Sunday, January 4, 2009

Izjave, januar 2009.g.

Podgoricki dnevnik "DAN", 15.01.2009.g.


SRPSKI NACIONALNI SAVJET TRAŽI OBEŠTEĆENjE ZBOG DISKRIMINACIJE U MINISTARSTVU PROSVJETE


Kod Škuletića samo šest Srba


Podgorica, 15.01.09.g. - Savjet smatra da grubo kršenje Ustava po osnovu zapošljavanja u Ministarstvu, treba nadoknaditi vraćanjem na posao otpuštenih profesora srpskog jezika iz Nikšića i izgradnjom objekta Srpskog kulturnog centra

Potpredsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Vojin Grubač zatražiće od ministra prosvjete i nauke Sretena Škuletića objašnjenje zbog diskriminacije po nacionalnom osnovu u tom resoru, gdje je od 69 zaposlenih, samo šestoro Srba. Grubač smatra da nezastupljenost srpske manjine u prosvjetnom resoru treba nadoknaditi "vraćanjem na posao otpuštenih profesora srpskog jezika i izgradnjom objekta Srpskog kulturnog centra u Podgorici".

Grubač svoj zahtjev obrazlaže istraživanjem ombudsmana Šefka Crnovršanina, prema kojem je od 69 zaposlenih u Ministarstvu, 54 Crnogorca i šest Srba. Očekuje da će na sastanku sa Škuletićem, koji bi trebalo da se organizuje do kraja januara, postići dogovor i oko pripreme udžbenika na srpskom jeziku, koje bi osnovci i srednjoškolci mogli koristiti već od naredne školske godine.

- Ustavna obaveza je da, na osnovu ukupnog broja zaposlenih, srpskih činovnika bude 23. Zbog grubog kršenja Ustava, insistiraćemo da se na posao vrate otpušteni profesori, koji bi od jeseni mogli predavati iz udžbenika na srpskom jeziku. Tražićemo i da se dio tih profesora uposli u Ministarstvo prosvjete, ističe Grubač.On dalje navodi će slični zahtjevi biti upućeni i Ministarstvu kulture, sporta i medija, jer je i taj resor "prekršio Ustav po istom osnovu".

- Prihvatanjem naših inicijativa, Škuletić i ministar kulture Branislav Mićunović demonstrirali bi domaćoj i međunarodnoj javnosti da je zvanična Podgorica odustala od nerazumne prakse etničkih progona, zaključuje Grubač.

...........................................................................................................

Dnevnik "Pobjeda", 04.01.09.g.

SRPSKI NACIONALNI SAVJET TRAŽI SASTANAK SA MINISTROM ŠKULETIĆEM


Srpska djeca u posebnim odjeljenjima


Podgorica, 3. januara (MINA) - Srpski nacionalni savjet zatražiće sastanak sa ministrom prosvjete, Sretenom Škuletićem, sa ciljem da se pronađe model po kojem bi se sve obaveze prema srpskom narodu u prosvjeti, koje garantuje Ustav, bile ispoštovane u punoj sadržini i formi.
“Povodom izjave Škuletića, da će od naredne školske godine svi školski udžbenici biti štampani na crnogorskom jeziku, želimo na vrijeme napomenuti ministru prosvjete da, po važećem Ustavu, srpska djeca u Crnoj Gori ne moraju da se školuju po tim udžbenicima”, naveo je u izjavi dostavljenoj agenciji MINA potpredsjednik Savjeta, Vojin Grubač.
Prema njegovim riječima, Srpski nacionalni savjet mora dati dozvolu Ministarstvu prosvjete da udžbenici namijenjeni Srbima zadovoljavaju sve neophodne kriterijume da bi mogli biti korišćeni u nastavnom programu na srpskom jeziku.
“U tom smislu, potrebno je da, osim razdvajanja školskih odjeljenja u sljedećoj školskoj godini na jezičkoj osnovi, Ministarstvo prosvjete omogući srpskim istoričarima i profesorima srpskog jezika, koje predloži Srpski nacionalni savjet, učešće u koncipiranju i obradi udžbenika za Srbe”, tvrdi Grubač.
Srpski udžbenici iz književnosti, istorije i geografije, kako je naveo, moraju da u svojoj osnovi najkvalitetnije obrade predmetnu materiju iz svoje oblasti, ravnopravno tretirajući prostore Crne Gore, Srbije i Republike srpske.
“Želimo posebno napomenuti ministru Škuletiću, da nacionalna struktura njegovog ministarstva nije u skladu sa normama Ustava”, naveo je Grubač.
On smatra da je zato neophodno da Ministarstvo prosvjete u svoj sastav uključi eksperte srpske nacionalnosti, da bi taj problem bio adekvatno riješen, dostizanjem proporcionalne zastupljenosti srpskih kadrova u radu Ministarstva.

No comments: