Monday, August 27, 2018

Ватромет глупости: “Укидање Подгоричкe скупштинe”

Од Војин Грубач - 24/08/2018

Не може се, без грохота смијеха, посматрати како се развија анахрона и неадекватна политичка иницијатива црногорског режима око“укидања одлука Подгоричке скупштине 1918. године”.

Ехо те политичке лакрдије је елегантно стао у кратки наслов режимског дневног листа “Побједа”, од  24.8.2018. године,  који је изгледао овако: “ДПС и СД за поништење одлука Подгоричке скупштине!”

Бесмисленост параноидне иницијативе

Да би опредијелили степен бесмислености неке иницијативе, потребно је погледати степен смислености евентуалне контраиницијативе.

Рецимо, можете ли замислити да се на ововремену иницијативу “укидања одлука Подгоричке скупштине 1918”, једног дана у Скупштини Црне Горе појави слична лудачка иницијатива о “признавању одлука Подгоричке скупштине 1918”!?

Зато се намеће логично питање, шта значи- признавати или укидати неке одлуке из прошлости? Шта конкретно мијења та бесмислица?Очигледно, ништа, осим што иницијаторе ставља у ред „опскурних произвођача магле“!

Елем, ако ови напаљени и нестварни ликови мисле да озбиљно “укину одлуке Подгоричке скупштине”, а те одлуке су укинуте када су Италијани окупирали Црну Гору, и никада се више нису востановиле, тада би се десиле одређене последице.

Рецимо, да има и мало озбиљности у тој иницијативи, њено усвајање би резултовало моменталним признавањем Устава Књажевине Црне Горе 1905. године, и  брисањем садашњег Устава Црне Горе.

А у Уставу 1905. пише у Члану 1.: “Књажевина Црна Гора нашљедна је уставна монархија са народнијем представништвом.”  Нашљедна монархија, стоји?! А то је немогуће, иако произилази.

Значи. иницијатори би морали не само “укинути одлуке Подгоричке скупштине 1918”, већ истовремено „укинути Устав Књажевине Црне Горе 1905. године“, јер се све мора укинути због последица.

Управо због свега тога- ову неозбиљну иницијативу ДПС-а и СД-а не треба третирати озбиљно. Потребе за тензијама не постоје, јер “узалудници раде узалудни посао”.

А ништа озбиљно и добро нису до сада ни урадили за државу, прије свега за њену економију, коју су разорили до темеља да је једни спас народу да побјегне “преко гране”!

 Покољење за ништа створено

Оваквим иницијатвма се грађани само могу и морају спрдати, али и уренебесно смијати!
Збиља, можете ли замислити аналогну ситуацију да, рецимо,  Хрватска донесе сличну одлуку и- “поништи Устав НДХ и његове последице”?!

Или, да предсједници сада шест независних држава бивше Југославије- покрену иницијативу  о “укидању Устава СФРЈ”!?

Управо зато, када власт прави комедију на рачун своје неадекватне државе, она се мора подржати новим иницијативама, све од смијеха плачући, јер је то гнојни чир који треба да се природно распрсне.

У том смислу, ево једне иницијативе. Како су Никшић и Подгорица три и по до четири вијека били под Турцима, то би лијепо било дакреативни иницијатори из ове приче донесу одлуку о „укидању турске окупације Никшића и Подгорице, и последица које је она имала“! И идентитетских последица, наравно!

Збиља, а шта је са Метохијом која је припадала Краљевини Црној Гори 1914. године? Да ли да се покрене “иницијатива о вртању”?

Наравно да ове двије иницијативе не могу угледати свјетло дана, јер би врхове ДПС-а и СД-а коалициони партнери измлатили албанским и бошњачким заставама, по главама и леђима.

И тако, послије свега, закључак је следећи: Не, ово није комедија, ово је више од комедије! Ово је ватромет глупости данашњег политичког естаблишмента Црне Горе, који не зна гдје удара!

No comments: