Thursday, September 11, 2008

Izjave NVO AKADEMSKA ALTERNATIVA, septembar 2008.g.

portal E - novosti

Изјава за јавност Војина Грубача, предсједника НВО Академска алтернатива

Подгорица, петак, 26. септембар 2008. године Оцјена Управног одбора Полицијске академије у Даниловграду, да су тестирања за упис на академију обављена у складу са потребама те институције, је вулгарна и антицивилизацијска. Очигледно је да се Управни одбор те институције ставио у позицију кадије, који тужи, суди и ослобађа себе одговорности по сопственом нахођењу.Сурова је збиља да је комисија на академији примала полазнике у складу са једнонационалним жељама и потребама руководилаца те институције, заборављајуци да је Црна Гора мултиетничка држава. Националистичко сито, које је промовисано на пријемном испиту, дало је јасну поруку полазницима Академије, да се они по ступању у државну службу понашају према грађанима у складу са таквим екстремистичким етничким принципима. Управни одбор те установе је, очигледно, погазио Устав државе и Правилник академије, који су децидни да структура полазника мора одражавати етничку структуру грађана Црне Горе. Ако су безскрупулозно погазили та два важна акта, на којима почива држава и Полицијска академије, тада њихов рад није регуларан, вец опасан и рушилачки.НВО АА позива министра полиције Каламперовића да се етничким чистацима на Полицијској акдемији у Даниловграду уруче откази, и забрани пријем у било које државне органе до краја њиховог радног вијека. Не видимо други начин одговора онима, који су газећи Устав и Правилник установе у којој раде, изазвали тешки медјунационални инцидент. Иначе, у противном, може се десити да етничку државну полицију, која се ствара пред лицем јавности, грађани с гнушањем одбаце као законске чуваре реда, и почну третирати као заштитинике антиграђанског нереда у Црној Гори.



........................................

dnevni list "Pobjeda"

Nacionalistički puč u Policijskoj akademiji

Podgorica, 18. septembra(Mina) - Rukovodstvo Policijske akademije napravilo je nacionalistički puč u ovoj važnoj ustanovi i rezultate poslednjeg prijemnog ispita treba poništiti, ocijenjeno je iz Srpske liste.
Predsjednik nevladine organizacije Akadamska alternative Vojin Grubač smatra da rukovodioci Policijske akademije trebaju da saopšte javnosti –od koga su dobili naređenje za direktno kršenje ključnih normi Ustava, kojima se svim narodima u Crnoj Gori jemči ravnopravnost.
“Nema sumnje da ideolozi i organizatori nacionalističkog puča na Policijskoj akademiji moraju krivično odgovarati za izvođenje brutalnog etničkog čišćenja u državnim institucijama Crne Gore”, ocjenjuje on.
Grubač ističe da rezultate poslednjeg prijemnog ispita treba u ubrzanom postupku poništiti, a prilikom raspisivanja novog prijemnog ispita tačno odrediti kvote polaznika koje dobija svaka etnička grupa u Crnoj Gori.
Frapantni podaci, koje je po pitanju rada Policijske akademije ministar policije Jusuf Kalamperović predočio javnosti, svjedoče, kaže on, da su prilikom prijema u ovu ustanovu čak više od Muslimana – Bošnjaka postradali ostali narodi.
“Srbima su oteta trideset dva mjesta, Albancima pet, Muslimanima – Bošnjacima četiri a Hrvatima dva. Umjesto njih, primljeni su isključivo Crnogorci, što je dokaz da je državni ektremizam udario po svim narodima, a najviše po Srbima i Albancima”, kaže Grubač.



...........................

Akademska alternativa : Opravdana reakcija Bošnjačkog savjeta

Podgorica, 16.09.2008.g.(MINA) – Reakcija Bošnjačkog savjeta, koji je zatražio od Upravnog odbora Policijske akademije Danilovgrad da poništi rezultate prijemnog ispita jer nije obavljen u skladu sa navodima iz konkursa, apsolutno je opravdana, saopšteno je danas iz nevladine organizacije Akademska alternativa (AA).Predsjednik AA Vojin Grubač rekao je da je poslije korektne i logične intervencije Bošnjačkog savjeta neophodno da se predstavi i etnička struktura polaznika Policijske akademije od početka njenog rada. “Prilično oštra reakcija Bošnjačkog savjeta po pitanju krupnog šovinističkog incidenta prema Bošnjacima, zabilježenog na prijemnom ispitu za Policijsku akademiju, je apsolutno opravdana i adekvatna ozbiljnosti problema”, naveo je Grubač u saopštenju dostavljenom agenciji MINA.U AA su ubijeđeni da na prijemnom ispitu nijesu bili “šikanirani” samo pripadnici bošnjačkog, već i drugih naroda. “Koje vlast u Crnoj Gori periodično ili stalno posmatra kao remetilački faktor ili nepodobne narode”. “Zato već drugi put javno pozivamo ministra Jusufa Kalamperovića da objelodani etničku strukturu policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB), da bi javnost mogla da ocijeni da li je ta etnička struktura u skladu sa jasnim ustavnim obavezama o adekvatnoj nacionalnoj proporciji”, kazao je Grubač. Prema njegovim riječlima, AA je i ranije upozoravala javnost da u državnoj administraciji “burla paranoidni crnogorski šovinizam, od kojeg nije pošteđena policija i ANB”. Grubač je dodao da su glavni njegovi promoteri ekstremistički orijentisani visoki državni službenici, kojima etnička čišćenja administracije i državnih službi izgledaju kao oblik “patriotske obaveze” prema državi, ne shvatajući da se radi o teškom krivičnom djelu. “Upravo zato AA podržava zahtjev Bošnjačkog savjeta za poništenjem prijemnog ispita na Policijskoj akademiji, smjenu odgovornih i sankcionisanje diskriminatorskog ponašanja ekstremistički orijentisanih činovnika te ustanove”, pojasnio je on. AA je istovremeno pozvala zaštitnike ljudskih prava i političare kojima su “usta puna demokratije, multietničnosti i evropskih standarda da se suoče i suprotstave očiglednom državnom ekstremizmu u jasnom usponu i razmahu”.

.................................................................

Grubač: Siništaj bi do autonomije šireći nacionalnu i jezičku netrpeljivost

Utorak, 09 septembar 2008 21:40 in4s

Izjavu lidera Albanske alternative Vaselja Siništaja da je Crnoj Gori potreban novi popis na kojem bi se smanjio broj Srba i građana koji govore srpskim jezikom, predsjednik Akademske alternative Vojin Grubač ocijenio je kao prvorazredni skandal. Siništaj je u izjavi za agenciju MINA rekao da u Crnoj Gori i dalje opstaje podjela na osnovu toga što se dvije trećine stanovništva izjasnilo da govori srpskim jezikom, i da treba uraditi novi popis stanovništva.
“To treba uraditi i zato što smo samostalna država, da se vidi kakvo je trenutno stanje sa nacionalnom strukturom. Crna Gora treba da dobije, mislim, preko 50 odsto stanovništva koje će se izjašnjavati kao Crnogorci”, rekao je Siništaj.Reagujući na ovu izjavu Grubač je naveo da je „čudno da Vaselj Siništaj pored regionalizacije Crne Gore na etničkoj osnovi, sada traži izmjenu etničke i jezičke strukture Crne Gore kod naroda pravoslavne vjeroispovjesti“.“Ta izjava se moze svrstati u retoriku mržnje, i direktno je usmjerena ne širenje nacionalne, vjerske i jezičke netrpeljivosti. Kao posledica ovakve nerazumne politike se može javiti nepremostivi jaz animoziteta i netolerancije u odnosima Srba i Crnogoraca koji govore srpskim jezikom sa jedne strane, i malobrojne albanske populacije s druge strane. Upravo zato nam nije jasno na koje je druge efekte Siništaj računao kada je tu izjavu predočio javnosti“, prokomentarisao je Grubač.
Predsjednik AA je ocijenio da je politički promašaj ukoliko je predsjednik Albanske alternative navedenu izjavu plasirao smatrajući da će raspirivanjem razdora medju građanima koji govore srpskim jezikom lakše doći do albanske autonomije u Crnoj Gori. “Naprotiv, svojim gestom je taj politički projekat osudio na realno neostvarenje u dugom periodu. Ovo tim prije, što je projekat albanske autonomije očigledni pokušaj makedonizacije Crne Gore. Dakle, izgleda da je Siništaju malo albanska autonomja, već bi želio da politički i etnički uznemiri prostore izvan te hipotetičke autonomije sijanjem mržnje. Smatramo da je davanje ovakvih izjava jako opasno po bezbjednost gradjana Crne Gore. One realno mogu izazvati nekontrolisane reakcije ne samo radikalnih, već i veoma odmjerenih gradjana orjentisanih na normalne odnose medju narodima. Zato pozivamo Siništaja da svoju nekontrolisanu izjavu povuče, i prinese izvinjenje javnosti zbog grubog nasrtaja na njihove osnovne slobode i ljudska prava“, poručio je Grubač.


...........................................................................................

Grubač: Voljom PZP-a imamo inkvizitorski ustav

četvrtak, 04 septembar 2008 02:41 in4s

NVO AA smatra da PzP i LP nemaju racionalnu političku osnovu za plašenje javnosti Crne Gore unionističkim opozicionim strankama. Umjesto toga, pozivamo ih da racionalno i bez političkih strasti objasne narodu Crne Gore da su zajedno sa partijama na vlasti izglasali inkvizitorski Ustav po kojem je promjena državnog statusa Crne Gore praktično nemoguća.
Gospoda Medojević i Živković su podrzali Ustav u kome piše da je za promjenu Ustava i državnog statusa Crne Gore potrebna podrška tri petine upisanih birača. To znači da pri izlaznosti 86,49 odsto, kao na proslom referendumu, za promjenu državnog statusa i Ustava mora da se izjasni 70, 85 odsto izašlih građana. Prevedeno na jezik realnosti, nije dovoljno da za promjenu državnog statusa budu svi pravoslavni Srbi i Crnogorci kojih u Crnoj Gori ima 69,61 odsto. Pri manjoj izlaznosti glasača, kao na zadnjim predsjedničkim izborima, za promjenu Ustava ili državnog statusa bi bilo potrebno nevjerovatnih 88 odsto glasača. Takve ustavne norme se ne mogu nazvati normalnim i demokratskim, vec isključivim i revolucinarnim. One u sustini predstavljaju nepotrebni akt odmazde nad građanima Crne Gore.
Ako se PzP i LP zaista plaše promjene državnog statusa Crne Gore, tada je neophodno da objasne javnosti - na kojim se novim osnovama i saznanjima bazira taj strah. Čini nam se da je režirani "strah" ovih stranaka posledica politikantskih igara u dokazivanju svoje suvišne ideološke pravovjernosti.U vezi s tim smatramo da pravo građana Crne Gore, uključujući i veći dio glasača PzP, da maštaju o novoj državnoj zajednici teško ko može osporiti sa bilo kog aspekta, pogotovo u kontekstu rigidnih ustavnih normi.





No comments: