Monday, January 7, 2008

LUDOSTI ISTORIJE : Dukljanski okupatori i multietnicka mrznja

Jedno od osnovnih pitanja koje se danas postavlja u okviru srpskog nacionalnog korpusa je pitanje- Ko su nacionalni Crnogorci u istorijskom, etnickom i politickom smislu i u kom pravcu taj brod plovi? Sto se tice etnickih Crnogoraca koji govore crnogorskim jezikom, takozvanih Dukljana, nema sumnje da u nacionalnom smislu oni nemaju nikakvih dodirnih tacaka sa Srbima. Jedina dodirna tacka koju je osmislila ova brojcano mala etnicka grupacija prema Srbima je mrznja,kao sredstvo sopstvene nacionalne samoidentifikacije! Ostrascanost prema Srbima je jedina konstanta koju oni provlace u svom nacionalnom i politickom djelovanju. To je izgleda jedini smisao njihovog zivota i jedinstvena pasija kojoj su bezgranicno odani. Nekada se cini da oni nemaju nekog drugog posla ...
Sto se tice etnickih Crnogoraca koji govore srpskim jezikom oni nijesu dio ove price, mada, mogli bi biti. Uostalom, dovoljno je to sto govore srpskim jezikom i sto NVO Crnogorska pravoslavna crkva ne tretiraju crkvom, vec skupinom raspojasanih raskolnika- da se zakljuci da oni realno sa Dukljanima nemaju mnogo cega zajednickog. 


S kim u borbu protiv Srba?

Naravno, Dukljani nemaju dovoljno ljudskih resursa da se sami bore protiv Srba, tako da im je neophodno da dovuku dodatne etnicke snage. Sa devet odsto gradjana Crne Gore koji su se izjasnili da su Crnogorci koji govore crnogorskim jezikom nerealno je vladati Crnom Gorom. Zato su im apsolutno neophodni svi Bosnjaci, Muslimani, Albanci i Hrvati- koji zajedno cine dodatnih dvadest cetiri odsto stanovnistva Crne Gore. To su dobili, i ukupna dukljanska sila sacinjava trideset tri odsto sarolikog sastava gradjana Crne Gore. Upravo toliko ima nacionalnih Srba u Crnoj Gori.
Snage su prividno jednake jer, na sve ostalo uticu novi momenti- centrifugalne sile, gdje "svaka ptica svome jatu leti", daju dodatne probleme Dukljanima koji moraju zadovoljiti i posebne nacionalne interese svojih etnickih partnera. Te zelje su cesto sasvim suprotne dukljanskoj misiji. Albanci zele opstinu Tuzi i u perspektivi autonomiju svog etnickog prostora, a Bosnjaci-Muslimani zele da poskidaju krstove sa drzavih simbola Crne Gore, izmijene zastavu i himnu, ispravno napominjuci da su oni ti koji su prevashodno doveli Crnu Goru do nezavisnosti- zbog cega su im Dukljani, logicno, mnogo duzni

Metodi borbe protiv Srba... 

 
Sto se tice metoda borbe protiv Srba dukljanska politicka logika je jasna- tu je sve dozvoljeno, a pogotovo ono sto je neprihvatljivo, nisko i nedostojno.
Otvorite izvorne suverenisticke novine poput Monitora, Vijesti i Republike- i bice vam jasno da se tu za Srbe ne moze naci niti jednog lijepog slova, da o tekstovima ne govorimo. Ako je neki znameniti Dukljanin navaljao u nekoj izjavi ili tekstu za ove novine neke gluposti, koje nemaju veze sa logikom i zdravim razumom- nece vam biti dozvoljeno da mu oponirate, da ne biste pokvarali ustajali medijski mir ovih novina. Lazi, falsifikati, podmetanja, antisrpsko jednoumlje bez konkurencije, ocrnjivanja, blacenja, vrijedjanja, medijske hajke- to je ono sto je rezervisano za Srbe i srpske lidere u ovim medijima "slobode i europejstva".
Medijski drzavni servis Crne Gore kojeg finansira iz budzeta cak trecina srpskih gradjana Crne Gore je na istom vulgarnom fonu, sa tendencijom da bude sve gori i gori.
Dukljani, koji se danas pojavljuju u javnosti su izvorne kukavice, beskonacne strasljivice koje nikada nece izaci na casni intelektualni boj- jer su besmislene parole sve sto oni danas mogu predociti javnosti kao stav. Da se ne plase realnog razmisljanja i logickog rasudjivanja svojih srpskih oponenata- oni bi sve medije javno otvorili i ucestvovali u dijalozima i slobodnim suprostavljanjima misljenja. Ovako nam prezentuju svoje ubudjale misli, lisene smisla i proste logike- stavljajuci sve to pod medijsko stakleno zvono nedodirljivosti.


Multietnicka mrznja prema Srbima


Serbo Rastoder, Adnan Cirgic, Avdul Kurpejovic, pokojni don Branko Zbutega su samo par imena u nizu "znamenitih" Muslimana, Bosnjaka i Hrvata koji su dali svoj doprinos mijenjanju etnicke, jezicke, istorijske i politicke stvarnosti Crne Gore. Katolicki svestenik don Zbutega je protezirao ideju da Oluja nije bila zlocin, vec se u Oluji desio zlocin na taj nacin sto su Srbi sami sebe istjerali iz Hrvatske!? Tvrdio da SPC i srpske politicke partije imaju za lidere "duhovne i politicke ljekare koji ga cine sve bolesnijim", jer one " srpski narod ne lijece nego ga truju i zagadjuju"?! Poslije tih izjava, ispustivsi dusu, pridruzio se duhovnom podzemlju Katolicke crkve gdje ga je rasirenih ruku docekao katolicki svetac- Alojzije Stepinec. Rastoder je svojim vidjenjem istorije poslije 1918.g. jedan dinasticki sukob dvije srpske kraljevske porodice preveo na srpsko-crnogorski sukob, dajuci tim dogadjajima javno vulgarnu i malogradjanski koncipiranu sovinisticku konotaciju.

Cirgic je postao"prvi doktor crnogorskog jezika", kojem je osnovu nasao u govoru podgorickih muslimana- tvrdeci da zbog djeda i djevojke, sjekire i biz'e crnogorski jezik ima nejverovatnu posebnost u odnosu na srpski jezik. Naravno, nije nam objasnio kako jezik podgorickih muslimana moze biti crnogorski kada se u njemu pojavljuju babo, daidza, amidza, hanuma- kada vec prica o djevojkama, biz'ama i djedovima kao kljucnim rijecima zbog kojih se jezici trebaju razdvajati. Vidjeti trun u tudjem oku, a ne vidjeti balvan u svom- stil je naucnog rada ovoga istaknutog podgorickog Bosnjaka koji govori bosanskim, a hvali se da je Prvi doktor takozvanog crnogorskog jezika. Masta da zauzme jezicki oltar Vuka Stefanovica Karadzica, ne shvatajuci da zakasnio samo par stotina godina. Prije par vjekova se taj vijenac slave dobijao, a ne falsifikovanim doktoratima kod mentora plagijatora na Sveucilistu u Hrvatskoj, u dvadeset prvom vijeku!
Avdul Kurpejovic (Matica muslimanska) je otkrio da Bosnjaci u Crnoj Gori svojim nacionalnim izjasnjavanjem vrse " genocid nad Muslimanima", ustvrdivsi da Muslimani govore crnogorskim jezikom "kao i Crnogorci", lagano preskacuci cinjenicu da i etnicki Crnogorci zbore srpski.


Raspadaju se na multinacije i multijezike

Koliku su stetu ovi arhitekti istorijskih i jezickih halucinacija nanijeli pravoslavnom stanovnistvu vrijeme ce pokazati, ali vec sada se moze ustvrditi da je steta koju su projektovali zavrsila u njihovom dvoristu. Posledice multietnicke mrznje prema Srbima i Crnogorcima koji govore srpskim jezikom vratila im se zakonomjerno.
Muslimansko stanovnistvo Crne Gore se popisom stanovnistva podijelilo na: Muslimane, Bosnjake, Bosance i Crnogorce islamske vjeroispovjesti. Desilo se realno istorijsko cudo! Islamsko stanovnistvo Crne Gore koje se u vrijeme kralja Nikole I Petrovica tretiralo kao srpsko stanovnistvo islamske vjeroispovjesti, koje je u svom lutanju u vremenima Broza transformisano u Muslimane, u doba Mila Djukanovica se raspalo na cetiri nacije. Kada bi velike sile zapada i istoka iz Crne Gore deportovale u Mexico sve narode koji u njoj zive, i ostavili samo crnogorske muslimane- Crna Gora bi samo sa njima bila multietnicka drzava, a dodatno i-multijezicka. Avdul je Musliman, Serbo- Bosanac, Rifat- Crnogorac a Adnan- Bosnjak.
Od Hrvata se odijelio,ili prividno odcijepio jedan manji dio pod nazivom Crnogorci katolicke vjeroispovjesti. Nemojte posumnjati da ce poceti otimati crkve od Vatikana, po uzoru na NVO CPC, da bi sluzili autohtonu crnogorsku misu u svojoj, nepatvorenoj, Crnogorskoj autokefalnoj katolickoj crkvi. To su znameniti etnicki Transformeri, majstori nacionalnih iluzija, koji svojim primjerom zele pokazati Srbima u Crnoj Gori da trebaju prestati da budu Srbi. A kada bi crnogorski Srbi prestali biti Srbi, i postali uvazeni, vaspitani i kulturni antisrbi- Transformeri bi se, ovjencani slavom Velikog maga, vratili u hrvatski zagrljaj- svima pricajuci o velikom trijumfu novih misionara hrvatske politike.
Sa jezikom ovih naroda situacija je jos komicnija.Vecina Hrvata, oko 54 %, je izjavila da govori crnogorskim jezikom, i uskladu sa poznatom latinskom politikom trazila da im se ustavom prizna nacionalni hrvatski jezik?! Na popisu govore crnogorskim, a u zivotu i po ustavu hrvatskim jezikom. Dvije trecine Muslimana, Bosnjaka, Bosanaca i Crnogoraca islamske vjere je izjavilo da govori crnogorskim jezikom, mali dio se oprijedjelio za bosnjacki jezik, ali su zato svi kao jedan trazili da im se ustavom prizna kao maternji i sluzbeni jezik onaj kojim ne govore- bosanski jezik?! Ista prica, kao i sa zapadne strane- na popisu govore jednim, a u avliji i po ustavu drugim- svojim jezikom. Medjutim,ovo se vec zove istocni trgovacki specifikum. Nesto kao kad prodaju leteci cilim koji ce poleceti, sigurno, sacekajte malo, samo nam treba Aladinova lampa koja je tu, pod Prokletijama, u jednom skripu, ali, sa koje strane to bijese?! Kad je nadju-protrljace je, pozeljeti par zelja, i budite uvjereni-nece samo cilim da leti, sve ce da leti. Odlecece i Crna Gora sa Crnogorcima, a pride i Srbima. Samo da im se Karadag vrne... 

Demokratski odgovor- srpske institucije

Kao razumni, civilizacijski odgovor na mesetarenje novih ideologa ispraznog dukljanstva neohodno je stvoriti mnostvo srpskih institucija u Crnoj Gori, koje ce pokrivati najbolji i najsposobniji srpski intelektualci- kojih ima vise nego u dovoljnom broju. Srpski PEN centar, Matica srpska, Srpsko narodno pozoriste, Srpski kulturni centar, prva srpska TV u Crnoj Gori, stampani srpski politicki nedeljnik i dnevni list, srpska sportska drustva, srpske skole i fakulteti- su nesto sto nam niko ne moze zabraniti, niti stvoriti bilo kakve prepreke njihovom osnivanju. Sve te institucije se mogu formirati na organizacionom i kadrovskom nivou bez finansijskih ulaganja. Sa njihovim formiranjem, nastupa sledeca etapa- pitanje objekata u kojima ce one funkcionisati, kao i minimalnih pocetnih finansijskih resursa neophodnih za njihov spokojni rad. Treba ozbiljno uzeti u obzir da ce sve te srpske institucije u jednom trenutku morati da se finansiraju iz budzeta Crne Gore- svidjalo se to ili ne danasnjim vlastodrscima.

Pretpostavljate, da ce prvi komentari danasnje vlasti biti da Srbi zele sa tim institucijama da otpocnu sa politickom nacionalnog samoizolacionizma. Nema sumnje da ce te nelogicne komentare da nam salju oni koji bi Srbe zeljeli da vide bez nacionalnih institucija, upravo oni- koji su se zalagali za etnicka ciscenja drzavne administracije, drzavnih medija, drzavnih institucija kulture od pripadnika srpskog naroda. Dakle, radi se o onima koji su drzavne institucije pretvorili u tvrdjave "nacionalnog samoizolacionizma" Crnogoraca koji govore crnogorskim jezikom.
Da bi se ostvarila kolektivna pravna zastita srpskog naroda neophodno je osnovati- Srpsku organizaciju za zastitu demokratije i ljudskih prava. Na tu organizaciju bi trebalo da se prebaci vazni posao doradjivanja Bijele knjige o progonu Srba u Crnoj Gori od strane vrha vlasti i funkcionera nacionalisticke Socijaldemokratske partije, etnickih ciscenja u drzavnoj administraciji, ucjenjivanja i sikaniranja sluzbenika srpske nacionalnosti na svim nivoima vlasti. Dokumenti skupljeni u Bijeloj knjizi trebaju da budu osnova za lako predvidljive i ocigledne sudske procese, koji ce morati da otpocnu protiv nosilaca i organizatora takve ekstremisticke politike. Bijela knjiga treba da posluzi i kao osnov za pokretanje sudskog postupka protiv drzave Crne Gore. Jasno je da za nacionalna sikaniranja, progone, etnicka ciscenja treba da odgovara drzava na cijoj se teritoriji tako nesto desavalo. Visoke novcane kompenzacije za pretrpljene dusevne bolove, stresove, ugrozavanje egistencije porodica- cijena je koju ce Crna Gora morati da plate ostecenim i unizenim cinovnicima srpske nacionalnosti.
Za nemilosrdnost u nacionalnim progonima, i fakt sto su se oni desili- mora se odgovarati pred zakonom. Da bi se do toga doslo neophodan je novi organizacioni, institucionalni i politicki pristup srpskih lidera u formiranju nove, civilizacijske realnosti u Crnoj Gori. Na bezobrazluke kojima smo okruzeni treba se odgovoriti drskim formiranjem svoga institucionalnog srpskog kruga- i jasnim, nedvosmislenim, demokratskim odgovorom stvari postaviti na svoje dostojno civilizacijsko mjesto.

3 comments:

Anonymous said...

Vasa saopstenja su odlicna!
Drago mi je sto imamo priliku i da citamo vase tekstove.
Cestitam!

Anonymous said...

Hvala na lijepim rijecima. A svaki tekst je samo priprema za neko saopstenje, jer se bez javnih izjava ne moze mijenjati javno mnjenje i ruzna stvarnost Crne Gore. Razlika je u tome sto izjava mora biti kratka, a tekst moze biti opsirniji i sveobuhvatniji.
Sve je interesnatno na svoj nacin.
Pozdrav, i hvala!
Vojin

Anonymous said...

Vaše velikosrpske bajke samo još više šire i intenziviraju mržnju pravih Crnogoraca prema posrbljenim izrodima, potomcima bjelaša koji se nazivaju "srbima-crnogorcima"....
Srbi su u CG bili okupatori i kolonizatori i prije i poslje Turaka...prvi su okupatori bili Nemanjići a od 1918. Karađorđevići.
Vidim da patite od opsesivno kompulsivnih poremećaja pa mislite da su etnički Crnogorci tobože muslimani, šiptari ili katolici???
Ne, pravi Crnogorci su pravoslavni vjernici CPC - jedine istinske crkve u CG a ne oni izrodi iz marionetske "mitropolije" kojom se upravlja iz Beograda. Crnogorci su najbrojniji narod Crne Gore a "srba" ima samo 31,99% (od toga su samo oko 5% pravi Srbi a ostalo su većinom posrbljeni Crnogorci i mješanci). Vaša falsifikovana istorija nema nikakvog naučnog temlja za prave Crnogorce koji se nijesu posrbili ni za vrijeme Nemanjića ni za Karađorđevića, Dukljani smo po porijeklu, kasnije smo se nazivali Zećanima po rijeci Zeti a od Crnojevića pa do danas smo bili i ostali samo i isključivo Crnogorci, vazda!