Friday, June 21, 2013

Случај “Фејзић”- слом идеологија у Црној Гори

петак, 21 јун 2013 16:21 Војин Грубач, ИН4С 

Мухарем Фејзић, свједок прекограничног шверца у Рожајама, његова супруга и троје дјеце недавно су напустили Црну Гору. Мухаремов отац Хакија је поводом тога одласка рекао:„Сви ћемо морати да напустимо Црну Гору, и нећу ништа више да изјављујем"!
Црногорска власт је, да се подсјетимо писања дневника "Дан" и "Вијести", као и недељника "Монитор" прије пар година, због исте приче о прекограничном шверцу, дала отказ рожајским полицајцима: Енверу Дацићу, Митхаду Нурковићу, Хамду Мурићу, Неџаду Кучу, Решаду Калачу и Еџевиту Нурковићу. Тада су Енвер Дацић и Митхат Нурковић напустили Црну Гору, а послије њих и полицајац Суад Муратбашић, који је проговорио о политичком активизму полиције у изборном процесу. Сумњиво самоубиство Ернада Калача, начелника рожајске полиције, повезује са са истом причом о прекограничном шверцу. Укратко, рожајски полицајци се прогањају "на буљуке"- врше самоубиства, самодепортују, киднапују, одстрањују из службе, а потом понеки враћају на посао, и то је традиција коју прати неадекватно реаговање политичких субјеката.

Античетници "Аналитике" искључени прекидачем?

Када је прије пар недјеља Мухарем Фејзић нестао у једном тунелу у Рожајама, оставивши у њему свој аутомобил са отвореним вратима, дигао се јавни скандал. Портал "Аналитика" је, да би се скандал амортизовао, потрчао да јавности објасни скандалозну "истину"- да је "Фејзић нађен жив и зрав". Та шкрта информација, о могућем "туристичком путовању" Фејзића, је потом добила другу димензију када је породица Фејић потврдила киднаповање, и изјавила: "Мухарем је брутално претучен и мучен". Сублимацијом ових информација- поруке портала "Аналитика", и изјаве породице Фејзић, долази се од истине да је Мухарем Фејзић "живо киднапован и здраво мучен". Љути борци против четника на порталу "Аналитика", како међу колумнистима, тако и међу коментаторима, су се тада, а и сада, по питању Фејзића одлучно утишали.
Могуће је да су заједно са сердарима државотоврног гумна побјегли у шуме као комите, због страха од новинара који би их питали за мишљење о проблему "Фејзића" што им никако није мило- јер могу изненада "нестати у тунелу". Изгледа да античетници "Аналитике", када их обузме страх, могу по неопходности да прелете у "четнике ћутологе"!? Можда им је уграђен прекидач четник-античетник?

Кад савјетника друга Рања опали "системски цунами"

Реакције није ни било од пресвијетлог Стева Вучинића када је Небојша Медојевић, коментаришући пријетње и малтретирање Фејзића, предочио јавности информацију да противзаконити прекогранични транзит у Рожајама отима 50 милиона еура годишње од црногорског буџета. Умјесто тога, господин Стево је побјегао на Штировник, и са те висине послао гаврана писмошу црногорској јавности да је тих 50 миона еура открио, ни мање, ни више- него на Острогу. У својој наивности сам помислио, послије ове изјаве, да се сва добит прекограничног шверца цигаретама упућује манастирима и Митрополији црногорско приморској.

Искрено говорећи, лично сам очекивао реакцију Андреја Николаидиса по питању прогањања Бошњака у Рожајама, тим прије државних чиновника. Отприлике на исти начин, као што је то својевремено урадио и по питању давнашњих нечасних депортацијa припадника тог народа у Херцег Новом. Када би Николаидис тај текст поново упутио јавности, с тим што би само промијенио име града, он би буквално овако изгледао:"Оно што Рожаје и Црну Гору разликује од стандарда грађанске пристојности и елементарне човјечности јесте реакција средине на киднаповање Фејзића. У Рожајама се то и данас сматра хендикепом – тако великим да је чаршија истога дана лансирала, а националистички и варварски медији у Црној Гори пренијели, информацију да је Мухарем нађен жив и здрав у сусједној држави. Ако би се, као на "Пјесми Евровизије", гласало за то који је, у јакој конкуренцији, најодвратнији град у Црној Гори, сигуран сам да би побиједило управо Рожаје – од мене би, у сваком случају, добило максималан број поена..."
Дакако, ово није могао да каже Николаидис Садашњи, као што је то некад говорио, јер га депортације и самодепортације више не интересују. Изгледа да је Николаидиса "као Содому и Гомору опалио цунами" у виду мјеста на државним јаслама покрај прешједника Рања, па је изгубио грађанску храброст- на којој је раније инсистирао код неких других, спреман чак да извријеђа и читав један град.

Организовани криминал-уважени сегмент политичког система

Нема сумње, случај Фејзић нам је дао више информација о политичком стању у Црној Гори него случај "Снимак". Он је порушио све идеологије у Црној Гори, показао њихово лицемјерје, дволичност и провидност. Чувени међународни посматрачи, који чак реагују и на изјаве домаћих опозиционих политичара, а боре се за правну државу Црну Гору, сада не реагују на неактивност државне администрације по овом питању. Ставили су катанац на уста?!
Неадекватно реаговање опозиције на овај догађај и ову судбину, нереаговање НВО, нереаговање иностраних амбасада у Подгорици, говори о томе да је организовани криминал постао уважени сегмент политичког система у Црној Гори. Да није тако, опозиционе партије, које траже декриминилизацију државе, заталасале би јавност! Заштитници основних људских права, као и права припадника мањинских народа, како те народе сада неко зове, прешли би из прошлости у садашњост, те заурлали на сав глас! СДП и БС, Позитивна и ЛП би се "дигли на устанак", тражећи расветљивање ситуације у Рожајама. Све ове набројане "љуте државотворне партије" би загрмјеле због повреде државне границе, јер је киднаповани човјек пребачен из Црне Горе на Косово, као да не постоји погранична полиција, као да је то једна држава.
Од свега тога нема ништа, јер су дволичност и лицемјерје постали норме понашања у Црној Гори. Фејзић је, са породицом, отишао преко границе направивши самодепортацију, за коју, наводно, нико није крив. То је био његов избор, рећи ће мимиком последњи "жестоки коментатори" постојећег стања, јер писнути не смију.

No comments: