Sunday, February 5, 2012

Изјаве НВО АА о инциденту Николаидиса и прислушкивању Матице српске у Подгорици

АА: Николаидис је и раније подстицао фундаменталисте на тероризам

среда, 18 јануар 2012 18:29 ин4с


НВО Академска алтернатива сматра да се такозвани књижевни опус Андреја Николаидиса генерално може сврстати у шовинизмом артикулисане списе, чија је сврха подстицање психички нестабилних особа на екстремизам и тероризам. Дакако, организације и појединци који данас стају у заштиту тога опскурног лика морали би да се потпишу испод његове прецизне изјаве о намјерама, коју је дао босанском порталу Урбан- Буг новинару Сеаду Врани. Наиме, на опаску новинара да се његово писање може третирати као подстицање на мржњу, Николаидис је одговорио: “Био бих почаствован ако би мој рад био инспиративан за било коју фундаменталистичку групу, било исламску или протестантску”! С обзиром на то да у бившој Југославији није било протестантских фундаменталистичких група, то испада да Николаидис има намјеру да његов опус буде инспирација исламском фундаментализму.

У том смислу је посебан допринос дао у својој књизи “Мимесис”, гдје је између осталога рекао:“Православље у Црној Гори смрди као кужна лешина, све до неба. Паства је, као и свуда, злочиначка.”

Ако Николаидис заиста сматра да је његов допринос развоју исламског фундаментализма, а што је потврдио порталу Урбан- Буг, прави пут, тада би реално требао преузети и одговорност за дјеловање организација и појединаца, чијим идеологом жели бити. Рецимо, поводом неадекватног понашање психички обољелог Мевлудина Јашаревића, који је недавно пуцао на амбасаду САД у Сарајеву, а који је очигледна жртва индоктринације особа сличних Андреју Николаидису, или самог Николаидиса.

Дакако, да је свога идеолошког ученика Мевлудина Јашаревића Николаидис бар мало бранио или оправдавао, он би доказао бар мало принципјелности у подршци коначном продукту своје идеје. Рецимо, могао је "у свом стилу" примјетити да је Јашаревић само "погријешио" зграду амбасаде, која је "требала бити" неке друге државе. Овако испада да Николаидис идеолошки потпирује људе склоне екстремизму и тероризму, а потом им послије терористичког акта елегантно окреће леђа, као да је у свему што се дешава у случају пројаве тероризма он апсолутно невин. С обзиром на то да није невин, то је ред и да одговара за своје намјере и екстремистичко дјеловање.


Предсједник Академске алтернативе

Војин Грубач

...................................

Академска алтернатива: АНБ у обавези да објасни скандалозно понашање праћења неистомишљеника режима

четвртак, 15 децембар 2011 22:52 ин4с


Прислушкивање предсједника УО Матице Српске у Црној Гори Владимира Божовића представља потврду да се Агенција за националну безбједност злоупотребљава као средство тортуре режима над политичким неистомишљеницима. АНБ је у обавези да се осврне на овај скандал, предочи лице које је дало наредбу за праћење др Божовића, мотиве такве активности, те да предостави информацију о периоду трајања прислушкивања. Нас конкретно занима - да ли је то праћење било у дужег трајања, односно од момента када је др Владимир Божовић основао НВО Академска алтернатива, као њен први предсједник?

Морамо напоменути да су у демократским друштвима приватност и право на различитост мишљења категорије загарантоване свим правним актима, укључујући и Устав државе. Умјесто да се АНБ бави истраживањем активности лица из домена криминалног миљеа, имамо случај да неко из врха власти жели АНБ трансформисати у недодирљиво тајно страшило намијењено узнемиравању талентованих и креативних грађана активних у невладиним организацијама. Управо зато, АНБ која је учестововала у пословима праћења др Божовића мора јавности дати темељно образожење крајњег циља оваквог дјеловања, супротстављеног законима, логици и здравом смислу.

No comments: