Thursday, June 11, 2015

„Генијални“ др Бурић спашава Камонако – прилогe вјерника „одлити сиротињи“!

Аутор:

 
Предсједник Савјета комисије за израду ДУП-а Глава Зете – Манастир Острог проф. др Михаило Бурић  је неординарна личност Камонака.
Овај даниловградски Камоначанин је за портал „Аналитика“ пластично показао како се човјек може одвојити од струке и кренути у правцу халуцинација које могу изазвати смјехотрес у јавности Црне Горе.
Елем, како другачије оцијенити његову изјаву за тај портал гдје је рекао, у вези Митрополије црногорско-приморске и манастира Острог, следеће: „Народ стварно долази у светињу, и појединац остави тамо бар по 10 евра. Десет пута милион посјетилаца износи више од 2.600.000 евра, зар не? Мало ли је? Ваљало би наћи то одливање, и вратити сиротињи, која би од тога могла лијепо живјети!“

Ловац на прилоге вјерника нема пореску регистар касу

Интересантно је да је проф. др Бурић добио задатак да прави Детаљни урбанистички план недођије од Главе Зете до Манастира Острог. Није ми јасно како се надлежни нису сјетили да овом „генију“ дају задатак да прави Детаљни урбанистички план простора драче од Штировника до  Језерског врха Ловћена? Или, да направи урбанистички план, и то детаљни за шуме, међе и ледине од Кутског Брда до спомен чесме испод Крновске Главице у општини Никшић?
Невјероватна је чињеница да је једном професору и доктору Камонака дат задатак да урбано уреди пустаре и недођије око Даниловграда, а испада да је тај исти др Бурић претворио ходајућу и шетајућу пореску регистар касу за вјернике. Само му недостаје у тој причи штрих код вјерника, па да аутомат тачно израчуна величину прилога коју  вјерник треба да остави манастиру Острог.
Елем, без пореске регистар касе др Бурић се показао као сметени ловац на прилоге вјерника, бизнис чудотворац, иако му није у опису урбанистичког задатка да пребројава вјернике и оцјењује величине прилога вјерника. Могуће је да овај специалиста других струка негдје за кафанским столом, у благом  стању опијености, „научно процијенио“ да под Острог долази милион вјерника, и дао себи за слободу да, гатајући у шољицу испијене кафе, оцијени да је величина прилога сваког вјерника тачно била десет евра.

У сваком случају, у изјави за јавност је умножио милион на десет и добио је 2.600.000  вура! Опет кажем, грешка је што се није послужио рачунаром, или регистар касом, да му се основци Камонака, који знају таблицу множења, не смију грохотoм. Све су прилике да проф. др Бурић воли да броји паре, мада му је задатак да прави ДУП. Да се разумијемо, када се неко ко се у Камонаку техички занима ДУП- ом, а почиње интересовати за новчане обрте на тој територији, независно од тога ли се ради о пребогатој Будви или некој пустари, истог момента се тај неко јавља као потенцијални рекеташ или прималац мита.
Да ли ће проф. др Бурић прећи тај Рубикон мита не зна се, вјероватно неће, али је очигледно да се бави нечим што му није посао, те је за јавност итекако сумњив.

Одливање прилога вјерника и вода Скадарског језера

Интересантна је информација да др Бурић није стручњак за урбанистичке планове, већ се у јавности третира као „експерт хидрологије“. Управо зато је по питању прилога вјерника користио термин „одливање прилога“.
Како се одједном убацио у урбанизам, то ласте знају, али у области своје струке др Бурић је у интервјуу за Аналитику од  07. 05. 2014. навео да је предложио Влади Камонака да се изгради хидротехнички тунел кроз Созину и проложи водоводна цијев од Скадарског језера до Италије- да би се тамо „одлила језерска вода“.
Eво цитата по тој теми:“ Тунелом би се пијаћа вода извозила за јужну Италију. Према прелиминарној студији изводљивости – која рађена и која је позитивна – изградња тунела би коштала око 200 милиона еура, а читав пројекат коришћање вишкова воде за снабдијевања водом јужне Италије вриједан је око двије милијарде еура.“Ова идеја се неславно завкшила, јер су надлежни у министарствима Камонака упутили др Бурића да погледа познати филм Живка Николића на ту тему.

Бурић је тај чин „омаловажавања својих генијалних одеја“ овако прокоментарисао: „Tе шале на рачун филма Живка Николића су мени симпатичне, али и значе девалвирање знања и струке. На нашу жалост, та „бабалогија“ дјелује доста на јавност у Црној Гори.“
И тако, бабологија му је девалвирала струку, и уништила планетарну идеју.
Елем, ако није успио да исуши Скадарско језеро и прода воду Италијанима, Бурић је успио са прављењем депоније смећа на Васовим Водама у Беранама. Иако су грађани жестоко протествовали поводом те депоније, Бурић је у истом интервју тај проблем коментарисао овако:“Сматрам да је депонија Васове воде и даље оптимално рјешење. Поновићу, та депонија има врло згодан положај јер се налази у долини, не види се са три стране. У питању је врло рационално рјешење, и новој општинској власти препоручујем да се врате и да тамо одлажу смеће и отпад.
На Васовим водама се већ налазе велике количине отпада, а одвоз смећа у Подгорицу је бесмислен и скуп.“ Укратко, послије депоније на Васовим Водама, водовода до Италије,  овај невјероватни лик се пребацио на урбанизам и  почео бавити Црквом. Зато се и враћемо на главну тему.

Вјерници дају прилог, а држава им га враћа јер су сиротиња

Када је овај локални „урбанистички“ сведржац, помало танак у математици, оцијенио величину прилога за Манастир Острог, пустио је крик до неба:“Десет пута милион посјетилаца износи више од 2.600.000 евра, зар не? Мало ли је?
Ваљало би наћи то одливање, и вратити сиротињи, која би од тога могла лијепо живјети!“ Нема сумње, Енглези имају Робин Худа из легенди, а Црна Гора има Михаила од Камонака који преко „Аналитике“ корача ка легенди. Само је потребно да му се усвоји идеја да прилоге вјерника треба дати сиротињи, па ће та сиротиња одмах почети добро живјети, а сунце засијати на небу напаћеног Камонака.

Управо зато је и вријеме да мало проанализирамо овај симпатични предлог гдје, прије свега, треба да видимо- ко је у Црној Гори сиротиња? У Црној Гори просјечна зарада грађана, према подацима Црногорског завода за статистику- Монстата, износи 478 евра и она је за 328 евра мања од вриједности минималне потрошачке корпе која износи 806 евра.
По овом податку испада да су сви запослени грађани Камонака неспорна сиротиња. Томе треба додати и чињеницу да је у Црној Гори, према подацима Завода за запошљавање, ове године у априлу било око 35.160 незапослених, међу којима је 260 магистара и око 11.000 грађана са факултетском дипломом!
Мислим да су ови подаци довољни да „чувени урбаниста“ из Даниловграда схвати – да су у Црној Гори сви постали сиротиња, гола и полугола, те да се десио економски крах Камонака. Е сад, како то мисли др Бурић да се давањем сиротињи прилога вјерника може десити да сиротиња почнeдобро живјети? Одговор је никако, јер управо та сиротиња и оставља прилоге Манастиру Острог. Нема сумње да у глави др Бурића постоји генијална идеја да се сиротињи која из потрошачке корпе  оставља прилоге Цркви треба вратити у потрошачку корпу тај исти прилог- „да би боље живјела“.
Међутим, исто тако нема сумње да  непатворене идеје Бурића представљају фантазије некоректног чудака у простору Камонака, гдје живе сиромашни и изгубљени људи у  изгубљеном времену.

Добротворни фонд др Михаила Бурића, хуманисте Каномака

Не могу, послије свега, да се отмем утиску да је проф. др Михаило Бурић економски геније Камонака, само што је ту уплео Цркву и манастир Острог без икакве потребе.
Наиме, Михаилу као спасиоцу сиротиње могу одмах да предочим ефикасан бизнис план, који ће бити у складу са његовим економским визијама, а одвојен од Цркве. Наиме, у канцеларијама гдје се ради на пројекту  ДУП- а Глава Зете – Манастир Острог он треба да отвори канцеларију Хуманитарног фонда др Михаило Бурић, за пријем сиротиње.
У њу би долазили сви они који су незапослени, као и они којима су примања мала, а то је скоро читав плебс Камонака, и остављали му прилоге за тај Хуманитарни фонд. А он би, важан и пун себе, узимао те прилоге, пробијао их кроз пореску регистар касу, а затим тим истим људима враћао те прилоге са квитанцијом да им је то уручио Хуманитарни фонд др Михаило Бурић.

Срећни Камоначани би му, у складу са традицијама добре вијести, муштулука, давали бакшиш за  гест алтруизма и хуманизма. И не само то, могуће је да би властима Камонака одједном сијевнула идеја да Хуманитарном фонду др Михаило Бурић уруче 800 милиона еура, које су отуђене током приватизације КАП-а према ријечима предсjедника Скупштине Црне Горе Рања Социјалдемократског.
Или, у преводу на димензију „прилог“,  то је као да Хуманитарном фонду др Михаило Бурић дају „прилог  по десет евра цијелих 80 милиона вјерника идеје Бурића. Мало ли је 80 милиона вјерника? Ето новца за водовод до Италије, чиме се лако рјешава проблем сиромаштва у Црној Гори. Тиме би се и Црква остала по страни, а идеје великог Камоничанина др Бурића преточиле у бајковиту будућност Камонака. То ће бити чудо невиђено, то ће бити чудо над чудима, рекао би јунак филма Живка Николића!

No comments: