Saturday, April 25, 2015

Судар НАТО „књажева“ – „беба“ против Бебе


Аутор:


Досадашње „одојче“ у пеленама НАТО пакта, директор књажевства ,,Вијести“ Жељко Ивановић, је изненада, свим силама, блицкригом „избомбардовао“ промортера НАТО пакта у Црној Гори- књаза у сјенци, Бебу Поповића, кроз потресну колумну “Бебин НАТО”.
У том тексту се, виртуозним улизивањем свјетским моћницима, критиком „неправовјерних“ заступника НАТО-а и примитивним блаћењем свих противника НАТО-а, Ивановић покушао наметнути као једини „морално подобни“ промотер те злочиначке војне организације у Црној Гори.
Није ваљда да је морал и моралност потребан и крајње неопходан услов за мјесто перјанице НАТО пакта, те да се за тако нешто треба неморално борити до последњег даха?!

Перјаник „беба“, са еполетама Алијансе

Послије овог текста, у којем је потопио Бебу, Ивановић ће сигурно бити унапријеђен у „бебу перјаника“ у Црној Гори, са шљаштећим еполетама НАТО алијансе. Елем, да је то тако свједочи резиме текста- гдје Ивановић упућује следећи убједљиви вапај “савезницима са Запада”: “Срамота је господо да нам чланство у НАТО промовишу корумпирани и похлепни, криминални и властољубиви. Само да знате да ми нијесмо са њима, иако наш глас иде на исту страну.
beba popovic 1 Судар НАТО књажева   беба против Бебе
Сад је све на Западу! Збиља, слажем се са Ивановићем да чланство Црне Горе у НАТО „промовишу корумпирани и похлепни, криминални и властољубиви“, али морам додати да таквима Ивановић и компанија „Вијести“ одавно конкуришу својим “квалитетима”: лицемјерјем, медијским манипулацијама, стварањима лажних опозиционих (НАТО) странака- које су спремне да уцијене свакога само да би погурали интересе иностраних држава и савеза. Ту, прије свега, мислим на гурање интереса САД и НАТО, којима је стало до економије и грађана Црне Горе колико до лањског снијега, што је случај са њиховим односом и према осталим државама планете.

Противници НАТО су “националисти и Путинови пацифисти!”

Што се тиче противника НАТО пакта у Црној Гори, Ивановић их у агитпроповском стилу текста фарба тамним бојама, и дефинише као ”реликвију националиста који најављују протесте за одвраћање Црне Горе од чланства у НАТО (ојачане Путиновим пацифистима)”!?
Мала дигресија, према истраживању ИПСОС-а, највећи проценат грађана Црне Горе има повољно мишљење о Србији (82 одсто), затим о Русији (64 одсто). САД имају 36 одсто подршке међу грађанима Црне Горе, а НАТО 35 одсто. Проценат противника НАТО је 57 одсто. Послије ових података да се закључити да Ивановић 57 одсто грађана Црне Горе, који су против НАТО, и  8 одсто неодређених третира- “реликвијом националиста”, а 64 одсто  грађана који симпатишу Русију- “Путиновим пацифистима”. “Лијепа етикета” за превасходно већински проценат грађана Црне Горе- од једног интелектуалца, и демократе приде, нема шта!
zeljko ivanovic Судар НАТО књажева   беба против Бебе
Невјероватно, Ивановић као да није примјетио да грађани Црне Горе, орјентисани против НАТО пакта, имају за циљ- војну неутралност. Хајде да су ти грађани орјентисани за стварање руске војне базе у Црној Гори, што резултати ИПСОС- а (64 процента подршке Русији грађана Црне Горе) дају као перспективну могућност, па да Ивановић има некакав разлог за бијес.
Овако, никоме није јасно- како то да благородна позиција војне неутралности може бити окарактерисана од Ивановића приземном етикетом, а да се такво његово понашање не оцијени као одређени облик заслијепљености и лудила? И не само то, проф. Мишко Перовић је створио на таласима „Вијести“, чији је директор Ивановић, квазиопозициону странку Позитивна, са Пајом Нејаким на челу. Та странка није дала да Никшић добије опозициону општинску власт, без прихватања услова да сви пјевају химну о љубави ка НАТО пакту. То што је Никшић пропали град, економски уништени град, из којег се масовно исељавају грађани, Ивановића и Перовића не интересује. Напросто, они  не припадају биједном и социјално пострадалом становништву Црне Горе, па им је титула „првих промотера НАТО“- најважнији јавни циљ, којем стреме по сваку цијену.

„Oсјетио олакшање“ послије бомбардовања НАТО

Ивановић се у свом тексту позива на њемачког филозофа Карла Јасперса да би објаснио и оправдао НАТО бомбардовање 1999.г. на овај начин: “Равнање терена од стране НАТО авијације на подручју Србије и Црне Горе, селективно гађање циљева, невини изгубљени животи, разарање земље, све то личило је на трагично Јасперсово „олакшање“. У дубљем, Јасперсовом смислу то је било питање суочавање са сопственом одговорношћу, личном и колективном, за све оно што је један бандитски режим починио у име свог народа претходних година.”
Мислим да овим „мислима“ недостаје само искрено признање Ивановића Западу- да би био за НАТО и да је нека од НАТО бомби пала на његову породицу, те да би ту трагедију сматрао оправданом жртвом, којом се са другим жртвама „преузима колективни гријех цијелог народа“.
NATO bombardovanje Судар НАТО књажева   беба против Бебе
Изгледа да је Ивановић побркао неке појмове и процесе, баш као и Американци  који су 1944.г. у „борби против Хитлера“- сравнили са земљом Никшић и Подгорицу, убили неколико десетина њемачких војника, али зато стотине цивила саханили у рушевинама сопствених кућа, па чак и преживјеле цивиле митраљеском ватром из авиона убијали, наводно не видећи да ти људи не носе униформе.
Изгледа да  страшно разарање Либије, Ирака, Сирије, у борби за „демократизацију по плану САД“, Ивановић не види као план пљачке ресурса тих суверених држава, гдје се са додатним распиривањем грађанског рата у тим просторима дошло до стања космичког страдања народа. Збиља, можда би се могао позвати на филозофа Карла Јасперса, те оправдати такве злочине САД и НАТО као вид „самопрочишћења разних народа кроз страдање“, због некакве- колективне кривице.

Колективна кривица не постоји

Да се разумијемо, не постоји колективна кривица народа. Ако неко жели прицијенити коме је рат негдје био потребан, тада треба погледати- коме је он одговарао, и ко је из њега извукао корист.
Нема сумње да је бацање у дужничку јаму, ропство,  пљачкање држава насталих послије распада Југославије био коначни циљ оних који су тај рат пројектовали. Ситуације је проста, и очигледна, и све указује на Запад.
Наиме, према подацима бањалучких „Независних новина“ од 23.09. 2014.г., спољњи дуг Југославије је 1991.г. био  15,6 милијарди долара, а данас независне државе настале распадом Југославије имају дуг Западу од 180 милијарди долара. Најгоре су прошле „праведне државе“, које су сада у ЕУ, јер је Хрватска од 3.2 милијарде евра скочила на 54 милијарде евра дуга, а Словенија са 1.8 милијарди евра отишла на дуг од 42 милијарди евра.
Americka vojska 3 Судар НАТО књажева   беба против Бебе
Могуће је да Ивановић  сматра да је исправно, вољом САД, Косово одијељено од Србије, као облик казне за колективну кривицу о којој говори. Али, да ли је колективна одговорност Албанаца на Косову плаћена тиме што су их Амери засули бомбама са осиромашеним уранијумом, те повећали степен канцерогених обољења грађана Косова  стотинама пута?
Да ли је јагма америчких функционера за приватизације на Косову по ништавној цијени- такође казна за колективну кривицу Албанаца? А егзодус који је недавно био када су стотине Албанаца бјежале са Косова, шта је то? Искупљење космичких гријехова? Значи, сви су криви(?)- не може бити!

Ивановић је малена, незнатна  модификација Поповића

И тако, колико сам разумио – некакав Беба Поповић и дотични Жељко Ивановић воде бруталну утакмицу за милост у расподјели новца за пропаганду НАТО-а.
Народ је очигледно против те НАТО опције али ни првог, нити другог актера народ не интересује. Тај сукоб на нивоу ниских страсти ће они рјешавати између себе, препуцавати се и вријеђати, али мислим да је вријеме да им се каже да су исти.
americka pesadija vikipedija Судар НАТО књажева   беба против Бебе
Њихов психолошки профил је једнак, моралне вертикале код ових ликова су се претвориле у некакве моралне спирале. Методе су им различите, али побуде и циљ исти.
Смијешни манипулатори опет праве шоу, на костима и патњи пострадалог народа. Бар да се не жале, кроз јадиковке и вапаје од текстова!

No comments: