Saturday, March 29, 2014

Актуелни НАТО јуриш: ,,Oперација Телеком”

Аутор:

Да би Црна Гора ушла у НАТО без референдума десила нам се у пројектованој зори сумрака- „НАТО операција- Телеком”. На развалинама Телекома, западна војна алијанса прави свој нови бедем, бубњајући при томе о „правди и демократији„.

„Афера НАТО”- на одскочној дасци Телекома

Ових дана се у црногорским медијима констатује следеће- “На основу докумената америчког суда- Комисија за хартије од вриједности и берзу(СЕЦ) САД тврди да је након приватизације Телекома Црне Горе 2005. године “адвокатица Ана Коларевић примила мито у име свог брата Мила Ђукановића”. У том смислу, СЕЦ је “тек сад открио” коруптивну шему „по којој је сума од 7,35 милиона евра исплаћена најмање двојици црногорских државних функционера, као и „сестри највишег државног званичника“, да би Мађар Телеком под повољним условима купио Телеком Црне Горе.“
Подгоричке “Вијести”, главни медијски промотер НАТО пакта у Црној Гори, на овај и сличан начин освјетљавају прастару аферу у новом паковању, не наговјештавајући- који су суштински циљеви САД у овој причи. Уједно, „Вијести“ нам свакодневно представљају САД као државу која “погибе за Црном Гором”, доброг џина којем се “срце цијепа” због корупције у Црној Гори. Нигдје, у тим текстовима, нема чак ни призрака сумње да је управо САД главни планетарни кривац за проблеме многих ограбљених држава, укључујући и Црну Гору, од којих су неке и брутално бомбардоване армијом те државе, између осталих и Црна Гора.
На другој страни, скоро да је постало очигледно да афера Телеком у црногорским медијима који промовишу НАТО постоји из само једног важног разлога- да „охрабри“, или тачније уплаши Ђукановића- па да он, по било коју цијену, угура Црну Гору у НАТО. Елем, тако испада да је Телеком, у ствари, само једна важна одскочна даска за безочно катапултирање Црне Горе у НАТО алијансу.

САД законски опљачкале Македонију и Црну Гору

Да се разумијемо, афера Телеком је имала свој епилог пред судовима САД у децембру 2011. године када се десила драконска судска пресуда. На основу те пресуде, “Дојче телеком” и његова филијала “Мађар телеком” платили су 95 милиона долара казне америчком Министарству правосуђа и Комисији за хартије од вриједности (СЕЦ) „због доказаног подмићивања званичника у Македонији и Црној Гори“.
Чудовишност ове пресуде се састоји у томе што је амерички суд одлучио да ове корпорације исплате 95 милиона долара САД, а не оштећеним државама- Македонији и Црној Гори. Тако су Македонија и Црна Гора опљачкане по други пут, и то законски- од државе САД!
Правно упориште за ову одлуку се налази у невјероватном закону САД, чији је званични назив- “Закон о борби против корупције ван територије САД”. Иако се закон примјењује првенствено на америчке фирме, он се односи се и на оне фирме које послују и имају представништва у САД. У вријеме када се десила ова корупциона афера, на њујоршкој берзи се трговало дионицама “Мађар телекома”- што је Америци дало правно упориште за покретање тужбе и стављање гомиле туђег новца у свој џеп.

САД отимају и јаре и паре

Ипак, све наведено је само дио леденог бријега, јер у овој причи постоји једна кључна ствар. Наиме, суд САД је одлучио да “Дојче телеком” и његова филијала “Мађар телеком” плате скоро стомилионску казну да би америчко Министарство правосуђа и Комисија за хартије од вриједности, погледајте ово- „одустали одустали од тужбе о подмићивању званичника у Македонији и Црној Гори“.
Дакле, америчке институције су у овом случају потегле за уцјеном корпорација, узели паре од њих, да би последичним одустајањем од тужбе- добиле и „јаре“ у виду омче око врата за државне врхове Македоније и Црне Горе.
Ова омча је била главни адут САД да се, у перспективи, руководства Македније и Црне Горе буталним уцјенама натјерају да раде против интереса својих грађана, а у складу са интересима САД и НАТО. Зато одговорно тврдим да је улога САД у овој причи око Телекома крајње негативна, и то у читавом периоду њеног трајања.
Умјесто виђеног и урађеног, боље би било да су САД додијелиле одсуђених од корпорација 95 милиона долара Македонији и Црној Гори, јер су то државе чији су осиромашени грађани силно оштећене у овој афери. Као друго, САД морају напокон престати да аферама уцјењују државне врхова разних земаља, да би у последичном смислу ти врхови радили по диктату САД- против интереса својих грађана.
Управо зато, мислим да је афера око Телекома у Црној Гори у ствари афера НАТО пакта, агресивног негатора права грађана на референдум по питању евентуалног прикључења Црне Горе овој злокобној војној алијанси.
 

No comments: