Sunday, August 2, 2015

Јован без Земље, "Микрослав" без Граница

 

Текстописац  "Аналитике" Мирослав jе необична појава, особењак  у прављењу најневјероватнијих конструкција које не може објаснити, нити одбранити. Симпатично, нема сумње! У тексту поводом страдања цивила у Другом свјетском рату, које се десило у селу Велика испод Чакора 28 јула 1944. године, чудна теза му је била следеће садржине: "Величани су од нациста страдали због партизанства а самим тим и због црногорства, јер су сви православни партизани били Црногорци по националности. Званични став Комунистичке партије је био да су Црногорци засебна нација, тај став партије одлично су знали сви они који су се прикључивали партизанима." Таква тенденциозност је и довела до размјене мишљења, при чему се на сам догађај полемика није односила... 

Војин Грубач: "А народ муслиманске вјероисповијести је страдао као Срби или Хрвати, јер Комунистичка партија није донијела одлуку о посебној националности!?"

Мирослав Ћосовић: "То ти је тако било, став КПЈ се прије рата знао - Црногорци су засебна нација. И ту нема што да се дода."

Војин Грубач: "Наведи ми став КПЈ- у којим границама су тада признавали Црногорце? АВНОЈ тада није одредио границе, куда су биле границе гдје су Црногорци!?"

Мирослав Ћосовић: "Не зезај, болне су историјске истине, никад се не поклапају са великосрпским бајкама."

Војин Грубач: "У којим су границама признавали црногорску нацију, питам, или се то потом одлучивало- па нису знали? Село Велика је било у Великој Албанији, да нису Величани Албанци православне вјере? Шта је тада рекла Комунистичка партија Албаније?"

Мирослав Ћосовић: "Не зезај, став КПЈ се знао, па демантовао би ме неко озбиљнији од тебе, имамо десетине профи- историчара специјализованих за 20. вијек, а сви су прочитали мој текст. И нашао си се ти, да ме демантујеш. Објави текст на ИН4С да се смијемо мало."

Војин Грубач: "Сви професионални историчари су од смијеха поумирали када су прочитали овај твој став. Значи, куда је пролазила Пета црногорска пролетерска ударна бригада- тамо су села и градови били признати као мјеста гдје живе Црногорци: Јајце , Прозор, ..., или како?

Мирослав Ћосовић: Ако су поумирали од смијеха, што ме нијесу демантовали но си се ти нашао који ништа не знаш о томе?"

Војин Грубач: "А ко није у Централној Босни хтио бити Црногорац, Пета црногорска пролетерска ударна бригада га је хватала за Јајце и бацала кроз Прозор! :) А ко да те демантује, Мирославе, тако си треснуо нонсенс да си их шокирао? Овај твој став иде у вицеве, oво је: фантастично, лудо и незаборавно!"

Мирослав Ћосовић: "Православни партизани из Црне Горе, наравно, то се подразумијева."
Војин Грубач: "Значи, дијелили су се на: православне партизане, муслиманске партизане и католичке партизане! :) Ако је КПЈ донио одлуку да су сви атеисти, што не кажеш да су у партизане сви отишли као атеисти, те да су "добро знали гдје иду"?

Мирослав Ћосовић: "Свако је имао своју нацију, и то су самофиниширали, реализовали - кад су постали побједници. За атеисте сам већ казао."

Војин Грубач: "Какву одлуку је КПЈ донијела по питању муслимана, јер им није Разолуцијом призната нација? Значи ли то- КПЈ није признала, па не постоје?"

Мирослав Ћосовић: "Не зезај, немаш појма ни о чему а хоћеш да дискутујеш."

Војин Грубач: "Мирославе, енглеског краља који је владао 1199.—1216.г. су звали Јован без Земље. Надимак „без земље“ (John Lackland) је добио зато што од оца није добио земљу на управу све до смрти своје старије браће, али и због губитака територија у Француској. Ти си доказао да је КПЈ у току Другог свјетског рата направила: "Црногорце без Граница" и "Муслимане без Нације". Да није то мало чудно?"

Мирослав Ћосовић: "Грубач, ти ни о чему ни шта не знаш осим о својој професији (о којој наравно не пишеш)."

Војин Грубач: "Микрославе", сам си рекао да је КПЈ одлучила да постоји црногорска нација, и да су сви партизани атеисти. Тада не могу, као пратиш своју премису, постојати православни партизани Црногорци, већ атеистички партизани Црногорци. Али, заборавили су да омеђе границу, па си се погубио... Бирај, да ли си: "Микрослав без Одлуке КПЈ" или "Микрослав без Граница"?

Мирослав Ћосовић: Партизани - из традиционално православних породица, хваташ се за моје непрецизности и онда настаје право славље у црногорском српству! Ћосовића смо ухватили у грешци!!! (заправо непрецизности).

Војин Грубач: "Мирославе, али тада КПЈ није одредила границе Црне Горе, па комунисти нису знали ко су Црногорци? :) Како ти знаш то што ни они нису знали? Мислим, ниси живио у то вријеме, а ретроактивно размишљање није научно? Да си живио, и ти не би знао гдје су Црногорци док не каже КПЈ." :)

Мирослав Ћосовић: "Како није одредила? Па границе су утврђене послије рата, утврдили су их они који су их имали у глави 1943/44 и раније, прије рата. Па чак је и њемачки командант назвао у извјештају Величане Ц Р Н О Г О Р Ц И М А и то сам дао у тексту. Ко је њему бранио да напише да су Срби? КПЈ? То нешто нијеси цитирао из мог текста?"

Војин Грубач: "Мирославе, нешто си побркао, али ниси једини... Реци људима на овом ФБ зиду шта је њемачки командант рекао за Пријепоље, Прибој и Шјеницу. :)
Fejsbuk grupa:  Velika Crna Gora: "Prijepolje, Priboj i Śenica su Crnogorski gradovi, a ne "srpski!"
Link: https://www.facebook.com/VelikaCrnaGora

Мирослав Ћосовић: "Скреће тему, поражен."

Војин Грубач: "Не скрећем тему. Напротив, ширим ти видике. Значи, колико сам те разумио, тамо гдје КПЈ није знала гдје су Црногорци, то је одлучивао њемачки командант? :) Сам си рекао: "... чак је и њемачки командант назвао у извјештају Величане Ц Р Н О Г О Р Ц И М А!" Значи, када немаш мишљење КПЈ, тада се обраћаш њемачком СС официру да ти каже- ко је ко! Tачније, ко је Црногорац?"

Мирослав Ћосовић: "Био сам непрецизан у тексту, ипак је то новинарски текст, премда црногорско српство мене третира као академика па ми и најмање непрецизности тражи. Реченица је требало прецизније да гласи - ""јер су сви партизани из традиционално православних породица са територије данашње Црне Горе - били Црногорци по националности, званични став Комунистичке партије је био да су Црногорци засебна нација, тај став партије одлично су знали сви они који су се прикључивали партизанима."" Ипак, свако је разумио мој став на овај начин и поред непрецизности. Свако осим Грубача и црногорског српства у којем је настало славље - јер је Ћосовић испустио пар ријечи!"

Војин Грубач: "Мирославе, шта су ти рекли СС официри Вермахта, гдје су биле границе Црне Горе? Да ли си их питао, ако су они надлежни да ти дају тај податак? Сам си нашао подршку у ставу њемачких официра."

Мирослав Ћосовић: "Поражен почињеш да пискараш потпуне бесмислице. Како то да њемачки командант који нема никаквог контакта са партизанима (осим преко нишана), Величане такође третира као Црногорце исто као и КПЈ? Слажеш ли се да је потпуна лаж да су Величани страдали због вјере и српства? Ево из текста, "заборавио" си да цитираш- Заповједник обије СС дивизије које су извршиле масакр у Велици, је овако извјештавао: "Величани су третирани као Црногорци и извршио је покољ над Црногорцима."
Link:  http://www.znaci.net/00001/4_12_4_103.htm

Војин Грубач: "Ниси предоставио оргинални њемачки документ већ превод, а ред је да видимо шта пише у оргиналу. Друго, још ми ниси рекао гдје је била граница коју је установио КПЈ, унутар које су етнички Црногорци. Осим тога, ниси дао извјештаје њемачких официра гдје су, у којим градовима и селима, народ називали Црногорцима. Треба такође њемачки оргинал. Ако то не знаш, тада си написао памфлет, а то је неозбиљно!"

Мирослав Ћосовић: "Дакле, фалсификовао сам документ, или сам ја админ/власник тог сајта?"

Војин Грубач: "Треба да предоставиш оргинални документ на њемачком. Осим тога, не одговараш ми на питање- гдје је тада КПЈ одредио границе Црногораца? Ево податка: "Трећа пролетерска санџачка народно-ослободилачка ударна бригада је формирана је 5. јуна 1942. године од бораца Пљеваљског и Бијелопољског партизанског одреда, Златарског батаљона и Милешевске чете". Мирославе, по овоме испада да КПЈ није признавао да су Црногорци борци Пљеваљског и Бијелопољског партизанског одреда, већ их је признао као Санџаклије! Као нацију (?), или како? :) Исти случај је и са Бокељима: "Прва бокељска бригада НОВЈ формирана је 5. октобра 1944. године у селу Зупцима код Требиња. У њен састав ушла је Група бокељских батаљона (укупно 4 батаљона) и новопридошло људство, укупно 800 бораца". Значи, КПЈ је формирала црногорске бригаде тамо гдје су Црногорци, а Санџачке и Бокељске тамо гдје су Санџаклије и Бокељи. Да ли су то границе КПЈ које одређују гдје престају Црногорци, а почињу Санџаклије и Бокељи? Шта кажу њемачки официри?"
(Крај полемике, Мирослав није поставио одговор)

No comments: