Wednesday, November 5, 2008

NVO AKADEMSKA ALTERNATIVA, Izjave - novembar

Dnevnik Vijesti, 09.11.20008.g.

Akademska alternativa: I ministar da se uključi

Podgorica, 09.11.2008.g.- Nevladina organizacija Akademska alternativa (AA) zatražila je od ministra unutrašnjih poslova Jusufa Kalamperovića da se umiješa u slučaj Aleksandra Pejanovića, koji tvrdi da ga je policija pretukla u pritvoru.
Predsjednik AA Vojin Grubač rekao je da Uprava policije mora mnogo ozbiljnije i odgovornije da objasni javnosti na koji način je Pejanović priveden sa jednom povredom, a otpušten iz pritvora sa dvadeset dvije. "Kako je moguće da privedeni građanin zadobije toliko teških tjelesnih povreda, a da Unutrašnja kontrola policije nonšalantno konstatuje da uopšte nijesu prekoračena zakonska ovlašćenja", upitao je Grubač.
On je poručio da AA takvi "falsifikovani izvještaji takozvane Unutrašnje kontrole uopšte ne interesuju" i da ih "sa gnušanjem odbacuju". "Poslije njihove brutalne neistine, AA zahtijeva od Kalamperovića da se umiješa u ovaj slučaj", naveo je Grubač u izjavi dostavljenoj agenciji MINA.

................................................................

Dnevnik Pobjeda, 04.11.2008.g.

NVO AKADEMSKA ALTERNATIVA

Osuda nasilja policije

Podgorica, 4. novembra-NVO Akademska alternativa najoštrije osuđuje svirepo mučenje i prebijanje građanina Aleksandra Pejanovića iz Podgorice. U tom smislu nas interesuje- po kojem zakonu je dozvoljeno da se privedeni građani muče nedavanjem hrane i vode, a zatim u stanju potpune iscrpeljnosti brutalno prebijaju.
Moramo primijetiti da osobe koje su optužene za učešće u teškim krivičnim djelima ubistva Slavoljuba Šćekića i Duška Jovanovića nijesu završavali u Urgentnom bloku Kliničkog centra Crne Gore. U tom smislu smatramo da je Uprava policije obavezna da razjasni situaciju po kojoj oni, koji su optuženi za najteža krivična djela imaju korektan tretman, za razliku od građana koji su privedeni zbog sumnje da su eventualno napravili određeni prekršaj.
Želimo znati, ko je taj glavni inkvizitor u Upravi policije koji propisuje- kakav stepen prebijanja i eventualnog invaliditeta može dobiti privedeni ili osumnjičeni građanin Crne Gore, i na osnovu kojeg Zakona to radi?
Sa žaljenjem konstatujemo da nijesmo do sada primjetili da su službenici MUP-a Crne Gore pokazivali hrabrost u slučajevima kada su se trebali suprostaviti kriminalnim autoritetima u Crnoj Gori. Očigledno je da su neki članovi Uprave policije zalutali u tu službu, i da im tamo nije mjesto.

No comments: