Thursday, November 12, 2009

Izjave NVO Akademska alternativa, novembar 2009.g.

АА: Национализам Новака Аџића личи на фашизам

subota, 21 novembar 2009 21:57 ИН4С, МИНА

Изјава политичара Социјалдемократске партије Новака Аџића да је циљ отварања културних представништава Србије у Црној Гори “наставак великосрпске политике и посрбљавања Црногораца” је крајње депласирана, јер Аџић очигледно не може да изађе из зачараног круга бесмисленог црногорског национализма којег, објективно гледано, лоше презентује до те мјере да он убједљиво личи на фашизам, предочила је НВО Академска алтернатива.

Српски шеф дипломатије Вук Јеремић рекао је недавно да уколико у овом тренутку не буде могуће, да Србија отвори три конзулата у Црној Гори, да ће Београд упутити молбу Подгорици за отварањем културних центара и представништава привредне коморе на мјестима на којима не буде одобрено отварање конзулата.
Циљ отварања културних представништава Србије у Црној Гори је наставак великосрпске политике и посрбљавања Црногораца, оцијенио је данас историчар Новак Аџић. Он је рекао да основни циљ захтјева за отварањем културних представништава Србије није да се заштите културна права Срба у Црној Гори јер она нијесу ни угрожена, већ да се на тај начин остваре политичке амбиције. "Оне су срачунате на девастацији црногорског културног насљеђа односно њиховог посрбљавања и фокусиране су са циљем да се негира црногорска нација", рекао је он.
НВО Академска алтернатива је у реакцији на те ставове истакла да „Новак Аџић и слични докони дизачи прашине и “чувари своје нације” морају знати да их више нико неће никада питати какви ће се облици културних институција Срба у Црној Гори реализовати у ближој будућности, јер је таквим незваним гостима, попут њега, по стандардном и познатом обичају - “мјесто иза врата”. Да ли ће се у Црној Гори отварати, у складу са нормама Устава, културна представништва Србије или као алтернатива томе Српски културни центри - биће јасно када се српски политички и ванполитички кругови у Црној Гори договоре са функционерима Србије око тога каква је форма организовања боља и ефективнија. Новаку Аџићу ће, у смислу одлучивања по тим питањима, бити мјесто у гледалишту међу злобним навијачима, наравно, ако успије да на вријеме заузме мјесто.
НВО Академска алтернатива је завршила изјаву констатацијом "да су јавне личности попут Новака Аџића остатак ружне и свађалачке прошлости, и за жаљење је што не примјећују колико су постали беспотребни и сувишни у новом времену цивилизацијског обједињавања културних и информативних простора на Балкану."


.....................................

Курпејовић- модификовани балкански Робин Худ

srijeda, 04 novembar 2009 18:39 ин4с

НВО Академска алтернатива с великом пажњом прати политичко прегалаштво Авдула Курпејовића, предсједника Матице муслиманске, да јавности Црне Горе наметне рјешење по којем су Срби, како каже- аутохтони, релативно већински и конститутивни народ Црне Горе. Међутим, како је тај његов став настао као последица тужне спознаје да Српски национални савјет треба добити 63,62 одсто средстава намијењених Фонду за мањине, чини нам се да је Авдул Купрејовић постао модификовани балкански Робин Худ који се бори за српска национална права отимањем српског новца предвиђеног Фондом за мањине. Ако су Срби, како тврди Авдул Курпејовић, конститутивни народ - тада морају по аутоматизму добити већа национална права од осталих мањинских народа и етничких група, јер знамо да статус конститутивности то подразумијева. Наравно, та права се морају институционално верификовати законима, а прије свега промјеном Устава Црне Горе, послије чега би Срби заиста престали имати статус тзв. мањинског народа. Дакле, наш став је да се Србима морају Уставом гарантовати сва права која имају мањински народи, али и допунска права која им сљедују као релативно већинском аутохтоном народу. Та допунска права су – уставна норма да су Срби један од два конститутивна народа, враћање српском језику статуса службеног језика, као и крупно буџетско финансирање српских националних институција и пројеката, које ће неколико пута премашити суму коју добијају остали народи преко Фонда за мањине. Само испуњењем ових услова Српски национални савјет може изгубити смисао свог постојања и дефинитивно престати користити лавовски дио средстава Фонда за мањине, што изазива тешко нервно растројство код осталих учесника расподјеле тих средстава.

No comments: