Wednesday, October 1, 2008

Izjave NVO Akademska alternativa, oktobar 2008.g.

Dnevnik "Pobjeda", 24.10.2008.g.

AKADEMSKA ALTERNATIVA

Diplomate da se suoče sa situacijom u Crnoj Gori

Podgorica, MINA, 23.10.2008.g. – Akademska alternativa (AA) pozvala je danas diplomatski kor zapadnih zemalja u Podgorici, a posebno ambasadora Sjedinjenih Američkih Država Roderika Mura, da se suoče sa “situacijom koju su izazvali pritiskom na Vladu da prizna nezavisnost Kosova”.

Predsjednik AA, Vojin Grubač, smatra da je krajnje opasno i rizično po stabilnost regiona da zapadne diplomate insistiraju da vlast "čini korake prkoseći volji apsolutne većine građana Cren Gore".Prema njegovim riječima, Crnoj Gori je potrebna demokratska, a ne marionetska vlast. Grubač je ocijenio da je zato unaprijed osuđen na propast svaki diplomatski pokušaj da se “pitanje problematičnog priznanja nezavisnosti Kosova rješava nehumanom destabilizacijom Crne Gore”.

“Smatramo da je neophodno da zapadni diplomatski establišment u Podgorici preispita svoje stavove, koji su u ovom slučaju direktno suprotstavljeni želji preko 80 odsto građana Crne Gore”, kazao je Grubač. Prema njegovim riječima, javnost Crne Gore očekuje njihov jasan stav prije nego što dođe do još veće radikalizacije političkih prilika. “U predvečerje velikih problema koji se mogu desiti u Crnoj Gori pred Zapadom je velika odgovornost da se rješenje dotičnog problema preda u ruke građanima, da bi oni demokratskim opredjeljenjem i stavom rekli poslednju riječ”, naveo je Grubač.

On je kazao i da AA podržava lidera Srpske liste Andriju Mandića u nastojanju da “sopstvenim nesebičnim žrtvovanjem dovede do logičkog razrješenja tešku društvenu krizu, prouzrokovanu antidemokratskim odlukama crnogorskog premijera i Vlade”.

.................................................................

Dnevnik"Vijesti", 22.10.2008.g.

Da li je Mur novi gospodar

VOJIN GRUBAČ PITA KO JE UMJESTO VLASTI DONIO ODLUKU O KOSOVU

Podgorica, 22.10.2008.g.- Predsjednik Akademske alternative Vojin Grubač ocijenio je da su građani Crne Gore povodom pitanja Kosova demonstrirali visoki stepen saglasnosti.On je rekao da je na taj način, nezavisno od partijske, nacionalne ili vjerske opredijeljenosti, konačno srušen stereotip da Crna Gora “mora po svakom pitanju da pukne na dva nepomirljiva dijela”. “Vlast je jedinstvo i pravo građana na svoj slobodni izbor i autonomni stav povodom pitanja Kosova precrtala masnom olovkom i donijela suprotno rješenje izbjegavajući referendum. Sada ima za cilj da jedinstveno mišljenje građana razmaže svim sredstvima, jer je jedinstvo naroda – opasno za odluku, a samim tim i za vlast”, kazao je Grubač u autorskom tekstu dostavljenom “Vijestima”.

”Poslije svega doživljenog se, sa visokim stepenom tačnosti, može reći da je novi nekrunisani gospodar Crne Gore postao ambasador SAD u Podgorici. SAD su ovaj put teatralno prodemonstrirale silu nad malom državom Crnom Gorom, pokazujući da im je do njene nezavisnosti, kroz poštovanje mišljenja crnogorskih građana, stalo koliko i do mišljenja građana 'nezavisnog' Iraka i Avganistana”, kazao je on. Grubač je dodao da će se problem Kosova najbolje riješiti kroz uvažavanje srpskih i albanskih interesa, što će donijeti trajan mir.“Problem različitih interesa crnogorske vlasti i građana u vezi sa pitanjem Kosova mora se riješiti legitimnim demokratskim putem, na pravedan način. To će biti uvod u modalitete rješavanja i ostalih krupnih pitanja koja stoje pred Crnom Gorom”, istakao je Grubač.

...............................

portal IN4S, 15.10.08.g.

Grubač: Pendrecima i suzavcem nećete promijeniti narodnu volju

srijeda, 15 oktobar 2008 13:00 IN4S

NVO Akademska alternativa osuđuje odluku Uprave policije da ne dozvoli održavanje najavljenog protestnog skupa za četvrtak 16. oktobra ove godine. Građani Crne Gore imaju zakonsko pravo da se obimom i vrstom protesta slobodno odrede prema priznanju Kosova, baš kao što i Albanci u Crnoj Gori i okruženju imaju legitimno pravo da artikulišu svoje nacionalne interese.
Međutim, istraživanje javnog mnjenja, izbjegavanje raspisivanja referenduma, kao i masovni narodni protesti, pokazuju da se po pitanju Kosova interesi građana Crne Gore sasvim razlikuju od albanskih nacionalnih interesa. Zato je apsolutno čudno da se crnogorska vlast opredjelila da podrži albanske nacionalne interese, a ne interes građana Crne Gore. Antigrađanska odluka Vlade da prizna nezavisnost Kosova ne može se riješiti brutalnim korišćenjem represivnog aparata. Pendrecima i suzavcem se ne može promijeniti jasan stav građana Crne Gore po pitanju Kosova.
Zato je besmisleno što se predsjednik Crne Gore po pitaju nepotrebnog i nesuvislog priznanja Kosova poziva na ustavno pravo, kada je jasno da je duh Ustava brutalno pregažen ignorisanjem slobodne volje građana. Smatramo da u ovoj situaciji crnogorski premijer ima odgovornost i obavezu da povuče nelogičnu odluku o priznanju nezavisnosti Kosova, da bi se volja Crne Gore demokratski provjerila referendumom

...............................................................

Dnevnik "DAN", 12.10.08.g.


AKADEMSKA ALTERNATIVA ZAČUĐENA ODLUKOM PzP-a I LP-a


Crnogorci da dođu na protest


Podgorica, 12.10.08.g.- Akademska alternativa začuđena je najavom Pokreta za promjene (PzP) i Liberalne partije (LP) da neće učestvovati na građanskim protestima koje organizuje opozicija u ponedjeljak, 13. oktobra.

- Ovo, tim prije, što je ogromna većina građana koji su glasali za nezavisnu Crnu Goru opredijeljena protiv priznanja Kosova. Smatramo da pred PzP i LP stoji visoka odgovornost da stav tih građana iznesu i artikulišu pred narodom koji će doći na skup - naveo je predsjednik Akademske alternative (AA) Vojin Grubač. On je u izjavi agenciji Mina naveo da AA, ukoliko PzP i LP to ne žele, poziva građane koji su glasali za nezavisnost Crne Gore, a protive se priznanju Kosova, da masovno dođu na protest sa svojim znamenjima i simbolima.

- Neka sami između sebe izaberu govornike i predstavnike koji će se obratiti javnosti Crne Gore na Velikom narodnom protestu. Taj skup treba da demonstrira jednistvo našeg naroda po pitanju Kosova, ali i da pošalje rezolutno ne američkim diplomatama koje žele, preko neslobodnog premijera, da od slobodne Crne Gore naprave poniznu banana državu - kazao je Grubač. On smatra da je priznanjem nezavisnosti Kosova, protiv volje 80 odsto „zaprepašćenih građana", izvršena unižavajuća demonstracija sile Sjedinjenih Američkih Država „nad malom državom kakva je Crna Gora".

- Crnogorska vlada se, očigledno, pretvorila u ukletu američku političku pušku, kojom Vašington puca po svom nahođenju u narod Crne Gore, njegov slobodni izbor i pravo na autonomni stav - zaključio je Grubač.

.................................................


Neobjavljena Izjava Vojina Grubača, predsjednika NVO Akademska alternativa, za podgorički dnevnik “Republika“ , 10.10.2008.g.


Izjava Sonje Biserko, data dnevniku “Republika”, o potrebi da Crna Gora prizna Kosovo kao nezavisnu državu, zbog navodne stabilnosti regiona, predstavlja još jedan čudni politički egzibicionizam i uvredu za zdrav razum ove gospodje.
Činjenica da je osamdest pet odsto naroda u Crnoj Gori protiv nezavisnosti Kosova kod Sonje Biserko ne izaziva potrebu za preispitivanjem svojih poznatih stavova. A taj procenat znači da su protiv nezavisnosti Kosova ne samo oni koji su glasali za zajedničku državu, već i ogromna većina onih koji su bili za suverenu Crnu Goru. To znači da su protiv nezavisnosti Kosova ne samo Srbi i Crnogorci u Crnoj Gori, vec i većina Muslimana- Bošnjaka.
Poslije dubokih podjela u narodu oko državnog statusa Crne Gore, stav o nepriznavanju Kosova kao nezavisne države je očigledno politički objedinio osamdeset pet odsto građana Crne Gore. Umjesto da uoči taj važni momenat, Sonja Biserko je odlučila da štiklom navodnog zaštitinika prava nagazi po građanima Crne Gore, prenebregavajući njihovu političku i narodnu volju. Medjutim, moramo napomenuti da je ona samim tim postala predvodnik ideje o potrebi najgrubljeg kršenja ljudskih prava u Crnoj Gori, u koje spada i politička volja građana. I to nas ne čudi, jer je Sonja Biserko bila aktivni ucesnik prošlog krvavog gradjanskog rata, a ne iskreni i objektivni kritičar groznog procesa sukobljavanja naroda.
Neizbalansiranost, jednostranost i ekstremna zlovolja gospodje Biserko, daju nam za pravo da konstatujemo da je Helšinski odbor kojem predsjedava postao inicijator konflikta i kršenja osnovnih ljudskih prava građana. Njena izjava u vezi Crne Gore i priznavanja Kosova je samo dodatna potvrda te očiglednosti. Zato savjetujemo gospođi Biserko da upristoji svoju politiku, i da napokon kroči, bar jednom nogom, u civilizaciju iz koje je davno izišla, petpostavljajući joj sopstveni ekstremizam kao nedostojni surogat lažne forme.Uostalom, javno pozivam gospođu Biserko, da na stranicama dnevnika Republika sučelimo naše stavove, ne samo po ovom, vec i po drugim pitanjima vezanim za Crnu Goru i nezavisnost Kosova


...............................................

Dnevnik DAN, 08.10.08.g.

Izjava predsjednika NVO Akademska alterantiva:

Podgorica, 08.10.08.g.- Predsjednik NVO Akademska alternativa Vojin Grubač ocijenio je da se skoro izvjesno priznanje nezavisnosti Kosova od strane Vlade Mila Đukanovića može tumačiti kao akt neprijateljstva ne samo prema Srbiji, već i prema osamdeset odsto građana Crne Gore, koji su izričito protiv toga.
- Nema sumnje da su čak i oni koji su glasali za nezavisnost Crne Gore u ovom momentu većinski protiv priznavanja južne pokrajine Srbije kao samostalne države. Zato je poruka premijera Đukanovića u Skupštini Crne Gore, da je on "tu da se stidi i ponosi, u skladu sa moralnim kodeksom do kojeg drži" u vezi priznavanja Kosova, daleko od morala, jer političku težinu njegovih odluka nosi narod, a ne on - rekao je on.
- Grubač je pozvao premijera da "svoje moralne kodekse, koji su u stalnom mijenjanju i mutiranju, ne stavlja iznad zakona logike i naroda, već da ih stavi na provjeru građanima na referendumu".
- Premijeri ne postoje da bi, prije svega, držali lekcije o svom moralu, već da bi ispunjavali nedvosmislenu volju građana, koja se lako može provjeriti. Ovo tim prije, što je politički moral uvijek bio pod lupom opravdane sumnje u narodu, zbog čega se i dešavaju izbori na kojima se njihov "kvalitet" stavlja na procjenu glasačima - saopštio je Grubač.

....................................................................

Agencija MINA, 01.10.08.g.

Politiku distancirati od Savjeta

Podgorica, 01.10.2008.g. - Srpski nacionalni savjet za ostvarenje srpskih nacionalih prava boriće se nepolitičkim metodama, pa je neophodno bilo kakvu stranačku politiku distancirati od tog tijela, smatraju u Akademskoj alternativi (AA). Predsjednik AA Vojin Grubač očekuje da će Savjet ostvariti odličnu komunikaciju i dostići visok nivo razumijevanja prilikom kontakata sa vlastima Srbije i Republike Srpske. Prema njegovim riječima, vlasti tih zemalja su, zbog obaveze korektne saradnje sa vlastima u Crnoj Gori, imale prilično otežanu komunikaciju sa zvaničnim predstavnicima srpskog naroda, kojeg su predstavljali isključivo srpski političari u opoziciji.Grubač je, u izjavi dostavljenoj agenciji MINA, naveo da se situacija pozitivno izmijenila jer Srpski savjet predstavlja zvaničnu i Ustavom priznatu instituciju srpskog naroda, koja nezavisno od želja vlasti i opozicije zakonski ostvaruje svoje pozitivne programske zadatke usvojene Deklaracijom. “Upravo je to momenat koji će omogućiti Savjetu da, bez suvišne i nepotrebne političke obojenosti, ostvari ciljeve zbog kojih je formiran. Zato je neophodno bilo kakvu stranačku politiku distancirati od Savjeta, a korektnu i pozitivnu nacionalnu politiku staviti u prvi plan”, ocijenio je on.Savjet, smatra Grubač, nije zamišljen kao politički kružok, rezervna varijanta političkog uticaja, niti kao idealna meta za napade bilo koje srpske političke stranke. Prema njegovim riječima, Savjet će se za ciljeve punog ostvarenja srpskih nacionalih prava boriti nepolitičkim, zakonskim, sudskim, pregovaračkim i lobističkim metodama.“Da bi se ostvarivalo sve po zamišljenom i preciznom programu, neophodno je da srpski političari ne smetaju Srpskom savjetu u komunikaciji sa vlastima Srbije, Republike Srpske, našim iseljenicima i nacionalnim savjetima drugih naroda”, smatra Grubač. Srpske političke stranke, prema njegovim riječima, imaju dovoljno političkog prostora za kreiranje i prezentaciju svojih političkih programa glasačima. “Ako nemaju, same treba da se izbore za taj politički prostor kreativnim političkim zamislima i pravilnim strateškim koracima”, smatra Grubač. On je ocijenio da će vanpolitički status Savjeta podstaknuti predstavnike biznisa da ulože svoj novac u kulturne i medijske projekte Srba u Crnoj Gori, imajući u vidu da će Savjet biti nosilac projekta otvaranja Srpskog kulturnog centra, Srpskog narodnog pozorišta i prve srpske televizije u Podgorici. Ne treba zanemariti, smatra Grubač, ni činjenicu da crnogorska Vlada ima obavezu da učestvuje u finanasiranju nacionalnih projekata svih naroda u Crnoj Gori, na poporcionalnoj osnovi.“Mi smo bili i ostali privrženi principu jednakih prava za sve narode u Crnoj Gori, nezavisno od njihove brojnosti. Upravo zato nam je neophodna komunikacija sa svima, da bi se taj princip doveo do svog punog smisla”, zaključio je on.

No comments: