Sunday, May 22, 2011

АА: Ђукановић је углавном уједињаво друге против православаца

недеља, 22 мај 2011 16:32 ИН4С

Говор предсједника ДПС Мила Ђукановића на конгресу те странке сликовито је показао да је он као политичар остао досљедан ригидној, хибридној националистичкој реторици лишеној елементарне логике и здравог смисла. У том средњевјековном, популистичком, говору постоји мноштво спорних порука изречених испод нивоа елементарне политичке културе и духа новог времена. Рецимо, тврдња Ђукановића да је један од кључних задатака ДПС-а “учвршћивање националног и духовног идентитета”, супротан је претпостављеној грађанској профилацији те странке, као и Уставу Црне Горе по којем држава треба да једнако штити и развија националне идентитете свих народа, а не само једног.

Апсолутно је споран и дио говора гдје предсједник ДПС протежира “културни искорак и достигнуће” у виду стандардизације црногорског језика, "који не био само језик Црногораца”, као и потребу наводног обједињавања православних вјерника и промјене канонског статуса Православне цркве у Црној Гори. Звучи смијешно да Ђукановић може порадити “на јединству православног народа” када не поштује национална, вјерска и језичка опредјељења православних грађана разних националности, као ни неопходну одвојеност Православне цркве од државе и своје партије. Ако се подсјетимо да је већина православног народа у Црној Гори била против оваквог државног статуса Црне Горе, против признавања независности Космета, за другачије државне симболе и службени језик од оног који је донесен новим Уставом, остаје закључак да је господин Ђукановић у протеклом периоду апсолутно предвидљиво и очигледно радио против воље и жеља тог истог православног народа. Он је тај православни народ, дакако, и до сада уједињавао- али увијек против себе и сопствених “стратешких политичких одлука”.

И уопште, да се примијетити да Ђукановићу много боље иде од руке обједињавање других конфесија и властима блиских секти против православног народа, него улога “православног објединитеља”, коју је сада себи ставио у домаћи задатак. Свакако, било много љепше и сврсисходније када би лидер ДПСа “протежирао јединство грађана” кроз форму социјалне сигурности и социјалне правде, јер је у области духа и културе, судећи према говору на конгресу, крајње некомпетентан и неадекватан промотер.

Изјава Војина Грубача, предсједника НВО Академска алтернатива

No comments: