Sunday, March 16, 2008

MITROPOLIJA POD UDAROM FASISTA: Drzava kao izbezumljeni monstrum

Kao grom iz vedra neba je odjeknula sledeca novost u slovenackim i hrvatskim glasilima- Katolicka crkva je tuzila Sloveniju pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburgu. Spor je maleno ostrvce na sredini Bledskog jezera, koje je svojevremeno nacionalizovano u korist drzave, a koje Slovenija ne zeli da vrati Katolickoj crkvi. Crkvica sa zvonikom je vasa, a ostalo pripada drzavi- tvrde slovenacki zvanicnici, smatrajuci da je to "dobar kompromis". Spor ce da rjesava Strazburg, a slovenacki zvanicnici su u soku. Katolicka crkva je uzvratila udarac, potpuno ispravno jer- crkva je odvojena od drzave, pa moze i da sudi drzavu.
Svim vjerskim organizacijama u Crnoj Gori su svojevremeno, za vrijeme komunisticke vlasti, takodje bila nacionalizovana crkvena dobra. Sa politickim promjenama doslo je do vracanja dijela te imovine, kao oblika civilizovanja drustva, koje je i tako krupnim koracimo islo u liberalni kapitalizam. Dosao je i Zabljacki Ustav, a potom i ovaj sadasnji- gdje je odvojenost Crkve od drzave nedvosmisleno regulisana. Naravno, osim sto novi Ustav Crne Gore postoji da bi vlast identitetski maltretirala pravoslavne Srbe i Crnogorce koji govore srpskim jezikom- ovih dana smo svjedoci da Ustav postoji i za to da ga crnogorska vlast morbidno gazi na mjestima gdje joj se odredbe sopstvenog Ustava ne svidjaju!
Preciznije receno, Mitropolija crnogorsko primorska je ustavom odvojena od drzave, ali ne i od njene vulgarne i izopacene vlasti- koja sada tvrdi da je ta "odvojena drzava" ipak vlasnik svih crkvenih dobara Mitropolije, ukljucujuci i njene vjerske objekte. Ispada da je crnogorska vlast pravi vlasnik Crkve, i da sa njom moze da raspolaze, i da se igra, po svojim vjetronosnim ubjedjenjima, pa i da je raspusti- ako joj bude volja.
Ovih dana se Mitropoliji silom uzima, kroz razne opstinske katastre, sve to sto joj je ranije bilo vraceno, ali se dodatno otimaju i sva ostala imanja, crkve i manastiri. Moze se reci da su komunisti, cak i oni najrigidniji, bili zlatni djecaci "demokratije" u Crnoj Gori, po poredjenju sa poludjelim monstrumima koji danas vladaju Crnom Gorom.

"DRZAVA" - TITULAR CRKVENE IMOVINE

Po misljenju Steva Vucinica, Skupstina Crne Gore treba da odredi drzavu kao titulara crkvene imovine. Ova osoba je predsjednik Odbora za promociju interesa nevladine organizacije Crnogorska pravoslavna crkva. NVO CPC nijesu osnovali pravoslavni vjernici, vec se svojevremeno skupilo nekoliko desetina ateista- nacionalista, konstatujuci da im treba Crkva kao potvrda nacionalnog identiteta. Tako je stvorena "Crkva" bez vjernika, i "crkveni spor", kao novi oblik proganjanja pravoslavnih vjernika u Crnoj Gori.
Kako to Skupstina Crne Gore moze odredjivati titulara imovine Pravoslavne Crkve, kada u njoj sjedi 24 odsto poslanika islamske i katolicke vjeroispovjesti- ovaj "branilac interesa NVO CPC"- nije rekao.
Naravno, u ovu problematiku pljackaskog orgijanja crnogorske vlasti nad MCP se ukljucio neizostavni "sociolog religije iz Srbije" Mirko Djordjevic, koji je konstatovao da je jedino rjesenje za nastalu situaciju sporazum drzave i Crkve. Rekao je: " Sada je na potezu crnogorska drzava JER JE ONA VLASNIK SVEGA, tako da se bez sporazuma crkve i drzave nista ne moze rijesiti"?! Usput je rekao da je sporazum potreban, jer je " prema crnogorskom Ustavu crkva odvojena od drzave"!
Naravno, nije nam ni rekao kako je to- "drzava vlasnik svega, pa i crkvenog", i gdje je tu odvojenost crkve od drzave!?

"DRZAVA" - TITULAR CRKVENOG USTROJSTVA

Mirko Djordevic je otisao i korak dalje, smatrajuci da Pravoslavna crkva ne samo da nema prava na crkvene objekte, vec ni autonomnost po pitanju unutrasnje organizacije. "Nepisano je pravilo da svaka nezavisna drzava ima svoju nezavisnu, autokefalnu crkvu", kaze Djordevic, i dodaje: "Ne postoji niti jedan razlog da tako ne bude u Crnoj Gori". I kao "slag na tortu" zakljucuje: "Ko zna u kojem ce se smeru stvari odvijati, ali mitropolit Amfilohije NE MOZE POJEDOVATI NI JEDNU CRKVENU TERITORIJU, osim one koju potpise u ugovoru sa drzavom."

Znaci, MCP nema pravo na crkvene objekte, niti na organizaciju.
Ovo "pojasnjenje" Djordevica govori o tome da crnogorska drzava, "koja je vlasnik svih crkvenih objekata", moze da otkaze pravo na koriscenje tih objekata MCP i njenim vjernicima, ukoliko unutrasnje ustrojstvo crkve ne odgovara crnogorskim vlastima. Po toj teoriji- crnogorska drzava moze da natjera MCP da proglasi autokefalnost, cak i da se to nece svestenstvu i vjernicima. A moze je natjerati da proglasi dvije ili tri autokefalne crkve, smjenjuje mitropolita i vladike, proglasi svecem Mila Djukanovica i Svetozara Marovica, radi sta hoce.
Zeljko Tomovic, clan predsjednistva Udruzenja pravnika Crne Gore, je u tom duhu istakao da je pitanje vlasnistva sporno, jer je pitanje da li je MCP SPC uopste subjekt: "Ona nije registorovana kao vjerska organizacija u Crnoj Gori, sto dodatno otvara i neka druga pitanja djelovanja"!?

Znaci, MCP pored toga sto nema prava na crkvene objekte i unutrasnje ustrojstvo, nema pravo niti na postojanje- cak se i do toga doslo.
Ovo "pojasnjenje" Tomovica svjedoci o tome da je Mitropolije crnogorsko primorska neka ilegalna organizacija, koja, kao neregistrovana, moze doci pod udar zakona, koji moze da obustavi njeno djelovanje i privede svestenstvo sudu zbog "protivzakonitog i neprijateljskog djelovanja" na teritoriji Crne Gore.

I sve ove podatke, izjave i prijetnje mozete procitati samo u jednom tekstu podgoricke Republike: http://www.republika.cg.yu/naslovna.phtml?akcija=vijest&id=102650 .

DRZAVA- UKLETIH CINOVNICKIH UTVARA

Samo ovaj jedan tekst u Republici je rekao sve. U njemu je sublimirana sva politika danasnje vlasti i njenih glavnih medijskih causa, svi njihovi planovi i sve zelje.
Cilj ove politike je vise nego jasan- potpuno unistenje Pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Nema sumnje da ce vlast pokusati oteti sva crkvena dobra, kao i njene crkve i manastire. Kada kazem pokusati, to znaci da se lako moze desiti da im stvari krenu nizbrdo u jednom jedinom trenutku. Ne treba biti prorok da bi to bilo jasno.
Sada idu predsjednicki izbori, i oni zahtijevaju nizak stepen tenzija za uspjesnost opozicionih kandidata. Izbori ce proci, i cak nevazno ko ce ih dobiti a ko izgubiti, a pocece jedan proces protesta protiv takve politike. Vlast je rekla sta hoce, a mi cemo reci da je crta predjena i da se tako vise nikad nece moci.
U Crnoj Gori ima stotine hiljada pravoslavnih vjernika, a tzv. vjernika NVO CPC ima manje od broja vjernika Adventisticke crkve u Crnoj Gori.
Dok pri proslavama velikih hriscanskih praznika, i na litijama Mitropolija okuplja desetine hiljada vjernika samo u jednom gradu, NVO CPC sakupi par desetina uz zastitu policije.
Nije nas problem u NVO CPC.
Cak i da se NVO CPC "daju" sve crkve i manastiri u Crnoj Gori, svi znamo sta bi se desilo. U te crkve i manastire gdje su oni "drzavni vlasnici"- niko ne bi usao. Cak i kada bi vlast predala silom bezumlja pravoslavne crkve i manastire NVO CPC ili Katolickoj crkvi, isti bi bio efekat- tamo ne bi krocila noga pravoslavnih vjernika. Vjernika bi u tim "crkvama" bilo manje nego u vrijeme komunizma. To ne bi bile crkve, vec mjesta orgijanja nesuvislih grupa koje sa nama, pripadnicima pravoslavnog naroda, nemaju nista zajednickog.
Vlast nikako da shvati da je vjerujuci pravoslavni Narod, sa svojim svestenstvom, upravo ta Crkva- koja se ne moze razoriti. Crkva je- stotine hiljada pravoslavnih vjernika u Crnoj Gori, koji sa svojim svestenstvom cine Mitropoliju crnogorsko primorsku. Nad dusama stotina hiljada pravoslavnih vjernika drzava nikad nece imati vlast. Te duse su daleko od uticaja ukletih cinovnickih utvara, i njihovih prljavih zakona.

VRIJEME JE ZA ODLUCNI OTPOR

Crnogorskim vlastima uopste nije bio potreban ovaj napad na Crkvu za sigurno mjesto u paklu. Pri cemu ne mislim samo na ovozemaljski pakao, kako se moze nazvati danasnja unizena Crna Gora.
Vrijeme je da se i drzavni pakao pocne civilizovati. Treba ga natjerati da se civilizuje, te zato pocnimo od zastite nase oskrnavljene, progonjene i unizene Crkve, i sirimo nase zahtjeve.
Nece biti dovoljno da ostave Crkvu na miru, mi imamo i dodatne zahtijeve- puna sloboda i ravnopravnost po svakom punktu. Ne samo po po pitanju vjerskih prava, vec i medija, jezika, skolstva. Ako ne zele da se Crna Gora zaljulja u temelju, i postane prva tema svih svjetskih medija, morace poceti razmisljati trezvenom glavom, a ne tikvom Ranka Krivokapica, kojem se mozak topi od sovinistickog usijanja. Pravoslavni narod ce imati dostojno mjesto u Crnoj Gori sve da se vlastima to nece!

No comments: