Tuesday, May 14, 2013

Црна Гора - амерички сан и кловнови патриотизма

уторак, 14 мај 2013 09:10 Војин Грубач - ИН4С 

Панични страх од политичких промјена је и даље јарко изражен код појединих кловнова државног патриотизма, иако је свима јасно да инострани агенти утицаја у потпуности контролишу Црну Гору, њен политички систем, власт и опозицију.Један од таквих је и црногорски књижевник Милорад Поповић, који је прије десетак дана у интервјуу за хрватски "Јутарњи лист" оцијенио да "матрицу политичког пројекта Миодрага Лекића чине српски националисти, СПЦ и ЦАНУ, потпомогнути некадашњим „перјаницама црногорства", медијским власницима листова Вијести и Монитор." Поповић је своје примједбе националне нечистоплотности панично проширио и на одређене грађане, констатујући следеће:"На задњем попису становништва имате 45 посто Црногораца, од тога најмање половица њих има двојну националну свијест."
Да би слика била комплетна, Поповић је додатно објаснио да је "проблем процрногорске опције тај што побјеђује захваљујући мањинама", истакавши:„Црногорска неовисност и процрногорске снаге не би лако добивале на изборима и избориле неовисност да нема те подршке националних мањина - албанске, бошњачке и хрватске." Збиља, а гдје је у тој причи питање фалсификовања свих избора, независно од гласања мањина?!\

Тајна вечера државотворне колоније

Поповић је, очигледно, побркао све лончиће. У стању необичне хистерије он види просрпске снаге у грађанима који се изјашњавају као Црногорци, у црногорским суверенистима који желе промјене, у Миодрагу Лекићу који својом избалансираношћу представља образац човјека неопходног за промјену накарадног политичког система у Црној Гори. На другој страни, Поповић, као лик који је учествовао на тзв. "Тајној вечери" опскурних патриота, коју је својевремено сазвао Рањо Кривокапић у "Вила Горица", наводно није примјетио да је међународно призната Црна Гора бесповратно изгубила и независност и сувереност. Интересантно, а ту "ситницу" је чак озвучио и патриотски испуњени, али и пројавом истине запрепашћени Рањо Кривокапић на сједици у вези КАП- а. А ствар је проста- чапра и папци државе Црне Горе су остали као сувенир занесеним патриотама недореченог државотворства, док је месо те државе завршило на трпезама иностраних финансијских група, чије интересе заједнички штите корумпирани међународни и домаћи чиновници.
 Да је уочио тај важни моменат, вјероватно се Поповић не би провалио у том интервјуу изјавом да ће у случају промјене власти- Црном Гором управљати, ништа више него- српски амбасадор у Подгорици. Елем, ако му као "патриоти" смета да Црном Гором управља некакав инострани амбасадор, тада би био ред да, колико јуче, изрази свој оштри патриотски протест америчкој амбасадорки у Подгорици, која је реални господар Црне Горе.

Овцекрадица у тору буџета

Милорад Поповић то неће урадити јер се, као сасвим просјечан књижевник, без икаквих међународних признања за своје стваралаштво, добро окористио буџетом економски пропале Црне Горе. Поповић је, наиме, 2009.г. добио награду Мирослављево јеванђеље, која се у Црној Гори традиционално додјељује политички подобним и послушним црногорским ствараоцима, а са њом и големи новчани износ од- 150 најнижих цијена рада у Црној Гори. Само два мјесеца послије учешћа на чувеној "Тајној вечери", Милорад Поповић је волшебно достигао пик животног успјеха и црногорски сан. Наиме, на предлог Министарства културе, на сједници одржаној 24.новембра 2011. године, донијето је рјешење којим се статус "Истакнути културни стваралац" додјељује, између осталих, Милораду Поповићу и Новаку Килибарди.
  Милорад Поповић је овим статусом добио пензију у својој 54 години живота, која ће му се мјесечно исплаћивати у висини двије просјечне нето зараде у Црној Гори. Иако је Поповић улетио у државни бужет Црне Горе као овцекрацида у тор, и "поплашио" све чега се могао дочепати, то му није сметало да у дотичном интервјуу опредијели дијагнозу за суверенисте који су се нашли у опозицији режиму, оцијенивши да су "или полуђели, или корумпирани новцем или политичким положајем." Елем, испаде, на крају, да су сви меркантилни осим њега, штитоносца власти, иако је јасно да је "орден за ништа", који се дијелио и у позоришној представи "Дуго путовање у Јевропу", максимум признања које би могао овај Поповић добити за свој рад.

Патриоти продају државу за шаку долара

У Црној Гори је чувена америчка демократија, која подразумијева петљавине и послушност домородаца, направила хаос у политичком и друштвеном систему. Оваквих као што је Поповић има на све стране, само што не кукумавче и не јадикују на државотоврном гумну, као он. Рецимо, у априлу ове године саопштено је из америчке амбасаде у Подгорици да Америчка агенције за међународни развој (УСАИД) у јуну обуставља помоћ Црној Гори, јер је у претходних 12 година дала разним адресама 238 милиона долара. Иако је објашњено да се помоћ прекида "јер Црна Гора даље може самостално да настави пут изградње демократског друштва и отвореног тржишта без УСАИД-а", напоменуто је да ће се "други програми америчке амбасаде који се фокусирају на демократију, одбрамбену реформу и владавину права наставити и након престанка помоћи УСАИД-а."
Политички, финансијски и економски колапс Црне Горе, брука око афере "Снимак ", хаос на предсједничким изборима, су дефинитивно показале колико је УСАИД помогао Црној Гори. Нема сумње, тих 238 милиона долара УСАИД- а је била цијена куповине свих могућих позиционих и опозиционих домаћих политичара и јавних радника у Црној Гори. Могуће и- корумпираних међународних чиновника који, наводно, "надгледају демократију" у овој држави. Патриоти свих боја, а посебно тзв. суверенисти- што је неочекивано, су "вољену државу" продали за шаку долара, и сматрају то нормалним?!
Елем, недавно је боливијски предсједник Ево Моралес протјерао амерички УСАИД из своје земље. Боливијски министар Хуан Рамон Куинтана је тим поводом рекао: "УСАИД je стигао у Боливију 1964.g. с циљем промоције одрживог развоја, здравља и еколошких пројеката. За вријеме неолибералне ере УСАИД је увјерио становнике Боливије да ће продаја стратешких пословања довести до развоја земље. Као последица се десило то да је и поред милијарди долара становништво Боливије остало сиромашно. У исто вријеме УСАИД је контролисао земљу без икакве опозиције, јер су десничарске странке све више уживале у доларима који пристижу из УСАИД-а. "

Каубојска САД "демократија" у Црној Гори

Оцјена боливијских власти је по питању УСАИД а била једнозначна: "УСАИД је заправо америчка институција створена са сврхом ширења политичке контроле и стављања сваке опозиције у склад с америчким интересима"! А у Црној Гори, како је било?
УСАИД је радио пола вијека свој посао у Боливији, па је отјеран, а у Црној Гори је обавио посао за дванаест година и сам се угасио. Резултат је хаос и безнађе у грађанству, као и податак да је из Црне Горе у периоду од 2005. до 2010. године незаконито изнијето невјероватних шест милијарди и 254 милиона америчких долара у комбинацији шверца, организованог криминала, корупције, утаје пореза и прања новца.
И сада се, послије недавних предсједничких избора, чудимо- како то да власт отворено фалсификује изборе, а опозиција испада бесконачно "неспретна и наивна". Ми живимо у времену каубојске америчке демократије у Црној Гори, гдје је све намјештено и ништа није случајно. Избори су обесмишљени. Народ живи све горе. Државне институције су у распаду- а америчка амбасада, која неодговорно влада Црном Гором под геслом: "Што горе- то боље", говори о томе да је Црна Гора достигла ружичасти амерички сан. Ујка Сем се шали, баш као и покојни шеик Саид бин Султан ал Нахијан који је приликом бизнис- посјете Црној Гори рекао: "Лијепа је ова ваша Македонија."

No comments: