Sunday, July 14, 2013

Тринаестојулски устанак сердара Рања!

недеља, 14 јул 2013 13:51 ИН4С/ Војин Грубач 

"Прешједник" двије скупштине Рањо Кривокапић је, прије неки дан, главом без обзира побјегао од обавезе додјељивања Тринаестојулске награде из Подгорице у Београд, те у великом тринаестојулском болу завапио пред српским парламентарцима- "Да је вјечна Србија"! Тако је још један апсурд направила ова ксенофобична политичка особа- Рањо Дволични!
И тако, сјетимо се, када су у Нишу играле ватерполо репрезентације Србије и Црне Горе, група одабраних црногорских навијача предвођена Ранком Кривокапићем скандирала је великом српском ватерполисти, Новљанину Андрији Прлаиновићу, да је- "издајник", јер игра за репрезентацију Србије! На другој страни, да је Прлаиновић књижевник, те да је добио Тринаестојулску награду ове године, прошао би као и актуелни лауреати- од којих је у "репрезентацију Србије" утекао Рањо Кривокапић, јер не подноси њихово српско национално опредјељење. Укратко, са Рањом одавно није све у реду, јер његова болест нетрпељивости рапидно ескалира!

Штафета патриота са гумна

Сва ова дешавања око додјеле Тринаестојулске награде су показала да пробрани сердари на гумну, кроз организације: ДАНУ, Матица црногорска, црногорски ПЕН и Црногорско друштво независних књижевника, безбрижно промовишу нацизам у чистом виду. Неспособни да повуку већи проценат бирачког тијела кроз неке новоформиране политичке организације, једино им преостаје да фингирају јавност кроз медије. И тако, десетар Рањо на том гумну умишљених државотвораца за нову медијску акцију бира из сваке именоване организације по неког истакнутог екстремисту, даје им задатак и- штафетну палицу! Када медији пренесу све те говоре нетрпељивости и мржње носилаца штафете по задатку, јавља се неко "независан"- да проговори о "страшној подијељености друштва у Црној Гори". Наравно, никакве ту подијељености друштва нема! Постоје нацисти на гумну, и остали грађани- а то није подјела, већ пројава клиничког случаја који се дешава на гумну.
У свом том режираном хору има и негативнох изненађења, као нпр. Божена Јелушић, која је дала несувисли осврт за "Радио слободна Европа". Наиме, у тексту под насловом "Тринаестојулска награда: Нове подјеле у ЦГ"- госпођа Јелушић је дословно рекла: "Шта то радимо? На једној страни кодификујемо архаични говор, национално препознатљив до карикатуралности, а на другој страни награђујемо ауторе који, разумије се, неће тако да говоре и пишу него су и експлицитно против тога чак и другачије називају властити језик."
Можете замислити, дрзнули су се неки аутори, каже Божена, да не говоре архаичним језиком, те да језик другачије називају?! Елем, не само да је ова смјехотресна изјава госпође Јелушић у конфликту са логиком и здравим смислом, већ и општеприхваћеним цивилизацијским нормама права и слободе људи. Збиља, а да ли Бошњаци, Албанци, Хрвати, ..., у Црној Гори такође морају спроводити архаичне норме понашања, које препоручује госпођа Јелушић, да би евентуално добили неку државну награду? Одговор на ово питање је јасан, и он се налази у домену видљивих друштвених проблема, о којима је недавно говорио и један Албанац, посланик црногорског парламента.

Дискриминација- како преварити све!?

Наиме, посланик Дритан Абазовић је на недавној скупштинској расправи сасуо у лице лицемјерној црногорској јавности следеће мисли...
"Ево рећи ћу оно што се многи устручавају да кажу, када је у питању запошљавање националних мањина. Срби су су најдискриминисанија нација у Црној Гори. Они чине више од 30% становништва у Црној Гори, а скоро да их нема у администрацији или их има у јако малом броју. И шта ћете да кажете? Да је то правилно, и да су то људи који имају мање образовања од осталих? А уствари, то је тако због њихове политичке орјентације. Сличан случај је и са Албанцима и Бошњацима, и осталима који нијесу наклоњени Демократској партији социјалиста".
Нема сумње, посланик Абазовић је погодио смисао проблема, иако je, мислим, стање ипак другачије у неким важним нијансама. Прије свега - Срби у Црној Гори су дискриминисани на националној основи. Црногорци који су гласали за заједничку државу, а има их преко 40 одсто, као и Црногорци који су били за независну Црну Гору, али се грозе овакве катастрофалне власти која је Црну Гору гурнула у колапс- дискриминисани су на политичкој основи. На другој страни, Бошњаци, Албанци и Хрвати у Црној Гори сигурно нису дискриминисани на политичкој основи, тим прије што су, за разлику од Срба- проглашени "лојалним народима". Разлог њихове дискриминације се налази само у једном- нацисти са гумна нису могли зауставити своју мржњу на Србима, већ су је пројектовали и на Бошњаке, Албанце и Хрвате по инерцији.

Сердари нацизма у сјенци Тринаестојулске награде

Да се разумијемо, није посланик Абазовић први политичар који је проговорио на ову актуелну тему. О томе су раније говорили, и сада говоре, политичари из редова мањинских народа: Бошњачке странке, ХГИ, албанских партија... Сердари на државотворном гумну увијек, по правилу, страшљиво игноришу те примједбе правећи од њих табу- тему.
Ипак, морам подсјетити, да је први човјек који је црногорској јавности јавно предочио систем противуставне државне дискриминације на националној основи био Бошњак, а ради се о бившем црногорском омбудсману Шефку Црновршанину. Његов темељни извјештај о националној структури запослених у државним органима и органима локалне самоуправе је показао сву дволичност идеологије сердара на гумну. Већ тада је било јасно да је подјела на "лојалне" и "нелојалне народе" у Црној Гори вјештачка, те да су се обије групе те фиктивне подјеле нашле под ударом црногорских екстремиста са гумна.
Зато је било интересано контатовати необичну ситуацију- да је потпредсједник скупштине Црне Горе Суљо Мустафић, као представник "лојалног народа" дискриминисаног у државном апарату Црне Горе, дао овогодишње Тринаестојулске награде представницима дискриминисаног "нелојалног народа". Док је у то вријеме сердар Рањо организовао тринаестојулски уранак у Србији, и залелекао неки фалш- стих о љубави у расијаном и дезорјентисаном Београду.

No comments: