Sunday, November 13, 2011

Полемика Мирни, Перфект стренџер, Војин Николајевић, Мустанг,...

http://slavkoperovic.wordpress.com/2011/06/20/20-06-2001-g/#comments
20.06.2001.g.

By: Mustang on June 24, 2011
at 12:27

Perfect je za moje shvatanje demokraturno preparirani velikosrbin. To je ona vrsta koja će vam o demokratiji pričati sve pohvalno do časa kad demokratija počne da razobličava asimilatorsko-okupatroske instrumenete velikosrpstva. U istom času ta vrsta velikosrbina postaje otvoreni lažov.

Činjenica je da Perfect nije ponudio ni jedan dokaz kojim bi osporio bilo što rečeno tekstu Slavka Perovića. Koristim priliku da Perfekta pitam sljedeće:

1. Da li Perfect zna da je Pećka patrijaršija bila značajan segment turskog carstva nakon njegove okupacije Raške?

2. Da li Perfect zna da je Pećke patrijarhe postavljao svojom odlukom koja se u pisanoj formi zvala BERAT niko drugi do turski sultan?

3. Da li zna da se berat izdavao tek na osnovu prikupljanja harača čiji se iznos poklanjao sultanu od strane one osobe koja je od strane istog sultana bila predložena za patrijarha Pećke patrijaršije?

3. Da li Perfect zna da se takav harač, koji bi predložena osoba otimala od pokorene raje uz pomoć turske vojske zvao PEŠKEŠ?

4. Da li zna da su postavljeni patrijarsi bili u obavezi da jednom godišnje sultanu dostavljaju i godišnji harač otet od srpske raje?

5. Da li zna da je pored godišnjeg harača Pećki patrijarh bio dužan da sultanu da i godišnji patrijaršijski danak (patriklik resmi)

6.Da li Perfect zna da su istu obavezu imali su i raški mitropoliti u vidu mitropolitskog danka (mitropolitlik resmi), a takodje i porez na obrede (ayazmos resmi) i dažbinu za manastire (manastir resmi)?

7. Da li Perfect zna da su, po beratima, turski patrijarsi, odnosno arhiepiskopi, tretirani kao visoki državni turski funkcioneri i da im je turski naziv bio milet – baša i da je Pećka patrijaršija bila dio ovog turskog sistem?

8. Da li Perfect ZNA zašto se ove činjenice NE UČE ni u crnogorskim, ni u srpskim školama?


By: mirni on June 24, 2011 at 20:01

Gospodo, jedan neistomišljenik – a vi svi po njemu, i svih oružija. Eto i Mustang nam drži predavanje iz istorije pod naslovom “Da li Perfekt zna…?”.
Dozvolite.
1. Da li Mustang zna…da je sve ove činjenice o Pećkom patrijarhu i Patrijaršiji znao i Sveti Petar Cetinjski, slava mu i milost, pa je, uprkos toj jadnoj situaciji u kojoj se, prije njega, nalazila Patrijaršija, nazvao istu “majkom svih naših crkava koju su (pazite sad ovo) naši carevi gradili”! 2.Da li Mustang zna da je vladika Danilo Prvi Petrović išao tom i takvom Pećkom Patrijarhu, čak u Sečuj, da ga ovaj rukopoloži za vladiku, ne mareći pri tom, što ga rukopolaže onaj koji je postavljen od turskog sultana!
3. Da li Mustang zna da je Pećki patrijarh hirotonisao sve Cetinjske mitropolite, do Vasilija Petrovića…te da bi “logikom Mustanga” naši Cetinjski mitropoliti, mogli biti prepoznati kao oni koji su zloupotrebljavli muku i nevolju srpske raje, jer su išli na hirotoniju onome ko je postavljan uz pomoć Peškeša!? Mislim, što se oni nijesu, ako su već bili autokefalni, sami hirotonisali, mimo tog “srpskog porobljenog jada”?
4. Da li Mustang zna da je prilikom ukinuća Pečke patrijeršije, od strane sultana, protestno pismo Ruskom dvoru i Sinodu, pisao – niko drugi do – mitropolit Cetinjski Sava Petrović, tražeći da se Patrijaršija obnovi? A i kako ne bi pisao, kada je i njega Pećki patrijarh zavladičio.
5. Da li Mustang zna da crnogorski narodni zbor nije mogao da zavladiči niti jednog kandidata za crnogorskog vladiku, iako ga je narod izabrao, već je takav izabranik naroda išao u Peć, a kad Pećki patrijarh nije bio u Peći, išlo se u, kako rekoh, i u Sečuj – samo da bi se ispoštovali crkveni kanoni. Ovim su, naši crnogorski mitropoliti, sviđalo vam se to ili ne, i sami bili dio tog sistema, koga je gore Mustang iscrpno i detaljno opisao.
6. Zna li Mustang, da je dio takvog “turskog” (kako ga on nazva) sistema bio i Sveti Vasilije Ostroški, slava mu i milost, koga je takođe hirotonisao Pećki patrijarh za Mitropolita Hercegovačkog! I to ne samo hirotonisao već ga je i izabrao za vladiku tadašnji Pećki patrijarh Pajsije Janjevac. Pa je Sveti Vasilije, poput Raških mitropolita i ostalih arhijereja Patrijaršije, plaćao Turcima sve gore navedene dažbine. I sad, da li je zbog toga Sveti Vasilije manji hrišćanin, manji Crnogorac, lošiji čovjek od čovjeka koji sebe naziva “Mustang”?
7. Ako je sve tako crno i jadno sa pećkim patrijarsima i Patrijaršijom, zašto je poglavar Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori, Mitropolit Mitrofan Ban, u periodu koji Mustangovi istomišljenici od milošte zovu “Autokefalnošću Crnogorske Crkve”-sebi dao titulu: Egzarh Pećkog trona!!!!
8. Da li je Mustang svjestan da on nema problema sa Perfektovim ili mojim saznanjima o istoriji Pećke Patrijaršije, nego sa saznanjima, stavovima i djelima koje su o Pećkoj patrijaršiji imali najbolji sinovi Crne Gore?
Do vidjenja….


By: Mustang on June 24, 2011 at 21:08
Sva istina koja je rečena u mom komentaru o Pećkoj patrijaršiji za Mirnog ne znači ništa, ali ja znam da mu znači SVE, jer je on jednostavno prešućuje, kao da je nije ni bilo, to je uobičajeni manir velikosrpskih falsifikatora. A sad evo pitanja Mirnog kojima on zaobilazi istinu o kojoj sam već rekao! Pogledajmo, Mirni pita:

“1. Da li Mustang zna…da je sve ove činjenice o Pećkom patrijarhu i Patrijaršiji znao i Sveti Petar Cetinjski, slava mu i milost, pa je, uprkos toj jadnoj situaciji u kojoj se, prije njega, nalazila Patrijaršija, nazvao istu “majkom svih naših crkava koju su (pazite sad ovo) naši carevi gradili”!

Odgovaram de je Sveti Petar znao, ali samo zbog toga što nije mogao dobiti vizu sa Rusiju dje je imao namjeru da se hirotoniše, pristao je, pritisnut okolnostima i brzinom, da se hirotoniše u autokefalnoj Karlovačkoj mitropoliji, koja je tada bila smještena u Austrougarskoj. Hirotonisanje se desilo 1799. godine od strane autokefalnog karlovačkog mitroplita Mojsija Putnika, jer je Karlovačka mitropolija konstituisana odlukom carice Marije Terzije 1706 kao autokefalna i bila je pod direktnim uticajem Beča.

“2.Da li Mustang zna da je vladika Danilo Prvi Petrović išao tom i takvom Pećkom Patrijarhu, čak u Sečuj, da ga ovaj rukopoloži za vladiku, ne mareći pri tom, što ga rukopolaže onaj koji je postavljen od turskog sultana!”

Tačno je da je vladika Danilo hirotonisan od strane Arsenija III Čarnojevića, ali je i tačno da Arsenije III nije pred Turcima pobjegao sa ogromnim narodom u Austrugrasku, da mu Sveti Petar u Peć došao ne bi. Ovaj Danilov čin je čin političke i vjerske potpore Arseniju koji se u odredjenom trenutku okrenuo protiv sultana koji ga je, inače, za PEŠKEŠ postavio za patrijarha. To se hirotoniosanje desilo 1700 godine tačno tri godine nakon što je Danila za vladiku crnogorskog izabrao opštecrnogorski zbor! Sve ovo Mirni prešućje kao i činjenicu da se, u vrijeme hirotonije, u Pećkoj patrijaršiji nalazio od sultana postavljen patrijarh Kalinik, pa mu Danilo nije pošao! Kako će se u turskoj Peći i kod turskog patrijarha hirotonistai vladika crnogorski koji ratije protiv Turaka? O ovome Mirni ćuti, velikosrpski dakako!

“3. Da li Mustang zna da je Pećki patrijarh hirotonisao sve Cetinjske mitropolite, do Vasilija Petrovića…te da bi “logikom Mustanga” naši Cetinjski mitropoliti, mogli biti prepoznati kao oni koji su zloupotrebljavli muku i nevolju srpske raje, jer su išli na hirotoniju onome ko je postavljan uz pomoć Peškeša!? Mislim, što se oni nijesu, ako su već bili autokefalni, sami hirotonisali, mimo tog “srpskog porobljenog jada”?

Ovu tvrdnju ću da provjerim, a mislim da nije istinita, jer se ne bi nikako moglo desiti da patrijarsi pećki koje postavlja sultan, hirotonišu vladike crnogorske koji protiv Turske vode rat! Jedan jedini dan da je bilo koji vladika crnogorski ušao u Peć da bi se hirotonisaop kod patrijarha koji je turski sluga, glave ispod turske sablje ne bi iznio!

“3. Da li Mustang zna da je prilikom ukinuća Pečke patrijeršije, od strane sultana, protestno pismo Ruskom dvoru i Sinodu, pisao – niko drugi do – mitropolit Cetinjski Sava Petrović, tražeći da se Patrijaršija obnovi? A i kako ne bi pisao, kada je i njega Pećki patrijarh zavladičio.”

Mirni ovo Savino pismo, koje ne citira, vidi u velikosrpskom svijetlu falsifikata, a ono se može čitati samo i jedino kao pismo vladike koji vodi očajničku borbu, rat, za opstanak Crnogoraca i ovo pismo ima strogo politički kartakter, da i na ovaj način pismo skrene pažnju Rusima, ali i Sinodu!

“4.Da li Mustang zna da crnogorski narodni zbor nije mogao da zavladiči niti jednog kandidata za crnogorskog vladiku, iako ga je narod izabrao, već je takav izabranik naroda išao u Peć, a kad Pećki patrijarh nije bio u Peći, išlo se u, kako rekoh, i u Sečuj – samo da bi se ispoštovali crkveni kanoni. Ovim su, naši crnogorski mitropoliti, sviđalo vam se to ili ne, i sami bili dio tog sistema, koga je gore Mustang iscrpno i detaljno opisao.”

Ovo je gnusna laž tako velikosrpski uobičajena. Crnogorska mitroplija nikad nije bila pokorena, niti je služila sultanu! Naprotiv, bila je u stalnom viševjekovnom ratu protiv Turske dok je Pećka patrijaršija Turcima služila! Třeba li većeg dokaza!

“5.Zna li Mustang, da je dio takvog “turskog” (kako ga on nazva) sistema bio i Sveti Vasilije Ostroški, slava mu i milost, koga je takođe hirotonisao Pećki patrijarh za Mitropolita Hercegovačkog! I to ne samo hirotonisao već ga je i izabrao za vladiku tadašnji Pećki patrijarh Pajsije Janjevac. Pa je Sveti Vasilije, poput Raških mitropolita i ostalih arhijereja Patrijaršije, plaćao Turcima sve gore navedene dažbine. I sad, da li je zbog toga Sveti Vasilije manji hrišćanin, manji Crnogorac, lošiji čovjek od čovjeka koji sebe naziva “Mustang”?

Ovo turski ne třeba stavlajti pod navodnike kao što to radi Mirni, jer je taj sistem bio turski, a Sveti Vasilije pod njegovim šapama. Ipak, proslavio se svetac svojim čudotvorstvima i proglašen je za sveca. Amin!

“6.Ako je sve tako crno i jadno sa pećkim patrijarsima i Patrijaršijom, zašto je poglavar Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori, Mitropolit Mitrofan Ban, u periodu koji Mustangovi istomišljenici od milošte zovu “Autokefalnošću Crnogorske Crkve”-sebi dao titulu: Egzarh Pećkog trona!!!!”

Neće Mirni reći da je Mitrofan Ban bio posljednji vladika AUTOKEFALNE crnogorske crkve! Ta očigledna istorijska istina stara vjekovima, za Mirnog je LAŽ! Naravo, laže Mirni! A što se tiče titule, ona třeba da odslikava na kojim prostorima je crnogorska mitropolija vjerski nadležna! Sa druge strane Srpska pravoslavna crkva je majka crkva autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve, baš kao što je carigradka patrijaršija majka Srpske kojoj je autokefalnost zlatom kupio Sveti Sava!

“7.Da li je Mustang svjestan da on nema problema sa Perfektovim ili mojim saznanjima o istoriji Pećke Patrijaršije, nego sa saznanjima, stavovima i djelima koje su o Pećkoj patrijaršiji imali najbolji sinovi Crne Gore?Do vidjenja….”

Ne, ja nemam nikakvih problema, jer govorim istinu. Nema ih ni Mirni i pored toga što LAŽE i to bestidno! Ali, takva vam je velikosrpska škola laganja potpuno pomanitala od pojave Garašaninopvog „Načertanija“.


By: mirni on June 24, 2011 at 22:13
Zašto je Mustang tako nepristojan pa mi govori da lažem? Kao da se nešto iznervirao. Mora da ga je pogodila činjenica da ni na jedno od 8 mojih pitanja nema valjan odgovor.
Ali hajde da budemo dobre volje. Dakle na sva Mustangova pitanja o Pećkoj patrijaršiji ja sam odgovorio potvrdno tj. složio sam se u startu da je Patrijaršija u potpunosti bila podređena turskom sultanu i to je činjenica koja, ni najmanje nije za polemiku. Šta ćete, takvo je vrijeme bilo. Mučno, ali za ljude. Eto, i pod Turcima se moglo živjeti čestito i sveto kao što je to dokazao Sveti Vasilije Ostroški i mnogi drugi srpski, bugarski i grčki svetitelji iz ove nevesele epohe istorije pravoslavne Crkve na Balkanu.
Ono što je problem, to je Mustangov odnos prema mojim pitanjima. Čovjek ne odgovara ni na jedno. Dakle, dobri moj Mustang:
1. Nijesam te pitao gdje se Sveti Petar hirotonisao, nego šta je govorio Crnogorcima za Pećku Patrijaršiju. Pa te molim, kad uvatiš vremena, da mi odgovoriš.
2. Ako je Danilo išao patrijarhu Arseniju na hirotoniju samo zato što je ovaj ustao protiv sultana (ne sporim da mu je bilo milo zbog Arsenijevog odmetništva i seobe!!!), kako objašnjavaš to što je Danilove nasljednike (Savu i Vasilija) hirotonisao sultanu potčinjeni Pećki patrijarh? Očigledno da ingerencija Pećkih patrijaraha nad Cetinjem nije prekinuta voljom Crnogoraca (niti njihovom željom), nego nasiljem Turaka.
3. Kad provjeriš i vidiš da sam u pravu, da li ćeš mi, onako veliko-crnogorski reći opet da LAŽEM, ili ima u tebi snage da kažeš: Oprosti, nijesam znao!
4. A kako bi bilo da Savinom pismu, pored izvedenih tumačenja i značenja (za koja dozvoljavam da su tačna), dopustiš i bukvalno značenje, onakvo kakvo je on i zapisao. Dakle brigu što je Patrijaršija ukinuta i njegovu ličnu želju da se Patrijaršija obnovi? Ima li kod Mustanga volje i želje da čita kao što je i napisano?
5. Nijesam te pitao ko je sa kim ratovao, nego sam ti postavio sasvim jasno i razgovjetno pitanje: Ko je hirotonisao Cetinjske mitropolite u vrijeme dok je Pećka patrijaršija robovala Turcima, plaćala poreze sultanu i sl. Dakle, ko je u to jadno i teško vrijeme, prije ukinuća Pećke patrijaršije, hirotonisao Cetinjske mitropolite? Ja kažem da su to radili upravo patrijarsi koji su robovali sultanu. A šta ti kažeš?
6. Amin! Sveti Vasilije svetac i živi dokaz da se moglo biti vladika, sveštenik i čovjek i pod Turcima-što umanjuje oštricu tvoje kritike prema Pećkim patrijarsima iz turskog doba, od kojih su neki takođe, ubrojani u knjige svetih ljudi i slave ih kao svete, sve pomjesne pravoslavne crkve .
7. Da je bio autokefalan, ne bi išao u Rusiju da se hirotoniše, nego bi ga hirotonisali na Cetinju (što bi stvarno bilo lijepo, ali jednostavno nije istina). I njega, i Visariona Ljubišu i Ilariona Roganovića. Hoćeš da mi kažeš da je tako pisalo u Ustavu Knjaževom? Pa i u Milovom Ustavu piše da je Crna Gora demokratska zemlja, ali ne vidim da ti je to pri srcu. Ustav Svetog Sinoda? Pa šta bi onda sa svim sveštenicima i vladikama (ponavljam, bukvalno SVIM) crnogorskim poslije 1918.g., da se ni jedan majčin sin ne nađe da skine mantiju i kaže “Ja neću u SPC! To je okupacija i sl.” Nego su svi umrli kao sveštanici SPC?
8. E sad, ako nema problema, nego ti je sva priča u tome da Mirni Laže…onda ti želim Laku noć.


By: Mustang on June 24, 2011 at 23:06
Lažeš Mirni, i znaš da lažeš onako kako lažu velikosrbski propagatori. Nikako nije moguće bilo da crnogorski vladike budu hirotonisani od Pećkoh patrijarha kojeg postavlja sultan i koji su turski funkcioneri najvišeg ranga, a crnogorski vladike ratuju protiv sultana. Ni jedan patrijarh to ne bi uradio jer su bili sultanovi službenici, i skoro ni jedan vladika ne bi pošao u Tursku Peć na hirotonisanje, jer bi bio ubijen! Ali, tebe ne zanima istina nego veloikosrpska laž! Da imaš obraza stidio bi se i znao bi da je jedan od najvećih lažova i Amfilohije Radović! A jedini cilj svih velikosrpskih lažova je samo jedan: da Crnogorcima ukradu SVU istoriju i da Crnogorce lažno prikažu kao SRBE! A oni to nijesu niti su došli poslije Kosovske bitke u Crnu Goru kao Srbi i srpska vlastela, NI JEDAN ISTORIJSKI DOKUMENT TO NIJE REGISTROVAO, nego su došli sa Polablja i skoro ni jedan vladika crnogorski ne bi pošao u TURSKU Pećku patrijaršiju, onu koja služi Turcima DA SE HIROTONIŠE! TO JE ISTINA LAŽOVE!


By: Mustang on June 25, 2011 at 11:24
Da li možemo zamisliti da osobe poput Mirnog prihvate i obnaroduju da su dvije religije u Crnu Goru nametnute narodu od strane okupatora, OKUPATORSKIM mačem. Prva je religija pravoslavlje koje dolazi sa Nemanjinom okupacijom Duklje, i rušenjem svih njenih gradova i ubijanjem cjelokupnog gradskog stanovništva. Ta Nemanjićka okupacija će trajati 175 godina! Doskorašnja velikosrpska istorija krila je istinu da je sva Duklja bila katolička!

Druga religija koja je došla na OKUPATORSKOJ sablji je islam!

Prva okupatorska religija – pravoslavna, imala je samo jedan cilj da zloupotrebom Gospoda i vjere posrbljava Crnu Goru, a druga da na isti način i istom tehnologijom Crnu Goru prevede u ropsko podaništvo Turskoj, samo pod uslovom da postanu muslimani!

Kada će ovo Mirni prihvatiti kao istinu? Nikad! To je temeljna odlika svih velikosrpskih lažova – što dalje od istine!


By: Cicak on June 25, 2011at 11:44
Koliko mi se cini Crna Gora kao pojam i kao drzava je nesto, u odnosu na protekli istorijski period, novijeg datuma. Ranije se su se te teritorije zvale drugacije.
Inace, nista nije nepromjenljivo i dato jednom za svagda. Sve tece, sve se mijenja, poput rijeke, moze i da presusi.
Veliki NJEGOS rece: “ko potoke moze ustaviti, da sinjemu moru ne hitaju”.


By: Mustang on June 25, 2011at 16:22

Ja bih pitao Mirnog da li zna da je JEDINI vladika crnogorski koji je platio sultanu peškeš da bi ga on imenovao za vladiku bio MARDARIJE II (Kornećanin) aprila. 1651. Kratko je ostao, ali njegovo postavljanje na položaj vladike nije značilo ni sekunda predaju slobodne Crne Gore pod vlast turskog sultana!

A može li Mirni obrazložiti zašto je posljednji vladika autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve MITROFAN BAN HIROTONISAN 1885. U PETROGRADU, zašto nije hirotnisan u Beogradu? Odgovor je samo jedan: jer je Cetinje smatralo samo rusku crkvu kao onu koja može hirotonisati njihove vladike! A zašto je to tako Mirni? Zato što je Crnogorska pravoslavna crkva BILA AUTOKEFALNA I RUSKA CRKVA KAO I SVE DRUGE PRAVSOLAVNE TAKVOM SU JE PRIZNAVALE!

Dalje, Mitrofan Ban je o svome hirotnisanju o obavijestio pismom Vaseljenskog Patrijarha Joakima II, pa u tom pismu kaže: “Mi smo se iz Rusije povratili i u ime Božije zauzeli smo svetu katedru Mitropolije AUTOKEFALNE crkve u bogoštićenom Knjaževstvu Crnogorskom na koju smi i Duhom Svetijem i pozvati.” Ko sad laže Mirni? Mitrofan Ban ili ti i Amfilohije Radović i sjelokupna SPC? Vi LAŽETE JER STE LAŽOVI VELIKOSRPSKI!


By: Војин Николајевич on June 25, 2011 at 19:43

Господине Мустанг,

ви са “лажовима великосрпским”, дакле генерализованом термину у облику ваших неистомишљеника, тешко можете наћи тачке додира, јер вам је степен толеранције прилични низак!

Ако сматрате да су на српском мачу настали Срби у Црној Гори, а на турској сабљи настали Муслимани и Бошњаци у Црној Гори, ви не прихватате објективну стварност да по свим грађанским принципима Срби, Муслимани и Бошњаци постоје у складу са својим убјеђењима, који су њихови, сасвим лични и неподложни квалификацијама које су недостојне. Тим прије, ако сте у криву, или апсолутно у криву!

А јесте!

Каква је то реторика, гдје је ту полемика!?


By: Mustang on June 25, 2011at 22:20

Vojine, velikosrpstvo kao ideologija i politika zasnovano je na fundamentalnim lažima.Njegovi ciljevi bili su osvajanje novih teritorija i posrbljavanje na njima svih onih koji nijesu Srbi.

Isitna je da su pravoslavlje i islam došli u Crnu Goru na okupatorskim srpskim i turskim mačevima! Temelj velokosrpstva u Crnoj Gori je laž da su Crnogorci najveći Srbi, srpski Spartanci, najveći srpski junaci i tako dalje, kao i monstruozna laž da je Crna Gora naseljena Srbima kao rezultat njihovog bježanja poslije Kosovske bitke u Crnu Goru kao i laž da su crnogorska plemena nastala od srpskih junaka, istina je da Crnogorci u Kosovskoj bici nijesu učestvovali, laž je da je jezik Crnogoraca srpski, A NE CRNOGORSKI, da je Njegoš Srbin, a ne Crnogorac, da je isto to i Sveti Petar Cetinjski. Istina je da je Crna Gora okupirana od strane srpske vojske osamnaeste, da je Podgorička skupština bila okupatroska i protivna crnogorkom Ustavu i crnogorskim zakonima, da je autokefalna Crnogorska crkva uništena, da je crnogorska vojska izdana po naredjenju Aleksandra i Pašića i još mnogo, mnogo toga! Istina je da SPC bila vjekovima visoka institucija turskog carstva i da je patrijarhe pećke postavljao sultan i dok su oni bili pod Turcima petsto godina, Crna Gora i Crnogorci su bili slobodni i u stalnom ratu sa Turskom…Svu tu slavnu crnogorsku istoriju velikosrpstvo krade i lažno proglašava srpskom istorijom!

Mene sa tako fundamentalnim LAŽIMA koje služe da bi se UNIŠTIO crnogorski narod, NIŠTA ne može svezati, a tvoj izbor je tvoj, ne i moj i moj neće NIKAD biti!


By: tarquiniuss on June 26, 2011 at 00:07
“A može li Mirni obrazložiti zašto je posljednji vladika autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve MITROFAN BAN HIROTONISAN 1885. U PETROGRADU, zašto nije hirotnisan u Beogradu? Odgovor je samo jedan: jer je Cetinje smatralo samo rusku crkvu kao onu koja može hirotonisati njihove vladike! A zašto je to tako Mirni? Zato što je Crnogorska pravoslavna crkva BILA AUTOKEFALNA I RUSKA CRKVA KAO I SVE DRUGE PRAVSOLAVNE TAKVOM SU JE PRIZNAVALE!”

U Beogradu nije mogao* biti hirotonisan iz prostog razloga sto crkva u kraljevini Srbiji tj. Mitopolija Beogradska 1885. godine nije bila u nista vecem rangu nego sama Mitropolija Crnogorska. Mogao je biti hirotonisan u Sremskim Karlovcima kod patrijarha karlovakog Germana Andjelica, ali s obzirom na odnose sa Austrougarskom (koja je kontrolisala Karlovackog patrijarha) i neosporno crnogorsko oslanjanje na Rusiju posle Velike istocne krize i Berlinskog kongresa, ovo je bilo jedino moguce resenje.
Naravno, mogao se hirotonisati i u Carigradu, ali i Vaseljenska patrijarsija je bila malko problematicna sa slicnih aspekata kao i Karlovacka patrijarsija (doduse Vaseljenske patrijarhe su kontrolisali Turci).

E sada da se razumemo, moje misljenje je da je Mitropolija Crnogorska bila autokefalna i samostalna u istom onom vidu kakve su bile brojne druge autokefalne i samostalne pravoslavne crkve tog vremena (sto fino i Nikodim Milas primecuje). Jedino sto argumenti o posebnosti, poput ovih koje lansira Mustang nemaju veze ni sa cim. Mogao bih uporediti ove argumente sa pojedinim ultraseseljevskim, samo sto imaju totalni extrem sa druge strane.
To sto Mustang vidi fundamentalne lazi u svemu srpskom to je njegovo pravo, ali bi bilo super da shvati da crnogorski narod sa fundamentalnim lazima nije unistio niko drugi nego crnogorski narod.



By: Војин Николајевич on June 26, 2011 at 00:46

Господине Мустанг,

велико је питање шта ви подразумијевате под “црногорским народом”, јер се ја, у димензијама које сте предочили, уопште не сматрам дијелом тога тијела?!

Знате, колико сам могао примјетити- ви нисте заступник грађанске државе, осим ако под тим појмом не претпостављае нешто “што може бити то”, а не мора!

У грађанском друштву, рецимо, такозвани проблем господина Обилића, ако је то проблем, може бити само нешто што ћу рјешавати само ја без ваше помоћи. На вама је да прихватите мој идентитет такав какaв он јесте, све са такозваним заблудама и митовима, који су дио мене, а не вас.

А ваше је да се сами ослободите својих митова, ако су вам они проблем, јер немам намјеру да вас ја ослобађам од нечега што није дио мог живота, нити се налази у домену моје потребности!

А ваши митови су нешто што је толико очигледно да вама све то личи на јединствену истину, баш као и Србима прича о Обилићу!

Укратко, наше личности и наша убјеђења нису дио државе Црне Горе, нити Пакистана, већ се све то налази у домену личног.

By: Војин Николајевич on June 26, 2011
at 00:14

Управо зато, колико сјутра,

немојте се жалити како сте остали без оних који вас могу разумјети, јер сте само пресјекли некакву пупчану врпцу, и то без икаквог размишљања. Честитам!


By: Mustang on June 26, 2011 at 07:59

Vojine, vi kažete sljedeće:
„У грађанском друштву, рецимо, такозвани проблем господина Обилића, ако је то проблем, може бити само нешто што ћу рјешавати само ја без ваше помоћи. На вама је да прихватите мој идентитет такав какaв он јесте, све са такозваним заблудама и митовима, који су дио мене, а не вас.
А ваше је да се сами ослободите својих митова, ако су вам они проблем, јер немам намјеру да вас ја ослобађам од нечега што није дио мог живота, нити се налази у домену моје потребности!
А ваши митови су нешто што је толико очигледно да вама све то личи на јединствену истину, баш као и Србима прича о Обилићу!“

Znači Vojine, podmećete da ja imam mitove. Ne Gospodine Vojine, ja imam ISTINU! Vi imate velokosrpske mitove koji su zasnovani na LAŽIMA i ti su mitovi planirano upotrebljavani od strane velikosrpske poltike, „nauke“ , vojske, štampe, kulture , obavještajne službe, da bi se UNIŠTIO crnogorski narod, da bi taj narod bio zbrisan sa lica zemlje i bio, tako uništene samosvijesti, prepravljen u Srbe! Vidi se kako su pod teretom tih ogromnih laži pukli Crnogorci, ali neće da se PRIZNA da su te laži o NEBESKOM NARODU satrle i same Srbe kao narod, i to narod potpuno nevin koji je gutao LAŽI svojih vlasti kao ISTINU, a ona to nije bila nego planirana LAŽ koja ih je odvela u propast.Na isti način i pomoću istih mehanizama LAŽIMA Mila Đukanovića dvadeset godina svakodnevno se „hrani“ crnogorski narod, koji ZNA da je lagan, ali laž PRIHVAĆA!

Vojine, ako vi podržavate velikosrpsku LAŽ to nije vaš problem, nego vaša doborvoljna ODLUKA, da se ne šalimo, ne moja nego vaša odluka, pa u tom smislu VI ste lažov, to je najrasprostranjenija sorta u Crnoj Gori bez obzira na vjeru i naciju. Ali, ako podržavate LAŽI smišljene da UNIŠTE crnogorski narod, vi podržavate taj monstruózní zločin uništenja. I pazite, umjesto da sebi kažete: auh kako nas velikosbi jebu decenijama i decenijama (planski i otvoreno od pojave Garašaninovog„Načertanija“ 1847.g.) vi mi lažno izigravate demokratu kako bi me optužili da JA imam mitove, odnosno da ja LAŽEM Vojine!

A sad da vas pitam: što bi ste vi bili na pijaci gdje prodajete, a da prodajete sa vagom koju ste namjestili da vara težinu prodavane robe, da mi, umjesto tražena tri kila mladog sira, uvaljujete kilo kaoda su tri? Bili bi ste lopov i lažov prodajući mi lažna tri kila, aj bih vas gadjao sa tim kilom u vrh glave!

TA VAGA NAŠTELOVANA DA VARA, DRAGI MOJ GOSPODINE, TEMELJ JE VELIKOSRPSTVA U CRNOJ GORI I IMALA JE I IMA ZA CILJ DA CRNOGORCE PREVESLAVA U SRBE KRADUĆI IM KOMPLETNU HILJADUGODIŠNJU ISTORIJU I LAŽNO JE PRIKAZJUĆI KAO SVOJU! LAŽ JE KAO FUNDAMENT UTKANA U CRNOGORSKO SRPSTVO! KAD SE VAMA TO SVIDJA, ETO VAM LAŽI, GUSLAJTE O NJOJ, ALI NEMOJTE SE USUDITI DA MENI VAŠE VELIKOSRPSKE LAŽI NUDITE KAO ISITNU!

AKO SAMA IZDAJA CRNE GORE OD STRANE SRBIJE U PRVOM SVJETSKOM RATU NIJE JEZIVI DOKAZ DA SU I VRHUNSKI BEOGRADSKI POLITIČARI Z N A L I DA SU CRNOGORCI DRUGI, A NE SRPSKI NAROD, JER KOJI BI NAROD OKUPIRAO SVOJ SOPSTVENI, I TO ONAJ SVOJ DIO KOJI MU JE PRUŽIO ODSTUPNICU, ONDA STE VI ZASTUPNIK LAŽI I NIŠTA DRUGO! O ČEMU VI PRIČATE I ZAŠTO PODRŽAVATE ZLOČIN UNIŠTAVANJA JEDNOG NARODA, ZAŠTO PODRŽAVATE LAŽ, ZAŠTO PODRŽAVATE KULTUROCID KAO NAJSRAMNIJI ZLOČIN MEDJU OKEANOM POZNATIH LJUDSKIH ZLOČINA?

CRNA GORA JE VAŠA MAJKA VOJINE, I VAŠE MLIJEKO VOJINE, A NE SRBIJA! VAŠA ISTINITA LINIJA JE POLABLJE-DUKLJA-ZETA-CRNA GORA VOJINE, A NE LAŽNA VELIKOSRPSKA: DOSELJENJE SA KOSOVA-CRNA GORA- MI SMO SRBI! BUDITE ŠTO GOD HOĆETE, PRODAJETE MAJKU KOJA VAS JE RODILA, ALI MENE I NAS L A G A T I NEĆETE, BEZ OBZIRA ŠTO SU CRNOGORCI DOBROVOLJNO ULEĆELI U KOBNU ZAMKU MAFIJAŠKE BEZDANE PROPASTI, ONI SU VEĆ NA SVAKI NAČIN N E S T A L I, I NJIHOVA TOTALNA, BEZDANA NEKARAKTERNOST, AMORALNOST I POKVARENOST OSNOVNI JE UZROK NJIHOVE PROPASTI I TO DEFINITIVNE!


By: Војин Николајевич on June 26, 2011 at 11:20

Mustang: “Znači Vojine, podmećete da ja imam mitove. Ne Gospodine Vojine, ja imam ISTINU! Vi imate mitove koji su zasnovani na LAŽIMA,…, ako vi podržavate LAŽ to nije vaš problem, nego vaša ODLUKA, da se ne šalimo, ne moj, pa u tom smislu VI ste lažov, to je najrasprostranjenija sorta u Crnoj Gori bez obzira na vjeru i naciju.”

Господине Мустанг,

наравно да и ви имате митове, независно до тога што вам се не свиђају ткаве констатације.

Рецимо, рекли сте: ” Lažeš Mirni, i znaš da lažeš onako kako lažu velikosrbski propagatori. Nikako nije moguće bilo da crnogorski vladike budu hirotonisani od Pećkog patrijarha kojeg postavlja sultan i koji su turski funkcioneri najvišeg ranga, a crnogorski vladike ratuju protiv sultana. Ni jedan patrijarh to ne bi uradio jer su bili sultanovi službenici, i skoro ni jedan vladika ne bi pošao u Tursku Peć na hirotonisanje, jer bi bio ubijen!”

У смислу корекције тога вашег мита, господин Мирни вам је рекао:

” Da li Mustang zna da je Pećki patrijarh hirotonisao sve Cetinjske mitropolite, do Vasilija Petrovića…?

Ви одговарате:

” Ovu tvrdnju ću da provjerim, a mislim da nije istinita, jer se ne bi nikako moglo desiti da patrijarsi pećki koje postavlja sultan, hirotonišu vladike crnogorske koji protiv Turske vode rat! Jedan jedini dan da je bilo koji vladika crnogorski ušao u Peć da bi se hirotonisaop kod patrijarha koji je turski sluga, glave ispod turske sablje ne bi iznio!”

Господине Мустанг, ви не знате да ли је констатације господине Мирног истинита, јер то нисте никада провјеравали, лијепо је да то признајете, те сте умјесто аргумента посегнули за сопственом претпоставком стварајући мит.

Ево, рецимо,

Смрћу митрополита Саве 1697. године, настали су метежи око избора новог митрополита. За новог митрополита било је неколико кандидата. Вољом Турака, послије сеобе Патријарха Арсенија III Чарнојевића, на српску патријаршијску столицу засио је Грк Калиник, који је за митрополита покушао да протури свог човјека. Слично је настојао и которски бискуп Марин Драго. Но, општи црногорски збор, изабрао је за новог митрополита цетињског калуђера Данила Петровића, сина трговца Шћепана Калуђеровића са Његуша.

Дубоки Данилов патриотизам, и вјерност тековинама Српске Цркве, најбоље се могу видјети по томе, да он није хтио да га за митрополита посвети наметнути Патријарх – Грк, који је столовао у Пећи, ближој Данилу географски. Данило је посвећен на црквеном сабору у Сечују 1700. године, од стране српског Патријарха у избјеглиштву Арсенија III. У његовом посвећењу, учешћа су узели и сљедећи митрополити: захумски – Саватије, сремски – Стефан, бачки- Јефтимије, јенопољски – Исаија, вршачки – Спиридон, и зворнички – Герасим. Приликом посвећења, Патријарх је Данилу дао синђелију, у којој је утврђена његова јурисдикција. У документу се помињу сљедећа мјеста: Црна Гора, Грбаљ, Паштровићи, Кртоли, Луштица, Бар, Скадар, Улцињ, Подгорица, Жабљак, Зета, Кучи, Васојевићи, Братоножићи, Бјелопавлићи и Пипери. Тада је Патријарх именовао за свог егзарха херцеговачког митрополита Саватија, који је обично боравио у околини Херцег Новог.

Господине Мустанг,

из чињеница се да примјетити да ОПОшти црногорски збор није Свети синод, већ је тада Свети синод био у Сечују, а “резервни”
у Пећи.

И не само то, већ је наш патријарх Арсеније Трећи дао нашем владици Данилу Синђелију да се његова духовна јурисдикција
проширује изван граница Црне Горе на просторе који ће некада бити у саставу те државе.

Е сада, Ви се изволите само обрачунати са својим митовима, а ако нећете то је само Ваш проблем.

Ево, ја вам дајем право на све митове, које можете развијати у било ком правцу, а да вам не кажем да сте лажов, јер тај термин има нелијеп призвук. Просто, и Ви би га могли избјегавати!


By: Mustang on June 26, 2011 at 12:16

Gospodine Vojine vi dokazujete ko ste, vi ste velikosrpski prevarant. Istu ulogu odigrali su mnogi nakon “Načertanija”. Vas istina zanima samo ukoliko je možete prekriti lažima, ali uzalud. Faktički, od 1604, od valdike Ruvima Boljevića Crnogorks crkva je autokefalna. Proizašla je iz srpske crkve, kao što je srpka proizašla iz Vaseljenske patrijaršije, tako jednotavno, ali vama pomoći nema! Laž je vaša vodilja!Da lije, za razliku od Srbije, Crna Gora robovala Vojine. Nije Vojine, sačuvala je u podlovćenskoj Crnoj Gori svoju SLOBODU!

Što se tiče vladike Danila, osnivača dinastije Petrović-Njegoš, on je pošao u Sečuj samo iz jednog razloga. Tim činom je dao potporu Arseniju III koji je sa Srbima UTEKAO, pred Turcima sa Kosova, velikosrpski falsifikatori će tu BJEŽANIJU nazvati SEOBOM! Takođe, Rusija Danilu nije dala dođe u Sanktpeterburg, što je bila njegova namjera, da se hirotoniše u Rusiji i u Ruskoj pravoslavnoj crkvi, ali mu je to bilo USKRAĆENO sumnjali su da se radi o AUSTRIJSKOM čovjeku, to je bila velika ruska greška. Tako je došlo do hirotonije u Sečuju od već bivšeg patrijarha Arsenija III, jer je pravi patrijarh bio onaj Kalinik lično postavljen od sultana!

Takodje vi kažete da opštecrnogorski zbor nije bio sveti sinod, što je genijalna tvrdnja, ali za sprdnju. Da li vam je poznato da su Crnom Gorom kao državom vladale vladike i iz raznih crnogorskih plemena koje je birao slobodni narod crnogorski i to punih stopedeset godina, sve do pojave Petrovića? Što vi znate o tome periodu vladikata? Ne znate ništa, bio je velikosrpski sakriven kako b i se i na taj način krila činjenica da je Crnogorska pravoslavna crkva BILA AUTOKEFALNA.Ko Vojine, u pravoslavnim državama, omogućava da od strane države već tajno odabrani kandidat postane vrhovni sveštenik? Sami vrh obavještajne službe Vojine! Sve ostalo je igra!

Arsenije III je umro 17O6! Iste godine Karlovačka mitropolija dobila je od strane Beča status AUTOKEFALNE, NE NIKAKO PATRIJARŠIJE, NEGO MITROPOLIJE, A PATRIJARŠIJA PEĆKA JE SLUŽILA I SPROVODILA INTERESE TURSKOG SULTANA!

NAVEDITE IMENA CRNOGORSKIH VLADIKA KOJI SU SE HIROTONIOSALI U PEĆI ISPRED TURSKOG PATRIJARHA!

By: Војин Николајевич on June 26, 2011 at 12:30

Господине Мустанг,

надам се, али не инсистирам, да ћете повући из употребе мит да црногорске владике никако нису могли хиротонисати пећки Патријарси, зато што владике црногорске воде рат против Турака. Знате, рат је рат а црквени живот иде по сопственим правилима.

За хиротонисање се није морало ићи у Пећ, већ тамо гдје је пећки Патријарх. И то је мјесто ваше крупне логичке грешке!

Владика Данило је ишао у Сечуј, да га хиротонише Партијарх Арсеније Трећи.

А потом, митрополита Данила је наслиједио његов синовац архимандрит Сава, који је завладичен, гдје?

Завладичен је на Цетињу, а рукоположио га је 1719.г. лично, и опет пећки Патријарх, али Мојсије Рајевић Ћурла.

Господине Мустанг, да ли су црногорске владике смјеле ићи у Пећ нијеми познато, али је чињеница да се наследник владике Саве, његов синовац Василије, за монашки чин припремао у Пећкој Патријаршији, гдје је и замонашен.

Владику Василије је у Београду, на препоруку митрополита Саве, Патријарх Атанасије II рукоположио за митрополита 22. августа 1750. године, и поставио за егзарха трона пећкога.

Дакле, поставио је владику Василија и за егзарха пећког трона!

Збиља, гдје су Вам сада ваши митови!?


By: Војин Николајевич on June 26, 2011 at 13:29

Mustang: “Što se tiče vladike Danila, osnivača dinastije Petrović-Njegoš, on je pošao u Sečuj samo iz jednog razloga. Tim činom je dao potporu Arseniju III koji je sa Srbima UTEKAO, pred Turcima sa Kosova, velikosrpski falsifikatori će tu BJEŽANIJU nazvati SEOBOM!”

Господине Мустанг,

и шта кажете, владика Данило је пошао у Сечуј да предочи своју потпору једном човјеку који је Утекао у општој Бјежанији са Косова!

Тачније, једној бјежанијској Утеклици, што и приличи да буду они други, који нису хероји као ви, господине Мустанг.

Ево Вам примјера једног сличног страдања, али на Цетињу…

Још жешћи напад Црна Гора је претрпјела 1714. године, када је на њу напао Нуман-паша Ћуприлић са још јачом војском. Он је успио да уђе у Цетиње и спали манастир. Турске снаге су крстариле по црногорским брдима и хватале нејач, која је потом одвођена у ропство. Велики број кућа је попаљен, те се овај поход рачуна као најгори по Црну Гору у њеној историји. Митрополит Данило је опет избјегао у млетачку територију, а затим је отишао у Русију.

По повратку из Русије априла 1716. године, Данило се настанио у Маинама код Будве на млетачкој територији. Нашао је Црну Гору у тешком стању, те је пишући канцелару руском Голофкину навео: “Све је разорено, растјерано и мачу предано, у ропство одведено: а неки мали остатак у гору је остао и спасио се”.

Господине Мустанг, претпоставаљам да ви једнако уживате у страдањима народа, независно од тога којем се ради, те да ли је то било у Вучитрну или на Цетињу?!


By: perfect stranger on June 26, 2011at 14:02
Шовинизам – примитивна, трибалистичка идеолошка и политичка доктрина, коју чине мистификована национална историја, изразито позитивне предрасуде ο вредности сопствене нације и негативне предрасуде ο другим, посебно суседним нацијама, повезане са мржњом, презиром, нетолеранцијом и агресивношћу према припадницима других нација.


By: Spartanac on June 26, 2011 at 18:33
Gospodine Vojine, vi namjerno od drveta LAŽI ne vidite šumu ISTINE, pravite se da je ne vidite.

Vi nećete da priznate da je pravoslavlje u Crnu Goru došlo sa Nemanjinom okupacijom Duklje, nećete da priznate da Crnogorci nijesu Srbi, nećete da priznate da je Crnogorska pravoslavna crkva vjekovima bila autokefalna, nećete da priznate da je Crna Gora izdana od strane Srbije i uništena osamnaeste, nećete da priznate da Miloš Obilić kao i mnogi drugi iz kosovskog ciklusa NIJESU ISTORIJSKE LIČNOSTI,nijesu postojali, nećete da priznate da je Bajazit ubio Murata, a ne izmišljeni Miloš Obilić, nećete da priznate da nijesu srpski junaci sa srpskim narodom naeselili Crnu Goru poslije kosovskog poraza, jer je to očigledna istorijska laž, nećete da priznate da velikosrpstvo namjerno počiva na strahotnim lažima, pogotovo na onome da je izgubljena kosovska zapravo dobijena pa se za to SLAVI, i još mnogo, mnogo toga. Nećete da priznate da je svaki pećki patrijarh bio visoki turski funkcioner kojeg je postavlja SULTAN, a njegova crkva srpska da je bila puki instrument vlasti u sultanovim rukama, i to vjekovima!

Ne, vi sa tvrdnjom da je Vasilije Petrović hirotonisan od strane uteklog pećkog patrijarha hoćete da lažete da Crnogorska pravoslavna crkva nije bila autokefalna, da su Crnogorci Srbi i sve tako laž do laži! Uživajte u njima, u lažima Vojine, jer velikosrbi i udbaši se nikad ne mijenjaju, jer na lažima počivaju. Laž i njeno blebetanje im je posao!To je sudbina njihova da budu sluge laži, a moja je da branim SLOBODU i ISTINU od takvih bagri!

BRAVO MUSTANG!

ŽIVJELA SLOBODNA CRNA GORA!

DOLJE VELIKOSRPSKA LAŽ I PREVARA!


By: Војин Николајевич on June 26, 2011 at 21:08
Господине Спартанац,

за разлику од господина Мустанга који је примјетио да је погријешио приликом стварања једног непотребног, скорашњег, мита, то ви верглате као покварени грамофон исте митолошке пјесме.

Елем, ви сте ме у заносу назвали багром, и захвлан сам вам на томе термину којим степо казали свој демократски капацитет.

Ипак, морам констатовати да је угриз комарца далеко јачи и смисленији од сваке ваше ријечи.
Просто не могу вјеровати да имате зубобољу од констатације да су Немањићи окупирали Црну Гору. Лијек вам могу препоручити у виду таблете која се зове Бодин, који је први окупирао Рашку. Надам се да вас је бол прошла :) )

Колико видим, и ви и Мустанг тврдите да су у Црној Гори ислам и православље окупаторске религије. Ја мислим да се и православцима и муслиманима фућка на ваше увреде као дио размишљања наглас, те да на њих немате никакав утицај да их можете промијенити, осим што ће вас почети мрзјети као некога ко нема нити момент увијек потребне избалансираности.

Уосталом, ако сматрате да је православље окупаторска религија, ѕбог чега се представљате као православац? Дакле ваша самосвијест је таква да вас лично је окупирала православна религија, а ви се те баласти и окупаторске бруке не можете ратосиљати, јер…

Јер, шта, карактер слаб или… ? :) )


By: Војин Николајевич on June 26, 2011
at 21:25
Господине Спартанац,

да сам ја православац који сматра своју религију окупаторском, истог би момента промијенио религију, да бих слободно дисао.

Ево, рецимо, никада не бих прешао у католике, због сјећања на несолидну НДХ, већ би узео другу религију, али и промијенио име.

Звао би се Карим Абдулахмедович Султанбег. Некако ми се ова регистрација чини солидном. Ви ми тада не би могли замјерити, јер ме није на то натјерао окупатор већ слободни избор, свиђао вам се он или не!

А ви, којем би се царству религије привољели?


By: Spartanac on June 26, 2011 at 22:04

Vojine, tvoj pristup je odavno prepoznatljiv. Ti si velikosrpski agent koji barata sa lažima i prodaje ih kao istinu. Ali, Vojine, to na ovom blogu ne prolazi, rasturen si i poražen, nije ti od velikosrpskih laži ostao ni prah ni pepeo!

Istina je Vojine da je pravoslavlje donio u Duklju okupator Nemanja, a da je turski okupator donio islam. Ovo nije laž, nego je istorijska istina Vojine. To što ti ne bi bio katolik zbog NDH postavlja pitanje, kad već imaš tako skandaloznu percepciju katoličke vjere, pitam te kako možeš biti pravoslavac poslije zločinaca kakvi jesu jedan Milošević, jedan ratko Mladić, jedan Ćosić i još mnogi drugi koje si svim svojim plaćeničkim velikosrpskim srcem podržavao, pa me stoga čudi da biraš muslimansko ime i prezime, čak i u sramotnoj šali, jer da si ga imao, a u Bosni živio, tvoj srpski junak Ratko Mladić bi te odavno stavio pod zemlju!

Ne mogu ti reći ni da si BESRAMNIK, jer takvi velikosrpski lažovi kao ti obraza nemaju!


By: perfect stranger on June 27, 2011at

А ево и још једне моје кратке интервенције поводом овог текста, коју сам објавио на једној другој страници. На сву срећу, живимо у доба процвата информатике, тако да стаљинистички видови цензуре не функционишу свугдје:)))

Славко Перовић је имао изванредних текстова, прије свега о природи диктаторског и мафијашког режима, али је овај његов текст права катастрофа. Укратко, оваквим текстовима се продубљују подјеле, шири нетрпељивост, разграђују мостови и убија нада за било коју врсту заједничког анти-режимског дјеловања. Текст је грозан, да не улазимо у све нетачности и произвољности од којих је састављен, а и да не говоримо о афирмативним коментарима испод писаније, о том вокабулару и аргументима. Што је у читавој ствари најчудније, лице с којим Славко Перовић овако жустро и рекао бих непристојно полемише је препознато у оквиру Митрополије по својој толерантној, помиритељској улози, која се може примијетити како у његовим текстовима, тако и у опхођењу грађана Цетиња према њему. Заиста невјероватно.
/
By: TRUTH on June 27, 2011 00:33
Jesi li znao Vojine Nikolajeviču, velikosrbine, antikatoliče:
Stefan Nemanja, veliki župan raški 1168.-1196., rodonačelnik dinastije Nemanjića, i otac Stefana Prvovjenčanog, bio je kršten kao katolik u katoličkoj crkvi u Ribnici (gdje se njegov otac bio skolnio u vrijeme sukoba u Raškoj) a tek mnogo kasnije prema pravoslavnom obredu. Kao župan raški, vratiće se I poharati Duklju do 1186.-e
Jesi li znao Vojine:
Prvi srpski kralj Stefan Prvovenčani bio je 1217. okrunjen papinskom krunom, koju mu je papa Honorije III poslao. Otud mu i naziv ‘prvovjenčani’, jer je prvi srpski kralj kojeg je papa priznao I krunisao!
Jesi li znao Vojine:
140 godina PRIJE NJEGA, dukljanski kralj Mihailo Vojislavljević, krunisan je 1077. od pape Grgura VII. Katoličanstvo je bilo državna vjera pod Dukljansko-barskom nadbiskupijom! Znači, ova je prva država predaka Crnogoraca, naših direktnih predaka, bila je katolička kraljevina godine 1077.
A kako velikosrbi prekrajaju istoriju? I što su prave činjenice? Prvi kralj Duklje bio je Mihailo Vojislavljevic 1077 god. Prvi srpski kralj bio je Stefan Prvovjenčani od 1217. god. Stefan Prvovjenčani je takodje dobio od rimskog Pape kraljevske insignije, ali 1217. godine, 140 godina poslije dukljanskog/zetskog kralja Mihaila Vojislavljevica.
Naziv Prvovenčani znači – prvi ovjencani, tj prvi krunisani tj. prvi srpski kralj !
Prvi ovjencani, odnosno okrunjeni Srbin ! Prvi kralj kod Srba, a naziv Prvovjenčani su mu dali sami Srbi, niko drugi! Prema tome, jasno je da prvi kralj Srba nije bio Dukljanin! Da su Dukljani bili Srbi, što takođe neki velikosrbi tvrde, prvi kralj kod Srba bi bio Mihailo Vojislavljević! Ali nijesu bili Srbi jer je prvi kralj Srba – Stefan PRVOVENČANI!
Sve je jasno.
E, I još nešto da te pitam Vojine:
Znaš li da kada se to tiče ‘Kosovskog zavjeta’, o kojem je pisao pop Gojko Perović, postoji jedan zanimljiv kuriozitet! Nakon rušenja Nemanjića, dinastija Balšić je preuzela vlast i dobila garancije o nezavisnosti Zete od Uroša Nemanjića 1360.-e, I pošto su I Balšići bili katolici, a I bio im je bliži papa, oni ponovo vraćaju katoličanstvo, i to zamisli kad Vojine – zvanično, kao državnu religiju:1389. godine! Baš one godine koje se odigrala Kosovska bitka za koju nam pop Perović kaže da je naš zavjet! U ovoj bitci ne da Crnogorci učestvovali nijesu, nego su te godine PONOVO kao državnu vjeru dobili katoličanstvo, Vojine! I ostali katolička država sljedećih godina (biće da im niko nije bio javio o tom Kosovskom boju!), sve do prvih godina vladavine Balše III, koji će ponovo pravoslavlje učiniti državnom religijom!Dakle, desetljećima prije i desetljećima nakon Kosovskog boja Zeta je katolička – toliko da Balšići uvode katoličanstvo kao državnu vjeru upravo 1389.-e, koju nam sada pop SPC preporučuje kao ‘nacionalni zavjet’! A, ti I pop Perović oćeš da slušamo vas, umjesto svojih predaka, da nam nametnete Kosovski boj kao Zavjet, kao duhovni crnogorski lajtmotiv, zloupotrebljavajući činjenicu što su crnogorski velikani mnogo kasnije pisali o ovome Boju nastojeći tako da animiraju Srbe na oslobođenje od Turaka, I da im pruže podršku, a ne nikako njime prekriju svoje hiljadugodišnje dinastije I ISTINU! Meni je jasno da je popu Peroviću Kosovska bitka bliža od Balšića, ali to je tek njegov problem, a ne crnogorski Kosovski zavjet, pa ni u simboličkoj ravni, na koju G.Perović pledira, jer to što je napisao je samo još jedna upakovana laž I bezočna velikosrpska propaganda, kojoj ti Vojine SLUŽIŠ u ovoj zemlji čiju bi ISTORIJU I ISTINU TREBALO DA ČUVAŠ, SRAMOTA VOJINE…


By: BrankoPG on June 27, 2011
at 01:32

Немањино крштење у католичкој, а не православној цркви(јер тада још није продрло православље) доказује да је у Зети званична (државна) религија била католичанство. Не знам зашто се ове чињенице о нашој прошлости крију. Нећемо ваљда пољуљати оне праве Србе-православце на ријечима, али не и на дјелу? Нисмо примањем католичанства постали Хрвати, нити примањем православља Срби, као што нијесу ни исламизирани Црногорци постали Турци. То је, ваљда, одвећ јасно. Можда не и онима који још пливају у гусларској историји и којима су пјесме историјски извор. То је, најблаже речено, смијешно.

Још нешто: истиче се да је Митрополија најстарија вјерска институција у нашој земљи. Наравно да то није истина, осим за оне који не познају црногорску прошлост. Најстарија је Барска надбискупија, а тек након 150 и више година свети Сава оснива Зетску митрополију на Превлаци.(ако гријешим, не замјерите, не могу провјеравати у ове ситне сате). И хвала Му на томе. Али, наши преци нијесу примајући православље постали Срби, него су постали православни! Но, ово је Балкан, некима је тешко (при)схватити разлике. Нити једна није окупаторска вјера – јер да јесте, људи би се вратили у “прађедовску вјеру”, а не исповиједали “окупаторску”. Али је чињеница да ју је донио страни окупатор, освајач,како год.

Косовски мит је МИТ, као што су данас евроатланске интеграције. Прича са одређеним циљем – продужавање опстанка на власти. Кад све дође на своје и прође, народ га се са сјетом сјећа. И то најчешће када је новчаник празан. Обично га власт тада потеже. Тако се и краљ. Никола присјећао Косова када је требао да оснажи Црногорце да се боре за освету Космета, који није био њихов, нити су тамо живјели Црногорци. Мада га они нијесу ни изгубили 1389.

Уосталом, религија није питање колективног, већ индивидуалног идентитета. Никога не обавезује вјера његових предака. Живимо у “слободном” друштву, те свако има право избора вјере коју ће исповиједати. И сам сам свједок неких “прелетача”. Остајте здраво.


By: Kukilumka on June 27, 2011 аt 08:34

Truth, Banjo i ostali koji VIDITE i odbijate Vojinove i Perfectove laži, pozdravljam vas! Ovoj dvojci treba pridružiti u lažima Gojka Perovića, ali i kompletno sveštenstvo SPC, to je sve velikosrpska kaša koja od velikosrba i Srba crnogorskih muti otrov za Crnu Goru i Crnogorce. Da je sreće i ljudskosti u njima, samo ono što je napisao TRUTH dovoljno je da poštena čovjeka osvijesti od laži, ali Slavko Perović ima pravo da se to od agenata ne može očekivati. I islam i pravoslavlje su okupatorske religije. Naši preci primili su Hrista preko benediktinaca, što znaju Crnogorci i crnogorski Srbi o tome, ama ništa! Sve je to bilo zabranjeno saznavati kako bi se Crnogorci lakše posrbljavali.

Banjo, tako je, Nemanja je KRŠTEN na Ribnici, ali NIJE ROĐEN kako to velikosrbi lažu! Ono što su prodavali kao muda za bubrege i nazivali Nemanjinim gradom, turska je tvrdjava iz petnaestog vijeka! I da vas pitam – zar nije strašno da je bulevar u Podgorici, glavni bulevar nosio ime crnogorskog OKUPATORA Nemanje, zar nije strašno da se Sveti sava kao promotor okupacije i uništenja Duklje Crnogorcima nameće kao glavni svetac? Pa to je jezivo sramotno, kao što su sramotni svi koji to prihvataju i koji protiv toga ne dižu glas!



By: perfect stranger on June 27, 2011

Ево понешто о односу црногорских владика према Пећкој патријаршији, за оне жедне знања:

Запис владике Данила на рукописном јеванђељу дарованом Пећкој патријаршији (1732)

“Данил владика цетињски Његош, војеводич српској земљи купи ово светоје јевангелије ценоју златиц 5 у Ивана Калуђеровића с Рисна, принесено от земљи молдавскије некоторим купцем и сему ми от нашега труда управисмо сребро образ Христов и четири јеванђелиста и с друге стране печах от сребра пет, у све печах 10, и приложих га у Патријаршији пецкој, храму Вазнесенија Христова, и да не будет никим отимљено от сего храма. Да јест просто.

1732, мр. 12

Цијена књиги и сребру у све златиц 24″


Писмо које је владика Сава Петровић Његош упутио 1776. године митрополиту руском Платону поводом укидања српске патријашије Пећке 1766. године

“Чује се у цијелој Европи и до ушију долази о Вашој разборитости и бризи о светим црквама и о православљу, па се радује душа. Ради тога усуђујем се да Ваше преосвештенство узнемирим и да Вас обавијестим о општем народу славеносрпском који живи под тешким и несносним јармом турског ропства Божијим допуштењем ради наших гријехова. Ниједна епархија нема свог природног архијереја Србина, но су сви истјерани из својих пријестоља и лишени неправдом константинопољског патријарха и његових синода, а на њихово мјесто доведени Грци. За сва правила светих апостола и светаца немају никаквих права јер их лишава патријарх константинопољски, [за] оно што је српски национ имао још од првог светитеља Саве просвјетитеља српског како је то могуће наћи код кајита, то јест султанског секретара. Уздигните пријесто пале српске архиепископије која је од Грка лишена сваке љепоте неправедним судом константинопољског патријарха и његових синода православља. Велика владарко Јекатарина, која правилно судиш изрази мало милосрђа својега на нас несрећне архијереје српске, да Тебе имамо за Божију заступницу. Штити нас код Порте да се Грци не би мијешали у српски национ чиме ћеш нам се вјечно одужити…”
……
Извор: “Записи”, књ. XIX, Цетиње 1938.


By: Kukilumka on June 27, 2011

Evo poznatog velikosrpskog podmetača perfeckta opet! I opet laže, jer hoće da nas slaže kako su pojmovi “slavenoserpski” ili “slavenosrpski” ili “srpski” kod Crnogoraca nacionano ime, a nijesu nikako, to je laž, nego su drugi naziv za PRAVOSLAVLJE! Ovi izrazi bili su rasprostranjeni i ispravno su se shvatali sve dok ih velikosrpski agenti nijesu počeli prekovavati u ime NACIONALNO, sve u cilju posrbljavanja, što je jedna od temeljnih laži velikosrpstva.

Pod Slavenoserbima podrzumijevali su se svi narodi južnoslovenski koji su prihvatili pravoslavlje, i ništa drugo. Kada vladika napiše ” srpska zemlja” to znači samo i isključivo pravoslavna zemlja. Na primjer, šireći velikorustvo posredstvom panslovenstva Rusi su sve slovene pravoslavce smatrali Rusima! Grci su sve pravoslavne narode smatrali pripadnicima grčke vjere i Grcima! Takva su vremena bila, ali je u sva tri slučaja, kada se to naroda i nacije tiče, sve to bila laž! Na prumjer, da li su Srbi Grci? Da li su Crnogorci Grci ili Rusi? Da li su to Bugari? I tako dalje, odgovor znate sami!

I konačno da kažem: O tom procesu preoblikovanja izraza Sloven, slovenski jezik, Slavenosrbin, slavenosrpski jezik, ”grčka vjera”, ‘’grčki obred”, ”Grk”, ”srpski obred” i slični u Slavenosrbin, slavenosrpski jezik, srpski jezik, Srbin, srpska vjera, srpski i naličnijeh, u literaturi je istoriografski i kritičko-analitički navedeno mnogo primjera, pa nije potrebno to ponavljati, nije potrebno tvrditi da ti izrazi označavaju samo PRAVOSLAVNU vjeru, i ništa drugo! Velikosrpstvo je to sve falsifikovalo i prikazivalo kao oznaku naroda i nacije, što je laž!

Opštu prethodno rečenu VELIKOSRPSKU idejnu i ideološko-političku klimu ispoljava, suprotno prosvjetiteljskim ciljevima i Vuk St. Karadžić svojim težnjama da su Srbi svi i svuda (svi štokavci), ali isto tako i Dositej Obradović, koji je pošao još dalje, pa je smatrao da su Srbi SVI Južni Sloveni – katolici, pravoslavci i muslimani. Ovaj Dositejev romantičarski i neistinit stav preuzeo je Vuk St. Karadžić koji je 1833. pisao: ”Samo da je Šokce (to znači katolike) dotle dovesti da reknu da su Srbi i da prime naša slova, a neka vjeruju što im je drago”.

Vuk je bio jedan od kreatora pogubnog velikosrpstva, i ovim citatom se, a ima ih koliko hoćete, to i dokazuje!

LAŽEŠ PERFEKTE PLAĆENIČE VELIKOSRPSKI!



By: perfect stranger on June 27, 2011 at 17:59

Како је већ неколико пута поменуто “Начертаније” Илије Гарашанина, мислим да је интересантно подсјетити се плана Петра I Петровића Његоша из 1807. године о обнови Душановог царства под руском руководећом улогом, популарно названог – Начертаније Светог Петра Цетињског.

Петар I Петровић Његош се почетком 1807. године, одмах по избијању руско-турског рата, преко архимандрита Симеона Ивковића, обратио главнокомандујућем Дунавске армије генералу Михељсону с планом-предлогом о обнови славено-српског царства да би га овај упутио цару Александру. По том плану, Црној Гори би се присајединили Подгорица, Спуж, Жабљак, Бока Которска, Херцеговина, Дубровник и Далмација, па би од те целокупне територије било образовано поменуто царство. Титулу српског цара узео би руски император, а постојао би и “президент” који би морао бити рођени Рус. Његов помоћник био би цетињски митрополит с титулом руског кнеза. Престоница царства био би Дубровник. Поред цетињског митрополита, држава би имала још три епископа: далматинског, которског и херцеговачког; у Задру, Требињу и Котору биле би отворене богословије.

Пројект Петра I објавио је још у прошлом вијеку руски историчар А. Петров у свом дјелу Война России с Турцией, и то у првом тому, 220-222.


Кад смо већ код Петровића, није згорег ни подсјетити се Уговора о савезу између Србије и Црне Горе из 1866. године који су потписали књажеви Црне Горе и Србије – популарно названог Начертаније књаза Николе и књаза Михаила. Ево садржаја тог интересантног уговора:

У име свете и једносушне Тројице. Његова Свјетлост Књаз Србије и Његова Свјетлост Књаз Црне Горе, имајући пред очима с једне стране своје свете дужности, а с друге стране жалосно стање народа српског у Турској, и одушевљени једнаком патриотском жељом, да у искреном споразумевању раде на ослобођењу и уједињењу свога народа сагласили су се да у овоме тајном уговору уреде сва питања која с тим у свези стоје, и означе унапред круг своје заједничке радње…

Члан 1.

Њихове Свјетлости Књаз Србије и Књаз Црне Горе обвезују се и залажу један другоме ријеч, да ће у највећој сагласности и искрености радити, да се што прије спреми устанак противу Турске пак да се цио српски народ у Турској ослободи од турског јарма и у једну српску државу споји.

Члан 2.

Ако са божијом помоћу буде крунисано ово предузеће са подпуним успјехом, то јест да се цио српски народ у Турској ослободи и уједини у будућу велику Србију, онда и под тим условом Књаз Црне Горе свечано обећава да ће Црну Гору придружити и ујединити с том великом државом, признавајући Књаза Михаила за владаоца те цјелокупне српске државе.

Члан 3.

Ако , Божијом помоћу, буде крунисано успјехом предузеће које се пред очима има и које је изложено у првом члану, то књаз Црне Горе обећава свечано да ће и Црну Гору придружити Србији и за владара целокупне србске државе признати кнеза Михаила.

Члан 4.

У таквом случају, цијенећи високо племенита и патриотска пожртвовања Њег. свјет. књаза црне Горе, Њег. свет. кнез Србије обећава најсвечаније у своје и име Србије, да ће Њег. свјет. књаз Црне Горе и његова породица, не само задржати своје књажевско достојанство, него да ће и његова особита брига бити, да се владајућем књазу Црне Горе створи у новој србској држави и морално и материјално сјајан полозај.

Члан 5.

Нарочито се осигурава сада владајућем књазу Црне Горе ранг принца од владајуће породице и првенство пред свима, после владаоца и његовог законитог населдника, ако би таквог било. Поред тога осигурава се књазу Црне Горе годишња цивилна листа од 20.000 дуката. Тако исто, водиће се рачуна о материјалном и моралном положају свих блиских сродника Његове свјетлости књаза Црне Горе.

Члан 6.

Ако би се Црна Гора спојила са Србијом, то Њег. свет. кнез Србије обећава да ће све оне старешине и чиновнике, који би се у вријеме спајања као старешине и чиновници у Црној Гори затекли, сматрати као и остале старешине и чиновнике србске и што се плата и материјалног положаја тиче у свему једнако с њима поступати.

По себи се разумије да ће и сав народ црногорски ући у уживање свију онија права и слобода које народ србски ужива.


By: Војин Николајевич on June 27, 2011 at 18:12
TRUTH: ”
Jesi li znao Vojine Nikolajeviču, velikosrbine, antikatoliče…
A, ti I pop Perović oćeš da slušamo vas, umjesto svojih predaka,
Meni je jasno da je popu Peroviću Kosovska bitka bliža od Balšića, ali to je tek njegov problem, a ne crnogorski Kosovski zavjet, pa ni u simboličkoj ravni, na koju G.Perović pledira, jer to što je napisao je samo još jedna upakovana laž I bezočna velikosrpska propaganda, kojoj ti Vojine SLUŽIŠ u ovoj zemlji čiju bi ISTORIJU I ISTINU TREBALO DA ČUVAŠ, SRAMOTA VOJINE…

Господине,

ваше квалификације у стилу “великосрбине и антикатоличе” су бесмислено оптеретиле оно што сте између написали. А написали сте доста тога!

Не бих се сложио с вашом исхитреном констатациојом да сам великосрбин и антикатолик, јер ако то потенцирате морате за то са пружите одређене доказе, који се не могу прихватити ако се састоје само у томе што различито размишљамо.

Исто би било када бих ја почео обраћање вама са ултракатоличе и малоцрногорче, што на примјер, никако не спада у мој стил. Ја, просто, не волим пароле и етикете, јер оне одводе суштину приче од смисла.

Рацимо, ја никако не могу бити антикатолик, већ сам некатолик. Уважавам католичку религиозност мојих драгих пријатеља, иако ми је та религија прилично далека. Моју незаинтересованост за католицизам као религију ви немате право да опсуђујете у смислу етикете коју сте истакли.

Са тим бих завршио ово поглавље, надајући се да смо се разумјели. Ако нисмо, то је само ваш проблем. Ако вам баста, можете продужити у том стилу, подразумијевајући да то само вама наноси дискретну штету!

У следећем коментару ћу се осврнути на онај битни и садржајни дио вашег текста, који ћу коментарисати са валиким задовољством. Искрено, драго ми је што сте у томе дијелу били максимално отворени.

Па да кренемо…



By: Војин Николајевич on June 27, 2011 аt 18:53 RE: TRUTH

Господине, све историјске детаље које сте изнијели прихватићу здраво за готово. Ништа нећу провјеравати, нити један дио нећу оспорити. Мислим да је то најбољи начин да се направи објекиван закључак, мада, колико видим, ви никакав коначни смислени закључак нисте извели.

Дозволите да поновим неке дјелове вашег текста…

“- Stefan Nemanja, veliki župan raški 1168.-1196., rodonačelnik dinastije Nemanjića, i otac Stefana Prvovjenčanog, bio je kršten kao katolik u katoličkoj crkvi u Ribnici (gdje se njegov otac bio skolnio u vrijeme sukoba u Raškoj) a tek mnogo kasnije prema pravoslavnom obredu. Kao župan raški, vratiće se I poharati Duklju do 1186.-e.

- 140 godina PRIJE NJEGA, dukljanski kralj Mihailo Vojislavljević, krunisan je 1077. od pape Grgura VII. Katoličanstvo je bilo državna vjera pod Dukljansko-barskom nadbiskupijom! Znači, ova je prva država predaka Crnogoraca, naših direktnih predaka, bila je katolička kraljevina godine 1077.

- Nakon rušenja Nemanjića, dinastija Balšić je preuzela vlast i dobila garancije o nezavisnosti Zete od Uroša Nemanjića 1360.-e, I pošto su I Balšići bili katolici, a I bio im je bliži papa, oni ponovo vraćaju katoličanstvo, i to zamisli kad Vojine – zvanično, kao državnu religiju:1389. godine!

- U ovoj bitci ne da Crnogorci učestvovali nijesu, nego su te godine PONOVO kao državnu vjeru dobili katoličanstvo, Vojine! I ostali katolička država sljedećih godina (biće da im niko nije bio javio o tom Kosovskom boju!), sve do prvih godina vladavine Balše III, koji će ponovo pravoslavlje učiniti državnom religijom!Dakle, desetljećima prije i desetljećima nakon Kosovskog boja Zeta je katolička – toliko da Balšići uvode katoličanstvo kao državnu vjeru upravo 1389.-e, koju nam sada pop SPC preporučuje kao ‘nacionalni zavjet’! A, ti I pop Perović oćeš da slušamo vas, umjesto svojih predaka, da nam nametnete…”

Господине Трутх,

да сублимирамо ваше, и само ваше, наводе…

Црна Гора је била изворно католичка држава. И то од 1 077. до 1 186. године, а то је 109. година.

Немањићи су тој држави наметнули православље у вријеме такозване “окупације” која је трајала, по вашим подацима, од 1186. до 1360. године, а то је 174. године.

Потом долази династија Балшић, која је од “окупатора” Уроша Немањића 1360.г. добила независност, да би се католичанство вратило као државна религија у Црну Гору 1389. године.

На онсву овога констатовали сте да је прије и послије Немањића Црна Гора била увијек католичка, а потом у вама одјекује ехо- ваши/наши преци су били католици, католици, католици…

Избјегли сте рећи, или одговорити на питање, а шта ако су били католици, јер, данас има милиона протестаната који су такође били католици, много дуже и одлучније него у овом случају, те сада то више није тако.

Направили, сте, господине крупну логичку и здраворазумску грешку, коју ћу у следећем посту додатно обрадити. Направили сте мит, који се руши, јер нема здраве основе. Па, хајдемо, да срушимо и тај мит.


By: Војин Николајевич on June 27, 2011 at 19:51 RE: TRUTH

Господине,

да бих додатно објаснио неке ствари, ево мало хронологије…

1385. Мурат заузима Софију
1386. Мурат осваја Ниш.
1389. Косовски бој (28. јуна). Смрт Мурата и устоличење Бајазита I
………………………………………………………………………..
1439. Мурат осваја Смедерево; први пад Србије
1459. Предаја Смедерева (јуна). Пад средњовековне Деспотовине Србије.
1462. Мехмед покорава Влашку (лето)
1463. Пад средњевековне Краљевине Босне под турску власт.
1483. Османлије освајају Херцеговину
1499. Османлије освајају Црну Гору
……………………………………………………………………….
1521. Угарски Београд освојен (29. августа).

Господине Трутх,

од доласка династије Балшић 1360. године до пада Црне Горе под Османлије 1499. године, пролази 139. година. Од увођења, како ви кажете, католичанства у Црну Гору 1389. године до пада под Османлије пролази 110.година. По мом мишљењу то је више него довољан период да се неутрализује “православно наметање” од стране Немањића.

А то се није десило!

Споменули сте католичанство…” sve do prvih godina vladavine Balše III, koji će ponovo pravoslavlje učiniti državnom religijom”.

Ево га…

Балша III Страцимировић (1387-1421, владао 1403. – 1421.) је син Ђурђа II Страцимировића Балшића и Јелене Балшић. Био је у сукобу са Венецијом (Млетачком републиком) којој је његов отац поклонио Скадар. Он је са њом због њене незајажљиве експанзије морао водити ратове. ”

И шта рекосте, од Косовске битке 1389. Црна Гора је била католичка држава до 1403. године, или пар година касније. Колико је то година прошло, и зашто се својом аутономном вољом она окренула православљу, против ваше воље, господине?!


By: TRUTH on June 27, 2011 at 21:11
Opet lažeš Vojine! Zeta je bila PONOVO katolička od 1340.e, kada Balšići ruše Nemanjiće i Uroš im potpisuje nezavisnost, pa sve do 1403.g., a 1389.je godina u kojoj zvanično proglašavaju katoličanstvo za državnu vjeru! Znači još 15 godina nakon (a i 50 godina prije!) Kosovskog boja, Zeta je bila katolička, znači u ovom drugom navratu – 65 godina, Vojine!!! I ovo je navedeno s pitanjem – kako ti, ili onaj srpski pop o čijem ‘Kosovskom zavjetu’ ođe raspravljamo, možete Crnogorce ubjeđivati da je kosovski mit ‘duhovni stožer Crnogoraca’! Da nijesu i Balšići bili Srbi, Vojine? Svakome normalnom je očito da njih nije bilo stalo da ovaj vaš mit promovišu, niti su se njime bavili, a oni crnogorski velikani koji su se na njega mnogo kasnije pozivali, to su radili, ne bi li se vi 500-godišnji sužnji malo razdrmali, i učinili nešto na borbi protiv Otomanskog carstva, ali vi vijekovima nakon toga i dalje to zloupotrebljavate protiv Crne Gore – da biste potrli njenu samosvojnost i ime! I znaš šta, da ne bi ovoga čovjeka na čijem blogu pišemo – bili biste uspjeli u tome! Samo ON vas je u tome spriječio, inače se ovome narodu više imena ne bi znalo, baš kao što im je to ime i zemlju nasilno oteo Aleksandar 1918.-e! To si želio da se ponovi i ti i tvoj pop i tvoj prijatelj Perfect, to je želio i Milo Đukanović i svi njegovi prijatelji i politički roditelji, ali nije vam uspjelo, jer je Liberalni savez, koliko god ste ga satanizovali, ipak sjetio ovaj narod što je bio i što bi mogao biti. Makar toliko da Milo ne uspije da tom narodu zajedno s vama potre i ime i zemlju. Uspio je Milo od ove zemlje da napravi kaljugu, a od naroda robove, ali VRAĆANJE IMENA NIJE USPIO IZBJEĆ, a trudio se svojski! Da ostane u onoj zoni od 51% na referendumu, u kojoj biste vas dvojica neizmjerno uživali – ti lažno tvrdio da su pobijedili Srbi, a on lažno, da ‘su pobijedili Crnogorci’! Ali pošto je to propalo, danas i dalje nastavljate obojica svoju LAŽAVU igru, DA STE NA SUPROTSTAVLJENIM STRANAMA – A VI – TI I ĐUKANOVIĆ – VI STE JEDNO TE ISTO! LAŽOVI ZA DNEVNE POTREBE!


By: Kukilumka on June 27, 2011 at 21:37

Što se tiče Vojina mogu konstatovati da su njegovi argumenti poraženi. A poraženi su za to što se sastoje od velikosrpskih falsifikata. Godne 1499 Crne Gora NIJE poražena od strane Turaka, naprotiv njena sloboda ostala je da sija u podlovćenskoj Crnoj Gori i to svih onih vjekova dok je Srbija robovala, a njena patrijaršija na čelu sa patrijarsima bila vjerni sluga sutanove poltike.

Vojine pričaj i sabiraj koliko hoćeš, pradjedovska vjera Crnogoraca je katoličanstvo, pravoslavlje i islam su religije nametnute okupatorskim mačem i sabljom! Koliko narod u Crnoj Gori zna o ovim stvarima? Ništa Vojine, velikosrpstvo nije dozvoljavalo da se one ni pominju, a kamoli uče! Koliko Srba u Crnoj Gori zna da nijesu nikako njihovi preci došli sa Kosova poslije bitke, koliko ih zna da njihovi preci nijesu bili pravoslavci nego katolici, koliko ih zna da u bici kosovskoj Crnogorci nijesu učestvovali, koliko ih zna da Miloš Obilić nije postojao, koliko ih zna da je patrijarhe srpske postavljao lično sultan? Nikoliko! O čemu pričaš Vojine, što se kriješ? Velikosrbin si Vojine!

Inače Vojine, katoličanstvo je pradjedovska vjera Crnogoraca!


By: Војин Николајевич on June 27, 2011 at 21:46

Kukilumka: “Što se tiče Vojina mogu konstatovati da su njegovi argumenti poraženi. A poraženi su za to što se sastoje od velikosrpskih falsifikata. Godne 1499 Crne Gora NIJE poražena od strane Turaka, naprotiv njena sloboda ostala je da sija u podlovćenskoj Crnoj Gori i to svih onih vjekova dok je Srbija robovala, a njena patrijaršija na čelu sa patrijarsima bila vjerni sluga sutanove poltike.

Vojine pričaj i sabiraj koliko hoćeš, pradjedovska vjera Crnogoraca je katoličanstvo, pravoslavlje i islam su religije nametnute okupatorskim mačem i sabljom!”

Госпођо Кукилумка,

што се тиче католицизма у Црној Гори ја вам нисам адреса, обратите се Балши Трећем!

A што се тиче пада под Османлијску власт, ево вам извода “фалсификата “са једног црногорског сајта…

“Nakon kratke vladavine Djurdja Crnojevica Crnu Goru su osvojili Turci 1496. godine.

Poslije uspostavljanja turske vlasti, Crna Gora je pripojena Skadarskoj provinciji. Od 1513. godine Crna Gora je organizovana kao posebna teritorijalna i upravna jedinica sa znacajnim stepenom autonomije.

Lokalna vlast i pravosudje bili su u rukama domaceg stanovnistva, dok je vojna obaveza sluzena samo na crnogorskoj teritoriji. Medjutim, njen autonomni polozaj ostao je netaknut sve do poslije Kandijskog rata (1645-1669) kada je Crnogorcima vracena puna nezavisnost.”

Ево другог извора “фалсификата”…

“Након изненадне смрти Ивана Црнојевића, на зетски пријесто долази његов син Ђурађ Црнојевић (господар Зете 1490-1496). Црна Гора ће изгубити своју самосталност 1499. и постаће обичан кадилук.

Само су њена брђанска племена, као и Албанци, очувала, у својим планинама извјесне патријархалне традиције локалне и племенске аутономије. Један члан династије Црнојевића, Станиша, трећи син Иван-бега Црнојевића, као потурчени Скендербег, држао је ту земљу до 1528, али као посебан турски санџак са сједиштем у Жабљаку.

Од 1528. тај црногорски санџак припојен је скадарском, а мјесто санџак-бега јављају се војводе као његови заменици, који то звање купују од санџака. Црногорски санџак обновио је 1592. Пећанац Дервиш Алић, с облашћу на десној страни Бојане и с мјестима Баром и Улцињем, али само на кратко вријеме. Под влашћу Турске Црна Гора је остала све до 1684.”


By: Војин Николајевич on June 27, 2011 at 22:40

TRUTH: “Opet lažeš Vojine! Zeta je bila PONOVO katolička od 1340.e, kada Balšići ruše Nemanjiće i Uroš im potpisuje nezavisnost, pa sve do 1403.g., a 1389.je godina u kojoj zvanično proglašavaju katoličanstvo za državnu vjeru! Znači još 15 godina nakon (a i 50 godina prije!) Kosovskog boja, Zeta je bila katolička, znači u ovom drugom navratu – 65 godina, Vojine!”

Господине,

рекао сам да ћу само користити ваше податке, а сви они раде против вас.

Значи, по вама, Црна Гора је била католичка држава 109 година до Немањића, који потом намећу православље од 1186. до 1340. година, а то је 146. година. Потом долази 65 година католичанства у самосталној Црној Гори, од могућих самосталних 159 година, све до пада под Турке 1499. године.

Дакле, да закључим, то што је католичанство престало постојати као “битна” религија у Црној Гори нису криви Немањићи, нити Гарашанин, нити Петровићи, нити отац Гојко Перовић, а није ту ништа могао да учини ни Војин Николајевич.

Ваш противник је Балша Трећи!

Господине Трутх,

иако ми ваша верзија да је Зета била католичка од 1340.г. одговара, ево вам једног интересантног осврта, који даје сасвим другачији податак..

“Balšići do 1369. bili su pravoslavni, no tada su konvertirali i pristupili Katoličkoj crkvi. Papa Urban V. poslao je 26. lipnja 1369. pismo trojici sinova Balše I. u povodu njihovoga vraćanja u katoličku vjeru (citat u prijevodu na crnogorski):

“Plemićima, braći Stracimiru, Đurđu i Balši, županima Zete, milost u sadašnjem vremenu, po kojoj će steći slavu u budućnosti.

Duh naš kliče u Gospodinu, jer se milosrdno udostojio da vam podari spoznaju, pa ste vi, koji ste do sada ostali nesjedninjeni hrišćani u greškama mraka i sjeni vječne smrti, otpočeli mudro savjetovati sopstvenim dušama i dušama vaših podanika, da bi svjetlost istine prihvatili…Namjeravate, sa poštovanjem i iskrenim srcima pridružiti se poslušnosti i pobožnosti prema presvetoj Rimskoj Crkvi, majci i učiteljici svih vjernika, da u njoj trajno ostanete i da se učite od nas, koji smo bez zasluga Hristovi namjesnici na zemlji, na koji način treba da se krećete putem božijih izaslanika..”. [2]

Pod utjecajem svoje majke, Srpkinje i kćeri kneza Lazara Hrebeljanovića, Helene, prijeći će Balša III. u pravoslavlje.”

Знате,

чини ми се да су Балшићи предрибрали Урбана Петог, па се вратили у “грешке мрака и вјечне смрти”. :) )


By: TRUTH on June 28, 2011

Vojine, izvori su ti ka i ti! GUSLARSKI! Dosadan si čovječe, oćeš da nam uzmeš korijene, i uporan si! Zašto ti, silom na sramotu, siliš Crnogorce da priznaju da su ono što nijesu? Ili si lud, ili radiš po zadatku! Ja vjerujem da je ovo drugo, ali da ponovim! Dukljani su bili katolici i moj prvi kralj je Mihailo Vojislavljević od 1077.-e! Tvoj je Stefan Prvovenčani od 1217.-e, čiji je brat vaš Sv.Sava! Njihov tata je poharao i razrušio moju direktnu pradomovinu! I što oćeš? Da mi više poštujemo tvog kralja, i tvog sveca, koji nam je donio tuđu religiju, i njihovog tatu koji nam je razorio prvu državu, nego svoje?! To što su iz raznih razloga vladari u Crnoj Gori prihvatali srpsko pravoslavlje, nije poenta ove priče, i ti to znaš, u konačnom je ono dominantno prihvaćeno zbog srpske agresivnosti i veličine i raznih političkih razloga koji se tiču tadašnjeg sukoba hrišćanstva i islama – poenta je u tome da PRAVOSLAVLJE U CRNOJ GORI NIJE AUTOHTONO! NIJE POTEKLO SA OVIH PROSTORA, NEGO JE DONESENO IZ RAŠKE i to kroz okupaciju! Takođe, ni kasnija CRNOGORSKA AUTOKEFALNA CRKVA NIJE BILA autohtona (samonikla), nego se izdvojila iz SRPSKE,kao što je SRPSKA CRKVA proistekla iz Vaseljenske patrijaršije! I što je sad tu za vas velikosrbe problem? Jesam li ja moj tata, zato što me on napravio! NIJESAM, VOJINE I NE ŽELIM DA BUDEM! Jedino ako ti ne želiš da me opet gurneš tamo odakle sam iz tate izašao! Što bi se moglo i praktično i simbolički protumačit – da me pošalješ u k…..što bi očito i tvoj pop Gojko Perović, na svaki pomen Crne Gore ili crnogorskog! Uostalom, koliko znam pop Perović , odnosno njegova SPC ne priznaje Crnogorce ni dan danas za naciju! Ako su to popovi promijenili – obavijesti nas, molim te, to bi bilo mnogo korisnije, nego da kopaš po wikipediji po vascijeli dan…


By: Војин Николајевич on June 28, 2011 at 19:27

TRUTH: “Vojine, izvori su ti ka i ti! GUSLARSKI! Dosadan si čovječe, oćeš da nam uzmeš korijene, i uporan si! Zašto ti, silom na sramotu, siliš Crnogorce da priznaju da su ono što nijesu? Ili si lud, ili radiš po zadatku! Ja vjerujem da je ovo drugo, ali da ponovim! Dukljani su bili katolici i moj prvi kralj je Mihailo Vojislavljević od 1077.-e! Tvoj je Stefan Prvovenčani od 1217.-e, čiji je brat vaš Sv.Sava! Njihov tata je poharao i razrušio moju direktnu pradomovinu! I što oćeš?”

Господине,

није ваљда да сте пали у тугу и огорчење што вам је неко похарао прадомовину прије осам вјекова?! Шалите ли се?

Реците ми, зашто нисте били ”брзи, окретни и херојски надахнути” те одбили тај напад, и онемогућили похару ваше прадомовине. Ако нисте знали и умјели то да урадите, а то је знао краљ Бодин и Ђурађ Први Балшић, први прије а други послије Немањића, то је само ваш проблем.

Знате, најбоље рјешење је да нађете себи сличне, рецимо Србе и Босанце које је Бодин окупирао, или Ђурађ Први Балшић, а који пате као и ви, па да то дискретно ријешите перјаним јастуцима да ми не знамо!

Није ред да вам се смијемо над том темом!



By: perfect stranger on June 28, 2011 at 19:35

15-28. VIII 1910. краљ Никола Петровић је у саглашавању са посланичким предлогом о уздизању Црне Горе у ранг краљевства између осталог рекао: “Свјестан славне улоге ових наших страна у историји српскога народа за вријеме моћних краљева и господара негдашње Зете, колијевке славних Немањића; и свјестан доцније улоге наше отаџбине, ја одобравам предлог Народне скупштине да се обнови старо краљевско дојстојанство мојој држави; одобравам тим прије што видим у жељи представништва мога драгог народа будну свијест наше прошлости; а народ који има лијепу прошлост и који је прожет и одушевљен свијешћу своје прошлости, тај народ може с поуздањем гледати у све бољу и сјајнију будућност.”


By: Војин Николајевич on June 28, 2011

TRUTH: “…poenta je u tome da PRAVOSLAVLJE U CRNOJ GORI NIJE AUTOHTONO! NIJE POTEKLO SA OVIH PROSTORA, NEGO JE DONESENO IZ RAŠKE i to kroz okupaciju!”

Господине,

и такозвана окупација Немањића се завршила, у Црној Гори су Балшићи прогласили католичанство државном религијом и…ништа!

Дакле, католичанство, као религија, у Црној Гори је доживјела аутохтони неуспјех!

И не само у Црној Гори, већи у Њемачкој, Енглеској, Француској, Холандији, Чешкој, Скандинавији, Мађарској, Шкотској…

Да је Католичка црква радила како треба, не би јој се десило реформаторство, кроз Калвинизам, Лутеранство, Англиканство…

А што се тиче обима, дакле вјерника који су католичанству кроз рефорамцију окренули главу, данас тих протестаната има преко 900 милиона!

Зато, не будите банални, слобода вјерских убјеђења је данас загарантована, а и ви можете бити што год хоћете, као очигледни атеиста, наравно! Елем, можете бити и вјерник било које религије, ако то желите.

No comments: