Tuesday, December 18, 2012

Медијски "светац"- Мишко Позитивни

уторак, 18 децембар 2012 16:13 Војин Грубач 

Ако желите процијенити како Миодраг Перовић идејно руководи својом приватном партијом “Позитивна Црна Гора”- најбоље је пропратити наслове и колумне дневника “Вијести”. Наиме, пажљивом посматрачу сигурно није могла промаћи програмска колумна Милоша Шуштера, објављена седам дана послије избора у“Вијестима”, под насловом “Изборна побједа”. Ова колумна, чији је идејни кроки сигурно цртао Миодраг Перовић, јасно је сигналисала да ће било какви преговори опозиције за Позитивном завршити дебаклом. 

Позитивна као “унутрашња контрола ДПС"?!

У тој колумни је Шуштар, иначе члан “Ротари клуба”(?!) из Бара, рекао дословно следеће:”Тешко је у Црној Гори очекивати да се формира влада народног јединства, или експертска влада. Ако се на крају формира страначка влада, најбоље би било да то буде влада коалиције “Европска Црна Гора” и “Позитивне Црне Горе”. Програмски су сличне. За Црну Гору је боље да власт има добру “унутрашњу контролу” него да се по сваку цијену обезбиједи математичка већина, која гарантује апсолутну власт, а знамо што то значи.Само прихватање “Европске Црне Горе” да уђе у коалицију са Позитивном је најбољи знак да је та коалиција спремна на промјене. На боље, свакако.”
Дакако, Мишко Перовић је оваквим радикалним предлогом желио провјерити реакције јавног мњења. Један коментатор је дао изванредан осврт на овај "пробни балон" Перовића, рекавши следеће: “Е свако ли данас може да пише за Вијести. Позитивци “критиковали евидентне слабости режима”, а хоће са њима у власт да чине стабилну Владу, како каже овај господин. Па, гдје оваква прича може да прође осим код нас. Како човјек искритикова овај режим заслужио је бар једно министарство! А тек како нам прошири видике слободоумља и патриотизма! Одакле му храброст да се овако смјело обруши на режим. Биће нека пензијица вишка, зар не господине Шуштеру? Маните се писања, Ваше је вријеме давно прошло.”


Провидне калкулације

Ако су ову колумну читали представници мањинских партија, БС, ХГИ и Форце, а сигурно јесу, није уопште чудно што су крајње резонски- елегантно шутнули Позитивну и направили коалицију са ДПС. На другој страни, Милу Ђукановићу сигурно није била потребна коалиција са приватном партијом Мишка Перовића, која би предоставила ДПС- у радикалније политичке уцјене oд уцјењивачке СДП. Формула “скривеног политичког задатка Позитивне” да постане “унутрашња контрола ДПС -у” значила је само једно- да Миодраг Перовић жели да буде нови наметнути шеф Црне Горе, који ће замијенити Мила Ђукановића на мјесту“политичког цара” мимо било каквих демократских процеса.

Елем, ако ово нису уочили политичари из ДФ и СНП, тим прије послије уцјене да Позитивна треба формирати Владу са мањинским странкама, а да ДФ и СНП буду мртво политичко тијело у нестајању, тада је јасно зашто се десило наводно изненађење у Никшићу. Наиме, Мишко Перовић је позицију Позитивне у Никшићу поставио у функцију добијања времена за тражење модела сарадње, трговине, са ДПС, иако је доживио од Ђукановића очекивани пораз у немуштој трци за формирање тзв. мањинске владе. Зато је локално руководство Позитивне у Никшићу вршило опструкцију преговора са опозицијом, што се у науци“Психологијa преговора” означава термином- антипреговори. Укратко, циљ никшићких преговора Позитивне је био да се преговори никада не заврше.

Мутирајућа партија и медији у функцији самоустоличења

 Јасно је да Мишка Перовића не интересује промјена ове власти него њена персонална корекција, гдје ће он постати калиф умјесто калифа. Ако су му главни механизми за тај вјештачки процес самоустоличавања- приватна мутирајућа партија и сопствени медији, те да га суштински не интересују економске и социјалне теме осим у виду пусте приче, тада је ситуација крајње чиста.

Ако о томе нису до сада размишљали, ДФ и СНП требају напокон да увиде сугубу неопходност стварања нових опозиционих медија у Црној Гори, прије свега телевизије. Медији су важно политичко оружје,како конструктивне креације, тако и уцјене коју им је на овим изборима лијепо продемонстрирао власник "Вијести". Уколико створе опозиционе медије, отворене за све, Миодраг Перовић ће закономјерно завршити своју перверзну политичку дјелатност, на опште задовољство свих.

No comments: