Monday, December 3, 2012

Поријекло презимена Грубач

http://javniservis.me/2012/12/02/misko-dukic-srbija-ubija/comment-page-1/#comment-48633

Војин Никoлајевич kaže:

Килибарда је јео генетски модификовану храну и постао Црногорац, сада генетске измјене иду даље. У коначној варијанти генетских мутација постоје индиције да ће Кили себе убиједити да је он у ствари Славко Перовић. :))


Војин Никoлајевич kaže:

Изводим закључак да ћу- уколико будем јео ту храну за почетак постати Новак Килибарда :)), а потом жестоким генетским измјенама и Мило:))


Magdalena kaže:

Vojine, drzite se vi ruskog kavijara i ne brinite za genetske izmjene sa zestokim posljedicama…:))
odgovor

Војин Никoлајевич kaže:

Тада ћу се претворити у Осетру, поријеклом из Астрахања. :)

Magdalena kaže:

Ne Vojine, postacete prah…:)))


Војин Никoлајевич kaže:

Као у пјесмама, гдје се прелази из матeрије у енергију:)


Fantom kaže:

Dobro ti se udala prijateljica …… za Njegoša koji nije Crnogorac ….. onda je garantovano Srbin …… :))


Војин Никoлајевич kaže:

Србин?! Па, мој колега са факултета из Сарајева, с којим сам пио пиво у АГ клубу у Сарајеву, предсједник Владе ФБиХ два пута, je био Неџад Бранковић, испред СДА. :)


Војин Никoлајевич kaže:

Елем, послије четири године од његовог другог мандата- предсједник владе ФБИХ је био Нермин Никшић!
Никшићи владају, Требјешани, само у Никшићу не могу! :)


Fantom kaže:

Da se zvao Vuk Salković bio bi ispred SDS-a ……. :))


Војин Никoлајевич kaže:

На страну Салковић из СДС:), Фантоме… … у влади Додика има један рокер, Бошњак Јасмин Комић, министар науке и технологија Српске… Називају га посрбљеним…:) јер је рокенролер, никако народњак, …:)


Magdalena kaže:

Vojine, da li su svi Grubaci talentovani kao ovaj:)))http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=lseSyJS4TeE i dalje ne znam ono sto me je Neon ucio, kako se salje link direktno


Војин Никoлајевич kaže:

Ха, ха, ха ….

Наравно да су талентовани, ово је за делиријум, ха, ха, ха…

Елем, народ би рекао, имај свога и у гори вука, ха, ха, ха…


Војин Никoлајевич kaže:

Ево још једног…

Херцеговачки корпус је био корпус Војске Републике Српске. Основан је у мају 1992. године. Командант корпуса је био генерал мајор Радован Грубач.

Генерал-мајор Грубач (Николе) Радован рођен је 4.јануара 1948.године у с. Ораховац, општина Требиње. У чин генерал-мајора унапређен је 31.децембра 1992.године. У ВРС обављао је дужност команданта Херцеговачког корпуса.

Током рата у Босни покривао је фронт од тромеђе са Црном Гором и Хрватском изнад Превлаке преко Попова поља, Стоца, Мостара, Борачког језера, Трескавице па до Горажда, преко 300 километара фронта. Корпус је бројао 21.000 војника; током 1995. године корпус је имао 10.000 војника. Током рата укупно је погинуло око 2.000 бораца а тачан број рањених бораца није познат.

новембар 1992.г.

Операција Бура(Митровданска офанзива 1992) ХВ, ХВО и Армије РБиХ на положаје Невесињске и Билећке бригаде.

Напад успјешно одбијен послије пет дана жестоких борби. Једна је од највећих битака Херцеговачког корпуса. Однос снага је био десет према један, артиљеријска припрема је била жестока, трајала је пуних шест сати. Међутим, управо то што је био Митровдан и што су редови невесињске бригаде били проријеђени се показало како срећна околност јер су избјегнути велики губици у том првом удару. Погинула су 42 борца невесињске бригаде и преко 300 је рањено. Непријатељ је, према њиховим информацијама, имао 580 погинулих и преко 1000 рањених.

новембар 1994.г.

Операција Јесен 94 (Митровдан 94) снага Армије РБиХ на положаје ВРС у Подвележју и планини Вележ.
Армија БиХ убацује преко 1000 диверзаната у српску позадину, долази до борби диверзаната и војника ВРС у позадини (артиљерија, команда, кувари). Диверзанти на неким мјестима заузимају артиљеријске полозаје ВРС. Међутим, Армија РБиХ не успјева пробити прве линије, тако да диверзанти остају окружени, и доласком појачања ВРС потпуно уништени у наредна два дана. Резултат 250 погинулих диверзаната армије РБиХ, 12 погинулих припадника ВРС, линије ВРС не помакнуте.


Војин Никoлајевич kaže:


Napad, u velikoj operaciji koja je nosila naziv “Bura”, je planirao i predvodio hrvatski general Janko Bobetko.
Napad je poceo prvim jutarnjim casovima. Plan je bio, buduci da je Mitrovdan slava koju slavi dosta boraca iz podrucja Nevesinja i okolnih sela, da se srbima nanesu teski gubici zbog slabije borbene gotovosti, da se probije front, da se uzme grad Nevesinje i da se nastavi dalje ka Gacku, Bileci, Foci i da se dodje do granice tadasnje SRJ. Dugorocne prognoze su bile optimisticke, jer se verovalo ako se front priblizi samim granicama SRJ, da ce se po automatizmu “dici ustanci” u Sandzaku i KiM.

Oko 4200 srpskih boraca je drzalo front u duzini od oko 100 Km. Napale su ih snage koje su brojale problizno 40 000 vojnika. Za 6 dana je ispaljeno preko 20 000 granata po polozajima srpske vojske. Na iznenadjenje nesretnih boraca koji su bili u prvim borbenim redovima, poceli su da pristizu kombiji i autobusi iz Nevesinja sa ljudima koji su bili na slavi kod svoje rodbine, kao i starci i zene. Ovaj neverovatan prizor je snimljen sa amaterskim kamerama, pustao se na RTS-u sada davne 1993. god. Kotu 690 (hrv – Scepan Kriz) su drzali Vukovi, pripadnici nevesinjske brigade na celu sa majorom Ivkovicem. Bas na toj Koti 690 je poginuo hrvatski legendarni borac Bozan Simovic. Polozaje oko sela Vranjevici je drzao legendarni Radovan Radovic sa bileckim dobrovoljcima.

Nevesinjska brigada je oformljena nekoliko meseci ranije, nije bilo rezervnih polozaja u dubini teritorije iz razloga sto je bilo brojnih srpskih sela uz samu liniju fronta.

Snage hrvatskog vijeca odbrane, postrojba za posebne namjene Ludvig Pavlovic, postrojba Ante Bruno Busic, ATJ Sirokobrijeska Kaznjenicka bojna, mostarske bojne, hercegovacka brigada, blagajske crne mambe, nekoliko odreda mudzahedina sa muslimanskim vojnicima iz Mostara i okoline su ucestvovale u ofanzivi.

Napad je uspesno odbijen posle nekoliko dana, nije izgubljen nijedan deo teritorije, srpska vojska je imala 42 mrtva i oko 350 ranjenih, dok su hrvatsko-muslimanske snage imale izmedju 600-900 mrtvih i oko 2400 ranjenih. (prema hrvatskim izvorima – 580 mrtvih i 1300 ranjenih)



Војин Никoлајевич kaže:

Госпођо Магдалена, да се не бисте превише мучили, ево Вам мало биографије, која је тачна…

Поријекло презимена Грубач

Презиме Грубач потиче из Херцеговине, мјеста Ораховац (Ластва, Требиње). Тамо су се, према „Херцеговачким презименима“ Риста Милићевића, населиле породице из Цуца у Црној Гори.
У сродству су са Бабићима, Кривокапићима, Петровићима, Средановићима у Клобуку. Сматра се да је презиме настало од личног имена Грубач које се, у средњем вијеку, помиње у Попову пољу и жупи Драчевица.

У Ораховцу се налази 27 породица са „секундарним презименима“: Беловићи, Брњили, Николићи, Радовићи, Симовићи.

Предак „седам породица Брњила“ доселио се из Конавала. Носио је минђушу (брњицу) на једном уву. Према предању, поријеклом је од Кривокапића из Цуца. О њему је сачувано предање: Био је, наводно, слуга код Петра Првог на Цетињу.

У некој свађи убио је друга, а затим побегао у Конавле. Када су Грубачи у Конавлима куповали пиће за славу, он их замоли да га поведу са собом јер им је рођак. Грубачи су му испунили жељу. Славе Јовањдан, а прислужују Никољдан, пролетњи.

КРСНА СЛАВА: Свети Јован


Војин Никoлајевич kaže:

Дакле, Николајевич је потомак ових „седам породица Брњила“, ха, ха, ха…
Разлика онога што је предочио Милићевић, и онога што се преноси “с кољена на кољено” код нас, је само у томе што Ристо није убио друга, већ двојицу племеника из крвне освете, а имао је тада шеснаест година.
Мој колега, инжењер Цуца Кривокапић ми је у Москви рекао да је Ристо Кривокапић, био са секундарним презименом Гиљен!

Гиљени, дакле:)


Војин Никoлајевич kaže:

Поштована Магдалена, надам се да сам заокружио ову причу о Грубачима, која Вас је интересовала.
Дакако, има ту још много приче, која ће остати ван домета Вашег интересовања. Јер, Грубача је било и у Бенковцу, има их у Србији, има доста у Никшићу који су имања на сабљи добили 1976.г. од краља Николе, а има их, иако немного, свуда јер су правилно распоређени. :)


Војин Никoлајевич kaže:

на сабљи добили 1976.г. … грешка!

Дакле, 1876- 78. г. приликом освајања Никшића. Да ли је било ослобођење или окупација, нека одлучи Позитивна, Ладо, такорекућ:)




snežana kaže:

F-22 раптор (енгл. F-22 Raptor) је тренутно једини борбени авион пете генерације у оперативној употреби, и то у америчком Ратном ваздухопловству.
Gmo je ovo …

Војин Никoлајевич kaže:

То је онај F-22 који ће бомбардовати Николајевича, док буде пио вино са Фантомом Требјешким:)) Фантом ће рећи- Николајевичу пази Раптор… А ја одговорити, Хвала Фантоме!

:)

PWS kaže:

Prvi pomen imena Grubac je na steccima. Bio je majstor za izradu stecaka. Njeov pomocnik je bio Semirad, sto moze znaciti i segrt. Negdje sam procitao i zensko ime Gruba, ali se sad ne mogu sjetiti gdje.
Tvoja crna put kazuje si neslovenskog porijekla. U danashnoj hercegovini, u zoni stecaka zivio je neslovenski narod imenom….


Magdalena kaže:


Moracu ovdje ostaviti post za g. Nikolajeviча: bilo mi je veliko zadovoljstvo Vojine citati ono sto ste napisali o vasim Grubaчima i neka se na tome zavrsi nasa komunikacija o talentovanoj i svestranoj lozi kojoj pripadate, jer proglasice nas spamerima, a nama to nije bila namjera, zar ne?

No comments: