Thursday, June 25, 2015

Хаплогрупе генијалног Влахбанца, и генетске купусарије

Аутор:

 
Највећи “живи геније” у области генетике, Мирослав Ћосовић, рјешавао је грандиозни генетски задатак о тајном коду Влахбанаца на “Институту генетике гувна” у Подгорици.
Crnogorci1 Хаплогрупе генијалног Влахбанца, и генетске купусаријеНаиме, полазећи од убјеђења да су Црногорци настали мијешањем Влаха и Албанаца, покушавао је да од генома Црногораца одузме геноме Албанаца- да би добио геноме Влаха. Почетна поставка је била оваква – На простору Србије и Црне Горе генетски код је овакав: словенски супстрат чини 30%, илирски 21%, германски 18%, келтски 14%, феничански 9%, хеленски 6% и викиншки 2%. Код Албанаца у генетском поријеклу има илирског 30%, словенског 20%, трачанског 18%, феничанског 18%, хеленског 14% и викиншког 2%. Дакле, искочио је револуционарни задатак одузимања двије салате – црногорске и албанске, и добијање јасне треће салате- оне влашке. Када је почео да одузима проценте супстрата, десило му се проблем – да код Албанаца има 18% трачанског и 2% викиншког супстрата, а да тога код Црногораца нема, што имплицира да Црногорци немају ништа заједничко са Албанцима. Покушај да се у генетском пребројавању, сликовито речено, од салате мимоза одузме руска салата, и добије шопска салата- је доживио неуспјех. Да не би тражио трачанске и викиншке антигене код Влаха, којима се једино могу спасити пројектовани гени Влахбанаца, Мирослав се обратио мр Славици Вујовић са Катедре за биохемију Природноматематичког факултета у Подгорици- да му пошаље тајне генетске податке, да би се ипак спасила “Велика теорија о Влахбанцима”. Податке је добио, и крикнуо:”Нећете вјеровати”!

Из Албаније побјегао Ћосовићев арбанашки ген!?

И тако, у тексту “Словени само у траговима” Ћосовић нам, стандардним смарањем, каже: “Можда ће за неке бити шок, али овако стоје ствари- данашњи Црногорци воде прапоријекло од Влаха-Морлака, Илира-Арбанаса, Словена само 10 одсто и – келтске групе народа”! На основу информација мр Вујовић, Ћосовић објашњава: ”Дакле, два доминантна маркера у узорцима из Црне Горе су влашки И2а (П37.2) са 29.2 одсто и арбанашки Е1б1б – М215 са 27 одсто. Хаплогрупа која је на трећем мјесту по заступљености у Црној Гори је Р1б – 9.4 одсто, може тумачити као хаплогрупа келтског поријекла. Што се тиче присутности хаплогрупе коју би могли везати за Словене, налазимо хаплогрупу Р1а и ова словенска хаплогрупа Р1а је присутна код црногорских мушкараца у проценту од тек – 7,4 одсто. Код црногорских мушкараца врло су присутне и двије сличне хаплогрупе Ј2а и Ј2б са укупно 9.2 одсто које су резултат утицаја – Османског царства. Према истом истраживању, у Србији је и већи постотак влашке И2а хаплогрупе него у Црној Гори (38,5 одсто наспрам „црногорских“ 29,2. Што се Албанаца тиче, они доминантно носе хаплогрупу Е1б1б. Могуће је да су Албанци Протоилири.” Треба примјетити да у тексту Ћосовић није дао проценат те “арбанашке хаплогрупе”, да видимо колико је она доминантна, а разлог је сасвим јасан!?

Да ли је Хитлер био Албанац или Црногорац?

И тако, Ћосовић је као доказ да Црногорци воде поријекло од Албанаца прво прогласио маркер Е1б1б – М215 “доминантним арбанашким маркером”, и устврдио да га код Црнораца има 27 одсто. Међутим, према истраживању Баттаглиа 2008, грађани Албаније имају хаплогрупе Е1б1б само 25,5 одсто, што је мање него код Црногораца. Тако испада да су Црногорци већи Албанци од грађана Албаније, што је апсурд!? Ћосовић се, значи, опет спетљао и обесмислио своје истраживање, јер користи податке које не разумије. Тачније, нестручним пројектовањем поново изазива неизбјежни подсмијех јавности. Да комедија буде већа, дотична истраживања су показала да грађани Албаније имају тзв. словенске хаплогрупе Р1а- 9.1 одсто, а тзв. келтске Р1Б, којом се поноси Ћосовић – 18,2 одсто. Самим тим, на несрећу Ћосовића, испада да су Албанци не само мањи Албанци од Црногорца, већ и већи Словени и Келти од Црногораца?!
hitler1 Хаплогрупе генијалног Влахбанца, и генетске купусаријеИначе, у научним круговима се претпоставља да се хаплогрупа Е1б1б, коју Ћосовић проглашава арбанашком, појавила у сјеверној и источној Африци, што значи да је Ћосовић грешком ту хаплогрупу прозвао „арбанашком“. Може се рећи да су главни носиоци Е1б1б на Балкану ипак Грци, јер је на Пелопонезу проценат те хаплогрупе- 47 одсто, у сјеверној Грчкој- 43.5 одсто, а на Криту- 38. 9 одсто. А по Ћосовићевој теорији дешава се чудна појава- да су Грци већи Албанци и од Црногораца, који су већи Албанци од грађана Албаније?! Украткио, дешава се чудо! Ипак, главни куриозитет везан за тај Ћосовићев самозвани “арбанашки маркер Е1б1б” је у томе што је научно доказано да је он био доминантан код Адолфа Хитлера. То је опубликовано у белгијском листу Knack (by Michael Sheridan, Nazi leader Adolf Hitler had Jewish and African relatives, DNA test suggests. «DAILY NEWS». Tuesday, August 24th 2010.) Сада остаје Ћосовићу да то погледа, затим се напали, те да испуњен гордошћу напише нову смјехотресну сензацију на порталу Аналитика, под насловом:”Да ли је Хитлер био Албанац или Црногорац?“

Власи сви и свуда, а зову се Илири

Што се тиче Влаха, и њиховог генетског препознавања, Ћосовић пише ово: ”Хаплогрупу И2а носе људи из оних крајева у којима историјски извори доминантно препознају Влахе. Дакле, ову хаплогрупу носе Власи – Морлаци са подручја Далмације, динарског масива, Боке, Херцеговине, Босне, западне Црне Горе; у историјским изворима прије деветнаестог вијека постоји хиљаде помена Влаха/Морлака.” За разлику од Ћосовића, који на тој територији препознаје Влахе, хрватски извори препознају Илире и другачије тумаче ту хаплогрупу. Рецимо, Петар Јасак каже: “Хаплогрупа И2а или поетично звана Илирско-Динарска група, је најзаступљенија хаплогрупа у свим земљема бивше Југославије. Најинтересантније од свега лежи у чињеници да је И2а група у Херцеговини, Далмацији и отоцима, заступљена чак и до 70%. До сада нити једна таква концентрација није забиљежена у Еуропи. Ова група доминира, осим у бошњачкој и хрватској, и у српској популацији у Босни и Херцеговини.
Да закључим, оно што Ћосовић назива Власима, Хрвати третирају Илирима, мада мисле на исто. Ипак, за разлику од других, Ћосовић полуписмено прилази тој теми па, рецимо, утврђује да Св. Василије није био Србин већ Влах, мада је, без икакве сумње, могао исто тако и хоџе у Херцеговини такође прозвати Власима, да му се цијела Босна смије. Да не говоримо о томе да у неком тексту и истакнуте Даламатинце може исто тако квалификовати, те прогласити „Власима на квадрат“: Бориса Дворника, Марка Марулића, Оливера Драгојевића, Владимира Беару, Петра Скансија, Тонија Кукоча, …, а све уз традиционални хистерични крик:” Ха, ха, ха, сви сте ви шарлатани, ја ћу вам показати ко сте по поријеклу!

Илузије човјека залуталог у свемиру Влахбаније

Грешка коју прави Ћосовић је очигледна и произилази из недобронамјерности, нелогичности и неваспитања у јавном обраћању. Како се према тој теми односе одговорни људи, напоменућу шта је у тексту “Словени само у траговима” рекла мр Славица Вујовић са Катедре за биохемију Природноматематичког факултета у Подгорици. Објашњавајући да је истраживање које је објављено у америчком часопису засновано на релевантном узорку, она је рекла: ”Циљ рада није био да се прави нека социо-политичка или историјска анализа становништва на данашњој територији Црне Горе, већ је ријеч о испитивању акултурације и миграција као механизму ширења пољопривреде на Балкану.” Ћосовић није уочио ову позитивну сугестију мр Вујовић, па је у истом тексту кренуо у накардну политизацију.
dnk genetika dna 620x0 Хаплогрупе генијалног Влахбанца, и генетске купусаријеМорам рећи да је и историчар др Шербо Растодер у тексту “ДНК и нација” дао један јако разуман и интересантан осврт на ову тему, рекавши следеће: ”Истраживање је показало да су сви данашњи народи „хибридни“ што је конкретан прилог у корист одбацивање тезе о народу као заједници исте крви (биологистичка теорија), као и тезе о заједничком поријеклу (примордијална теорија). Шта би то могло да значи? Прије свега потврда теорије да је нација заједница људи обједињених свијешћу о заједничком поријеклу, а не обавезно и заједница људи истог поријекла. Једноставно се чини прихватљивом свака теорија која нацију дефинише као скуп људи спојених заједницом судбине и заједницом карактера (Ото Бауер), односно оних који нацију виде као културну и духовну заједницу (Хегел), односно нација је стање духа (Гете). Ситон–Вотсон је давно примијетио да је нација заједница људи чији су чланови међусобно повезани осјећањем солидарности, заједничком културом и националном свијешћу. То би дакле значило да људи нијесу оно што други мисле да јесу, па чак ни оно што се анализом крвних зрнаца може доказати, већ само оно о чему посједују свијест. Зато је право на националну самоидентификацију примарно демократско право, а право на име, основ тог демократског принципа.”
За разлику од мр Вујовић и др Растодера, Мирослав Ћосовић није научник нити историчар. Он највјероватније уопште и не разумије шта кажу ови људи, јер се ради се о човјеку залуталом у свемиру Влахбаније!

No comments: