Monday, January 31, 2011

Изјаве НВО Академска алтернатива, јануар 2011. године

АА: Уредништво ''Побједе'' распирује мржњу и нетрпељивост према православним вјерницима

недеља, 23 јануар 2011 20:02 ИН4С

НВО Академска алтернатива сматра да Срђан Кусовац, главни и одговорни уредник “Побједе”, са страница тога гласила дозвољава и форсира промоцију шовинизма усмјереног према Православној цркви у Црној Гори. Како другачије тумачити ударни текст “Побједе”, у којем “новинари” наводе да је Православна црква “узурпирала и окупирала” своје цркве, манастире и црквена имања у Црној Гори. Још се стиче смјешнији и апсурднији утисак када то гласило тврди да су “до тога закључка дошли након разговора са бројним експертима из ове области”.

Наравно, није тешко уочити да су ти, такозвани, “експерти Побједе” који говоре језиком нетрпељивости и мржње - у ствари бивши, пропали марксисти–лењинисти, који су се темељно изгубили у простору дивљег капитализна и социјалне неправде која влада у Црној Гори.

Зато се и дешава ситуација да борбени, убијеђени атеисти и господа која носе у себи дубоко антихришћанске идеје, могу са гласила које уређује господин Кусовац малтретирати православне вјернике и свештенство својим опскурним текстовима који су пуни агресивног шовинистичког набоја.

Изгледа да ликови из Побједе не схватају да су главни и једини експерти за црквена питања, као и питања православне вјере, само и искључиво православни вјерници и свештенство, који сами требају да уреде просторе своје вјере без уљеза са стране. Вјерске заједнице сигурно не могу уређивати и “сређивати” такозвани “Побједини” експерти, који вјернике третирају искључиво као “животиње које запишавају територију”, а државу и државна средства информисања као забран за своје шовинистичко иживљавање.

Војин Грубач,

Предсједник Академске алтернативе

.................................................


АА: Тужилаштво разумије оне који кажу да православци ''запишавају територију''


среда, 19 јануар 2011 18:28 ИН4С




Најава да ће Више државно тужилаштво у Подгорици поднијети захтјев за покретање прекршајног поступка против митрополита Амфилохија, због наводног говора мржње, представља неумјесну демонстрацију недостатка такта у приступању најбројнијој, православној, религијског групи у Црној Гори.
Могуће је да се у овом случају Више државно тужилаштво руководило принципима оних атеистичких и политичких група у Црној Гори које, не први пут, показују анимозитет према православном свијету у Црној Гори и његовим вјерским објектима.



НВО Академска алтернатива жели указати на чињеницу да се отворени и груби говор мржње већ сусретао код тих атеистичких и политичких група, које су вјерски објекат на Румији називали „металном скаламеријом, конзервом и шкатулом“. Наравно, несагласје са материјалом од којег је црква направљена није им давало за право да дају такве вулгарне квалификације, јер се материјал од којег је црква саградјена мозе кориговати облагањем каменом, покривањем бакром, и сличним стандардним градјевинским интервенцијама.

Сматрамо да је говор мржње постојао и у иступима одређених политичких личности који су постављање цркве на Румији називали „запишавањем територије“, што значи да су Православну цркву у Црној Гори и њене вјернике директно упоређивали са животињама. Па добро, ако већ носиоци идеја о такозваном „запишавању територије“ приликом постављања вјерских објеката желе показати да се то није односило само на Православну цркву, нека тада кажу који су то општи принципи према којима се постављање вјерских објеката може, или не може, посматрати кроз призму тога суманутог термина.

Све те скарадне и опасне изјаве о скаламернијама, конзервама и запишавањима територије су прошле мимо Вишег државног тужилаштва у Подгорици, из разлога могуће политизације те важне државне институције. Зато сматрамо да би Више дрзавно тужилаштво у Подгорици требало бити изван утицаја борбених атистичких и поличких група које у својим позицијама итекако имају присутан говор мржње и отворено непријатељски однос према вјерницима и вјерским институцијама.

Предсједник НВО Академска алтернатива,

Војин Грубач

No comments: