razuma. Ujedno se nadamo , da ce funkcioneri SDP-a umjesto demagogije, prihvatiti javni poziv na polemiku od strane SL i izaci na politicku crtu- ostavljajuci javnosti Crne Gore da, poslije ukrstenih argumenata, sama procijeni ulogu svih aktera u ovoj neprijatnoj, i za bezbjednost Crne Gore opasnoj situaciji.

Koalicija biznis ideja DPS i sovinizma SDP

Podgorica, 06. jun 2007.g.

NVO AA ocjenjuje da se temelji koalicije DPS -SDP zasnivaju na osnovama razmjene slobodne i divlje biznis-aktivnosti DPS-a u zamjenu za promociju sovinistickih ideja SDP-a. Iako u svom predznaku ove dvije partije imaju prefiks vezan za socijalizam i socijaldemokratiju, neophodno je istaci da osim u nazivu partija one nemaju nikakvih dodirnih tacaka sa idejama socijalizma i socijalne pravde. Zbog toga se Crna Gora nalazi izmedju cekica i nakovnja dva diabla, koji unistavaju Crnu Goru, kuneci se u neku laznu ljubav prema njoj zasnovanu na najnizim strastima.
Kao direktna posledica takvog stanja svijesti se desila situacija koalicije onih koji Crnu Goru ekonomski unistavaju svodeci je na svoj licni posjed, i onih koji je skrnave po svakom predznaku -uzivajuci u toj nakaznoj igri .
Svaki spor oko privatizacije kljucnih ekonomskih kapaciteta Crne Gore, koji se povremeno desava izmedju ove dvije partije, predstavlja obicnu trgovinu DPS biznismena novog kova i SDP sovinista poznatog obrazca.
Nema sumnje da takva politika gura Crnu Goru na rub propasti, i u bliskoj buducnosti neosporno prijeti teskim socijalnim i medjunacionalnim trvenjima do granice potunog pucanja stabilnosti gradjanskog drustva, ma kakvo ono bilo.
Potvrda tome je i cinjenica da u Crnoj Gori,za vrijeme vladavine DPS-a , nije postojala niti jedna etnicka , vjerska ili jezicka grupa koja nije prosla kroz pakao progona i lova na vjestice od strane nesavjesnih vlastodrzaca.
Rukovodstvo DPS-a je fakticki uspjelo za vrijeme svoje vladavine , koje je kratko u istorijskim mjerilima , da progoni , unizava , i izmaltretira sve slojeve stanovnistva i sve narode koji zive u Crnoj Gori .
Smatramo da je vazno istaci da se ne radi samo o progonima naroda po nacionalnom predznaku , vec i o socijalnom progonu koji je doveo Crnu Goru do nivoa prostog biolskog opstanka.
Ukazujuci na te cinjenice , NVO AA poziva gradjane Crne Gore da, sa dubokim prezrenjem prema takvoj politici, jace i energicnije iskazuju svoje proteste - trazeci radikalne promjene takve filozofije vlasti, koja Crnu Goru ne vodi na put prosperiteta i tako zeljene stabilnosti.

Krivokapic bi trebao poceti da baca kuglu

Podgorica, 30. april. 2007.g.

Do kakvog je apsurda dovedeno proteziranje manjinskog crnogorskog jezika najbolje svjedoci jedno od novih spektakularnih obrazlozenja njegovih smijesnih promotera iz SDP da " sluzbeni jezik treba da bude crnogorski , sto ne iskljucuje upotrebu jezika ostalih naroda koji zive u Crnoj Gori "!? Sa zadnjom izjavom radikalnog i netolerantnog Ranka Krivokapica da sluzbeni jezik mora da bude crnogorski po svaku cijenu, ostaje nam da rezonujemo da ostali narodi, poput Crnogoraca i Srba, koji cine dvije trecine gradjana Crne Gore i koji govore srpskim jezikom, mogu dobiti velikodusni poklon od prefinjenih diskriminatora - da mogu i dalje produziti govoriti na srpskom jeziku u obicnom zivotu .
Politicka realnost Crne Gore je takva da danas paradira na javnoj i medjiskoj sceni samo ona manjinska i diskriminatorska grupa koja protezira crnogorski jezik, koji je od strane vecinskih nacija u Crnoj Gori elegantno odbacen kao nesto nerealno. Upravo dvotrecinskoj vecini naroda koja govori srpskim jezikom danas su svezane ruke i zatvorena usta . U drzavnim medijima za njihove politicke i intelektualne predstavnike nema mjesta - jer bi se otvaranjem medija realnost pokazala u svoj svojoj gruboj velicini, a diskriminatori dobili sramno mjesto koje zasluzuju - jer su realnost i logiku iz Crne Gore ocigledno deportivali u Sibir.
Smatramo da u najgorim ideoloskim komunistickim vremenima nije bilo takvih bezobraznih i bezobzirnih izvrtanja stvarnosti, iz cega izvlacimo zakljucak da za politicko nasilje nije potreban komunizam - vec su dovoljne samo dvije partije u vlasti poput DPS-a i SDP-a da bi se nad narodom sprovodilo tesko medijsko psiholosko nasilje.
Upravo zato NVO AA smatra da bi realni odgovor vecinskih naroda u Crnoj Gori trebao da bude odbijanje sportista, umjetnika, i svih ostalih koji govore srpskim jezikom da ucestvuju u nekakvim timovima koji treba da reprezentuju ovakvu Crnu Goru, na cijem je celu vlast zadojena krajnjom netrpeljivoscu.
Ako vec Crna Gora treba da bude drzava za samo par desetina hiljada Crnogoraca koji govore crnogorskim jezikom, red je da samo sportisti i umjetnici iz te samodovoljne i samozive skupine reprezentuju karikaturu od drzave, koju su sami iskreirali po svojoj slobodnoj volji.
Zato bi bilo dobro da Ranko Krivokapic pocne da baca kuglu, Kujovic da se zanima fudbalom, Vukovic kosarkom - pa da vidimo kakva ce biti reprezentacija drzave sacinjena samo od takozvanih Crnogoraca koji govore crnogorskim jezikom.Ne sumnjamo da bi i na sportskom polju oni bili kreature kao i u politickom zivotu.

Krivokapic bi zelio da Mitropolija i bude i ne bude odvojena od drzave

Podgorica, 26. novembar 2006.g.

NVO Akademska alternativa ocjenjuje izjavu predsjednika Parlamenta Ranka Krivokapica da je ustajanje na sadasnju himnu Mitropolita Amfilohija u Budvi povuklo za sobom izlazak iz spora oko drzavnih simbola - politicki defektnom i promaseno senzacionalistickom .Krivokapic ocigledno zeli da Mitropoliju crnogorsko-primorsku uvuce u politicke sporove oko drzavnih simbola , previdjajuci cinjenice - da je crkva odvojena od drzave , a da je vecina naroda Crne Gore orjentisana protiv sadasnjih - krajnje neadekvatnih drzavnih simbola . Doduse , Predsjednik SDP-a bi izgleda zelio da Pravoslavna crkva nekada bude , a u nekim slucajevima i ne bude odvojena od drzave , bas kao kada je u pitanju groteskna nezavisnost sudstva , tuzilastva i elektronskih medija u Crnoj Gori .
Smatramo da kvazidrzava u kojoj se proganjaju pripadnici policije na ideoloskoj i politickoj osnovi , a pripadnici jedne nevladine organizacije , na celu s izvjesnim Mirasom Dedeicem , mogu nekaznjeno upadati u crkvene objekte Mitropolije crnogorsko-primorske , i praviti u njima skaradne politicke perfomanse - ne zasluzuje da uopste ima grb , zastavu i himnu .Izmedju toga da ovakva ponizena Crna Gora , na cijem celu Parlamenta se nalazi ovakav Ranko Krivokapic , tacno ne zasluzuje da ima drzavne simbole , i toga da ipak zasluzuje da ima neke druge , izmjenjene drzavne simbole - treba traziti kompromisno rjesenje u perodu poslije stvaranje pravne drzave . Poslije politickog DPS-SDP preobrazaja Crne Gore u drzavnu salameriju , u kojoj ne vlada zakon prava , niti ima nezavisnog sudstva i tuzilastva , a policiju kontrolisu ideoloski ekstremisti -prica predstavnika vlasti o nekakvim simbolima je klasicno sijanje magle i odvlacenje javnosti od teske kriminalne realnosti .
NVO Akademska alternativa smatra potpuno autonomnim pravo Mitropolita crnogorsko -primorskog da se u raznim protokolarnim situacijama ponasa u skladu sa okolnostima i svojim osjecajem pravde , i iz svega toga nam ne pada na pamet da izvlacimo nekakve sumanute politicke zakljucke koje u iskrivljenoj formi iznose neki politicari u vlasti koji su nosioci antivjerskog ekstremizma , a sebe zele predstaviti nekakvim "socijaldemokratskim " Europejcima .Kada se pod pritiskom organizovane opozicije i evropskih organizacija I institucija , kojima lagano stremimo , izmjeni danasnja kreatura od vlasti Crne Gore - tada cemo se u novom demokratskom Parlamentu , kojim ce predsjedavati neko drugi , lako dogovoriti oko novih simbola , nove , slobodne i demokratske drzave .


Ranko Krivokapic je najrigidniji nacionalista u skupstini Crne Gore

Podgorica, 6. novembar.2006.g.

Objasnjenje portparola SDP-a Radulovica da ta partija ne prihvata kandidaturu predstavnika opozicije Gorana Danilovica na mjesto potpredsjednika parlamenta Crne Gore zato sto , navodno , njihov lider Ranko Krivokapic ne zeli da pored njega sjedi nacionalista , je posledica sistemske greske u razmisljanju gospode iz SDP-a koja ne zele da prihvate ono sto je crnogorskim gradjanima odavno jasno - da je upravo Ranko Krivokapic najrigidniji nacionalista u Skupstini Crne Gore sa nesvakidasnjom sklonoscu da republicke funkcionere prosijava kroz svoja nacionalisticka sita . Ranko Krivokapic je vjerovatno jedini "socijaldemokrata" od pada nacizma koji je , za veliku sportsku pobjedu , cestitku poslao samo jednom manjem dijelu sportskog tima - rukovodeci se njihovim nacionalnim opredjeljenjem , a ne sportskim kvalitetima u dostizanju pobjede . Taj postupak Krivokapica je ono pravo lice SDP-a , partije koja je napravila zacudjujuce veliki otklon od ideja evropske socijaldemokratije ka potunom politickom mraku u kojem nestaje .
Tvrdnja SDP- a da je Srpska lista uzela trecinu srpskih glasova u Crnoj Gori navodi na pomisao da SDP racuna da Srba u Crnoj Gori ima 45% , a ne 32% kao sto je izrazeno na zadnjem popisu , sto u prevodu na crnogorsku politicku zbilju znaci da nova istrazivanja javnog mnjenja koja pravi sadasnja vlast pokazuju da su Srbi izgleda postali dominantna nacionalna grupa u Crnoj Gori . Ako gospoda iz SDP-a ne racunaju da je Srpska lista pravi reprezent srpske nacionalne zajednice u Crnoj Gori , koja treba da predlozi licnost na mjesto potpredsjednika parlamenta , tada trebaju javno reci - iz koje opozicione poslanicke grupe treba da bude delegiran politicar Srbin na to visoko mjesto da bi iskrivljena politicka logika SDP- a bila zaokruzena ? Tvrdimo da odgovor na to prosto pitanje SDP ne moze dati , jer ta politicka organizacija ne zeli da srpska nacionalna zajednica koji cini 32% , a po SDP-u cak 45% stanovnistva Crne Gore - dobije mjesto potpredsjednika parlamenta Crne Gore . Uzrok tome je sasvim jasan - niske nacionalisticke strasti i ksenofobicne pobude koje stanuju u glavama gospode iz SDP .
SDP ne moze da razumije prostu logiku da mjesto potpredsjednika Skupstine Crne Gore , koje pripada opoziciji , odredjuje sama opozicija , dok vlast u dobrom maniru tu odluku samo potvrdjuje . Nelogicno je da tu licnost odredjuje vlast - trazeci medju opozicijom onoga ko je najmanje opozicionar od svih ostalih , nekakvog skrivenog predstavnika vlasti u redovima opozicije ili predstavnika " podobne nacije " , u klasifikaciji podobnosti koju treba da iza kuloara neciste savjesti predostavi neko iz SDP .
Znakovito je da crnogorski nacionalizam ruralnog sadrzaja crnogorski socijaldemokrati ne plasiraju samo protiv Srba , vec i protiv nacionalnih Crnogoraca koji govore srpskim jezikom , koji u Crnoj Gori cine trecinu stanovnistva . Upravo zato SDP koji ima uporiste u crnogorskom nacionalizmu - nema uporiste i podrsku nacionalnih Crnogoraca , jer od vecine nacionalnih Crnogoraca koji govore srpskim jezikom , gospoda iz SDP govore drugim jezikom - jezikom mrznje i ostrascenosti prema srpskom jeziku i slobodnoj politickoj misli .
Sublimirajuci sve okolnosti zelimo zakljuciti sledece - da je Goran Danilovic , kao predstavnik srpskog naroda i preovladjujuceg dijela demokratske opozicije Crne Gore , idealni kandidat za mjesto potpredsjednika parlamenta . Uostalom , na izborima za gradonacelnika Podogorice Goran Danilovic je uzeo vise glasova nego sto SDP ima glasaca u Crnoj Gori , i svojim izbornim rezultatom i modernom kampanjom pokazao da predstavlja vrh opozicione elite Crne Gore .
Krajnje je vrijeme da SDP , koja je prepoznatljiva po mumificiranim politickim idejama koje se izrazavaju bujicama kvalifikacija kroz neizostavne parole , otpocne sa laganim mijenjanjem neprirodnih politickih pobuda - sto mora neizostavno dovesti do evropeizacije ove krajnje konzervativne partije , a time i do relaksacije crngorske policke scene .

SDP je tesko oboljela od ksenofobije

Podgorica, 4. novembar 2006. godine
NVO Akademska alterantiva ocjenjuje da je otpor Socijaldemokratske partije da
jedan od potpredsjednika crnogorskog parlamenta bude srpske nacionalnosti
ocigledan dokaz da je ta partija tesko oboljela od ksenofobije. Ako se tome
doda da SDP pravi veliki otpor i u slucaju kada se na neku vaznu funkciju treba
izabrati predstavnik crnogorske nacionalnosti koji govori srpskim jezikom - to
apsurdnost politicke pozicije ove stranke postaje znakovita.
Neshvatljivo je da jedna stranka gradjanske orijentacije, kakvom sebe
predstavlja SDP, pokusava svim silama predstavnike srpske i crnogorske
nacionalnosti, koji govore srpskim jezikom, odstraniti od svih vaznih
republickih duznosti. Nije nase da ocjenjujemo da li funkcioneri SDP-a imaju
veci animozitet prema gradjanima Srbima ili prema Crnogorcima koji govore
srpskim jezikom, vec zelimo da konstatujemo neprihivatljivost takve politicke
pozicije.
Ne radi se, dakle, samo o tome da SDP ne zeli da vidi gospodina Danilovica na
mjestu potpredsjednika Skupstine Crne Gore - vec se radi o tome da SDP ne
zeli da vidi bilo kog funkcionera srpske nacionalnosti na toj duznosti. Ne
samo da smo ubijedjeni da ce SDP sve uciniti da Goran Danilovic kao
predstavnik opozicije i srpskog naroda ne bude izglasan na mjesto
potpredsjednika parlamenta, vec tvrdimo da SDP nece dozvoliti da iz vladajuce
koalicije, koju oni cine sa DPS-om, na mjesto drugog potpredsjednika
parlamenta bude izabran politicar koji je Crnogorac koji govori srpskim
jezikom.
Krajnje je vrijeme da politicari iz SDP-a dodju sebi i pogledaju u kojem
svijetu zive i kojem politickom prostoru pripadaju. Sistem nacionalne
segregacije koji crnogorskom drustvu namece SDP ne govori o
socijaldemokratskom vec ultranacionalistickom opredjeljenju te politicke
organizacije. Upravo to potvrdjuje tezu NVO AA da su odredjene " gradjanske" stranke u Crnoj Gori, kao sto je SDP i dio DPS-a koji predvode Kujovic i Vukovic , tipicni primjeri antigradjanske prakse sa strasnim kompleksima i nacionalim frustracijama - koji se pretacu u nacionalnu segregaciju ostro prisutnu u drzavnim organima Crne Gore.

Dokumenet CEDEM-a ne potpisujemo sa nosiocima politickog nasilja

Podgorica, 12, avgust 2006.g.

Akademska alternativa pozitivno ocjenjuje korektni dokument " Sporazum politickih partija o pravilima ponasanja u toku kampanje za izbore " , koji je pripremio Centar za demokratsku tranziciju . ali nece biti potpisnik te predlozene ozbiljne politicke hartije . Taj dokument je adekvatan i prihvatljiv jedino za drustva u kojima je vlast smjenjiva , i gdje se ovakvim dokumentom vrse odredjene manje korekcije i napomene svim politickim subjektima koji ucestvuju na parlamentarnim izborima . Medjutim , takvo stanje ne vlada u Crnoj Gori , pa samim tim predlozeni dokument ne odgovara politickoj realnosti .
Akademska alternativa ne vidi smisao svecanog potpisivanja ovog dokumenta u kojem se , izmedju ostaloga , navodi da se " politicke partije obavezuju da nece ucjenjivati i zastrasivati birace u vlastitu korist , a posebno prijetnjom otpustanjem ili premjestanjem s radnog mjesta " .Svjedoci smo sta se ovih dana desava u MUP-u Crne Gore - gdje se pripadnici MUP-a zbog politickih ubjedenja , na koje imaju pravo po svim pravilima i zakonima demokratski uredjenih drzava , sikaniraju od strane vlasti na opste zgrazavanje javnosti Crne Gore . Ne znamo da li ce predstavnici Centra za demokratsku tranziciju biti zadovoljni kada im predstavnici vladajucih partija DPS i SDP uvelicaju skup potpisivanja predlozene hartije , i istovremeno dok sikaniraju zbog politickih ubjedenja pripadnike crnogorskog MUP-a - potpisom tvrditi da to ne rade i nece raditi . Akademska alternativa je vrlo zabrinuta za polozaj pripadnika MUP-a koji su zrtve politickog nasilja , i nepotpisivanjem predlozenog dokumenta mi zelimo jos jednom da skrenemo paznju , kako domacoj javnosti tako i medjunarodnim organizacijama , na te ljude cija je sudbina personifikacija neprihvatljivo loseg politickog stanja u Crnoj Gori .

No comments: