Sunday, June 28, 2015

Пoлемика o Сави Ковачевићу Осману Растодеру и Хусеину Миљковићу- Хуске

 Бoрис Зоговић: Opsadira Sava Kovačević sa svojim jedinicama Nikšić, koji su držali Italijani i četnici, među kojima je bio (ili sa kojima je bio) i Savin rođeni brat Rako. Zatvorio im Sava vodu na Vidrovanu i Italijani da bi ga ucijenili šalju mu poruku: "Pušti vodu ili ćemo ti ubit Raka!"A Sava im odgovara: "Ubijte Raka, puštiću vam vodu!" 


 Војин Грубач Мислим да је Сава Мизара био превише жесток, и да је та жестина бацила сјенку на њега као личност, али и утицала да се деси јако осипање комунистичког покрета у Црној Гори. Жестином је направио контраефекат и не сматрам га позитивном личношћу. Уједно, треба питати оне који су га убили на Сутјесци зашто су то урадили, а убили су га саборци. Исти случај је и Петар Драпшин који је такође био жесток и завршио живот чудно, самоубиством приликом чишћења пиштоља.

Adis Suvic Vojine kad ti dodje neko kuci da ti guzi ženu cerkicu itd ti lijepo na izvoli im dadni ali u mojoj kući ja ih pobijem sviju prije nego sto bi im to dozvolio. Biti revolucionar znaci dati svoj život i život svoje porodice kao primjer. Ko to nije spreman revolucionar ne može biti. Che je primjer svega. Ti si Vojine očito obična bjelosvjetska sveznalica koja lijepo mudruje a dobro se hrani. Takvi na kraljevskim dvorovima su super prolazili. Sava Kovacevic Komadant je lik i djelo čovjeka stijene i na licu mu se to vidi. 46 četnika je malo u Grahovu. Trebao ih je još pobiti jer vidiš kako se brzo iskotise ponovo. J.B.Tito Sava i ostali su najveći heroji koje je ikad dala naša istorija! Uživali smo do 80ih ko carevi jer su oni krv i živote svoje dali. Mi smo ti koji smo ih izdali i mogli bi barem cutati. Sad nas guzi Djukanovic Izetbegovic Dodik i ostala djubrad izdajnicka. Imam brata rodjena u politici u BiH. Kad bi narod opet ustao a ustace mora ustati jer dalje ne ide ja bi ga objesio jer je of naroda se okoristio. E sad kad bi svoga ubio onda zamisli Šta bi tvom napravio? E tako je Sava razmišljao i neka je hvala mu i Slava mu i svima herojima i partizanima koji nam skoro 50 godina života ljudskog omogućise. SF/SN i pozdrav mom drugu Boris Zogovic i ne zamjeri mi zbog komentara ali me gamad ova prodana ljute. Ako ikad obučem uniformu moj kraj će me pamtiti po cistkama. Sve govna do govneta. Pola prvo svoje familije počistiti moram.

Матија Милачић Није теби добро брате Адо, нешто си љут,али није лијепо хушкати и сладити се злочинима ових наших или њиових,а сви смо Божији.


Војин Грубач  Адисе, твој проблем је што си неваспитан и некултуран, јер све што си написао си могао написати у општем смислу, без квалификација на мој рачун.


Војин Грубач Ако си тако револуционаран, тада нам објасни шта су изгубили Плав, Гусиње, Рожаје, Тузи, Улцињ, али и Нови Пазар, Сјеница, гдје уопште није било учесника Тринаестојулског устанка? Ево, ти си из Велике Кладуше, када сте дигли устанак против окупатора, а ако нисте- зашто нисте?

Almir Boris Ja sam ti na to pitanje onjasnio. Postavio si ga u jednim od gornjih postova. Ako zelis odgovor vrati se i procitaj.


Војин Грубач Алмире, исто сам питање поставио Адису. Од њега тражим одговор.


Almir Boris  Ok. Mada on je Bosanac, pa ti ne moze dati odgovor. Mozda ako nesto sa Internet skine.

 Adis Suvic Ma Šta ću da mu dam odg. Da je Tito živ bil' mu Tito dao odg? E taj odgovor mu i ja zelim...

Војин Грубач Само да забиљежим да је у Кладуши напокон дигнут устанак против Хитлера 14 јуна 1915.г. Ево ти Адисе, нашао сам мјесто гдје је био устанка у Великој Кладуши. Укратко, умјесто о Грахову, причај нам о Стабанџи и покољу српских цивила, али и о овоме...
21. jul 1941: U kotaru Velika Kladuša otpočela masovna hapšenja srpskih civila. Najprije je 21. jula 1941. uhapšeno 30 osoba koje su sprovedene u logore u Lici, gdje su pogubljeni, a narednih dana uslijedila su masovna hapšenja svih odraslih muškaraca od kojih su mnogi ubijeni.[132]

Almir Boris To su uradile ustase. Adis mi djeluje kao pro komunist.


Војин Грубач Па управо га као прокомунисту питам гдје је био комунистички устанак у Великој Кладуши.


Almir Boris Izvini onda. Nisam razumeo sustinu pitanja.


Војин Грубач Алмире, ти си коректан саговорник, а дотични Адис уопште није био коректан.


Adis Suvic Ma ustaše su ubijale po mom kraju a muslimani su tu bili mobilisati. Huska Miljkovic je bio tampon izmedju svih itd.... Ali moj grad je isto dao narodne heroje kao Zuhdija Zalic. Ibrahim Redzic itd...


Adis Suvic Samo ja ne serem kao eto nismo trebali buniti se itd... Trebali smo i opet trebamo. Naravno da je bilo podjela i biće ih... Žito od kukolja se mora odvojiti


Војин Грубач Ево га тај крајишки Сава Ковачевић. Гдје му је тај устанак?! Хусеин Миљковић, познат по надимку Хуска (Трнава, око 1905 - Мала Кладуша, 27. април 1944) био је муслимански војни командант, односно господар рата из доба Другог свјетског рата чија је био...Погледај још


Adis Suvic Pa kažem ti bio je tampon izmedju svih. Ali Huska nije učestvovao u ubijanju niti Srba niti Hrvata. Sačuvao je muslimane od ustaškog pokolja. Ili četničkog. Sa svim je saradjivao. Luda vremena su luda. 1944 partizani su ga nagovorili da predje sa svojo...Погледај још


Војин Грубач Адисе, потпуно си се спетљао и не знаш шта причаш, плус свега опет фураш непристојност и некултуру. Кажеш ми:"Moraš Vojine da odlučiš ili si četnik ili si partizan". Као прво, Адисе, ти ми нећеш нудити избор у систему или/ или, тим прије што кажеш:" Ali Huska nije učestvovao u ubijanju niti Srba niti Hrvata. Sačuvao je muslimane od ustaškog pokolja. Ili četničkog. Sa svim je saradjivao. Luda vremena su luda. 1944 partizani su ga nagovorili da predje sa svojom brigadom u partizane i dobio je čin pukovnika. Nedugo poslije toga je ubijen od svojih neistomišljenika iz brigade. Ne hvalim ja Husku ovdje. On nije nikad ni proglašen narodnim herojem. Hvala mu što je moj kraj sačuvao od ubijanja i klanja četničkih i ustaških hordi." Интересантно је да захваљујеш Хуски што није био у партизанима већ штитио муслимански народ од разних војски. На другој страни мени замјераш што ја тврдим да партизани и четници нису били потребни, већ су били потребни они војници који би само штитили православне цивиле од насиља. Провидно лицемјерје. Зато ти ја желим да ти следећи пут умјесто Хуска вођа буде муслимански Сава Ковачевић када га толико волиш, просипајући лицемјерје.



Војин Грубач Колико се сјећам, у задњем рату се у Цазинској Крајини десио међумуслимански сукоб. Ко је ту био Хуске, а ко је био Сава?

Adis Suvic Komunisti i monarhisti zajedno? Nikada!! Bio je samo jedan AF pokret NOB! Sve ostalo su samo cetnicka i ustaška podmetanja! Cetnici imaju penzije. Ustaše isto. Da je Tito živ da li bi to bilo moguće? Treba da nas je sramota.

Војин Грубач Cazinska buna se dogodila 6.maja 1950. kada je došlo do oružane pobune seljaka u tadašnjim srezovima Cazin, Velika Kladuša i Slunj. Seljaci su se pobunili protiv nepravednih i agresivnih metoda otkupa poljoprivrednih proizvoda s obzirom da se radilo o sušnoj godini. U ustanku je učestvovalo oko 720 osoba,ustanak je ugušen, petnaestak učesnika je osuđeno na smrt streljanjem, na desetine ih je osuđeno na kazne zatvora i društveno korisnog rada. 115 porodica sa oko 700 članova bilo je osuđeno na “kolektivnu kaznu iseljenja”. Radilo se, dakle, o preseljenju na područje općine Srbac.


Војин Грубач Ево га устанак против комуниста, а све уз пјесму Друже Тито ми ти се кунемо! Ustanici su napali nekoliko zemljoradničkih zadruga i razoružali nekoliko policajaca, a na današnji dan 6. 5. 1950. godine oružano su napali i gradove Velika Kladuša i Cazin. Pobuna je od strane nadmoćnih snaga JNA ubrzo ugušena, a “narodna vlast” se žestoko obračunala sa ustanicima: 15-ak ustanika je osuđeno na smrt i strijeljano, a na desetine je osuđeno na kazne zatvora i “društveno korisnog rada” na vremenski perod od nekoliko mjeseci pa do 20 godina.

Војин Грубач Ако би се овај мој текст требао превести на други језик, у суштини би то било ово што је рекао Адис Сувић:" Ali Huska nije učestvovao u ubijanju niti Srba niti Hrvata. Sačuvao je muslimane od ustaškog pokolja. Ili četničkog. Sa svim je saradjivao. Luda vremena su luda. 1944 partizani su ga nagovorili da predje sa svojom brigadom u partizane i dobio je čin pukovnika. Nedugo poslije toga je ubijen od svojih neistomišljenika iz brigade. Ne hvalim ja Husku ovdje. On nije nikad ni proglašen narodnim herojem. Hvala mu što je moj kraj sačuvao od ubijanja i klanja četničkih i ustaških hordi." Елем, само је проблем што Адис нуди устанке другим народима, а својем не, те показује одређену непринципјелност.

 Nedzad Sabotic Sava Kovacevic je ponos Crne Gore.Ovi sto ga napadaju su potomci onih ,sto su za saku makarona,izdali zemlju.

Војин Грубач Колико макарона, мислим шелепера, су добили Плав, Гусиње, Рожаје, Тузи и Улцињa да не учествују у покрету Саве Ковачевића, Баја Станишића, приликом дизања Тринаестојулcког устанка?


Војин Грубач Шаботићу, да ти ниси потомак оних који су се продавали за макароне, мислим шлепере макарона! Када већ говориш о потомцима, јер си и ти нечији потомак па би помало судио. Представи се!

Nedzad Sabotic Jesam li ja kog izdvojio Vojine?Poticem iz partizanske porodice (djed mi je poginuo na Trnovu).Za mene su izdajnici ,ko moji ko tvoji.Samo sto ovi tvoji traze rehabilitaciju.

Војин Грубач Извини, ти говориш о потомцима. Осуђујеш потомке.

Nedzad Sabotic Osudjujem svakog ,ko napada herojsku smrt Save Kovacevica...

Војин Грубач Зато, реци нам колико су макарона, мислим шлепера, добиле албанске и Муслиманске милиције за гушење Тринаестојулског устанка. Ради се, према комунистичким историчарима, о 20 000 људи, односно војника.

Nedzad Sabotic Dole nije bilo zlocina kao nad prostorima gde je bio Pavle Djurisic.Mada su za mene zlikovci i balisti.Nemoj me ubacivat u nacionalne (vjerske)raspravke.Kao sto rekoh,iz partizanske sam porodice,tako sam i vaspitan.Ne slavim baliste,vec cuvenog Savu Kovacevica..

Војин Грубач Ушао си сам у ту причу. Колико је Шаботића било у Муслиманској милицији?

Nedzad Sabotic Za mene je samo partizanski pokret ispravan.

Војин Грубач Извини, ти си оптужио потомке, а не оне који мисле овако или онако. Рекао си... то су потомци оних. Зато те и питам за све Шаботиће, јер си можда и ти у класификацији...потомци оних.

Nedzad Sabotic Opet kazem...Svi koji napadaju Savu Kovacevica su potomci onih,koji su izdali zemlju za saku makarona.Nadam se Vojine da ti nijesi medju njima...

Војин Грубач Ево, ја сам већ рекао да ми је ђед Марко, са браћом Лазаром и Новаком био у Петој црногорској пролетерској бригади којом је командовао Сава Ковачевић. Гдје је, и у којоj једници био тај твој ђед, ко му је био командант?

Nedzad Sabotic Mog djeda ces naci na spomenik u Petnjici...Rahmetli Rasim Rastoder.

Војин Грубач А рахметли Шаботић, не говоримо о ујчевини!

Nedzad Sabotic Znaci citava tvoja diskusija ,samnom je zbog mojeg imena?

Војин Грубач Не, већ због некоректног постовања коментара.

Nedzad Sabotic Pitaj na Policu..To je pravoslavno selo za mog djeda...Rahmetli Latif Sabotic.Imao je pobratime u to selo.

Nedzad Sabotic A sto je nekorektno?

Војин Грубач Некоректно је осуђивати потомке, јер су они били... То је изван сваке коректности полемике.

Војин Грубач Не пада ми на памет осуђивати потомке, то је класични фалш приче. Али, ко осуђује, нека прича о прецима. Врло просто.

Nedzad Sabotic Nijesam ja nikog osudjivao.Zar tebi ne smeta ,da se skrnavi lik Save Kovacevica?

Војин Грубач Не постоји скрнављење, јер је сваки човјек чинио и добро и лоше. Писати и о лошем није гријех, или како?

Nedzad Sabotic Covjek koji daje zivot ,da bi spasio ranjenike,nije gresan.

Војин Грубач На Сутјесци рањеници нису спашени. Они су сами донијели одлуку да буду остављени.

Nedzad Sabotic On je bio komandant trece divizije gde je bila i centralna bolnica.Najtezi zadatak je njemu pao.A ti ranjenici su stradali ,vise od cetnika.Oni su bili zaduzeni za ciscenje terena.

Војин Грубач Неџаде, ако не знаш историју нема потреба да се проваљујеш. Четници су прије Операције Шварц разоружани, као потенцијални непријатељи због могућег искрцавања Запада на Јадран, и многи депортовани у концентрационе логоре.

 Nedzad Sabotic Jeli stvarno?A ko dade gvozdeni krst Pavlu Djurisicu?

Војин Грубач Нема потребе да се моташ ако не знаш историју. Говоримо о Операцији Шварц, и Бици на Сутјесци и рањеницима. Павле је у том времену био неутралисан а потом ухапшен од Њемаца.

Војин Грубач Оперције Шварц је имала циљ да неутралише и партизане и четнике.

Nedzad Sabotic Ko se povlacio"nenaoruzan" put Slovenije,da se preda saveznicima..Ocito je da nijesmo istu istoriju ucili..

Војин Грубач Неџаде, исту смо историју учили, али у полемици ти бјежиш од Сутјеске. Разлог је што си несигуран у себе, а само ти треба пар сати да све информације пробијеш. Значи, лијен си.

Nedzad Sabotic Imam memoare boraca sa Sutjeske.Velika knjiga,koja opisuje muke i stradanja.Vjerujem da je vjerodostojno napisana.

Војин Грубач Дакле, ако се држиш теме, реци нам како су четници могли да ликвидирају рањенике на Сутјесци, када у сами били ликвидирани као војска од стране Њемаца уочи Сутјеске.

Nedzad Sabotic A pivske pecine?Ko je zaklao ranjenog Ivana Gorana Kovacica?

Војин Грубач Ниси у теми, зато ћу те казнити неким моментима, па ћу и сам изаћи из теме.

Nedzad Sabotic Kako nijesam u temi?Kad je pocela operacija "vajs"mnogi ranjenici su bili skriveni u pecinama Pive..Njih su pobili cetnici.

Војин Грубач Предраг Т. Шћепановић у Гласу Холмије каже:
,,Документа говоре да је у вријеме јулског устанка 1941., хоџа Осман Растодер из Петњице био је један од помагача италијанском окупатору у разбијању народног устанка у Беранском срезу. Као комадант албанских трупа на сектору Полица – Турјак организовао бројне нападе на територију Беранског среза, послије јулског устанка 1941., гдје живи православно становништво, ради паљења кућа, пљачкања и убијања недужног становништва. У поличким селима Заграђу и Горажду запалио је 54 куће. Убијен је од ОЗНЕ 1946. године, као одметник“.

Nedzad Sabotic Znas li da ga je ubio musliman.

Nedzad Sabotic Opet kazem...Za mene su partizani junaci.

Војин Грубач У каквој су родбинској вези били Расим Растодер, твој ујак, и Осман Растодер који је гушио Тринаестојулски утанак? Опет кажем, сам оптужујеш потомке оних који су за макароне.. Оптужујеш ли исто тако потомке Османа Растодера?

Nedzad Sabotic Jesam li ja rekao pravoslavni? Nijesam.Za mene su neprijatelji drzave isti.

Nedzad Sabotic Za mene Sava predstavlja partizanski pokret.Svako ko se borio protiv njih (za saku makarona)je izdajnik.

Војин Грубач Осман Растодер је за тебе значи, издајник јер се борио против Тринаестојулског устанка, за шлепер макарона, и успјешно то урадио иако је у том устанку заједно био и Павле Ђуришић и Сава Ковачевић? Гдје је тада био твој ђед Расим Растодер, да ли је учествовао у устанку или његовом гушењу поред Османа?

Nedzad Sabotic Moj djed je poginuo,jurisajuci na bunker.Njega ne mijesaj sa ovom dvojicom.Ni Osmana ne uporedjuj sa Pavlom.Pavle je koljac koji je spalio Bihor,a Osman se branio od Pavla.I jedan i drugi su bili poltroni Italijana.Posto smo ukrstili komentare,dalja rasprava ne vodi nigdje.Laku noc Vojine.

Војин Грубач Неџаде, ето испаде да си се повукао. Осман се борио против Павла као вођа Муслиманске милиције, а Павле је у том тренутку био један од теренских команданата Тринаестојулског устанка у ослобађању Берана, и није тада био у четницима, јер четници нису постојали. Није се Осман бранио од Павла, значи, већ је Осман напао Павла као вођу устаника у Беранама. Осман је добио шлепер макарона, и вјероватно био главни узрочник да Павле одлучи да приступи новом покрету.

Nedzad Sabotic Po tvojoj teoriji,Osman je kriv i sto je Bajo Stanisic promijenio stranu..

Војин Грубач Као прво, ниси осудио Османа. То ти је рођак, вјероватно. Осман је гушио Тринаестојулски устанак, док је Павле био вођа тога устанка. Павле тада није био четник већ устаник, а одлучио је да промијени страну тек послије неколико мјесеци. Мислим да је понашање твога рођака Османа у крвопролићу који је правио утицало да се Павле одреди тако како се одредио. Осман је својим злочинима направио Павла и одредио му мапу пута.

Nedzad Sabotic Ti Vojine ne citas moje komentare.

Војин Грубач Твој коментар се односио на Баја, а Бајо није доживио удар Османа Растодера. Сународници Павла су тај удар јако осјетили.

Nedzad Sabotic U gore navedenim (mojim)komentarima sam lijepo rekao,da je jedino partizanski pokret ispravan.I za Osmana i za Pavla sam rekao da su bili Italijanski poltroni.U svakom narodu je bilo izdajica (tako i u mom).Ali ja te izdajice ne rehabilitujem.Ono sto je Pavle uradio muslimanima,Osman nije pravoslavcima.

Војин Грубач Збиља, шта мислиш, да је Сава Ковачевић био у Беранама, па да га је напало 20 000 припадника албанске и Муслиманске милиције, шта би он урадио. И да одговорим, заборавили бисте Павла.

Nedzad Sabotic Ti pises nesto,sto prvi put cujem.Kako da ti odgovorim....

Nedzad Sabotic Anfilofijeva istorija ili....

Војин Грубач Да је Сава био у Беранама приликом гушења устанка, он би дошао до Османа по сваку цијену, а оне мушкарце Петњице, Плава, Гусиња, који би се противили уласку у пратизане би одмах ликвидирао. Такав је био Сава према својим рођацима, а не према неком другом.

Војин Грубач То први пут чујеш нешто што су обрађивали комунистички историчари. Сада ћу ти наћи линк.

Nedzad Sabotic Svaka mu cast.Samo tako revolucije moze da uspije..

Војин Грубач Свака част Сави када убија рођаке, а Осману свака част када гуши Тринаестојулски устанак.

Nedzad Sabotic A nemoj mi trazit link ravnogorski ili SANU...

Nedzad Sabotic Vojine laku noc.

Војин Грубач Умјесто историје Амфилохија, САНУ и равногорске историје, сво ти линк са Монтенегрине, од комунистичког историчара који је устврдио да су у гушењу Тринаестојулског устанка учествовали и припадници албанске и Муслиманске милиције у омјеру 20 000 војника. Уживај... http://montenegrina.net/.../trinaestojulski-ustanak-kao.../
Trinaestojulski ustanak kao antifašistički fenomen i potvrda...
montenegrina.net

Војин Грубач Да ти олакшам претрагу. Поднаслов је OKUPATORSKA PROTIVOFANZIVA. Иде текст:" Ukupno, dakle, preko 100.000 italijanskih vojnika. U operacijama je na strani okupatora tada učestvovalo oko 20.000 pripadnika albanske i Muslimanske milicije iz Plava, Gusinja, dijela Sandžaka i Metohije.
Sam sukob Italijana i ustaničke Crne Gore vjerno je i plastično ocrtao italijanski ministar spoljnih poslova, grof Ćano. On je u svom dnevniku, pod 17. julom, zapisao: “Crnogorski se ustanak širi i dobija sve veće razmjere. Kad stvar ne bi imala duboko i gorko značenje, bila bi smiješna, jer zapravo danas se vodi rat između Italije i Crne Gore. Nadajmo se da će naši vojnici sami izaći na kraj s ustanicima i da nećemo biti prisiljeni da tražimo njemačku pomoć. I odista je tako i bilo: malenu Crnu Goru, koja je tada brojala oko 400.000 stanovnika, napala je oružana snaga od oko 130.000 vojnika da bi je ponovo osvojila, i da bi usput izvršila funkciju kaznene ekspedicije."

Nedzad Sabotic Dovoljno je da vidim ,kad je bio naucni skup (91)pa da shvatim ,o cemu se radi.Tada su muslimani stavljeni na listu za odstrjel...

Војин Грубач Неџаде, муслимани нису могли бити стављени на листу за одстријел, јер у вријема Тринаестојулског устанка није било четника. Устаници у сами себе дигли, по систему ко жели нека се диже. Твоји преци су, рецимо Осман, тај устанак гушили за шлепер макарона, које спомињеш оптужујући неке друге, мислећи да се историје на зна. Нико те није тјерао да оптужујеш потомке оних који су се за макароне... Али, када инсистираш, хајде да видимо гдје су, и коме су, ти макарони отишли. Теби, Неџаде. Па и ти си нечији потомак..

Nedzad Sabotic Mislio sam na 91.god.A Vojine makarone su dobre,vjerovatno su ti prijale.To je klasik u svjetskoj kuhinji...Samo prijatno.

Војин Грубач Заиста ми је неудобно, да такав јунак ФБ бјежи, јер се боји. Суштина је проста, ако си почео, тада поткријепи причу документима. Ако ништа не знаш, тада не улази као падобранац, јер нећеш ни гаће однијети у цјелости, Неџаде.

Војин Грубач Дефинитвно тврдим, Осман Растодер је Павла гурнуо у правцу у којем се Павле покренуо. Могуће је да би Сава исто то урадио. Зато, Неџаде, на прави неке нове Павле својим коментарима, јер то упорно радиш исто као што је то твој рођак Осман радио, већ буди човјек и избалансиран. Ја ћу те тада лајковати, и нећу критиковати.

Војин Грубач Уједно, Неџаде, то што сам ти рекао има и једну посебну димензију. Наиме, ја мислим да би односи народа на Балкану требали бити са вишим степеном одговорности за исказану ријеч. Послије Срба и Црногораца, најближе сматрам Бошњаке и Македонце. Албанце поштујем, али се то треба дефинисати по општим правилима и принципима једнаким за све. Прошлост је прошлост, али нећу дозволити да ико икада критикује потомке због предака, а ти си направио ту грешку, не мислећи да си и ти нечији потомак.

No comments: