Saturday, July 4, 2015

“Orthodox Celts” и Влахбанац у геномима Камонака




Након што је објавио прилично растрзани текст о Ивану Црнојевићу, јавио ми се Мирослав Ћосовић са молбом да тај текст прокоментаришем. И тако је настала ова полемика, која дотиче и област генетике којом се Ћосовић бави на аматерском нивоу. Да напоменем, по тој генетској теорији сваки човјек има само једну хаплогрупу која говори о томе ко му је био далеки предак. Анализом ДНК, или тачније његове мушке компоненте – Y хромозома који се преносе искључиво са оца на сина, одређује се какав тип хаплогрупе има појединац, што говори о његовом прапоријеклу по мушкој линији. И тако, иде полемика…

Генетска формула влахбанског гонича

Мирослав Ћосовић: Грубач, знамо да нема те науке коју не познајеш, сигурно ћеш сад објавити контрааргумента и скроз ме уништити “чињеницама”. Баци неко логицирање да се сви смијемо! (Линк текста: Великан: Иван Црнојевић најзначајнија личност црногорске историје- 02. 07. 2015)

Војин Грубач: Ћосовићу, иако си самоубијеђени “влахгенијални” Влахбанац- у тексту имаш огромне пропусте, јер си навео да је Иван Црнојевић као вазал Османлијама плаћао харач, али ниси и то да је Иван- да би показао оданост и признање врховне власти новом турском султану, 1485. године свог најмлађег – четрнаестогодишњег сина Станка (Станишу) послао султану као таоца. Турци су младог Станка преобратили у ислам,  том приликом је добио име Скендербег, а потом постао најгори турски владар Црне Горе, познат по стравичном терору над Катуњанима.

Осим тога, у тексту наводиш да је Иван имао влашко или албанско поријекло, а у генетици си доказао и келтско поријекло подловћенаца, Зећана, које си у том тексту заборавио. Зашто?! Дакле, ниси у стању да сублимираш двије науке којим се аматерски бавиш, па самим тим их ненаучно интерпретираш. Спомињеш да су Цетиње Власи настањивали, да је Иван подигао манастир пресвете Богородице, али не наводиш да је Влашка црква на Цетињу посвећена рођењу Богородице подигнута 1450. године од прућа и облијепљена блатом, на мјесту гдје су се већ налазили стећци. Сам почетак твог текста “Црнојевићи су или влашког или арбанашког поријекла” ме је бацио у грохот и севдах, и уљепшао јутро. Сада ти само недостаје да истражиш поријекло куце Ивана Црнојевића, која је “по Дубровачим изворима” била влахбански гонич, са генетским садржајем: 29.2 одсто далматинер, 27 одсто шарпланинац, 9.4 одсто ирски сетер, 9.2 одсто анадолски лав, 7.4 одсто руска берзаја и 17 одсто од пасмине луталица. И даље ти у генетици Црне Горе недостаје 17 одсто генома које кријеш, јер је госпођа мр Славица Вујовић на том папиру који ти је дала пролила кафу, а потом је тај дио документа вјероватно пас изио. Свима се жалиш да те прогањам текстовима, а сада ме молиш да ти прокоментаришем текст. Како можеш да тражиш да те и даље прогања прогонилац, није ми јасно? Тим прије, што се и ти и Драшко Ђурановић плашите да ми објавите текст, али ме позивате да коментаришем. Није ваљда? Ако напишем чак један коментар на твоја истраживања о Црнојевићу- може се десити да ти се почну смијати и сердари са гувна државотворства – господа Гувњари!

Хаплогрупa “незнани- јунаци”

Мирослав Ћосовић: Стално нешто трабуњаш о генетици, хајде да те видимо како одговараш на текстове који се баве чистом историјом? Немогуће да и то немаш у малом прсту, сви знамо да си свезнадар. Само ти напиши твој “научни” текст да се сви прво фино насмијемо, па ћу ти одговорити! Но изгледа да твоја матична кућа ИН4С више неће да објављује твоје небулозе.

Војин Грубач: Ћосовићу, ја сам за два дана у по пар сати истраживања више сазнао о хаплотиповима него ти који се представљаш као неки генетичар, што ми се свиђа јер је симпатично. Ни дан данас не смијеш рећи гдје ти је нестало 17 одсто генома Црне Горе, што ме наводи на закључак да се ради о хаплогрупи “незнани- јунаци”. А могао си назвати телефоном мр Славицу Вујовић са Катедре за биохемију Природноматематичког факултета у Подгорици, која ти је дала податке, па да се не проваљујеш пред јавношћу. Умјесто тога се, као хронични губитник, нешто често самопроглашаваш побједником. То је исто као да почнеш да се бавиш професионалим боксом, па послије нокаута на поду ринга сањаш да си побиједио и добио боксерски појас World Boxing Association (W.B.А.). Само би ти недостајао чувени коментатор Данило Стојановић као судија у рингу, па да ти, док летиш преко конопаца, побједнички диже руку док плебс у публици умире од смијеха. Са таквим судијом, Данилом Комитом који је са голубовима мира на рукама и глави отишао у горе да ненасилно протестује против Јенкија који су окупирали Црну Гору, ти би имао све шампионске појасеве професионалног бокса: W.B.A.; W.B.C.; I.B.F.; W.B.O.; W.P.B.F; I.B.O! Био би славан и уважаван од истомишљеника- господе Гувњара. Укратко, ако желиш да се осврнем на твој текст- то може бити текст на Аналитици. Увијек могу написати текст иа ПЦНЕН и ИН4С али реакција мора бити на порталу који је твој текст објавио, а особито ако ме молиш да реагујем. Дакако, да би се то десило неопходно је да савладате страхове и ти и Драшко Ђурановић. Какви сте то ви Црногорци, мјешавина разних хаплогрупа, ако се плашите?

Дупло голо- голи Влахбанац

Мирослав Ћосовић: Ја сам сакрио тих 17%? Самопрогласио сам се? Нијесам богоми, него си ме ти прогласио – јер си потврдио, аминовао да нијесмо Словени!

Војин Грубач: Ћосовићу, до дан данас ниси рекао гдје је нестало тих 17 одсто генома, који припадају смјехотресној хаплогрупи “незнани- јунаци”? Да ниси, случајно, истог поријекла као и Дејвид Коперфилд, чувени илузиониста, који је прошао кроз Велики кинески зид, одушевивши планету? Ја сам убијеђен да је Камонако земља чуда, јер се осим контраверзних бизнисмена из ниоткуда појављујеш и ти, као контроверзни генетичар, увијек спреман да на порталу Аналитика направиш генетски “салто мортале”. Тако се и десило нешто необично- наиме, доказао си да не постоји нација којој припадаш. Његош такву појаву контраефекта код неспретних прегалаца описује стиховима: ”Јунаку се чешће пута хоће ведро небо насмијат грохотом”! Па и у тексту о Црнојевићу, као и у претходним текстовима, доказујеш да су Црногорци мјешавина Албанаца и Влаха- Влахбанци! У даљем “научном раду” си непрофесионалним бављењем генетиком фрагметирао поријекло Црногораца до непостојања, очигледним грешкама у тумачењу материје. Заиста треба бити малер у генетици па да поништиш своје корјене, али и то се лако дешава када си као самозвани генетичар нестручан. Осим нестручности, код тебе постоји лоша етичка димензија личности, па улијећеш у контрадикторности последично исмијавајући себе. Навешћу ти примјер, када си се у једном коментару пежоративно изражавао о Власима, говорећи подругљиво голи Влах, ја сам ти напоменуо да се тако не можеш изражавати јер испадаш смијешан ударајући себе каменом у главу. И рекао сам ти, Мирославе, “доказао си” историјски и “генетски” да си мјешавина Влаха и Албанца, па у пежоративном тумачењу испада да си амалгам голог Влаха (што је твој термин) и голог Албанца, те у резултату произилази да си дупло голо- голи Влахбанац. Тако себе доводиш у апсурдну и смјехотресну ситуацију, која се сигурно не свиђа нити твојим образованим, али вјечнио напаљеним и посрћућим- сердарима Гувњарима. Узгред буди речено, да ли ти је колега Драшко Ђурановић одлучио да буде Влах, или је Келт или Влахокелт?

Анадолски лав и генетско рушење природне Албаније


Мирослав Ћосовић: У демократији кад добијеш 51% освојиш власт. Ја писао текст и дао 75% мислио доста је, да не досађујем читаоцима, кад Шарлохерц се уфатио за сламуку. Ђе се, ђе су, сакрио си их, ђе су…? “Дављеник се за сламку фата” вели стара црногорска пословица. Ако моја нација не постоји, како може постојати тек твоја? Како? На фатаморгана бајкама? Голи Влах значи да сам хтио да кажем да у Херцеговини има толико Влаха, да су ти се преци само са Власима орођавали (а богоми и мени нешто слично). Дакле голи Влах значи – чисти Влах, но твоје логицирање је као и обично – “врхууунско”.

Војин Грубач: Ћосовићу, народ у Црној Гори чине 95 одсто Словени, по сопственом убјеђењу, и то је демократија. Ипак, ти сматраш да је демократија то што на основу 75 одсто генома можеш устврдити да у Црној Гори не живе Словени. Отвараш шампањац, славиш, а нешто не штима. Као прво, немогуће је да 10 одсто Словена словенизира 90 одсто осталих, осим по теорији Грубач- Јекнић, коју сам разрадио са господином Владаном Јекнићем у наступу доброг расположења. Као друго, имаш комплекс према Цетињанима, јер си доказао у тексту о Ивану Црнојевићу да су Цетињани Власи, а ти ниси тај. Не вјерујем да су Цетињани срећни што их називаш Власима, али ако могу то да истрпе онда и ти можеш да се наставиш шегачити с њима. Укратко, предложи сердарима Гувњарима да на свечаном гувну државотворства акламацијом демократски донесу одлуку да су грађани Црне Горе поријеклом Влахбанци, па да уживамо у том лудилу. Ипак, можете предложити да Влада финансира истраживања па да сваки грађанин Црне Горе сазна којег је поријекла. Има и варијанта да се свако изјасни шта је по поријеклу без трошења пара на анализу ДНК. Ти ћеш бити Влахбанац, ја по слободном изјашњавању ” Orthodox Celts”, а Данилу Стојановићу можемо предложити да буде анадолски лав.

Мирослав Ћосовић: Никоме ја не одређујем како ће себе да сматра и како ће да се изјашњава. Ово што ја пишем је НАУКА, заправо популаризација науке. Поријекло је једна ствар а како се неко данас изјашњава то је нешто сасвим друго и свако има право да се изјашњава како хоће. И нико нема право да се љути на НАУКЕ (историје, популационе генетике, етнологије).

Војин Грубач: Ћосовићу, то што пишеш није наука, већ карикирање науке и храмајућа политизација публицистике. Недостаје ти 17 одсто генома, а ти се правиш Тоша. Већ сам ти рекао, да је свима јасно да си фалсификовао, смањио проценат словенског хаплотипа, јер не подносиш Словене. Да је тај недостајући геном несловенски хаплотип, ти би тих- 17 одсто додао на 75 одсто, и добио 92 одсто несловенског хаплотипа. Још јаче би потврдио своју тезу, али се сада мораш скривати. Имаш комплекс од Словена иако живиш међу Словенима, а уједно имаш афинитет према Албанцима. Прогласио си хаплотип Е1б1б – Е-В13 арбанашким, а ја сам ти показао јединственим валидним документом од Перичића- да Албанаца на Косову који имају твој арбанашки геном Е1б1б – Е-В13 има само 43.85%, а у Албанији 23.6%. Других података нема, и то је факт. Лутајући наукама успио си да направиш смјехотрес Албанцима, а све из најбоље жеље да их афирмишеш на штету Словена. На крају је испало да 76 одсто Албанаца у Албанији и 56 одсто на Косову и Метохији немају албанско поријекло. Честитам! Срушио си Велику Албанију, коју називају од милоште Природна Албанија, и сви уживамо! А све демократски, како волиш рећи.

Сеоски специјалиста- коњским клијештима вади зубе!?

Мирослав Ћосовић: Па си се ти Шарлохерц нашао да ми кажеш да ја карикирам науку? Немам ја афинитет према никоме, једноставно, то је тако, чињенице су такве какве су.
Војин Грубач: Ћосовићу, карикирање науке је њена ненаучна презентација на скандалистичком нивоу. Када си рекао да је хаплгрупа Е1б1б арбанашка, ја сам ти навео да је она сјеверноафричка, и да је имао Адолф Хитлер. Уједно, те “арбанашке хаплогрупе” Е1б1б у Црној Гори има 27 одсто, Албанији 25.5 одсто, а у Србији има чак 20 одсто. Онда си се поправио, и рекао да је то модификација Е1б1б – Е-В13, а тај хаплотип има пет модификација сјеверноафричке хаплогрупе. Испало је да на Косову код Албанаца подгрупе Е-В13 има 43.85%, Е-М78 има 1.75%, Е-М81 има 0.90% а Е-М123 има 0.90% што укупно износи 47.4%. Тврдио си, по својој теорији, да Албанаца албанског поријекла на Косову има преко 50 одсто, а испало је 44 одсто. А то што је испало да 76 одсто Албанаца у Албанији нема тзв. арбанашког гена, већ има чак мање него код Црногораца, значи елегантно рушење Велике Албаније. Нема сумње, ја уживам у нуспојавама твојих интерпретација.
Исти случај је и са Власима, које опет политизујеш до самоуништења. Под Власима су се подразумијевали сточари и номади. Тај назив је у вријеме Отоманске империје био подругљиви назив за хришћане, независно да ли су православни или римокатолици. Како си Влахе лоцирао на територији гдје живе и муслимани, то су и муслимани испали Власи, па је шоу постао спектакуларан. И тако, направио си домино ефект, и порушио све играчке, па чак и оне које ниси хтио да дираш. Просто, не знаш шта радиш, рушиш а не зиђеш. Зато ти се и десило да си своје сународнике шутнуо из Словена, али их ниси удомио. Не можеш и немаш аргумената себе и њих стрпати у Германе, Романе, Анатолце, па си на крају дошао до позиције да си- Ништа, што је апсурд. Нема сумње да је историјска наука мултидисциплинарна прича, а не копање по папирима за скандалистички текст. Зато историчари с тобом уопште и не желе да разговарају. Јер ако уђу у тему твоје скрибоманије, то би било исто као да је стоматолог ушао у анализу текста о лијечењу зуба, чији је аутор земљорадник- који 20 година коњским клијештима вади покварене зубе по селу. Дакле, ако се бавиш публицистиком, нека то буде на академском нивоу- а не на нивоу жуте штампе.

Ћосовић: Хамзо капетане, ми смо Власи 29.2 одсто!

Мирослав Ћосовић: Шарлохерц, опет ватромет твојих небулозних логицирања! “Под Власима су се подразумијевали сточари и номади.” Историчари не могу са мном, јер бих их сатро документима и изјавама историчара – 10 пута јачих него што су они. Зато ти Шарлохерц пискараш бесмислице.

Војин Грубач: Видим како си их сатро, тако што си пао челенком о ледину. У том положају те могу прогласити шампионом само сердари са гувна државотоворства, али и Данило Комита, који се у шумама и горама ненасилно бори против америчке окупације Црне Горе, при чему му никако није јасно како то може бити окупација а да нема жандарма. Шапћу му птице са грана да се данас окупација врши компроматима на државни врх, да би могао беспоговорно да слуша, и дужничким ропством, а он кроз двоглед са брда тражи жандарме. Сличан си му и ти са својом науком. Заборавио си да Власима назовеш Далматинце, да не би наљутио Хрвате, али си Власима назвао Херцеговце, Бокеље, Бањане, Никшићане, Дробњаке, становништво Полимља и Романије, а у тексту о Ивану Црнојевићу и Цетињане. За све те народе тврдиш да нису Словени, а никако не можеш да објасниш како они говоре словенским језиком. Осим тога, нешто се не смијеш и не коментаришеш ситуацију да је назив Влах био погрдан назив за хришћане од стране Турака.

Мирослав Ћосовић: Напиши ти текст о свему томе, па да се смијемо опет, кад Шарлохерц почне да разматра историју!
Војин Грубач: Ето видиш, опет тражиш да се осврнем на твоју скрибоманију, а уједно ћеш причати да те прогањам. Нити на једно моје питање ниси одговорио, па чак и на последње о погрдном називу Влах од стране Турака. Има у Горском вијенцу психолошки осврт и реакција на тај појам од стране Његоша. Хамза капетан каже: “Ја сам бољи, чуј, Влаше, од тебе,…”, а Вук Мићуновић одговара: ”Какво Влаше, …”! Под утицајем твојих радова, у некој наредној ревизији Горског вијенца ће стојати да је Вук Мићуновић реаговао овако: ”Хамзо капетане, ти си шарлатан , па ћу те звати Шарлотурк! Ми смо Власи 29.2 одсто а Арбанаси 27 одсто, што је демократски већинских 56 одсто. Осим тога, Шарлотурку, Келти смо 9.4 одсто, Леванти и Малоазијати 9.2 одсто, Словени само 7,4 одсто а 17 одсто смо од незнаних јунака.” Послије тога би се Горски вијенац завршио, јер би Хамза капетан умро од смијеха, Вука Мандушића би убила кап, игуман Стефан би се “обратио у три лика” а кнез Роган се бацио са Ловћена них гудуре. Уживај Ћосовићу, текст за Аналитику је спреман- само остаје да набациш храбрости скупа са Драшком од Аналитиках!

Мирослав Ћосовић: Сва твоја “логицирања” су већ обрађена у мојим текстовима на Аналитици, а да не говорим о књигама. Сад, што су теби претешки моји текстови, па их заборавиш за 1 дан, то није мој проблем. п.с. Кнез Роган (ако је мислио на претка Рогановића) и Ћосо су била рођена браћа.

Војин Грубач: Ето видиш, од двојице браће они Ћосови одоше дијелом, са срећом, у Влахбанце. А ја сам ту да их лагано зезам са уживањем, тим прије што се бесконачно плаше само једног текста на Аналитици.

Мирослав Ћосовић: Прво. Ја не одлучујем што ће Аналитика да објави, ја пишем у просјеку један текст мјесечно или у два мјесеца и то је све. Друго. Не може Аналитика да објављује твоје бесмислице, то можеш само пријатељима да даш, па те они трпе иако сви знају да твоја пискарања немају ама баш никакву, никакву доказну снагу.

Војин Грубач: Ћосовићу, ако тражиш и јавно и на инбоксу да реагујем на твоје текстове, тада се на њих реагује тамо гдје ја желим. Наравно, могу реаговати на ПЦНЕН или ИН4С, али у овом случају је то Аналитика. Да моји текстови немају тежину не би дизао скандале да те прогањам, а потом звао да текстом реагујем на њих. Укратко, опредијели се! У том смислу ти си само дјелимично личност, а у већем дијелу феномен једног времена, необична појава.

No comments: