Monday, May 27, 2013

НВО Пета колона- Одвојити Црну Гору од САД

понедељак, 27 мај 2013 07:43 Војин Грубач, ИН4С 

Група грађана, окупљена око НВО Пета колона, је покренула иницијативу да се у Црној Гори организује нови референдум са питањем - "Да ли сте за то да се Црна Гора одвоји од САД"? Руководиоци ове организације тврде да су САД ставиле под контролу политички систем у Црној Гори, те да је због тога безочно фалсификовање избора на свим нивоима постала пракса. "САД обезбјеђују међународну подршку махинацијама на изборима у Црној Гори, а све са циљем подршке провјерних и Вашингтону послушних владајућих структура из ДПС и СДП"- истакли су из НВО ПК. Реакције у јавности на ову контраверзну иницијативу су биле жестоке...

Не кварити односе са Вашингтоном

Представници ДПС су се оштро успротивили идеји о отцијепљењу од САД, сматрајући да би такав референдум могао да угрози улазак Црне Горе у НАТО. "И не само то", додао је неименовани представник ДПС, "већ би такав несмотрени потез значио и погоршавање односа са Вашингтоном, што Црној Гори није у интересу". Њихови коалициони партнери из СДП су такође одбацили иницијативу, тврдећи да би свако одвајање државе значајно нарушило углед Црне Горе. "За Црну Гору је најважније да је међународно призната", рекао је шеф СДП и, са руком на срцу, појаснио: "Ми, провјерени патриоти вјечне нам Црне Горе, сматрамо да је питање недовољне или поништене независности, или изгубљене самосталности- последица глобалне економске кризе, раста организованог криминала, и ми ту ништа не можемо да урадимо".
На другој страни, државотворна партија Позитивна Црна Гора је одбила да изнесе свој коначни став, вежући судбину евентуалног "референдума за одвајање од САД" рјешавањем питања Сребренице, Милошевића, као и неопходности поштовања државних симбола. "Када се испуне ови услови, ми ћемо имати и нову листу услова", истакли су руководиоци ПЦГ.


Академик ДАНУ Новак Килибарда у овој иницијативи НВО Пета колона види прсте Београда. "Сваки покушај да се Црна Гора референдумом одвоји од Вашингтона скопчана је са са жељама Београда да успостави нову доминацију над Црном Гором", рекао је Килибарда, и наставио: "Aко власт Црне Горе мора бити послушна, под нечијом демократском контролом, или чизмом, знате, а то се дешава, онда је боље да је то буде Вашингтон, никако Београд". У том смислу је Килибарда препоручио нову крилатицу: "Са Србијом никада, под Вашингтоном заувијек".

Одвајање или припајање

Предсједник НВО Пета Колона је реаговао на ове изјаве представника власти, напомињући да је Црна Гора, као међународно призната држава, дефектна уколико то признање није повезано са правом на сувереност и самосталност, бар у том домену да власт у Црној Гори на изборима може бити смјењива. "Ако ова идеја о референдуму за одвајање од САД није прихватљива, тада ми предлажемо да се организује референдум за припајање Црне Горе САД", истакао је он.
Амбасада САД у Подгорици је, изнервирана, оштро реаговала на нове иступе шефа НВО Пета колона. "Припајање Црне Горе САД није могуће", рекла је амбасадорка, "јер би то било оптерећење за буџет наше државе која има финансијске проблеме". "Ни одвајање Црне Горе од САД није паметна идеја", рекла је њена Екселенција, "јер постоје индиције да се у Црној Гори крије хемијско оружје, на шта би Пентагон могао реаговати, као и у сличним случајевима у свијету". Госпођа амбасадорка се, уједно, захвалила опозиционим партијама у Црној Гори што се нису освртале на иницијативе НВО ПК, најављујући да ће се око Нове године састати са челницима опозиционих партија да би се изнио заједнички став по овој теми која је узбуркала јавност.
Изјаву амбасадорке САД у Подгорици су, у заједничком појављивању пред медијима , подржали предсједник Црне Горе, предсједик Скупштине Црне Горе и предсједник Владе Црне Горе, и у оштро формулисаном саопштењу нагласили да је Вашинигтон увијек у праву! "Мислимо да би интервенција САД у Црној Гори поводом постојања хемијског оружја била исправна, уколико се ови неразумни предлози о референдуму не повуку", истакли су главни функционери државе.

Договор о немогућем није могућ

Представници УСАИД- а из Подгорице су оцијенили највишом оцјеном овакав иступ функционера Црне Горе, и објаснили да свако одвајање балканских држава од САД може изазвати ланчану реакцију. Иако је УСАИД најавио гашење ове организације у Црној Гори, постоје индикације да се то неће десити. Наиме, функционери УСАИД- а су упутили званично извињење амбасади САД због тога што на вријеме нису процијенили да ипак постоје одређене НВО које нису под контролом. У том извињењу се наглашава да је "степен покривености партија и НВО у Црној Гори већи него у било којој другој држави у свијету". "Таква оданост црногорских партија и НВО постулатима међународног права је гарант стабилности Балкана, његове демократизације и процеса евроатланстских интеграција које су кључ стабилности региона", истакли су челници УСАИД- а.
Високи функционер ДПС-a из Будве је, поводом свега, на свом блогу дао нове информације заинтересованој јавности и потпуно објаснио ситуацију, рекавши следеће:"Некаква НВО Пета колона жели унијети режирани хаос и неповјерење у Црну Гору да би се пријатељ окренуо против пријатеља. Све ја то разумијем, и ћутим, јер знам да је то политика. Нажалост, све ме ово подсјећа на моју судбину, гдје ближећи се крају знам да ми је ближи почетак, онај прах од којег сви потичемо, из којег су сви моји- и у који ћу се и ја претворити. Договор о немогућем није могућ. Зато сви морају да разумију реално да би пронашли могуће. Ја вјерујем да је то могуће. Немогуће је добити оно што желиш, а не дати нешто што помаже да то добијеш. То нису само преговарачке максиме, већ моралне премисе одговорних, политички зрелих људи."

No comments: