Tuesday, August 26, 2008

Intervju za IN4S

Vojin Grubač: Formiranje Savjeta može samo radikalno popraviti položaj Srba

ponedjeljak, 25 avgust 2008 12:58 Aleksa Božović

"Ako se u toku sudskog postupka dokaže da je nestanak Srba u državnoj administraciji posledica aktivnosti SDP zakon je jasan. Znate, ne možete nositi evropski imidž, a ujedno, skriveno od očiju javnosti, pacovskim sistemima proganjati činovnike na nacionalnoj, jezickoj ili vjerskoj osnovi", kaže u intervjuu za IN4S portal predsjednik Akademske alternative Vojin Grubač


Formiranje Srpskog nacionalnog savjeta ustalasalo je duhove ne samo u srpskoj etničkoj zajednici u Crnoj Gori. Podjela na političkoj pozornici oko ovog pitanja je, ipak, najočiglednija između onih subjekata koji i u svom imenu nose srpsku nacionalnu odrednicu. Stav NVO Akademska alternativa, koju u Srpskoj listi zastupa njen predsjednik Vojin Grubač, je da osnivanje nacionalnog savjeta može samo da popravi položaj Srba u Crnoj Gori.

IN4S - Koliko formiranje Srpskog nacionalnog savjeta može popraviti položaj Srba u Crnoj Gori?

Formiranje Savjeta može radikalno popraviti položaj Srba u Crnoj Gori ukoliko rukovodstvo te instistucije bude vuklo ispravne poteze, praveći šire konsultacije sa srpskim intelektualcima i političkim subjektima srpskog naroda, pa čak i onima koji ne žele da se Savjet uopšte formira. Znači, sve zavisi od mudrosti, sposobnosti i pravilne ocjene – šta su glavni prioriteti!

IN4S - Šta su, po vama, glavni prioriteti?

Glavni prioriteti su otvaranje prve srpske televizije, srpskog političkog nedjeljnika i potezanje pitanja zastupljenosti pripadnika srpskog naroda u državnoj administraciji, sudstvu, policiji, ANB i Vladi. Po Ustavu Srba treba da bude u tim institucijama trećina. Tako da rješenje problema vidim u podnošenju tužbe protiv odgovornih za sadašnje stanje, nezavisno na kojem se položaju oni nalazili. Znači, nije samo cilj da se broj Srba u državnim ogranima poveća sa par procenata na trideset dva odsto, već i da neko odgovara i bude kažnjen za dosadašnje nepoštovanje zakona i Ustava, javno žigosan pa čak i odstranjen iz administracije za sva vremena.

IN4S - Znači li to da se ne radi o slučajnosti već o namjeri da se Srbi istisnu iz državnih organa?

Da, upravo znači to! Radi se o namjeri određenih političkih krugova ekstremne provinijencije, koji žele uvesti divlji princip podjele naroda na podobne i nepodobne, mada takvo uporište ne mogu naći u Ustavu kojeg su sami donijeli. Ustavom se garantuje svim narodima proporcionalna zastupljenost u administracji, a onima koji su protiv toga, sto znači da izazivaju nacionalnu mrznju i netrpeljivost – garantuje se zabrana političkog i javnog djelovanja. Čini nam se da je SDP bila glavni ideolog diskriminacije srpskog naroda u organima vlasti i administraciji.

IN4S - Da li tada smatrate da SDP može biti zabranjena zbog antiustavnog djelovanja?

Ako se u toku sudskog postupka dokaže da je nestanak Srba u državnoj administraciji posledica aktivnosti SDP zakon je jasan. Znate, ne možete nositi evropski imidž, a ujedno, skriveno od očiju javnosti, pacovskim sistemima proganjati činovnike na nacionalnoj, jezickoj ili vjerskoj osnovi. Ako bi se desilo da sticajem okolnosti Srpska lista osvoji apsolutnu vlast u Crnoj Gori zakonske i civilizacijske norme su jasne – etnički sastav činovika u državnoj administraciji mora odgovarati procentima etničkog sastava države. Znači, Srba moze biti maksimum trećina, uostalom, kao i minimum.

IN4S - U čemu je suština razilaženja onih koji su za formiranje Savjeta i protivnika te ideje?

Protivnici formiranja Savjeta žele da promijene vlast, pa da se situacija prirodno izblansira. Mi smatramo da je pitanje ljudskih prava nešto što se rješava nezavisno ko čini vlast. A šta ako sledeća koalicija ne vlasti, vidjevši da se može nekažnjeno protežiratii fašizam u državnoj administraciji, produži sa takvom politikom? Da li i tada čekati smjenu vlasti? Mi smo principu čekanja pretpostavili princip aktivnog djelovanja. Protagonisti diskiriminacije Srba u vlasti će odgovarati za već počinjeno, a isti takvi pritajeni u opoziciji ce znati da takva politika više ne prolazi. Srbi ce shvatiti da je Savjet instistucija koja postoji samo za to da štiti njihova prava i proganja maskirane prekrsitelje zakona koji obitavaju u vrhu vlasti.

1 comment:

help_us_implore said...

I find your blog to be very intriguing,it is a pleasure reading it. Feel free to drop by my blog, your visit would honour