Monday, January 18, 2010

Izjave NVO Akademska alternativa, januar 2010.g.

Војин Грубач: Светозар Јовићевић се плаши сопствене маргинализације

ponedjeljak, 11 januar 2010 21:10 ДАН

Невладина организација Академска алтернатива оцијенила је јуче да тврдња професора Светозара Јовићевића да суверенистички интелектуални кругови нису сумњали у недостатак демократских капацитата ДПС-а чак ни у периоду референдума о државном статусу Црне Горе представља сликовит показатељ карактера самог референдума. Предсједник НВО Академска атернатива Војин Грубач казао је да се ово може рећи тим прије ако Јовићевић признаје да убједљива већина црногорских држављана и даље не осјећа стварну приврженост независној држави.

Светозар Јовићевић демонстрира немоћ за промјенама

- Управо због тога, као и због чињенице да ти суверенистички интелектуални кругови нису ништа учинили да еуфорија "побједника" на референдуму не прерасте у охоло уставно насиље, Јовићевић се налази у ситуацији апсолутне немоћи да јавно подстакне било какве промјене - сматра Грубач.
Он је додао да, ако се узме у обзир да је новим Уставом фактички онемогућена промјена државног статуса Црне Горе, за коју је потребно двије двотрећинске већине посланика у парламенту, а потом и референдум на којем би се за ту опцију морало изјаснити чак шездесет одсто уписаних бирача, то је бојазан од новог референдума коју износи Јовићевић апсолутно нереална.

Светозар Јовићевић треба да се извини

- Једино што се Јовићевићу може признати јесу основани страхови које произлазе из непредвиђености коју изазива дубока подијељеност друштва у Црној Гори, која може закономјерно довести до маргинализације његове политичке фигуре. Ако не жели да до тога сасвим дође, Јовићевић би морао да, послије свега, упути јавно извињење јавности Црне Горе која је поражена на референдуму, како због недемократског карактера референдума, тако и због политичког насиља које се десило приликом доношења новог Устава - закључио је Грубач.

.................................................................................

Грубач: Вуковић је непотребно национално фрустриран

nedjelja, 10 januar 2010 22:14 ИН4С

Предсједник НВО Академска алтернатива Војин Грубач је изјaвио да "то што су лидери политичких партија из Црне Горе у Београду присуствовали проглашењу Закона о дијаспори и Србима у региону не мора да буде предмет посебне нервозе функционера ДПС-а Миодрага Вуковића, који је на основу тога догађаја извео погрешан закључак да му неко треба дати одговор на питање – Која је матична држава Срба из Црне?"

Функционер ДПС Миодраг Вуковић је у својој изјави дао оцјену да су лидери опозиције у Црној Гори без размишљања пристали да присуствују скупу у Београду гдје им је пожељена добродошлица у матичну државу, истакавши:"Прихватили су да им је Србија њихова матична држава и онда морају одговорити шта им је Црна Гора?"

Црна Гора није матична држава нити Срба нити Црногораца

Предсједник НВО АА истиче да је "Миодраг Вуковић у наступу револта изгледа заборавио на чињеницу да Црна Гора није матична држава нити једног народа који у њој живи, из простог разлога јер је дефинисана као грађанска држава. По уставним регулама Црна Гора није национална, а самим тим нити матична држава Срба, али ни Црногораца који су у пакету са Србима избачени из последњег Устава као конститутивни народи. Дакле, проблем се сугубо налази у уставним нормама које су заједно формулисали ДПС, СДП и ПзП, при чему представници српских партија нису имали никакву могућност да те одлуке коригују или промијене. Радило се о необичној охолости референдумских побједника, која им је помутила разум до те мјере да је таква рјешења, која фрустрирају Вуковића, сада тешко измијенити због фактичке немогућности мијењања Устава Црне Горе."

Вуковић је у својој изјави рекао да оно што за своје сународнике тражите од једне државе, треба да дозволите тој истој држави да оствари за своје у вашој држави. "Питам се какав је у Србији положај Црногораца, црногорског језика, цркве, националне заједнице", рекао је Вуковић.

Вуковић незаконито протежира један народ

"Вуковићев покушај повезивања права Црногораца у Србији са правима Срба у Црној Гори je незаконит чин који се налази у домену очигледног националног афекта проузрокованог осјећајем немоћи, јер је законито само то да се власти у Црној Гори могу бавити правима свих исељеника без обзира на њихову националност и вјероисповијест, а не парцијално правима појединих народа који се желе незаконито протежирати у односу на друге. Наравно, одлуку да Црна Гора буде искључиво грађанска држава донијела је, прије свега, партија којој припада господин Вуковић", рекао је Грубач, и наставио:"Надамо се да ће политичар Вуковић у наредном периоду напокон схватити да се права народа не налазе у домену политичке трговине на коју је изгледа навикао, већ у нормама и конвенцијама које се требају поштовати."

No comments: