Saturday, March 9, 2013

Сахрањивање живих - значи, иде изборнa тркa

субота, 09 март 2013 14:21 ИН4С-Војин Грубач 

 

Недавнаизјава предсједничког кандидата ДПС- а Филипа Вујановића да "Миодраг Лекић не може бити предсједник Црне Горе, јер није помогао и промовисао њену сувереност”, је била крајње непримјерена за једног професионалног политичара. 
Миодраг Лекић се на конвенцији у Никшићу на њу осврнуо на следећи начин: “Та изјава да четрдесет пет-шест одсто Црне Горе, који су били за очување државне заједнице, не могу бити у државном врху има елементе фашисоидности.” Затим је предоставио свој став по том питању, рекавши: “Говорио сам, и поновићу, да једнако поштујем све у Црној Гори, оне који су на референдуму гласали за њену независност и оне који су били за неки облик заједнице. И једни и други су мислили добро Црној Гори.”

Оспоравање грађанских права Срба и Црногораца

Заиста је необично да актуелни предсједник Црне Горе јавно оспорава право грађана који су гласали за заједничку државу, или су били апстиненти на референдуму,  да буду бирани на било које државне функције, јер је то став супротан Уставу. Збиља, а ко су ти грађани које господин Вујановић из идеолошких разлога тако грубо дисквалификује?

Предсједник СНП, господин Срђан Милић, је једном приликом дао интересантну информацију јавности: “На Референдуму 2006. г. више од 20 одсто оних што су се на попису изјаснили као Срби гласало је против заједничке државе са Србијом, док је више од 40 одсто оних који су се изјаснили као Црногорци гласало за заједничку државу.”

Господин Вујановић је, значи, осим 80 одсто грађана Црне Горе српске националности, својом изјавом дисквалификовао и преко 40 одсто Црногораца који су били за заједничку државу са Србијом. Ако се свему овоме дода да је све већи проценат Црногораца, оних који су били за независну Црну Гору, против политике коју води владајућа коалиција - то се оваква позиција изборне стратегије Вујановића противи здравој политичкој логици и елементарним правилима ПР у изборној трци.

Партијска елита и  афера “Снимак”

Афера “Снимак”, која мјесецима потреса Црну Гору, донијела је јавности нове детаље политике владајућих партија. Наиме, предсједник Општине Мојковац, и функционер ДПС-а, Дејан Медојевић је на једном партијском састанку изјавио сљедеће: “Знате да је наша општина у претходном периоду имала доста елементарних непогода и да, уколико постоји могућност за исплатом штета нашем чланству, сматрам да би добро помогли, и то би помогло нама на терену”. Његов партијски колега Јован Мартиновић је допунио ту причу рекавши: “Могу да кажем да ниједан наш члан који се обратио ради приправничког стажа није остао без запослења. То је наишло на веома позитиван одјек, јер се наше чланство враћа у партију свакодневно и тако се враћа повјерење.”

Елем, послије оваквих изјава Мартиновића и Медојевића Црна Гора почиње све више да личи на безнадежно подијељени град Мостар. Може се рећи да је она постала чак и гора од Мостара у неким сегментима. Да подсјетим, ради прављења паралеле - перманентне политичке тензије између Бошњака и Хрвата довеле су до тога да Мостар данас има: два ПТТ система, двије хитне помоћи, двије болнице, два универзитета, два комунална предузећа, двије ватрогасне бригаде, двије телевизије, национално подијељено школство и културне институције. Наравно, једне су хрватске а друге бошњачке. Да видимо, како то функционише у пракси?

Мостаризација Црне Горе?!

Предсједник општине Мојковац Дејан Медојевић је поступио као и екипа хрватске службе хитне помоћи у наведеном примјеру. За грађане пострадале од елементарних непогода он тражи помоћ од државе, али са нијансом да се она додијели само онима који су чланови ДПС. Његов колега Јован Мартиновић је, по мостарском рецепту, ускликнуо да ниједан члан партије није остао без приправничког стажа! Остали који нису чланови партије су прошли као и пострадали у дотичној саобраћајној несрећи у Мостару, јер требају да чекају помоћ од неких других, такозваних својих. Брутално, зар не?! Елем, како је кренуло, хитна помоћ и ватрогасна служба у Црној Гори ће ускоро пружати помоћ само послије утврђивања чињенице да су пострадали сигурни чланови ДПС или СДП. До тада, гледаћемо како већ сада власт у Црној Гори елегантно почиње сахрањивати живе људе. Ево примјера на ту тему, кроз трећу причу... Наравно, неоспорно је право свих грађана Црне Горе да бирају и да буду бирани. Само је на грађанима да одлуче ко ће бити први у изборној трци. Јер, ако је неко потпуни идеолошки чистунац по накарадној идеологији данашње црногорске власти - онда је то сигурно Раде Праведни, којег су на гумну за кандидата изабрали лелекачи његове партије. Ипак, он чак није успио ни потписе да сакупи. Грађани су му дали ногу, ону која се даје класичним губитницима и промотерима пропалих идеологија. Вјероватно ће и господин Вујановић из примјера Рада Праведног извући неке политичке поуке. Исчкичмљена правовјерност кроз форму политичке неадекватности сигурно није пут ка политичком успјеху!
Прије пар година се десила  саобраћајна несрећа у Мостару, у којој су пострадали путници бошњачке националности. Хитна помоћ је брзо стигла, али и отишла без пружања помоћи унесрећенима, јер је то била - хрватска служба хитне помоћи тог подијељеног града. “Брзо ће доћи ваши”, рекли су запрепашћеним унесрећенима и… отишли!?!

Упокојени гласају, живи се сахрањују

Из штаба СНП је дата изјава да је грађанка Никшића, госпођа Новка Перућица Рјешењем општинске изборне комисије број 116 од 20. 2. 2013. године именована за замјеника предсједника бирачког одбора на бирачком мјесту 62 Дом-Коравлица. Послије само шест дана се десило нешто невјероватно. Главни администратор Општине Никшић је рјешењем од 26. фебруара наложио Секретаријату за друштвене дјелатности и опште управне послове да изврши брисање из бирачког списка Новке Перућице због чињенице смрти бирача, јер је подручна јединица МУП-а констатовала да је именована умрла.  
Интересантно, градски функционери ДПС-а су непосредно пред гласање на предстојећим општинским и предсједничким изборима ову госпођу, која је жива, неумјесно отправили на небо и избрисали из бирачког списка. Не, оваква бизарност се ни у Мостару није дешавала! Збиља, а како би било да се по таквом систему одлуком подручних јединица МУП-а експресно сахрани пола Црне Горе, које спомиње у негативном свјетлу господин Вујановић, па да држава напокон изгласа свог исправног кандидата - и то једногласном одлуком бирача? Или се, ипак, требају поштовати нека правила цивилизованог свијета?

Искичмљена правовјерност и успјех

 Наравно, неоспорно је право свих грађана Црне Горе да бирају и да буду бирани. Само је на грађанима да одлуче ко ће бити први у изборној трци. Јер, ако је неко потпуни идеолошки чистунац по накарадној идеологији данашње црногорске власти - онда је то сигурно Раде Праведни, којег су на гумну за кандидата изабрали лелекачи његове партије. Ипак, он чак није успио ни потписе да сакупи. Грађани су му дали ногу, ону која се даје класичним губитницима и промотерима пропалих идеологија. Вјероватно ће и господин Вујановић из примјера Рада Праведног извући неке политичке поуке. Исчкичмљена правовјерност кроз форму политичке неадекватности сигурно није пут ка политичком успјеху!

No comments: