Wednesday, July 1, 2015

Генетика гувна: Мирослављев колајдер потврдио влахбански бозон!


  Аутор:

 
Мирослав Ћосовић је на моју колумну “Хаплогрупе генијалног Влахбанца и генетске купусарије” одговорио текстом који је насловио: “Сагласан сам са Војином Грубачем да нијесмо српског поријекла”.
Haplogroup E V13 Генетика гувна: Мирослављев колајдер потврдио влахбански бозон!
Наслов текста ме је насмијао и обрадовао, јер сам Мирославу обећао да ћу признати све његове провинцијске конструкције када се на “Институту генетике гувна” у Подгорици открије влахбански бозон. Зато и вјерујем да се чудо десило- те да је на „Мирослављевом колајдеру“ овог чувеног институа откривен влахбански бозон MЋ- 007, као генетска мутација хаплогрупе Е1б1б, коју Мирослав популарно назива “арбанашки геном”. Елем, како се у том тексту аутор жалио да: Синод СПЦ, САНУ и Матија Бећковић не зарезују “нити за суву шљиву” његова научна достигнућа, немам никакве сумње да ће се послије открића MЋ- 007 то јадно стање неуважења према Мирославу од стране елитних „адреса” ипак промијенити.
А сада бих се, упућујући честитке Мирославу на том открићу, ипак осврнуо на тему приче, а темa су биле хаплогрупе као и њихово различито тумачење у јавности. Да напоменем, по тој теорији сваки човјек има само једну хаплогрупу која говори о томе ко му је био далеки предак. Анализом ДНК, или тачније његове мушке компоненте – Y хромозома који се преносе искључиво са оца на сина, одређује се какав тип хаплогрупе има појединац, што говори о његовом прапоријеклу по мушкој линији. Праћење поријекла по женској линији се још не ради. Наравно, ова област науке је комерцијализована, па постоји и та димензије приче.

Ћосовић је параноидно оптерећен Србима

Ћосовић у свом одговору на мој текст каже:”Генетика је доказала да Црногорци носе углавном хаплогрупе И2а, Е1б1б, Р1б, Ј2а, Ј2б,…, а то су све старосједјелачке хаплогрупе, несловенске. Генетика је доказала да нијесмо Словени (самим тим ни Срби).” Само овај цитат пластично демонстрира да је Ћосовић прилично нездраво оптерећен Србима. Његова тврдња да Срби који немају словенску  хаплгрупу нису Срби, јер нису Словени, представља смјехотресни носненс. Рецимо, огромни проценат Хрвата и Словенаца такође нема словенску хаплогрупу, па нисмо чули да Ћосовић шаље огорчене поруке јавности да ти народи нису Хрвати и Словенци! Уједно, Ћосовић тврди како је доказао да Црногорци нису Словени, али не каже у шта их је уписао- Германе, Романе, Анатолце? Или их је уписао у- Ништа, јер исписује  али и не уписује? Тако испада да је Ћосовић недоречени лузер, те да накарадно тумачи они чиме се бави.
Правилно тумачење дотичне проблематике је дијаметрално супротно, а све је јако просто. Рецимо, ако у Црној Гори међу грађанима постоји шест хаплогрупа, то значи да у Црној Гори има шест одвојених “скупина народа”- који имају сасвим различито прапоријекло, независно како се етнички осјећају. И то није ништа посебно, јер у свим државама свијета постоји “генетска салата народа” са много “инградијената” прапоријекла. Исти случај је и са етничким групама које су различите мјешавине прапоријекла. И уопште, не постоје националне хаплогрупе, већ постоје хаплогрупе (условно) пранарода, којима се даје оквирни назив: словенска, илирска, келтска, сјеверноафричка, хеленска, трачка…
У тим смислу је Ћосовић моју примједбу, дату у претходном тексту, да хаплогупу Е1б1б не може везати за Албанце и називати „арбанашком“ потврдио као исправну. Разлог је у томе што је хаплогрупа Е1б1б има највећу концентрацију у сјеверној  Африци, одакле се проширила на сву  Европу. Установљено је да је и Адолф Хитлер имао ту хаплогрупу. У тексту одговора Ћосовић се кориговао, али и устврдио “да је мислио” на Е-В13, подгрупу хаплогрупе Е1б1б, коју он опет везује за Албанце. Тако је поновио исту грешку, што је позната појава код њега.
Haplogroup E M81 Генетика гувна: Мирослављев колајдер потврдио влахбански бозон!

Модификације пројектоване „арбанашке хаплогрупе“

Опет је промашио, јер није ни погледао мапе распрострањености те подгрупе. Осим тога, тачно је да дио Албанаца има подгрупу Е-В13, али се тада мора рећи да други дио Албанaца има подгрупу Е- M81. Обије подгрупе покривају албанске етничке просторе, али и етничке просторе Срба, Црногораца, Грка, Бугара у ближем окружењу. Осим тога, оне покривају и континенте или дјелове континената.
Рецимо, подгрупа Е-В13 коју Ћосовић сада опет назива арбанашком, покрива апсолутно све европске државе, приближно неких 80 одсто територије Европе. Друга подгрупа, Е- M81 покрива читаво Средоземље, али је са највећом концентрацијом у Сјеверној Африци. Оне се само дјелимично преклапају. Шта то значи? То значи да Албанци који имају подгрупу Е- M81 немају исто прапоријекло као и Албанци који имају подгрупу Е-В13. Самим тим, и тих малених 25.5 одсто Албанаца у Албанији, који имају хаплогрупу Е1б1б, се дијеле на „два народа“ по прапоријеклу. Исти случај је са том хаплогрупом код неалбанаца у Црној Гори, Србији, Македонији, Грчкој, јер обије њене модификације Е-В13 и Е- M81 покривају те просторе у солидном проценту, па се и ти народи дијела на два тима исте хаплогрупе.
Дакле, Ћосовићева корекција је произвела додатно цијепање и сегментирање грађана, те опустила до бесмисла све његове пројекције. Рецимо, сада мора Црногорце који носе Е1б1б да подијели на два дијела, као и Албанце, по подгрупама Е-В13 и Е- M81, па да каже онима који имају Е- M81 да им та подгрупа и сада доминантна у сјеверној Африци.
Независно од тога, Ћосовић у наставку текста, као и увијек, папагајски понавља: ”Носиоци (арбанашке) Е1б1б нијесу српског поријекла, а истраживање је показало да је у Црној Гори носи преко 27% црногорских мушкараца, нарочито у источној Црној Гори, присутна је међу Васојевићима, Дрекаловићима.” Опет грешка! У Србији има 20 одсто Срба који су носиоци Е1б1б, те самим тим и грађани који су носиоци те групе у Црној Гори могу такође бити Срби! Да појасним, већ сам у претходном тексту навео да је према истраживању Battaglia 2008, установљено да грађани Албаније имају хаплогрупе Е1б1б само 25,5 одсто. Да комедија буде већа, те “арбанашке хаплогрупе” процентуално има више у Црној Гори (27%) него у Албанији.
Као што је Ћосовић упорном и погрешном пројекцијом ту групу наизвао арбанашком, могао је исто тако назвати црногорском или дукљанском, јер су проценти на страни Монтенегра. Како Ћосовић тврди да носиоци хаплогрупе Е1б1б нису Срби, по истом том принципу мора тврдити и да 74.5 одсто грађана Албаније, који немају хаплогрупу Е1б1б, нису Албанци. Може ту хаплогрупу Ћосовић до миле воље називати арбанашком, али то не мијења факт да ње нема код 75 одсто грађана Албаније. Међутим, тај ексклузивитет негације је Ћосовић одредио само за Србе, чиме се представља јавности као непринципјелни и непотребно шовинизирани “научник”. Укратко, прорадио је нацизам у Ћосовићу.
Haplogroup E1b1b Генетика гувна: Мирослављев колајдер потврдио влахбански бозон!

„Келти“ Србије и Црне Горе су браћа по прапоријеклу

По презентованим хаплогрупама, грађани Црне Горе се дијеле на минимум шест народа различитог прапоријекла. Како то изгледа у фантазијама и халуцинацијама Ћосовића, навешћу примјер „Келта“. Ћосовић у тексту одговора тврди- “Преко 9% Црногораца носи Р1б хаплогрупу, која је доминантна у западној Европи и сви је везују за Келте”, опет констатујући да они немају везе са Србима. Међутим, Ћосовић не говори да тих 9% Црногораца које носи келтску Р1б хаплогрупу, немају ништа заједничко са прапоријеклом осталих 91 одсто грађана Црне Горе, који имају другачије хаплогрупе. На другој страни, ти исти црногорски “Келти” имају широм Балкана много “сународника по прапоријеклу”, а који су по националности: Срби, Албанци, Хрвати, Бошњаци. И не само на Балкану, већ и свуда по Европи, највише међу народима западне Европе. Како у Србији има 14 одсто грађана келтске Р1б хаплогрупе, они су по препоријеклу исто што и 9 одсто “Келта” у Црној Гори. Да се нашалим, ти србијански и црногорски “Келти” су браћа по прапоријеклу, а сви остали грађани у Србији и Црној Гори им некако дођу као генетски странци. Примјећујете ли поенту, Ћосовић тражи разлике међу људима, и инсистира на томе, а не истиче оно што их спаја? Исти је случај и са осталим хаплогрупама, гдје све што има у Црној Гори има и у окружењу. Чак и те “чувене арбанашке хаплогрупе” Е1б1б, које у Црној Гори има 27 одсто а у Албанији 25.5 одсто, у Србији има чак 20 одсто.
И опет исто као и са “Келтима”, сви ти носиоци хаплогрупе Е1б1б у ове три државе имају исто прапоријекло, и немају ништа заједничко са прапоријеклом осталих: 74.5 одсто грађана Албаније, 80 одсто грађана Србије и 73 одсто грађана Црне Горе. Управо зато, када Ћосовић каже да Црногорци немају везе са Србима, позивајући се на генетику и истраживања, он личи на очајника који се баце у провалију покушавајући да поцијепа маглу. Нема сумње, свака хаплогрупа народа у Црној Гори има своје сународике по прапоријеклу у Србији. Како је Србија десет пута бројчано већа од Црнe Горе, то по својој хаплогрупи Црногорци имају више сународика у Србији него у Црној Гори.

Кад Ћосовић сабира, недостаје му процената

Најсмјешнија ситуација је настала када Ћосовић у свом тексту театрално сабира проценте пет хаплогрупа и кликне:”Сад смо стигли до 75% несловенске генетике (хаплогрупа) код Црногораца – и са свим овим се Грубач слаже!” Умјесто да каже шта се десило са осталих 25 одсто недостајућих процената он прави клаунијаду: ”Хвала господине Грубач што ми у суштини, повлађујете – да нијесмо српског поријекла!” Збиља, каква је ово хвалисави генетичар коме недостају проценти до 100%. Ево, на тај његов збор додајмо и прасловенски хаплотип Р1а 7,4 одсто, и добијамо 82,4%.
Шта се десило са осталих 17.6 одсто Црногораца, овај велики генетичар није чак ни примјетио! Уједно, прави опет инфантилну грешку тражећи крушку  у списку поврћа, не видјевши при томе да тамо нема ни осталих воћки. Већ сам објаснио да се овдје ради о генетици прапоријекла, условних пранарода из прапостојбина. Причамо о хаплотиповима  из правремена, који носе егзотичне незиве, те нема у том списку  модерних нација- јер би то био нонсенс. Међу илирским, трачанским, сјеверноамеричким,  келтским, викиншким, феничанксим, хеленским, тевтонским,…, хаплотиповима велики генетичар Ћосовић види да нема српског хаплотипа којег и не може бити, као ни хрватског, њемачког или руског, којег на том списку такође нема.
И сада се Ћосовић чуди како га не примјећује: САНУ, Синод СПЦ, Матија Бећковић. Као да некога интересују самозвани научници који откривају да  Срба нема у причи о Адаму и Еви, нема и у Књизи постања Старог завјета, те их зато нема ни сада на Балкану. И још се жали: „Грубач покушава да скрeне причу на социолошке теорије о нацији и тако дисквалификује моје писање.“ Не, то је виши степен лудила и параноидне фантазије. 

Црногорци нису црногорског поријекла?!

Мора се признати да је Ћосовић овој теми, као и осталима које обрађује, пришао скандалистички са великим напоном острашћености у бацању испразних парола. Он тражи Ледено доба у 7. вијеку, модерне нације међу пранародима, воћке на списку поврћа, птице међу гмизавцима, а тога тамо нема. Оно што негира Србима, не смије негирати Албанцима, Хрватима или Бошњацима. Он не може приниципијелност демонстрирати у свакодневном бивствовању у заједници, а не да га примјени у науци. Зато му се и десила смијешна конструкција у наслову текста. Па добро, да се нашалим, „вјероватно ћу се сложити са Ћосовићем који тврди“ да 75 одсто Албанаца у Албанији није албанског поријекла, је не посједују “арбанашку хаплогрупу” Е1б1б.
Или, да Црногорци нису црногорског, зетског и дукљанског поријекла јер немају своју националну хаплогрупу, већ већ чине шест разних народа по прапоријеклу. Ако је тако, тада Ћосовићу преостаје да следећи текст на ову тему наслови овако- „Црногорци нису црногорског, нити су Албанци албанског поријекла!“ И то ће бити принципјелни став, у складу са оним што проповиједа као Влахбанац из Влахбаније, те добити као награду грохот смијеха од јавности. Ипак, и то ће бити боље него да га у научној јавности третирају изнијансираним ђетићем шовинизма.
И да завршим ову причу, цитирајући још једном дио коректног и разумног става којег подржавам, и којег сматрам важним, а који је по овој теми изнио историчар др Шербо Растодер: ”Истраживање (генетско) је показало да су сви данашњи народи „хибридни“ што је конкретан прилог у корист одбацивање тезе о народу као заједници исте крви (биологистичка теорија), као и тезе о заједничком поријеклу (примордијална теорија).
Ситон–Вотсон је давно примијетио да је нација заједница људи чији су чланови међусобно повезани осјећањем солидарности, заједничком културом и националном свијешћу. Шта би то могло да значи? Прије свега потврда теорије да је нација заједница људи обједињених свијешћу о заједничком поријеклу, а не обавезно и заједница људи истог поријекла. Зато је право на националну самоидентификацију примарно демократско право, а право на име, основ тог демократског принципа.” То што Мирослав негира примарна демократска права грађана и занима се виртуалним „генетским колајдерима“ да промијени свијет на чудан начин- мало кога брине!

No comments: