Tuesday, November 29, 2016

Црвена бизнис- леди у маски скојевке са супретом за ништа

 Од Војин Грубач -
Смјехотресни пучистички обрт краја парламентарних избора у Црној Гори, све са формирањем нове Владе у духу старих коруптивних схема, сигурно ће бити извор инспирације за комедиографе будућих времена. 
    
Ипак, ватромет приземне и контраверзне демагогије владајуће странке у току тих избора заслужује посебан осврт. Разлог се може наћи- у неопходности лаганог чишћења идеолошке мочваре у којој се данас налази Црна Гора.

Управо зато се, као интересантан примјер, намеће демагошко иступање активисткиње ДПС- а Александре Вуковић, сада посланице у парламенту, која је на Конвенцији владајуће странке у Никшићу навела следећи принцип друштвеног препознавања: “Cви ми јесмо оно што зборимо.”

Да би видјели- шта дотична активисткиња- “јесте, на основу онога што збори”, ево једног дијела њеног говора из Никшића: “Његош тај варварин међу кнежевима, и кнез међу  варварима,  желио је баш овакву модерну,  независну Црну Гору са изграђеним институцијама и европском перспективом.

И најзад, побуном ума хоћемо да безумницима поручимо- никад више неће они исчупати велики и живи црногорски бријест- јер њега данас има ко да брани. А како ћемо?

Kао што је Зоговић- жилама за камен, а ми- жилама за оловку- која ће у неђељу заокружити број 6.”

Елем, можете ли замислити- колики степен у халуцинације треба имати да би се говорило у претпоставкама, и устврдило да је “Његош желио  баш овакву Црну Гору”? Дакако, чудна је и улога Зоговића у контексту броја 6. ове капиталистичке изборне пропаганде?

Активистикиња Александра је у свом говору споменула симболички “бријест”, тај храмајући лајт- мотив који годинама неуморно плута кроз пропагандну канализацију Црне Горе. Тај бријест није могла заобићи ни ова, из ниоткуда изникла, самозвана “портпаролка” Петра Другог Петровића Његоша?! 

Бријест - побуном “ума”- запетљан у трице и кучине?!

Дотична Александра је- ријечима: “Побуном ума хоћемо да безумницима поручимо- никад више неће они исчупати велики и живи црногорски бријест јер њега данас има ко да брани”, дотакла легенду о бријесту коју коју су деценијама експлоатисали слични ликови- пропагандно задужени за дизање прашине из ничега.

Наиме, господин Јован Маркуш, бивши градоначелник Цетиња, је својевремено све те приче о “историјском бријесту” темељно демонтирао кроз аналитички текст- “Сјекирама убијали сјећање.”

Да подсјетим, пропагандна легенда везана за тај бријест је била оваква- “Србијанска окупациона власт је једне ноћи, послије 1918.године, када је њена војска опколила Цетиње и када је излажење из кућа било забрањено, посјекла историјски бријест краља Николе, извадила његово коријење, и тим гестом покушала поништити и избрисати црногорску историју, традицију и обичајно право.”

Ево шта је по тој теми, како наводи г. Маркуш, писало у листу „Глас Црногорца'', бр. 80, из 27. новембра 1919. године, одакле је и кренула дотична прича и препричавање:

“Стари бријест код Биљарде на Цетињу у свијести црногорског народа имао је посебну вриједност,  био је једна од форми кроз коју се еманирало (истицало оп. а.) црногорско правосуђе.

За Црногорце тај бријест је био као чељаде и његово посијецање и вађење његових коријења, као и уклањање кружног камења на коме се испод њега сјеђело, иако се бријест био осушио, тешко им је пало, дубоко их је повриједило и понизило.

Под старим бријестом код Биљарде на Цетињу црногорски суверен, Господар, дијелио је Црногорцима правду и они су за њега били на специфичан начин, осјећајно везани.”

Већ из овога прилога, у којем је подвучено- “иако се бријест био осушио”- се  види да легенда о “живом бријесту” има недостатке. Публициста Јован Маркуш je чак утврдио да тај историјски бријест, који је годинама био предмет провидне пропаганде, није ни дочекао 1918. годину- већ га је вријеме сасушило пар деценија раније.

Умјесто тога сасушеног бријеста-  г. Маркуш наводи да је “посађен други бријест, којег је у старом цетињском парку,  данашњем Парку 13. jyлa, засадио Божо Новаковић, познати професор и директор Цетињске гимназије, који је je од 1892. до 1896. године био предсједник општине Цетиње.”

Потврду свог става, г. Маркуш је нашао кроз писање некадашњег директора Државног музеја на Цетињу проф. Риста Драгићевића, гдје каже:

“У годишњаку Завода за заштиту споменика културс „Старине Црне Горе" бp. 1 од  1963. године објављен је и текст  проф. Драгићевића под насловом „Прилози културној историји (ст. 147-162) у којем се између осталог наводи следеће: „У току jедне ноћи срушен je и један велики бријест, под којим су се годинама одмарали током љетње сезоне не само Цетињани, но и многобројни домаћи и страни туристи који су посјећивали Цетиње. То није историјски бријест о коме јe често писано.”

Дакле, историјски бријест краља Николе нико није посјекао, већ се ради о евентуалном сасијецању некаквог другог бријеста- “под којим су се одмарали Цетињани и туристи”.

Све су прилике да је Александра Вуковић легенде о бријесту учила од анонимних коментатора на форумима портала ЦДМ, рецимо- карикатурних “експерата” под псеудонимима- “Ћипур” и “Град хероја”?

Сублимирајући наведено, бивши градоначелник Цетиња Јован Маркуш је извео следећи закључак: “Превише je болесно и опасно када се дође до тог стадијума да се користи исушени бријест, који је нестао крајем 19. вијека,  за ширење приземне пропаганде помијерајући његово убијање у период послије 1918. године. Такво писање кoje личи на бољшевички агитациони приручник подстиче на логично питање, зашто се то чини?”

Наравно, поставити исто питање активистикињи ДПС-а логички стоји. Међутим, боље је поставити прецизније питање- да ли Александрa причу о “историјском бријесту” и “чупању његових коријена” пласира- да би њоме замијенила причу о томе да је партија којој припада- “исчупала” све фабрике и предузећа по Црној Гори, направивши хаос и безнађе на просторима Црне Горе?

Ако је то био циљ клецајућих теза, тада се очигледно ради о пропагандном неморалу!

Црвена, са инквизиторским погледима на свијет

Иначе, Александра Вуковић се на споменутом скупу представила овако: “Ја имам име и презиме, али сада бих се презвала – и рекла бих да се зовем Црвена”. Потом је, у револуционарном духу, упутила следеће питање поштованом публикуму: “Јесмо ли за Никшић чији је најљепши осмијех, пркосне строфе о антифашистичкој Црној Гори испјевао наш наш Љубо Чупић.”

Послије те тираде одмах je, у духу наводне “антифашистичке борбе”- самоиницијативно опредијелила- гдје је коме мјесто у Црној Гори, рекавши: “Знамо ли да у неђељу бирамо за и против Црне Горе.” 

Дакле, кријући се иза леђа народног хероја, Црвена је у магновењу показала инквизиторске погледе на свијет, својствене окружењу у којем се налази. При том претендујући на смјехотресну улогу женског Војислава Шешеља- све са дамском капицом чудних облина, у парламенту Црне Горе. 

Све ово показује да дух Љуба Чупића и даље хода Црном Гором. Са нелогичним превођењем у раван идеолошких интереса модерне црногорске буржоазије- тај дух се безочно експлоатише и служи за немилосрдно политичко рабљење.

Да је то тако, потврђује факт да је и поред оваквих “пламених патриотских говора” Црвене- шеф њене партије морао, сасвим непатриотски- давати десетине хиљада еура разним особама из иностранства да би гласали његову партију.  

Управо та нелогичност наводи на питање- да ли се Црвеној можда на тренутак учинило је на лицима разних плаћених Ника Шепртљовића из дијаспоре пројавио споменути “осмијех Љуба Чупића”? Рецимо, када су у Бару на дан избора ишли код “секретарице Ане” да добију по 200 еура као напојницу за гласање ДПС- а?

Јер, те мишеве из прекограничних мекиња није интересовао Чупић, народни хероји, пламени говори Акесандре о патриотизму и сличне трице и кучине, већ само и икључиво- новац!

А шта рећи за омладинске гаучосе из Амстердама, који су за гласање ДПС-а у Бару добијали дупло већу напојницу, чак 400 еура?! Елем, када им је секретарица Ана "испалила" те новце у зобницу- да ли им је пред "погибију образа" на лицу заиграо- “двоструки најљепши осмијех Љуба Чупића”!?

Социјална правда и капиталистичка неправда

Наравно, ствари се могу посматрати и из другог угла. На примјер, одлично знамо да је један од главних циљева комуниста био- достизање социјалне правде. Тај циљ се подудара и са партијама које имају социјалистички поглед на свијет.

Владајућа партија у Црној Гори има у свом називу префикс- “социјалистичка”. У пропаганди се, као што видимо из говора Црвене- та партија позива и на комунистичке прваке револуционарних времена. У стварности је ситуација дијаметрално супротна, jeр та партија годинама ради на уништењу економије и социјалне правде у Црној Гори, а ево неколико примјера.  
  
Рецимо, у периоду од 1991. до 2015. године, а то је период вјечне владавине ДПС-а, из Црне Горе је, према информацијама подгоричких Вијести-  отишло преко границе чак 140.000 њених држављана.

Према последњим подацима Завода за запошљавање, у Црној Гори има 45.460 незапослених, док је стопа незапослености 19,59 одсто. Осим тога, Веско Пејак, предсједник НВО Алтернатива Црна Гора, је прије неки дан за портал Кодекс рекао да у Црној Гори око 50 000 запослених радника- раде без иједног слободног дана у мјесецу.

Елем, ако се са поред такве незапослености, таквог пакленог рада запослених, грађани Црне Горе суочавају са средњом платом која не покрива 60 одсто потреба домаћинства- тада се може рећи да социјалне правде у Црној Гори уопште нема.

Чему тада позивање на Чупића у говорима некакве Црвене, када је јасно да је та власт, чији је и она дио- не само антикомунистичке, већ и антисоцијалистичке провинијенције?

О томе колико је власт у Црној Гори заглибила у незајажљивости- најбоље свједоче ријечи лидера СДП Ранка Кривокапића, који је са мјеста предсједника Скупштине Црне Горе у емисији “Начисто”, емитованој 12.2,2015.г. на ТВ Вијести, оптужио владајућу странку за нестанак 800 милиона сура приликом приватизације КАП-а, називајући ту крађу- злочином против државе.  

Дакако, постоје и друге цифре везане за пљачку КАП-а. Рецимо, када сам у недавној полемици са Предрагом Зечевићем, главним и одговорним уредником режимског портала Аналитика, напоменуо Кривокапићеве ријечи око крађе око приватизације КАП-а, он је одговорио овако: “Шојгу је спомињао 300 милиона, не знам откуда сада 800? Црногорско гађање цифрама?” 

Дакако, није у питању величина цифре око пљачке КАП-а, те да ли је тачније она коју спомиње Кривокапић или она коју наводи Зечевић, јер- свака је јако велика, већ- гдје се у тој причи налази тужилаштво и судство Црне Горе.

Пламени патриотизам Црвене се допингује еврима за поклонике

Данас се црногорско правосуђе пренијело у режимске медије, који резултате тока истраге добијају од анонимних лица из државних органа, те суде и пресуђују по редакцијском нахођењу у складу са политичким жељама режима.

Ову пропаст црногорског правосуђа прати паралелна легенда о старом бријесту- “који је  представљао вриједност, јер се кроз њега  еманирало (истицало оп. а.) црногорско правосуђе”.

Одмах се поставља питање- да ли је нестанак старог бријеста, његово сушење или сасијецање,  узрок пада ововременог црногорског правосуђа?  

Елем, умјесто да правосудни систем Црне Горе буде цивилизован, слушамо преко 120 година стару нецивилизовану причу о бријесту, као "симболу правосуђа"?! Умјесто да се стотине милина еура узетих од КАП врате у народну касу, пласира се од некаквих нових Александри ирационална прича о Љубу Чупићу, Зоговићу  и Његошу?!

Зато није чудно што се пламени говори Црвене, које немају снагу- нити реални ефекат у серијској призводњи патриотизма, морају тужно допинговати од 200 до 400 еура путем секретарице Ане.

На крају, закључак је прост- Црвена је у Никшићу била режимска бизнис леди прерушена у агитпроповску скојевку. Њен говор је био сегмент необичне ПР акције режима која има само један циљ- идеолошко мотање и излуђивања народа.

Ипак, када вријеме причу претекне, ни шампионски лет метлом у висине ораторског Олимпа не може сакрити ништавну функцију говорничког празнословља.  

Monday, November 21, 2016

Јосип Броз- неуморни убица “комунистичке банде”



Британски лист Daily Mail је, у свом издању од 7. oktobra 2014. године, Јосипа Броза Тита ставио на 13. мјесто међу 20. највећих злочинаца двадесетог вијека. Разлог таквог рангирања бившег комунистичког и државног лидера Југославије се темељи на увјерењу да је од последица Брозовог терора, према “махом политичким противницима”, пострадало 570.000 људи- за чију је смрт он директно одговоран.

Колико је Броз заиста послао људи у смрт, директно или индиректно, остаје као тема за посебан осврт. Ипак, прије сумирања тих гомила лешева које је оставио за собом, неопходно је погледати на шта је све Броз био спреман, прије свега- у односу према комунистима.
По оном што се може видјети, чини се да је свирепост- коју је Броз демонстрирао према “неподобним комунистима”- потом само закономјерно претакана и према окружењу које се нашло у пољу дејства његове власти.

Броз- шеф Стаљинових убица у Шпанији

Словеначки комуниста Јосип Копинич, високи совјетски обавјештајац у Шпанији, је тек пред крај живота открио Титовом биографу Владимиру Дедијеру разлоге због чега су Стаљинове специјалне службе слале Јосипа Броза у Шпанију.

Копинич је тада Дедијеру рекао да је Јосип Броз био контролор Четвртог одсјека НКВД-а који је, поред осталих послова, радио и на “ликвидацијама непријатеља у иностранству”. Управо зато је Броз често, на “пар дана”, ишао у Шпанију на “инспекцијска путовања”- и као шеф убица давао наређења професионалним ликвидаторима НКВД-а.

Убијени комунисти су били “троцкисти” или “опоненти Стаљина”, који су- како је Тито поткрај 1937. године писао у „Пролетеру”- „свакодневно раскринкавани као издајници и шпијуни у служби генерала Франка”. У разговору с Дедијером, Копинич је рекао следеће: „И Тито и Кардељ радили су за НКВД.” Поврде за то постоје из разних извора.

На примјер, генерални секретар Централног комитета КП Француске Морис Торез, преко кога су се из Москве преносиле све повјерљиве совјетске одлуке и наредбе за Шпанију у току грађанског рата, је посједовао документ из кога се „видјело да је Тито био задужен за ликвидације у Шпанији”, или тачније да је био „шеф штаба за ликвидације у Шпанији”.
По томе документу, било је јасно да су остали чланови штаба за ликвидације били: италијански комуниста Виторио Видали, хрватски комунисти- Иван (Стево Крајачић) и Иван (Антонов) Сребрењак, као и босански Србин Влајко Беговић, који је био замјеник шефа НКВД-а у међународним бригадама у Шпанији и шеф оперативног центра за ликвидације у Албацети.

Послије Торезове смрти, садржај тог документа је, 1979. године у Паризу, Дедијеру презентовао Алберт Собоуле, биограф Мориса Тореза. Дедијер се, због страха од посљедица, није усудио на његово објављивање.

Ипак, Дедијеру је, десет година касније, постојање и садржај тог документа потврдио и Јосип Копинич, али и шпански ликвидатор Иван Стево Крајачић, који му је рекао: „Четврти одсјек НКВД је радио двије врсте послова: диверзије под командом руског генерала Павлова и ликвидације непријатеља – троцкиста.”

Лео Матес, загребачки комуниста јеврејског поријекла, који се с Титом дружио у вријеме Шпанског грађанског рата а послије рата примао Броза у своју кућу у Загребу, је Дедијеру дао одређене детаља из Титовог живота.

На питање- какве је услуге Тито радио Совјетима у Шпанији, Матес је септембра 1983. године дао Дедијеру следећи одговор: „Чинио је прљаве услуге у Шпанији. То је за Совјетски Савез био важан полигон – и војнички и стратешки, али и кадровски (чишћење). Тито је тамо чистио људе.”
Јосип Броз се сматра одговорим за ликвидацију Благоја Паровића у Шпанији. Паровић је био један од најперспективнијих југословенских комуниста, организацијски секретар ЦК КПЈ и особа број два у партијског хијерархији, која је требала да на мјесту генералног секретара ЦК КПЈ замијени Милана Горкића, уколико се Горкићу нешто деси.

Паровић је убијен је у сумрак 6. јула 1937. крај једног села близу Мадрида, а његов леш је (ради потврде испуњеног задатка) сликао босански комуниста Влајко Беговић- Титов „главни егзекутор у Шпанији”. Неколико мјесеци послије те ликвидације, Тито је лицемјерно Паровића назвао „једним од најбољих чланова ЦК КПЈ”, који је погинуо „јуначком смрћу”.
У кући Леа Матеса, изнад Шалате у Загребу, Броз је Анки Буторац, жени покојног Паровића, пред Матесом отворено рекао: “Ја сам твога ‘друга’ послао у Шпанији у смрт!” To je Лео Матес 24. септембра 1983. године, од ријечи до ријечи, пренио Владимиру Дедијеру, а он направио биљешку.

Титулу “шефа убица комуниста”, коју је имао у Шпанији- Броз је оправдао у временима која су слиједила, када су у Стаљиновим чисткама листом пострадали југословенски комунисти у Москви, углавном његовом заслугом.

У Москви Броз све издаје, па и своје бивше жене

Током Стаљинове велике чистке 1937-1939 године, готово цјелокупно дотадашње руководство Комунистичке партије Југославије је стријељано у Москви.

О каквим монструозним ликвидацијама се радило- свједочи чињеница да је ухапшено 800 од око 900 југословенских комуниста који су се задесили у СССР- у. Од тога броја ухапшених- убијено је 600- 700 југословенских комуниста, а остали су завршили у совјетским гулазима које је претекло тек њих четрдесетак.

У Москви је тих година стријељана елита југословенског комунизма- сви дотадашњи генерални секретари КПЈ: Филип Филиповић, Сима Марковић, Ђуро Цвијић, Јован Малишић и актуелни секретар КПЈ Милан Горкић. Преживио је само Триша Кацлеровић, који се на време повукао из политике. Стријељана су и два секретара СКОЈ-а- Никола Котур и Гргур Вујовић, као и велики број руководилаца КПЈ, чланова ЦК и Политбироа.

Сви ови високи руководиоци КПЈ су ликвидирани без икакве партијске процедуре, изјашњавања чланства, сазивања конгреса, а спровођене су под називима “ликвидација фракционаштва”, “реорганизација руководства”, “оздрављење партије” и сл.

Када је 24. августа Броз дошао у Москву, одмах је оптужен за “троцкизам” јер је његова супруга Луциа Бауер већ била стријељана као “издајник и шпијун”, а бивша супруга Пелагија Белоусова по истој оптужби ухапшена. У таквој ситуацији Броз се одлучио да денунцира своје супруге, и истакне да се »осјећа кривим што због недостатка будности није примијетио издајничке поступке својих супруга.«

Затим се окренуо и против југословенских комуниста, па оптуживао то што је могао- и мртве и живе. Најгоре је оптужбе дао против др Симе Марковића и Сима Миљуша, двојице живих руководилаца КПЈ који су већ били у тамници, а затим оставио простор да потопи и све остале, рекавши у изјави: „Уколико су потребни подаци о некоме кога овдје нисам поменуо, молим да ми се то напомене.“

Послије бескрупулозне издаје супруга и партијских другова у Москви. Титу је дозвољено да се врати у Југославију и одржи “састанак привременог руководства КПЈ” док се остале ствари “не ријеше у Коминтерни”.

Од 15. до 18. марта 1939. године, у једној кући на Бохињском језеру у Словенији, Броз је окупио чланове свог “привременог руководства за текућа питања”, гдје су били: црногорски писац Милован Ђилас, загребачки радник Јосип Краш, словеначки учитељ Едвард Кардељ, словеначки радник Франц Лескошек и београдски студент Иво Лола Рибар.

Та екипа “привремених инквизитора” је најугледније југословенске комунисте, осниваче и генералне секретаре КПЈ, иако потпуно невине- прогласила “фракционашима и издајницима”, и потврдила “искључење свих бивших руководећих, фракцијских и антипартијских елемената”. Тај списак искључених, са тешким оптужбама, је након сједнице послат у Москву, што је ухапшеним југословенским руководиоцима у Москви значило смртну пресуду.

Милан Горкић, актуелни генерални секретар КПЈ, је стријељан 1937. у Москви. Његово мјесто је остајало упражњено, јер су бугарски и њемачки кругови Коминтерне, као и чланови ЦК КПЈ у Паризу, жељели да на то мјесто дође црногорски комуниста Петко Милетић (родом из Роваца код Колашина).

Петкo Милетић je изашао из југословенског затвора у јуну, а дошао у Москву септембру 1939. године. У Москву је дошао и Броз, и успио да елиминише легендарног комунисту Милетића уз помоћ словеначког комунисте и обавештајца Јосипа Копинича. Копинич је саставио опсежну оптужницу против Милетића, гдје га је теретио “да је у затвору издавао своје другове и сурађивао с полицијом”. Милетић је јануара 1940. ухапшен у Москви, а потом умро у затвору.
Броз је послије многобројних издаја својих другова из комунистичке елите тог времена- 1940.г. добио мјесто генералног секретара ЦК КПЈ (да напоменем- службена легенда je била да се то десило 1937.).

Лијева скретања- стријељања комуниста од стране комуниста

У току Другог свјетског рата Брозове ликвидације комуниста и партизанских команданата су добиле призвук лудила. Осврт ће бити само на догађаје везане за Црну Гору, гдје је лојалност црногорских комуниста партији, у вријеме тзв. “Лијевих скретања”, провјеравана наређењима за убијање своје најближе родбине.

О једном таквом примјеру је свједочио Светозар Арсенијевић, првоборац НОБ-а, у једној тематској емисији ТВ РТС 2. Првоборац Аресенијевић је навео случај када је партијска организација села Слатина осудила на смрт командира његове чете Милоша Јелића, “најбољег изданка куће Јелића- Рачића, и читавог краја, зато што је одбио да убије свог стрица Ђока Рачића, који га је одгајао и школовао као своје дијете.”

Када су партизанском командиру Милошу Јелићу дојавили партијску одлуку о смртној казни, он је “да друговима олакша одлуку” предложио да га “пустe да погине у првом боју са непријатељем”. То му није прихваћено, па је стријељан.

У књизи “Пивске село Смријечно” проф. др Божидара Тадића (1931- 2003), описана је ликвидација пивских комуниста због одбијања партизанског руководиоца Тадије Тадића да убије свога стрица Спасоја Ташова Тадића, чувеног комиту који се борио против Аустроугара за вријеме окупације Црне Горе.

Иначе, Тадија Тадић, дипломирани правник, је био главни организатор устанка у Пиви, комесар партизанског батаљона „Бајо Пивљанин” који је заузео Фочу, а потом и комесар друге чете Пивљана у Пљеваљској бици.

Високи комунистички руководиоци Радоје Дакић и Вељко Мићановић су Спасоја Ташова Тадића прогласили „народним непријатељем”, осудили на смрт и одредили његове синовце Тадију, Радоја, Благоја и Обрена, као и сестрића Јововића да га стријељају.

Како је Тадија одуговлачио са извршењем наредбе, јер није желио убити стрица који га је отхранио, то је комунистички врх њега осудио на смрт. Послије побуне пивских комуниста, и одбијање стријељања Тадије Тадића, за опомену је код Пивског манастира стријељан водник партизанске чете Обрен Вукосављевић, а потом још пет пробраних комуниста “главом платило” на пријеком партизанском суду.

На том суду су се, осим Тадије Тадића, нашли: Радоје Тадић, комесар Муратовичке чете а потом командир друге чете Пивљана у Пљеваљској бици, затим Раде Тадић, као и два омладинца- Благоје Тадић и Јовица Јововић који нису имали осамнаест година.

Сви су спроведени у никшићко Горње Поље, гдје их је судио и на смрт осудио Пријеки војни суд у саставу: Радоје Дакић, Сава Ковачевић Мизара и Милован Ђилас ( по другим изворима, умјесто Ђиласа била је Вjера Ковачевић).

Очевици говоре да су осуђени на смрт ишли на стријељање као у сватове, клицали Комунистичкој партији, слободи и побједи над фашизмом, а послије стријељања “њихови лешеви су буквално бачени у неки клачинар поред цркве на Видровану који је ту, вјероватно, остао још из времена изградње храма.” Укратко, “грешни другови” нису имали право нити на гроб.

Негдје 1952. године родбина је одлучила да њихове посмртне остатке извади из тог клачинара и сахрани управо на Видровану у заједничку гробницу. Над гробницом је постављено најскромније обиљежје од обичног гранита.

Пошто су посмртни остаци стријељаних пренесени у нову гробницу, по налогу Комитета из Никшића- ноћу је дошла милиција с маљевима и ћускијама и споменик разрушила.

Ликвидације команданата и лажни свједоци против другова


Ликвидација партизанског команданта Саве Ковачевића Мизаре се и даље налази у просторима спекулација, али је комунистичка ликвидација партизанског поручника Радивоја Кандића већ објелодањена- и представља факт.

Наиме, проф. др Божидар Тадић је у својој књизи споменуо партизанског поручника Радивоја Кандића, као Пивљанина “погинулог у борбама за мјесто Борач”, једно од главних усташких упоришта у Херцеговини.

Ипак, Кандић је ликвидиран као “потенцијални непријатељ”. Како се то десило- описао је Љубомир Косовић (1922- 1996) у својој књизи ”Свједочанства”. Наиме, Никшићанин Косовић је као партизански борац био на положајима око Борча у тренутку ликвидације Кандића. Како је то изведено , Косовић описује овако:

“Налазили смо се у једној јарузи у заклону. Испред мене је стајао поручник Кандић и нешто је разговарао са неким који је био са друге стране јаруге.
Један његов борац је пуцао на њега право у главу са растојања од пет-шест метара. Кандић је пао мртав. Борац који га је убио пришао је мртвом Кандићу, узео му пиштољ и наредио двојици њихових бораца да га изнесу.
Убица се није много узбуђивао што смо нас неколицина све то гледали. Послије рата, Кандић је био уписан у борце погинуле од усташа. Око два сата касније ја сам тешко рањен у ногу. Био сам убијеђен да сам погођен од метка једног нашег борца Вучковића…”

Љубомир Косовић је у својој књизи “Свједочанства” потврдио да су комунисти организовали лажне свједоке током суђења легендарном Љубу Чупићу, што је био једини разлог који је Чупића одвео у смрт.

Косовић је послије споменутог рањавања у Борчи- заробљен и пребачен у Национални (четнички) суд у Никшићу под оптужбом да је стријељао 13 цивила у Грахову. Истовремено се у затвору тога суда обрео и млађи брат Љуба Чупића, о којем Косовић у књизи пише следеће:
“У затвору сам био са Љубовим млађим братом Мартином, који је тада имао око осамнаест година. За вријеме блокаде Никшића Мартин је био неустрашиви и врло активни партизански активиста у граду. Са Мартином сам био врло добар пријатељ. Он је и у затвору имао одличне везе са преосталом илегалном партизанском организацијом у Никшићу.

Њега је нарочито интересовало суђење његовом брату Љубу, кога је безгранично волио. Према његовом причању, а то су тврдили и затвореници који су с њим били на суђењу, позадинска – илегална организација, по налогу КП, организовала је свједоке који су Љуба теретили и то је било одлучујуће за његову смртну пресуду. Када је то дознао, Мартин је био ван себе.”
Послије сазнања до којих је дошао, Мартин Чупић је напустио комунисте и на Цетињу прешао у редове ЈВуО. Интересантно је да се никад није објављен идентитет свједока на суђењу Чупићу, иако је Војо Бошковић, исљедник четничког суда у Никшићу, потом пришао партизанима и рат завршио као мајор – пошто су му комунисти признали чин резервног официра Краљевске војске.

Нејвероватан примјер је и трагична судбина двојице комуниста- Милорада Ћулафића и Радомира Јовaнчевића, који су ноћу 26.априла 1942 године побјегли из четничког затвора у Колашину, гдје су тога дана били осуђени на смрт.

Из затвора их је пустио стражар Милић Булатовић и они су исцрпљени бјежањем стигли у Мојковац. Окружни комитет КПЈ за Колашин их је осудио на смрт, и они су стријељани са образложењем- “да нису смјели живи пасти у руке класном непријатељу”.

Голи оток- мучилиште и за двије трећина невиних 

Послије Резолуције Информбироа Броз је кренуо у ново чишћење партијских колега. Генерал Арсо Јовановић, актуелни начелник Генералштаба Југословенске армије, је увече 11. августа 1948. године убијен приликом “покушаја бјекстава преко југословенско-румунске границе”.
Познати хрватски комунистички руководилац Андрија Хебранг је ухапшен и против њега се водио процес- да је “сарађивао са усташама”, у НДХ “потказивао загребачке комунисте”, али и- био “руски шпијун” и “одавао тајне” Совјетима. Према званичном саопштењу комунистичких власти- 11. јуна 1949. године у београдском затвору Главњача Хебранг је извршио самоубиство вјешањем о радијатор.

Паралелно је створен Голи оток, који је био био затвор, радни логор и мучилиште за политичке затворенике у периоду од 1949. до 1956.г. Затвор се састојао од четири логора: Први мушки (Мала жица), Други мушки (Велика жица), Петрова рупа (Кота 101) и касније Женски логор, мада је први женски логор био на Светом Гргуру.

Међу затвореницима је био висок проценат Народних хероја, доскорашњих министара, генерала, универзитетских професора, предратних комуниста и људи од угледа. Ту су били бивши чланови Централног комитета, углавном црногорског, бивши високи руководиоци, шпански борци, неколико инвалида из шпанског грађанског рата.
Кроз логор Голи оток је прошло укупно 16.101 затвореника – 15.173 мушкараца и 928 жена, од којих је смртно страдало 413. људи. Према свједочењима преживјелих, логораши су често умирали услед последица пребијања и разних мучења.

Осим на Голом отоку, логори за неподобне комунисте су били и на острвима Свети Гргур и Угљан, као и у Билећи, Стоцу и Рамском риту. Затвори у Пожаревцу и Старој Градишки су такође напуњени комунистима. Спекулише се да је кроз све ове логоре и затворе прошло до 32.000 комуниста, а смртно страдало на разне начине око 4.000 људи.
По националном саставу, 44 одсто заточених били су Срби, 21,5 одсто Црногорци, 16 одсто Хрвати, а пет одсто Македонци.

На Голи оток људи су упућивани без суђења, урученим “рјешењем” судије за прекршаје. Било је омогућено да на основу закона о прекршајима политичка полиција може сваког да ухапси, држи га колико хоће и мучи кад хоће.

Довољна је била, према свједочењу ухапшених, једна ријеч, виц, поглед, осмијех или подигнута обрва која се није свидјела неком од “главешина” или “забринутих грађана” па да се заврши на вишегодишњој робији на Голом отоку.

По свједочењу неких колега, у Словенији су Срби и Црногорци боље пролазили, чак и ако су у неким анкетама наводили да нису на новој линији. Словеначки комунисти би их пуштали да виде шта се дешава са њиховим сународицима у Србији Црној Гори, па су они полако губили интересовање да остану на старој линији. Дакако, Словенци су поступали много паметније од комуниста у другим крајевима Југославије који су били жељних крви својих једнопартијаца.
На крају се испоставило да је од 16.000 заточеника Голог отока, невиних било чак 10.000. У прогонима и хајкама у затворе и мучилишта су трпани и прокажени и невини.

Двије деценије Брозове ликвидације комуниста

Из овог штива, хронолошки предостављеног, се види да- од момента када је постао члан злогласне НКВД и шеф ликвидатора комуниста у Шпанском грађанском рату, па све до затварања Голог отока 1956.г.- Броз није престајао да гони “комунистичку банду издајника”.
Двадесeт година се Броз занимао “чишћењем људи”, системским убијањем и мучењем оних које је третирао као “несавршене комунисте”.

Невјероватно је и то што многи “заблудјели комунисти” нису имали право чак и на гроб. У Москви су послије стријељања кремирани, у Никшићу бацани у клачину, на Голом отоку пропуштани кроз дробилице и бацани у море, да им се “стрва не зна”.

Нема сумње да је Јосип Броз био бескрупулозан и манијакалан политички активиста. У сваком моменту спреман на ликвидацију и издају свог окружења, све ради достизања циља- апсолутне власти над људима, њиховим животима и смртима.

Послије свега наведеног, логично се намеће следеће питање- да ли треба Законом утврдити да право на гроб постхумно губе они који себи дају за право да у било каквим констелацијама односа, са било каквих фукција, положаја моћи- у току живота доносе одлуку о лишавању права на гроб било којег човјека?

Да ли на такав начин треба, изучавајући погано и морбидно понашање некаквих руководилаца из прошлости, свима ставити до знања да кршење цивилизацијских норми није дозвољено, и да се за погаштину направљену по одређеним стварима може и постхумно одговарати?!
И на крају, ако су се совјетски комунисти могли одредити према Стаљиновим чисткама, ред би био да се направи цивилизацијски искорак, и двадесетогодишње дивљање некадашњег предсједника СФРЈ стави у раван крупног цивилизацијског посрнућа цијелог друштва.

Thursday, November 17, 2016

Дух Љуба Чупића у ланцима менаџера капитализма

Руске праћке, гавранови и лабудова пјесма




Одлазећи црногорски премијер Мило Ђукановић је на ТВ Пинк М оптужио црногорску опозицију за претпостављено, а недоказано, учешће у некаквом распалом пучу. Јавност је до тога интервјуа већ била у дилеми због појаве руске праћке- која је, наводно, посекундно вребала свој циљ по Црној Гори.
Да постоји свјетски тренд тога типа, свједочи факт да је само дан раније, по мишљењу одређених Американаца, руска праћка “скинула” Хилари Клинтон са изборне гране будућег предсједника САД, али тако да се читава планета заљуљала.

Кренули да поздраве Хилари- кад тамо Калинка

Да је московска праћка прецизно погодила Клинтонову- убједљиво свједочи Мајкл Макфол, бивши амбасадор САД у Москви, а сада политички аналитичар и предавач на Стенфордском универзитету. Његову изјаву о “руском трагу”, дату послије резултата америчких избора, су пренијели руски медији, а она гласи: “Путин се умијешао у америчке изборе и успио. Момчина.”
Ипак, док се прича црногорског премијера о руској праћки посматра са чуђењем и подсмијехом, Макфолова и слична прича о руској интерконтинеталној праћки, која је прецизно погодила Хилари- одушевљава многе. Разлог је прост- велики дио јавности не може скрити задовољство што је Клинтонову побиједио човјек којег је она у току кампање неуморно етикетирала- да је представник Путина на америчким изборима.
Да није побиједио Трамп, маса државника би (по протоколу) на кољенима отпузала до нове предсједнице- Хилари Клинтон. Тамо би обавили неизбјежнe ритуалe вазалне понизности и поклоњења, све са сликањем и сличним трицама. Дакако, многи су кренули на ту мисију у току гласања, вјерујући моћним медијима који су пројектовали сигурну побједу “прве предсједнице САД”. Кренули су, кад тамо- перестројка, и Калинка!
Сада се ти свјетски државници и чиновници држава налазе у стању шока. Више не знају гдје престаје Путин- а почиње Трамп, два сијамска политичка близанца- како су то пројектовали познати свјетски медији.
Да је побиједила госпођа Клинтон- све су прилике да би термини- “путиновци” и “трамповци”- у канцеларијма ЕУ и НАТО били третирани као синоними?! Умјесто тога, творце таквих етикета сада је ухватио страх и грозница их љуља.

Глава сваког грађанина Црне Горе је једнако вриједна

И док се планета тресе због појаве новог америчког цара, одлазећи црногорски премијер се одлучио да на ТВ Пинк М тешко оптужи “неке политичке дјелатнике у Црној Гори” за “умијешаност у покушај његовог убиства”.
Оптужбу на рачун “политичких дјелатника” је овако формулисао: ”Ја лично видим и њихову умијешаност… Ја, дакле, њихову активност видим као учешће у припреми мог убиства и учешће у припреми одузимања Црној Гори њене независности и суверенности- и са тиме ћемо морати да живимо и они и ја.”
Елем, да ли ће неко из опозиције и њених лидера реаговати на тврдње премијера да је неко спремао његово убиство- није познато. Познато је да премијер на дан избора није реаговао на тврдње опозиционих лидера у Црној Гори- да имају податке да неко њима спрема убиство.
Ипак, да би ствари биле чистије. неопходно је напоменути једну важну ствар- глава сваког грађанина Црне Горе има исту вриједност. Дакле, глава премијера и главе опозиционих лидера не вриједе ништа више од главе било којег човјека у Црној Гори.
Други дио премијерове оптужбе- да је опозиција у Црној Гори имала “учешће у припреми одузимања Црној Гори њене независности и суверености”- нема утемељеност у аргументима.
Наиме, државна сувереност Црне Горе се не може измијенити без процедуре по Уставу, а до Уставом предвиђајућег референдума о промјени државног статуса Црне Горе се не може чак ни доћи, јер посланика који би одобрили референдум- у парламенту никад није било довољно.
Да се може доћи до референдума, за промјену државног статуса била би потребна недокучна подршка- двотрећинског процента уписаних бирача. То значи да на њега мора изаћи минимум 66,66 одсто уписаних бирача, а при таквој излазности- свих 100 одсто изашлих морају прогласати “За”- да би се државни статус промијенио.
На другој страни, довољно ја да 33,4 одсто бирача не изађе не референдум- и он би се одмах прогласио неважећим. Дакле, промјена државног статуса Црне Горе по Уставу фактички није могућа.
Није могућа промјена државног статуса ни пучем, што је премијер пројектовао у изјави, јер у опозицији има јако пуно суверениста, па тај факт обесмишљава сваку пучистичку идеју.
Ако узмемо у обзир да промјена државног статуса на Балкану- не може чак ни отпочети без сагласности Запада, испада да је премијер оптужио опозицију за нешто што није могуће.

Позив на линч медија и дављење лабуда

У интервјуу ТВ Пинк М премијер је необично оштро напао медије, а ево шта је портал ЦдМ пренио: “Говорећи о медијској сцени, Ђукановић је рекао да у Црној Гори имамо двије медијске куће које су у читавом процесу покушаја насилне промјене власти и терористичких акција, били озбиљни помагачи онима који су жељели да прикрију своје терористичко дјеловање.
Они и данас дјелују са тих позиција, и данас ометају истрагу, покушавају да исмијавају рад државног тужилаштва, али то ће им бити јалова активност. Дакле, морају да схвате да је ово до сада била лабудова пјесма и да се очигледан криминал не може више подводити под медијске слободе…”
Елем, премијер овом изјавом није само позвао на отворени линч медијских слобода и медијских кућа, већ је пројектовао оптужницу која није компатибилна са реалношћу.
Основна нетачност оптужнице је да- премијер спомиње неке терористичке акције- којих није било! Потенцијални терористи нису имали оружје, ухапшени су без оружја- а онај ко је ухапшен тај акцију није могао извести. Или како?
Премијерова теза да су неке “двије медијске куће” били “озбиљни помагачи онима који су жељели да прикрију своје терористичко дјеловање,” није уопште аргументована.
Шта значи премијеров став да опозициони медији ”и данас ометају истрагу, покушавају да исмијавају рад државног тужилаштва”, када се зна да су само прорежимске медијске куће добијале ексклузивне документе из истраге од неовлаштеног лица којем се не зна чак ни идентитет.
То лице, блиско истражним органима, је давало контрадикторне и очигледно фалсификоване информације режимским медијима, што је јавност уочила те почела са подсмијехом односити према накарадним доказима накарадног извора.
Ако је проблем у томе што се појавио смјехотрес, не само у слободним медијима, већ и у коментарима на режимским медијима- тада се мора упријети прстом у главне кривце. Нема сумње да је главни кривац је онај ко је наредио неком државном службенику да режимским медијима, као што су Пинк М, Дневне новине, Глас Чепурака, портали ЦдМ и Аналитика, даје лажне документе који су представљени као “провјерена информација из поузданог извора.”
Управо су из редова режима, из окружења премијера, ка тим медијима потекли: фалсификовани транскрипти који су носили лажне оптужбе- да би се лакше обориле на суду, информација да је Мирко Велимировић, логистичар терориста и човјек који је требао ухапсити премијера- на слободи- јер је полицијски агент.
Смијешна је била прича режимских медија да је Дикић возио ауто пролазећи кроз црвено, а заустављајући се на зеленом свјетлу семафора- “да не би био примјећен”.
Ако се томе дода недекватно понашање Синђелића са доласком у Подгорицу и планом акције који нема додирних тачака са логиком, тада је јасно због чега се сценарио пуча одбачен од јавности- а Велимировић, Синђелић и Дикић прокажени као глумци унапријед договорене приче за наивне. Тако је прича о пучу дефинитивно пукла!

Господа Катнић и Даниловић говоре демантују лажне доказе

Посебан је скандал то што су нетачне информације о наводним терористима цуриле из државних органа према режимским медијима, а према функционерима државе биле блокиране.
Како уопште може бити да режимски медији пласирају јавности тезу о планираним терористичким нападима на полицију и војску, а да министар полиције Даниловић каже да га нико о томе не обавијештава, а министарка војске Милица Пејановић- Ђуришић десет дана послије избора поштено изјави да о планираном нападу на војску не зна ништа?
Да подсјетим, у сриједу 19. октобра режимски медији су објавили први транскрипт разговора “терориста” по којем је некакав Дикић пристао да ухапси премијера уз наговор, и уз обећану награду од некаквог Синђелића.
Министар полиције Горан Даниловић је поводом тога транскрипта рекао: “Према информацијама које ја имам ради се о једној веома смишљеној подвали и убацивању у транскрипт разговора особа које нијесу могле комуницирати. Зашто и коме то треба?
Због чега одређене новине дозвољавају да буду портал дезинформација скрећући истрагу у другом правцу?“
Да се ради о фалсификату потврдио је затим и СДТ Миливоје Катнић на ТВ Вијести. Умјесто да премијер одмах реагује, нови циркус се десио 22. октобра, када су исти режимски медији објавили нови транскрипт разговора.
Из њега смо сазнали следеће- задатак да ухапси премијера није добио Братислав Дикић, већ неки Мирко Велимировић, сарадник полиције. Тиме је потврђено да је министар Даниловић једини дао тачну информацију, те да је први транскрипт заиста чисти фалсификат.
Дакле, управо су транскрипти моментално срушили сценарио пуча, пуч направиле смијешним, а последично се оправдани подсмијех пренио од народа ка јавности и медијима.
Томе доприноси и задње иступање премијера на ТВ Пинк М гдје он компилира немогуће ствари- убиство из Вучићеве приче, са наводним пучем у Подгорици, гдје не фигурише никакав сценарио убиства. Испада да премијер жели утрпати убиство у распали сценарио пуча гдје фигурише хапшење. То се зове- наспретна корекција басне.

Зашто није ухапшен наредбодавац “цурења информација”?

Како је било јасно да такозвани терористи нису имали оружје, које је уништено изван граница државе, а премијера нико није могао ухапсити- јер је извршитељ био сарадник полиције, народ је био у чуду и јарости.
Реакције коментатора, чак и на режимским порталима, биле су оваквог типа- “режим је полудио”, “ови докази вријеђају здрав разум”, “сваког тренутка сам очекивао да Катнић устане и каже- опростите драги гледаоци, ја сам домар а сада ће у студио ући специјални тужилац”.
А премијер сво вријеме уопште не реагује на очигледни распад сценарија, и понаша се по систему- “Кућа гори, а баба се чешља”?!
Умјесто да се јавности обратио и објелоданио идентитет шепртље која је медијима достављала несувисле информације, премијер је преко своје странке кафкијанским стилом приземно напао министра полиције Даниловића, устврдивши да се он “директно ставио на страну осумњичене криминалне групе и покушао да релативизује сумње у њихову кривицу“.
Умјесто да честита министру Даниловићу на здраворазумском покушају онемогућавања лажног информисање јавности, те да нареди момантално хапшење наредбодавца режимског извора фалсификата за медије- премијер је све урадио обрнуто. То је последично резултирало коначном пресудом јавности- пуч је режиран од стране владајуће структуре.
Послије провале неадекватног сценарије, премијер се у новом интервјуу обрушио на опозиционе медије са оваквом пријетњом: “Они морају да схвате да је ово до сада била лабудова пјесма и да се очигледан криминал не може више подводити под медијске слободе…!”
Изгледа да премијер жели да слободни медији са усхићењем пласирају очигледне фалсификате, као што то раде режимски медији. У противном ће- лабудову пјесму замијенити грактање гавранова, или шта?
На шта год мислио, оваквим ставом премијер је још више подгријао тезу јавности да је сценарио пуча прављен негдје у институцијама система, и ту помоћи нема, па ни пројектовано грактање гавранова, завијање вукова- не може то промијенити.

Премијеру одговара и лош сценарио

Премијеру, изгледа, одговара лош сценарио којег су пренијели режимски медији, али не одговара што је јавност видјела да сценарио не вриједи ни гроша.
Или, још прецизније, народ може да се смије сценарију пуча, хиљаде коментара на свим медијима и социјалним мрежама да брује о “терористички орјентисаним керамичарима, молерима, пензионеркама,…, “- грохоћући од смијеха, али- премијер тражи да слободни медији пјевају лабудову пјесму режимски медија, иначе…?!
Зато сматрам неопходним да, у складу са инструкцијама, наведем да је сценарио пуча заиста био феноменалан и оргиналан, те да се- ништа интересантније и очигледније није појавило од постања цивилизације.
Посебно је било “застрашујуће” када су медији пренијели састав опреме борбене терористичке групе, гдје су се нашли- жице, жилети, палице, лисице, праћке, спрејеви,…, и све то без икаквог ватреног оружја. Паметнима и лојалнима овај списак опреме је био довољан.
Онима који су и даље сумњичави је, можда, требало предоставити и остатак опреме, гдје би била- шила за бушење нишанских рупа, кило ексера за сипање по путу, ручна лампа за заслијепљивање полицијских аутомобила и сличне опасне ствари, па да више не звоцају.
Наредбодавцу достављања инфомација режимским медијима треба одати признање и предложити му мјесто премијера Црне Горе, па да и Црну Гору доврши по истом сценарију као што је довршио причу по теристичком сценарију.
Дакле, да од лабудове пјесме економски распале Црне Горе пређе ка чину грактања гавранова! Или, да се овај поцијепани сценарио, све са висококвалитетним штитницима за међуножје- баци у мутну Морачу.
Па да се преда Влада Црна Горе, како то предлаже ПзП и Коалиција Кључ, партијама мањинских народа- та да је формирају како желе, само да не би слушали ове заблудјеле приче за излуђивање народа?

Од кићених сватова до учесника процесије


Осим изјаве премијера, дешавале су се и друге ствари. Наиме, ових дана кроз јавност кружи једна фотографија са наводне феште у Подгорици, која се догодила у једној амбасади која има елементе иностраности. У њој се требала прославити побједа госпође Хилари Клинтон на изборима за америчког предсједика.
На тој прослави су се видјела сва лица која су, чиновнички или медијски, била везана са наводним пучем у Подгорици. Ту су се нашли и високопостављени чиновници државе, али и познати представници слободних медија, који се не свиђају премијеру.
Сви су били на истом мјесту, окићени осмјесима. Премијерова пријетња их није омела да заједно уживају, јер је дошла касније.
Скуп је био једна лијепа лабудова пјесма- а окупљени су личили на сватове све док се нису сазнали резултати такмичења за америчког цара. Зли језици говоре да се послије те спознаје скуп претворио у неку врсту погребне процесије, јер им је славље присјело.
И европским поклоницима клана Клинтонових свануло је туробно јутро. Високи европски државници и функционери ЕУ- Франсоа Оланд, Ангела Меркел, Мартин Шулц су имали тмурне мисли које су провејавале на њиховим ојађеним лицима и фигурисале у дрхтавим говорима.
Ти лидери су на Евроњузу изгледали као да су дошли у економски разорени Никшић на сахрану блиског рођака, да уз јецаје и бол приме саучешће у никшићкој капели, све уз махање крилима гаврана из Растока који лети ка никшићкој планини Војнику да загракће свој нови ружичасти реквијем.
Сви свјетски медији су пренијели планетарну жал због пропасти каријере Хилари Клинтон, али и почетак спонтаних протеста против новог америчког цара Доналда Трампа.

Обама- Мирна предаја властије је основа демократије

Како све то прераста у хистерију, треба бити опрезан да се не би десила појава америчких терориста у Подгорици-све са праћкама, висококвалитетним штитницима за међуножје и мајицама са ликом новог америчког цара- да не би неко помислио да “амерички траг” води негдје другдје.
Не би било лијепо дозволити да се послије оптужби званичника Црне Горе на рачун Москве, те отужбе прошире и на Вашингтон. Јер, тада би се десио смјехотрес сличан ономе у Бугарској, која је на крају Другог свјетског рата била једина држава која је била у стању објављеног рата: САД-у, СССР-у и нацистичкој Њемачкој.
У Црној Гори је све могуће, само не може да се деси нешто лијепо. А могло би се нешто научити из протеклих америчких избора, гдје су се претенденти на амерички престо страшно међусобно оптуживали, па чак и пријетили једни другима трпањем у затвор.
Ипак, прије завршетка избора, када је госпођа Клинтон оцијенила да је поражена, она је не чекајући крај бројања гласова назвала свога противника Трампа, честитала му побједу и замолила да се обрати јавности као побједник. Он се њој такође захвалио на супарништву, и одао признање за све што је урадила за америчи народ у току свога службовања на високим државним функцијама.
Огласио се и одлазећи предсједник САД Барак Обама и замолио јавност да се тензије стишају, објаснивши да је разногласје које током оштре борбе исказали кандидати- сасвим нормална ствар. На крају је закључио: ”Прије осам година- између мене и Буша су била разногласја, а ја сам преузео власт. Мирна предаја власти лежи у основама наше демократије”.
Управо зато би било лијепо да одлазећа амбасадорка споменуте амбасаде поново окупи свиту која је дошла да прослави побједу госпође која је била поражена на изборима. Те да на примјеру задњих предсједичких избора у САД објасни присутнима шта значи да је мирна предаја власти-основа демократије.
Послије тога, вјероватно, не би било изјава које сличе зову дивљине, већ би те изјаве биле у складу са основним нормама реторике цивилизованог свијета. Дакако, престала би потреба за лажним пучевима, чији фалсификат покушава одбранити и гавран са Војника.

Посекундни стил – Перпери и шолди за наклон „вожда тероризма“



Појава вожда тероризма, вражека у људском обличју, гаранта прављења хаоса на Балкану, Луцифера који је Црну Гору желио да завије у црно, је изазвала ураган интересовања у медијима Црне Горе и океан страха у очима њених сиромашних грађана.
Дакако, и многобројне калкулације, које се чине невјероватнима, као и лавину бројних коментара на свим порталима…

Од црвеног тепиха до Двора Маровића


Зли језици, на примјер, тврде да је- по изласку из елегантног авиона Владе Црне Горе, војевода Синђелић у Подгорицу ступио на нови црвени тепих, специјално подрезан да му крај не би завршио до мјеста гдје је уништено оружје његових терориста, а знамо да је то било- изван граница Црне Горе.
Умјесто хљеба и соли, вожду тероризма су принесени перпери и шолди, златници и сребрењаци, којима се он дубоко наклонио.
Задовољно обишавши почасни строј Војске Црне Горе, Синђа је загрмио: ”Помаже Бог јунаци!” Строј му је одговорио овако: “Бог Вам помогао, брате и војеводо!”
Послије тога му је, по протоколу, дјевојка у црногорској народној ношњи принијела Устав Црне Горе, на који је положио руку, и свечано се заклео – да га је Демократски фронт унајмио да направи пуч у Црној Гори, прогласи побједу опозиције, ухапси премијера и инаугурише нову Владу Црне Горе коју би сачињавали: Коалиција Кључ, Демократе и СДП, а ДФ их подржао у том пакленом плану!
Скупа с својим црногорским пријатељима, уз пратњу мотоцикала и фанфара, војевода Синђа је отпраћен до елитне резиденције у Спужу, познате под називом Двори Маровића.
Осим оваквих и сличних медијских калкулација, наводни пуч је широко коментарисан од стране грађана. У том смислу бих, као примјер, издвојио један коментар анонимног коментатора, који је сценарио пуча сликовито оцијенио на овај начин:
“Позориште лутака у режији Лакиране Бубашвабе и Радијатора Берије- провидно дилетантски и аматерски.
О, покојни Живко Николићу, да ти је устати да видиш шта чине ови аматери. Имао би материјала за трилогију: бесудности, бесмислености и глупости.
Комуњаре су помијешале црногорски талих, конквискадоре, четнике, храбре скојевце, косовске јунаке, незнане јунаке, Његоша, Светог Петра, Исуса Христа и часну пионирску ријеч.”

Америчка НСА прислушкивала Ватикан, Меркелову, 35 свјетских лидера

Дакако, свега овога, назовимо га – “хапшења терориста”, не би било да црногорска полиција није сваке десетинке секунде помно пратила оне који су посекундно спроводили паклени план да без оружја, које је плански уништено изван граница Црне Горе- сруше државу Црну Гору.
Да напоменем, премијер Србије Александар Вучић је у свом познатом драматично обраћању јавности демантовао озбиљност пуча у Црној Гори- али и саопштио да је дошао до сазнања да је премијер Црне Горе посекундно праћен од стране одређених опасних група.
Ипак, ова изјава изгледа чудно, ако се зна да је прислушкивање и праћење функционера разних држава постао свјетски тренд, норма политичког живота- и ту нема никакве тајне.
Зато се морамо дјелимично осврнути на тај тренд и праксу, коју су до сада освјетљавали разни свјетски медији.
Рецимо, британски „Гардијан“ је 25.10.2013. објавио да су Бијела кућа, Пентагон и Стејт департмент прислушкивали телефонске разговоре 35 свјетских лидера. Према писању британског дневника, тајна документа које је објелоданио бивши службеник америчке Националне безбједносне агенције (НСА) Едвард Сноуден садржала су информацију “да је управо НСА обезбиједила бројеве телефона 35 водећих страних политичара“.
Њемачки “Шпигел” је 27.10.2013. навео, а Ројтерс пренио, да је америчка НСА слушала телефонске разговоре њемачке канцеларке Ангеле Меркел десет година, и то од 2002. године – под ознаком – ГЕ канцеларка Меркел!
Потом су европски медији пренијели, позивајући се на Викиликс, да су Американци прислушкивали телефоне Меркелиних помоћника, сарадника њеног апарата, односно- 125 кључних телефонских бројева њемачког државног врха.
„Америчка Национална безбедносна агенција је прислушкивала папу“, објавио је 30. октобра 2013. италијански недељник „Панорама“, оптуживши САД за пресретање телефонских позива у Ватикан и из њега, укључујући просторије кардинала Хорхе Марија Бергоља који је постао нови папа Франциско.

Американци прислушкивали врхове Француске, Јапана, Бразила, Србије…

Свјетски медији су на исту тему забрујали и 2015.године, а хронолошки је то изгледало овако:
Француски медији, позивајући се на податке Викиликса, пренијели су 24. јуна 2015. године да су Сједињене Америчке Државе прислушкивале три последња француска председника – Жака Ширака, Николу Саркозија и садашњег лидера Франсоа Оланда.
Затим, Сједињене Америчке Државе су шпијунирале председницу Бразила Дилму Русеф као и њене министре и амбасадоре, чак и њен предсједнички авион, преноси 5. јула 2015 бразилски лист „Глобо“ позивајући се на сајт Викиликса.
„Влада Јапана је саопштила да дубоко жали уколико су истините тврдње сајта Викиликс да су Сједињене Америчке Државе шпијунирале јапанске политичаре, функционере и компаније“, пренијела је, 3. августа 2015. године, француска агенција Франс прес (АФП).
У контексту изјаве Вучића, необично је важна информација да су београдски медији 2. јула 2014.године пренијели изјаву Ивице Дачића, тада првог потпредсједника владе Србије, следећег садржаја:
”Србија се званично нашла на списку земаља чије разговоре прислушкује америчка Национална агенција за безбедност. То није добра пракса и ја сам против тога, али ми смо немоћни да било шта променимо!” Дакле, у суочавању са прислушкивање – власти Србије су признале немоћ!
У истом тексту, београдски медији су констатовали: “Вашингтон пост“ је објавио јуче да је америчка Национална агенција за безбедност, судећи по најповерљивијим документима, била овлашћена да „пресреће комуникације“ широм Планете.”
Из свега овога се може закључити – Ко се бави политиком, а поготово ако је у врху неке партије, претендује или се налази у државним органима- тај је обавезно системски праћен, сви му се телефонски разговори прислушкују, и обавезно се архивирају сви компромитирајући материјали против њега – да би био послушни дио међународног система креираног на Западу.
Самим тим, ако је јасно да САД прислушкује све водеће државнике и религиозне лидере у свијету, све водеће компаније и научне центре, каква новост може бити да је “посекундно праћен” премијер економски пропале- малене државице на Балкану?
Дакако, шта значи та новост ако долази из Србије у којој се, такође, “посекундно прате” сви из њеног државног врха, како је то констатовао Дачић?! Наравно, то значи само једно – бесмислено спиновање јавности!

Подобно и неподобно посекундно праћење

У смислу спиновања јавности у вези пуча, ТВ Пинк М је објавила да је у организацији пуча у Црној Гори учествовала руска војна служба безбиједности ГРУ. Глас Чепурака је све то објаснио тврдњом да је ГРУ “моћнија и од чувеног КГБ, и садашњег ФСБ-а“.
Да бих помогао режимским медијима у правењу фаме око ГРУ, ред је да предоставим и једну анегдоту о руској ФСБ, од које је “ГРУ много моћнији”, како тврди Побједа.
И тако, Московљанину Фјодору Петровичу је злокобно зазвонио телефон. Он је подигао слушалицу и са страхом рекао: ”Здравствујте уважаемие, да ли је то ФСБ?!” Челични глас, с друге стране жице, је одговорио: ”Да, а каким образом Ви ето знаете?!” Фјодор Петрович је панично одговорио: ”Па, Ви из ФСБ сте једини који ме можете добити и када ми је телефон искључен!”
Елем, да се у просторији гдје се телефон налази може, против воље власника- искљученом телефону укључивати камера и прислушкивати разговор, објашњено је и у новом филму о Едварду Сноудену, а о томе су раније говорили разни свјетски медији. Тај факт, значи, више није тајна.
Осим тога, прије пар дана су службе САД изашле са изјавом да је су незаштићена електронска писма Хилари Клинтон, кандидаткиње за предсједника САД, пратиле тајне службе “бар пет иностраних држава”.
Збиља, ако је таква ситуација са госпођом Клинтон, чему служи дизање прашине ако високе функционере пропалих балканских државица прати десет пута више шпијунских организација, а може се рећи и све амбасаде које се налазе на њиховој територији?
Да ли то постоји – подобно и неподобно прислушковање, или је у питању политичка пројекција гдје се жељено жели приказати стварним?
Пуч као бесмислени циркус за наивне
Неспретни сценаристи пуча у Подгорици нису водили рачуна о томе да сценарио буде компатибилан теорији и пракси психологији маса. Јер, једини резултат могућег терористичког пуцања по народу, а потом по полицији, што је била предостављена режија пуча у Подгорици – могао је бити – бјежање народа на све стране, без жеље за поновним окупљањем. А по сценарију- народ се требао вратити?!
Долазак премијера у Скупштину коју би држали терористи, да би га тамо ухапсили – је план на нивоу цртаних стрипова, али не логике и здравог разума.
Улазак терористичке групе у Скупштину, са стране парка, заснивао се на бесмислици да тамо нема полиције јер она не зна за тај улаз.
Планирано заузимање Скупштине, и њено држање у опсади преко мјесец дана, такође није било реално, јер би пар стотина САЈ-оваца и неколико хиљада полицајаца удавило терористе хемијским средствима, или ликвидирало за десетак минута, да чак опозиционе партије не би могле ни медијски реаговати.
С политичке таке гледишта, проглашење побједе опозиционих партија на изборима у Црној Гори од стране терориста би резултовало само једним исходом- моменталним хапшењем опозиционих лидера.
Терористи логички нису могли прогласити побједу ДФ на изборима, већ само – побједу читаве опозиције – која би имала неку натегнуту или измишљену парламентарну већину. Јер, знамо да је, изокола оптуживани за пуч – ДФ освојио око 20 одсто гласова, а са тим капацитетом не може се проглашавати нека побједа, па самим тим нити слати терористи да изврше пуч у име 20 одсто грађана Црне Горе.
Да су, којим случајем, неки терористи упали у Скупштину и прогласили пуч у име ДФ, сигурно би се од тих терориста одмах оградили: Коалиција Кључ. Демократе и СДП, а наравно и ДФ – због бесмислене ситуације.
Осим тога, да је опозиција планирала пуч, користила би своје снаге а не молере, керамичаре, рибаре и музичаре из Србије. На другој страни, ако је Беба аутор овог – шупљег на све стране – сценарија пуча, тада се може рећи да је кадровско стање режима јако лоше – ако им је неспособни Беба најбољи сценариста.
Како се сценарио пуча распао, а режим преко својих медија објелоданио да је такав храмајући сценарио преко телефона објаснио некакав Синђа, а полиција то снимила и послала у ТВ Пинк М, то је јасно да је „добровољни долазак главног терористе Синђелића“ у Подгорицу зачуђујуће смјехотресан и сувишан.
Дакако, дотични Синђелић може, напречац, објавити да је радио по заказу политичара, рецимо лидера ДФ, или неких бизнисмена – режим циља Даку Давидовића. Али, несувислост плана пуча и изјаве које је дао истражним органима у Београду, а Вучић на основу њих потврдио да иза тога бесмисленог пуча не стоје политичари – демантоваће све што буде пројектовао накнадном памећу.
Како је такво пројектовање бесмислено, а прича мора да иде даље и прави тензије, претпостављам да ће Синђа објелоданити „руски траг пуча“, који ће водити у побуњени Донбас или Луганск.
Тај траг ће, могуће, бити везан за неке особе које су у међувремену погинуле, па ће уз мало антируске медијске хистерије – крај истраге бити у виду – “вук изио магарца.”

Бошко Јакшић или – харакири балканског Гебелса

Када је увече, на дан парламентарних избора, било јасно да је у Црној Гори јавност била испрепадана државним ударом, као и да су резултати такви да без партија мањинских народа нема формирања нове власти, дао сам један предлог за формирање власти.
Он је био овакав: ”Демократски фронт, Кључ, Демократе и СДП имају варијанту да предложе Бошњачкој странци да формира мањинску Владу Црне Горе. Дакле, да Бошњачка странка (БС) узме и мјесто премијера и сва министарска мјеста.
Тврдо сам убијеђен- Боље је да БС формира ту Владу него да то уради ДПС. Послије данашњег хаоса који је ДПС направио са „наоружаном групом“, не треба тој странци дати никакву шансу да формира Владу, јер су спремни да направе грађански рат за те проклете фотеље од којих народ нема ништа.”
Наредни дан је ДФ направио разуман потез- предложивши остатку опозиције да са странкама мањинских народа форимарају власт без учешћа ДФ. Тим потезом је режирани пуч доживио клиничку политичку смрт, јер се он базирао на претпоставци да- ДФ жели власт по сваку цијену. Исправан потез Демократског фронта је, осим тога, разарајуће обесмислио спиновање режимских медија, њихових текстописаца и аналитичара.
Ево примјера- у петак, 4. новембра 2016.г. режимски медији су пренијели следећу вулгарну информацију са портала ЦДМ:
“Агенда клеро-националиста у Србији и њихових истомишљеника у Црној Гори превазилази спрјечавање уласка Црне Горе у НАТО… Тиме нису отклоњене амбиције клеро-националиста у Србији да преко својих истомишљеника у Црној Гори скину ДПС са власти и оборе Владу.
Она (политика опозиције у Црној Гори, оп. а.) је толико супротна прокламованим регионалним циљевима садашње националне политике Црне Горе да суштински представља државни удар, оцијенио је спољнополитички аналитичар из Београда Бошко Јакшић за ЦдМ!”
У контексту фактичке ситуације, гдје је ДФ направио сваки могући отклон од учешћа у будућој црногорској власти, може се рећи да је аналитичар Душко Јањић овом изјавном направио медијски харакири, пројектујући политичко незнање и непатворену зловољу.
Наиме, испада да је Јањић оптужио Коалицију Кључ, СДП, Демократе и евентуалне станке мањинских народа- да су истомишљеници некаквих “клеро-националиста у Србији” – што је изјава у рангу ултраекстремистичког спиновања и нечувеног медијског терора и хајке.
Изјавом да је „суштински државни удар“ ако неко на Балкану формира Владу која је против насилног вођења те државе према НАТО пакту, Душко Јањић је продемонстрирао свој статус претпарачке аналитичке канаваце. Укратко, Јањић нам је објаснио да осим фактичког, стварног или лажног, постоји и суштински државни удар – ужасно опасан, иако се ради о вољи грађана да демократски промијене власт.
Јањић није желио јавности предочити факт – да у новом парламенту Црне Горе постоји та неопходна већина посланика да Црну Гору насилно, скупштинским гласањем, уведу у НАТО – чак и ако се формира Влада без учешћа ДПС-а у њој.
Јер, ако су ДПС и њени посланици за улазак у НАТО, они ће то продемонстрирати и у статусу опозиционих посланика, те гласати за НАТО- независно од тога што нису, рецимо, успјели остати у власти.
Као чест гост: Би-Би-Сија, Радија слободна Европа, Ал- Џезире и радио и ТВ станица на просторима бивше Југославије – Јањић спектакуларно изображава накаквог домаћег Гебелса, трудећи се да буде зачин свим помијама које се јавности медијски сервирају.

Влада за бјекство од режираних грађанских ратова

Предлог да мањинске странке странке саме формирају нову Владу Црне Горе, а да их остала опозиција подржи, медијски је потекла од Небојше Медојевића, једног од лидера ДФ, у емисији новинарке Љубице Гојковић на Српској ТВ из Подгорице.
Остатак опозиције (изван ДФ) је странкама мањинских народа предоставио чак двије понуде за формирање Владе, а те предлоге су подгоричке Вијести пренијеле на овај начин:
“Грађанска опозиција, СДП, Кључ и Демократе раније су понудили мањинама мјесто мандатара, уз спремност Демократског фронта да такву владу подржи у Скупштини.
Прије два дана, они су изашли са новим предлогом, нудећи мањинама да сами формирају Владу како би ДПС коначно био развлашћен.”
Осим тога, постоји и интересантно-реалан предлог који је прије пар недјеља дао Драган Хајдуковић – који је замолио партије мањинских народа да формирају Владу узимајући трећину функционерскх мјеста за себе. Остала функционерска мјеста у Влади је предложио да се подијели по систему – трећину мјеста дати ДПС-у, а другу трећину – опозиционим партијама.
Дакле, радило би се о техничкој Влади прелазног карактера, која би увела Црну Гору у систем правне државе до наредних избора који би се организовали кроз пола године, годину дана, или нешто више времена.
Црна Гора је у тешком политичком, социјалном, економском положају, и очигледно је да треба времена да се стабилизују прилике па тек онда да се спроведу нови избори.
Колико је стање тешко већ двије ипо деценије, показује и данашња информација подгоричких Вијести да је у периоду од 1991. до 2015. из Црне Горе отишло чак 140.000 њених држављана, са тенденцијом да се то исељавање настави и убрза.

Судњи дани информативног лудила и болест од магије власти

На другој страни, медијско трућање режимских медија бруји на граници између бајке и научно-фантанстичног филма са елементима комедије.
Просто је невјероватно да, рецимо данас, озбиљни медији преносе изјаву са конференције за медије специјалног државног тужиоца Миливоја Катнића- да су терористи у Црној Гори спремили за своју борбену акцију- жице, жилете, палице, мотороле за комуникацију, лисице, праћке, спрејеве,…, и све то без икаквог оружја.
Када се таквим бесмислицама бомбардује становништво, а оно на то реагује провалама смијеха и бијеса што им медији потцјењују природну логику, тада се може закључити да су дошли судњи дани информативног лудила у Црној Гори.
Елем, само је недостајало да нам саопште да су заплијењене и терористичке мочуге са завојем на врху- на који су залијепљене живе осе, стршљенови и буве са паса, шила за бушење гума, кило ексера за сипање по путу, тигањ за растјеривање специјалних одреда полиције, ручна лампа за заслијепљивање полицијских аутомобила, шерпа која има функцију шлема, па да непрестајућа циркуска представа буде потпуна.
Хаос који је произвела режија пуча и медијско насиље које траје, показали су да систем демократске смјене власти представља следећи цивилизацијски ниво- који се мора достићи општим снагама друштвене заједнице, постепено и опрезно.
Аждаја држања власти по сваку цијену се мора некако укротити. Дакако, водећи рачуна о безбиједности грађана – који, осим што су осиромашени, још морају да стријепе од грађанског рата који би произвеле – од магије власти – обољеле особе.

Wednesday, November 2, 2016

Црногорски трилер: “Парадајз терористи”, Синђелић и НАТО


Недавни догађаји око неуспијешних пучева и атентата- показали су да Србија и Црна Гора раде по систему спојених судова- потврђујући, у карикираном облику, давнашњу тезу да су- Србија и Црна Гора два ока у глави.

Теј ефекат је најбоље одсликао текст публицисте Мићуна Милатовића, који је имао следећи наслов: “Два ока у глави – једно види терористе без оружја, друго оружје без террориста!”

Ето, каква се чудеса дешавају када се раздвоје два ока у глави!

Ипак, није све тако лоше. Раздвајање два ока у глави је довело до тога да можемо констатовати да су се и потенцијални терористи системски отцијепили од оружја, а то је спријечило хаос и трагедију два простора која обитавају у границама лудила.

А да се ради о производњи лудила, свједочи и јучерашњи изненадни долазак у Подгорицу  терористичког вође Александра Синђелића”, последњег адута актуелног режима.

Тај долазак се случајно поклопио са вјежбама НАТО пакта у Црној Гори, које ће трајати до 4. новембра, гдје ће  бити- “извођена теренска вјежба управљања посљедицама ванредних ситуација, а у којој ће учествовати 570 војника из 26 земаља чланица НАТО и партнерских земаља”, како је “званично саопштено”.

Премијер предухитрио терористе    
     
Ситуацију са циљевима терориста у Црној Гори најбоље је описао афористичар Блажо Паповић, рекавши: “Они су хтјели да униште Црну Гору, али их је Премијер предухитрио!

Да је господин Паповић у праву свједочи чињеница да је Црна Гора- дужна 2,36 милијарде еура и има 44.441 незапослених грађана, да је стопа формалне незапослености у Црној Гори- 19,15 одсто, а неформалне незапослености- 59,5 одсто, да је просјечна плата у Црној Гори  489 еура- а минимална потрошачка корпа за преживљавање четворочлане породице 805 еура.

Дакле, спора нема да је премијер предухитрио терористе- те да је Црна Гора завијена у црно много прије њихове појаве!

Испада да су парадајз терористи исувише касно дошли у Црну Гору да направе хаос са својим специјалцима”: керамичарима, молерима, рибарима и музичарима.

Да су раније дошли могли су, рецимо,  са Пајом Нејаким, лидером пострадале Позитивне Црне Горе,  опробати шпагете у Народној кухињи у Подгорици.

Тако би остало забиљежено да су 3.08.2016.г.- скупа са Пајом Нејаким, ударили на државну институцију- Народне кухиње.

Режимски медији би затрубили да је извршен терористички акт на дневно следовање гладних грађана- које је пропорционално умањено појавом политичких и терористичких изјелица, и такав пуч би имао реалне обрисе.      

Није спријечио, али је излијечио! 

Дана 27. октобра, у црногорским медијима је освануо следећи знаковити наслов: “Вучић: Нијесам рекао да смо спријечили убиство Ђукановића”!

Ова изјава објашњава- зашто се десило то што се десило! Јер, службена лица Србије су требала спријечити убиство премијера сусједне државе, а не медијски лијечити пострадалог државника послије извршеног бруталног акта- који се није десио.

Ипак, у изјави господина Вучића предсједник Црне Горе Филип Вујановић је видио нешто друго, рекавши: “Вучићева изјава показује пуно партнерство!”

Тиме се на простору нечињења Вујановић придружио Вучићу- јер то што се убиство није десило их никако не оправдава одговорности за превентивне мјере које су требали предузети- против ничега, а резултирати- ничим.

То не оправдава и црногорску полицију која је свога шефа, министра полиције Црне Горе Горана Даниловића, обавијестила о планираном пучу, и токовима истраге- преко ТВ Пинк М.

Дакако, због тога су се и појавили "зли језици"- који су тврдили да је за вијест о пучу од црногорске полиције прва сазнала старлета Тијана Ајфон, којој су са криптованог телефона позвонила непозната лица са црногорским таблицама.

Грађане Црне Горе је, према тим непотврђеним и злим информацијама, преко ТВ Пинк М о пучу обавијестила спикерка Маца Дискреција, коју је Ајфонова упознала са ексклузивним новостима из Црне Горе, и тако се закотрљала информативна лавина о пучу. Или, није била баш оваква режија!?

Министрица војна откачила пуч, институција и медије

Да су, осим познатих парадајз терориста, у исто вријеме неки други непознати терористи планирали и нападе на Војску Црне Горе, сазнали смо од специјалног државног тужиоца Црне Горе  Миливоја Катнића. 

Десет дана послије планираног напада на војску, јавила се министрица одбране Црне Горе Милица Пејановић- Ђуришић, и саопштила јавности следеће: ”Војска Црне Горе није имала сазнања о планирању терористичког напада на дан избора 16. oктобра!”

Овим изјавом, министрица Милица Пејановић- Ђуришић је достојанствено откачила све актере такозваног пуча.

Отворено је унизила чудне државне структуре Црне Горе- које из непознатих разлога не обавјештавају највише функционере војске и полиције о сазнањима током истраге о опасној терористичкој ситуацији по војску и полицију.

Наравно, тиме је демонстрирала да је не интересују бубњари ТВ Пинк М, писања Дневних новина, Побједе, Информера, портала ЦДМ и Аналитика, који су се толико запетљали у својим контрадикторним текстовима и транскриптима, да су од сценарија пуча направили рашомонијаду.


Кривокапић- Зашто није смијењен Марковић, шефови АВБ и полиције

Само дан послије изјаве госпође Пејановић- Ђуришић, црногорски медији су пренијели информацију из редова опозиције, са следећим сликовитим насловом: ”Кривокапић: Зашто Ђукановић није смијенио Марковића и шефове АНБ и полиције?”

Наиме,  лидер Социјалдемократске партије Ранко Кривокапић је у емисији Начисто на ТВ Вијести упитао следеће: “Ако лидер ДПС и премијер Мило Ђукановић није знао да се спрема напад на њега и државу, зашто онда није смијенио Душка Марковића, шефа АНБ и Управе полиције?”

На то је додао и следеће: ”Зашто се, ако је у било у изгледу “највеће крвопролиће у Црној Гори од Другог  свјетског рата”, нису хитно назвали органи који би анализирали ситуацију, оцјену безбједности и донијели одлуку шта да се ради, а то немате, ево- ни скоро 15 дана касније?”

Наводећи да је чудно то што “министарка одбране Милица Пејановић-Ђуришић није знала да оружане снаге наводно крећу на Црну Гору”, констатујући да ”вјерује специјалном тужиоцу Миливоју Катнићу,  часном човјеку и професионалцу, али и да часни људи могу бити обманути.

Износећи дилему- ”Било да се радило о реалном покушају државног удара или монтираном државном удару”, Кривокапић је утврдио да се “у оба случаја на власт долази или остаје мимо Устава.”

Марко Велимировић као сарадник полиције

У међувремену се легенда о организацији пуча потпуно рапала.

Томе су допринијеле нове информације, по којима је координатор терориста у Црној Гори- Мирко Велимировић из Зубиног Потока, наводно, ноћ уочи избора отишао у полицију и “инспекторе упознао са застрашујућим сценаријом” одлучивши да “спријечи злочиначки план Александра Синђелића и Братислава Дикића”!

Медији су пренијели следеће: ”Велимировић је испричао да је добио 15.000 еура од Синђелића како би у Црну Гору допремио 50 аутоматских пушака, три сандука муниције и полицијске униформе које је требало да смјести у изнајмљеној кући у Подгорици.”

Елем, све су прилике да је Мирко Велимировић постао полицијски сарадник много раније- и скупљао доказни материјал против осталих терориста, прије свега против терористичког организатора и финансијера- Александра Синђелића.

Послије првих лажираних транскрипата било је јасно да је Велимировић, у сарадњи са црногорском полицијом, учествовао и у паковању оптужнице против Дикића.  

Синђелић није одмах ухапшен, зашто?!

Логика говори да је и Александар Синђелић такође сарадник црногорске полиције, јер би прије двије недјеље одмах био ухапшен- да је дао 15.000  еура Велимировићу за куповину оружја и муниције за терористе, обезбиједио полицијске униформе за терористичку акцију, давао мотороле и дронове, и трговао се с Велимировићем око величине неграде за хапшење црногорског премијера.

Како није одмах ухапшен, не бих се зачудио да се на крају бајке устнови да "Синђа", главни организатор "терориста"- није уопште Синђелић. Или, ако је Синђелић- да није Александар.  

На крају остаје само Братислав Дикић, са напакованим првим транскриптом које су објавили режимски медији, а који је демантован објављивањем другог транскрипта, гле чуда- од стране истих медија.

Осим тога, прва информација режимских медија- по којој је Дикић добио од Синђе задатак да ухапси Ђукановића, и која је била елемент ударних наслова- је оборена другим објављеним транскриптом, гдје о хапшењу Ђукановића- Синђелић преговара са Велимировићем, и тргује се око величине награде.

Тако испада да су режисери пуча све урадили да се докази против Дикића подметну, звучно избубњају преко свих наслова, а потом релативизују и упропасте индиректним признањем о отвореном фалсификату непостојећег разговора.

Зато се код јавности јавља основана сумња да је, осим Велимировића и Синђелића, и Братислав Дикић био режирани играч у овој неспретној терористичкој игри, у којој су сви актери на почетку приче били неоспорни кривци, да би све ишло ка томе да буду неоспорно невини, па да се све заврши у неком, евентуалном- прекршајном поступку.   

Режија пуча пропала, циљ пуча успио

Иако се распала режија црногорског пуча, и показала снагу свога фалсификата, пуч је обезбиједио достизање циљева због којих је и измишљен.

Да је, којим случајем, опозиција успјела да обезбиједи већину мјеста у парламенту Црне Горе, без посланика мањина, вјероватно би прича о пучу добила тврђи наставак.

Рецимо, Синђелић би, вјероватно, "признао" да је "радио по налогу одређене политичке групације у Црној Гори", па би  се десила хапшења лидера те групације.

Послије тога би сваки покушај партија- СДП-a, Демократa и Коалиције Кључ да формирају власт са остатком "неухапшених посланика ДФ"- био медијски пропраћен као "чин велеиздаје државе", па би кренуо нови талас медијског насиља.

Ипак, ја бих се осврнуо и на други сценарио, којег је спомињао специјални државни тужилац Црне Горе- Миливоје Катнић.

Како Дикићева група представља "парадајз терористе", који нису способни ни за шта, то у фокус долази прича Катнића о постојању неких других група, много опаснијих, у које не сумњам да би се појавиле да је опозиција побиједила на изборима.

Терористи проглашавају побједу, а полиција хапси опозицију?

Наравно да су се могли појавити други режирани терористи, пуцати и на народ и на полицију, ући у Скупштину и прогласити побједу опозиције.

Али, послије тога би скочило неколико хиљада црногорских полицајаца, неколико стотина САЈ- оваца, те све лидере опозиције стрпали у затвор. Tерористи из Скупштине би кроз неколико дана, под окриљем ноћи, побјегли у непознатом правцу, рецимо- до руске подморнице која се изненада појавила на обалама Црне Горе.

Овакав сценарио, идентичан Синђелићевом, како су то представљали режимски медији, по којем би терористи прогласили побједу опозиције- а полиција похапсила опозицију, говори о томе колико је план био бесмислен и неадекватан.

Управо у том контексту бих и посматрао данашњу информацију медија- да се Александар Синђелић јуче обрео у Спужу, јер је "акцијом србијанске полиције изненада ухапшен, у највећој тајности"- и испоручен Црној Гори по потјерници Интерпола.

Паралелно иде и информација подгоричких Вијести да је Синђелић сам дошао, да би "појачао сценарио пуча"- који се свакако распао до овог изненадног доласка.

Ако је ово тачно, тада се Синђелићева изјава подгоричким Вијестима од 19. октобра- Ако (Мило) Ђукановић тамо пали марихуану и пише глупости, то је његов проблем, разумијете”, може посматрати као режирано фолирање- с намјером прављења наводне дистанце од црногорских власти.

Дакако, изненадни долазак Синђелића може се повезати и са тешкоћама које ДПС има у  формирању нове Владе.

Може се претпоставити да се Синђелић јавља и као последњи адут који се мора потегнути у безизлазној ситуацији, чију тежину потврђује и то да су у Црну Гору, изненада и из ниоткуда, долетјеле чак и НАТО јединице, које у њој остају до 4,новембра, а можда све док се не формира нова послушна Влада Црне Горе.   

Политичари да пролазе допинг контролу

Нема сумње, сва ова прашина која се дигла око режираног пуча је направила психолошки и ментални удар на грађане Црне Горе.

Дошло се до ситуације да власт, иако има катастрофалне економске резултате, жели да влада и даље по сваку цијену.

Све ово говори да прелазак Црне Горе на демократски ситем промјене власти очигледно не функционише.

Испада да- не само пуч, лажирани или стварни, већ и грађански рат пријети Црној Гори у свакој ситуацији гдје се буде назирала било каква промјена актуелне владајуће структуре.

Изгледа да политичарима У Црној Гори треба увести нешто попут "антидопинг контроле", коју би проводио неки овлашћени институт или државна институција.  

У том случају, политичари који претендују на највише државне функције- пролазили би кроз тестове гдје би се медицински потврдило- да ће сигурно предати власт уколико је изгубе на демократским изборима.

Уколико тестови покажу да пацијент неће предати власт нити по коју цијену- слиједила би његова трајна дисквалификација из политике.

Јер, како другачије системским путем онемогућити болесне људе да дођу на власт и не пуштају је по цијену оружаног сукоба, хаоса на улицама и у медијима Црне Горе?