Saturday, March 9, 2013

Црна Гора се дијели, као и Мостар



Иако је рат давно завршен, Мостар је град у којем и даље доминира снажна подјела. Перманентна тензија између Бошњака и Хрвата довела је до дијељења свуда гдје је то било могуће. Као резултат се десио факт да Мостар данас има два ПТТ система,  двије хитне помоћи, двије болнице, два универзитета, два комунална предузећа, двије ватрогасне бригаде, двије телевизије, национално подијељено школство и културне институције. Наравно, једне су хрватске а друге бошњачке.

Афера “Снимак”

У афери “Снимак”, која мјесецима потреса Црну Гору, објављене су интересантне ствари које су саставни дио “модерне” државне политике Црне Горе, коју заједнички креирају ДПС и СДП. Очигледно је да је модел мостарских подјела коначно ушао и у Црну Гору. Наиме, предсједник Општине Мојковац, и функционер ДПС-а, Дејан Медојевић је на једном састанку изјавио сљедеће: “Знате да је наша општина у претходном периоду имала доста елементарних непогода и да, уколико постоји могућност за исплатом штета нашем чланству, сматрам да би добро помогли, и то би помогло нама на терену”. Његов партијски колега Јован Мартиновић је допунио ту причу рекавши: “Могу да кажем да ниједан наш члан који се обратио ради приправничког стажа није остао без запослења. То је наишло на веома позитиван одјек, јер се наше чланство враћа у партију свакодневно и тако се враћа повјерење.”

Отисак папка

Доста давно сам прочитао један новинарски текст о скандалозном догађају везаном за једну  саобраћајну несрећу у Мостару, у којој су пострадали путници бошњачке националности. Хитна помоћ је брзо стигла, али и отишла без пружања помоћи унесрећенима јер је то била- хрватска служба хитне помоћи подијељеног града. “Брзо ће доћи ваши”, рекли су унесрећенима и … отишли!?!
Предсједник општине Мојковац Дејан Медојевић је поступио као и екипа хрватске службе хитне помоћи у наведеном примјеру из Мостара. За грађане пострадале од елементарних непогода он тражи помоћ од државе, али са нијансом да се она додијели само онима који су чланови ДПС.
Његов колега Јован Мартиновић је, по мостарском рецепту, ускликнуо да ниједан члан партије није остао без приправничког стажа!  Остали који нису чланови партије су прошли као и пострадали у дотичној саобраћајној несрећи у Мостару, јер требају да чекају помоћ од неких других, такозваних својих. Брутално, зар не?!
Елем, да ли иде вријеме да ће хитна помоћ и ватрогасна служба у Црној Гори пружати помоћ само послије утврђивања чињенице да су пострадали сигурнo чланови ДПС и СДП? Каква прича иде на сједницама владајућих партија то се може ускоро реално и очекивати.
Ко каже да нису слични Мостар и Црна Гора?
 
 http://youtu.be/hr0WwY5Bulw

No comments: